Dodaj do ulubionych

Czy kroić na ćwiartki włoszczyznę do zupy?

12.10.10, 20:37
Czy gotując włoszczyznę na zupę powinno się kroić warzywa przed ich ugotowaniem?
Mam na myśli na przykład duży korzeń pietruszki.
Czy po obraniu powinno się go przekroić wzdłuż?
Albo na przykład seler? Jak jest malutki, to ćwiartować go?
Właściwie to nie wiem czy to ma wpływ na jakoś bulionu.
Może ktoś eksperymentował i wie? smile
Pozdrawiam ^_^
Obserwuj wątek
    • kasiak37 Re: Czy kroić na ćwiartki włoszczyznę do zupy? 12.10.10, 20:48
      pietruszke marchew na pol,jak dlugie to tez na pol po dlugosci,seler czy kalarepe kroje w grube plastry.Por po odcieciu zielonej czesci wrzucam caly.Zielenine czyli natke pietruszki i selera po umyciu wiaze biala nitka i wrzucam taki peczek(to jezeli chodzi o rosol).Gdy gotuje zupe jarzynowa warzywa kroje w kostke,ziemniaki tez,por na cwiarki po dlugosci,potem kroje drobno,marchew scieram na grubych oczkach,to samo seler i pietruszke.
      --
      http://lb4m.lilypie.com/S4sdp1.png
    • karlakarla Re: Czy kroić na ćwiartki włoszczyznę do zupy? 12.10.10, 21:03
      Do rosołu jak warzywa są małe to w całości, marchewkę kroje na kawałki nadające się na talerz. Do zup w talarki albo w kostkę, tylko do krupnika gotuje w całości ewentualnie na pół wzdłuż a gdy są miękkie rozgniatam widelcem. Wydaje mi się że nie ma to znaczenia czy sie przekroi warzywa czy nie, jeśli są małe to po co sobie dodawać pracy tongue_out
    • allija Re: Czy kroić na ćwiartki włoszczyznę do zupy? 12.10.10, 23:38
      ogladałm niedawno program kulinarny w tv i tam kucharz kroił warzywa na wywar, czy wręcz do rosołu, na małe kawałki tzn. marchew i pietruchę na 4 części a seler na plasterki. Tłumaczył to tym, że aromat z warzyw lepiej /więcej/ przechodzi do rosołu, rozumiem, że za tym idą jakieś składniki, które łatwiej do tego wywaru przechodzą. Od tej pory ja także kroję warzywa na małe kawałki. On wtedy gotował rosół, podobno 6 godzin się gotował i był b. dobry. No, ja zwykle dłużej niz 2-3 nie gotuję, spróbuje następnym razem.
      Cebulę do tego rosołu przysmażał na patelni też przekrojoną na pół.
    • joanka-r Re: Czy kroić na ćwiartki włoszczyznę do zupy? 13.10.10, 09:24
      do rosołu, pomidorowej kroję w słupki a potem wyławiam i tak wyrzucam. Selerowe liście i pora związuję nitką, do pozostałych zup warzywa trę na tarce, wówczas zjadają wszyscy nawet ci , którzy marchewki nie lubią z natury.
      --
      w646.wrzuta.pl/film/8tKCMMbu1ye/impreza_pod_palacem_prezydenckim

      Objaw przedawkowania Radia Maryja.
    • truscaveczka Re: Czy kroić na ćwiartki włoszczyznę do zupy? 13.10.10, 10:02
      Właśnie przekroiłam pół selera na ćwiartki, a marchewkę i pietruszkę w poprzek na pół, bo duże były smile
      W czary nie wierzę, że się takie czy owakie krojenie lepiej wpływa na smak i jakość zupy smile
      --
      http://img.userbars.pl/171/34164.jpg
      "Mężczyźni w czerni są bardziej pazerni / Mężczyzn w bieli nic nie dzieli / Mężczyzn bez ubrań nietrudno jest ubrać / Kobiety w ciąży są gorące..."
    • zavsze_usmiechnieta Re: Czy kroić na ćwiartki włoszczyznę do zupy? 14.10.10, 14:37
      Dzięki serdeczne za udział w dyskusji smile
      Doszłam więc do wniosku, że w sumie jak się gotuje rosół to nie ma znaczenia czy warzywa się kroi, czy ćwiartuje czy wkłada w całości.
      Natomiast przy zupach warzywnych czy krupnikach to już jak kto woli smile
      Można kroić, można w całości smile

      Co do różowej nitki:
      Ma ona jeszcze jedno praktyczne zastosowanie.
      Gdyby się pęczek zieleniny rozleciał i nitka by swobodnie pływała po rosole to łatwiej będzie ją znaleźć i wyłowić. Bo na przykład zielona nić mogłaby się zlać z tłem smile

      Pozdrawiam serdecznie smile
    • madzioreck Re: Czy kroić na ćwiartki włoszczyznę do zupy? 14.10.10, 15:16
      Na rosół czy wywar nie kroję, chyba, że się taka np. marchew nie mieści do gara, to na pół ją. A do zup warzywnych - też wrzucam w całosci, a jak zmiękną to wtedy ścieram na tarce z grubymi oczkami - nie chce mi się szarpać z krojeniem twardych warzyw (poza porem).
      Krupnik robię tylko na suszonych smile
    • misiowazona Re: Czy kroić na ćwiartki włoszczyznę do zupy? 16.10.10, 12:14
      Nacinam korzeń pietruszki od grubszej strony na cztery części, ale nie do końca, dzieki temu ze środka wychodzą cenne składniki do zupy, a warzywo po ugotowaniu łatwiej wyrzucić w jednym sztuku (np. z rosołu, gdzie pietruszki się nie je). To jedna ze sztuczek mojej teściowej, którą (sztuczkę) do naszego domu wprowadził mój mążsmile
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka