Dodaj do ulubionych

Ciasta z "niczego" :)

13.10.10, 11:06
czyli takie, na które mamy zawsze składniki w domu. U mnie murzynek i biszkopt, ostatnio odkryłam zebrę i szukam czegoś bo dzieciom chcę upiec...
Edytor zaawansowany
  • zetka50 13.10.10, 11:20
    3 jaja,
    3/4 szkl.cukru,
    150g jogurtu Jogobella o dowolnym smaku,ja dałam brzoskwiniowy,
    cukier wanil.
    1/3 szkl.oleju,
    1i1/2 szkl.mąki,
    2 łyzeczki proszku do pieczenia,
    Jaja ubić (mikserem) z cukrem i cukrem wanil. na gęstą masę.Powoli dodawać olej,jogurt(cały czas ubijać mikserem).Dodać na końcu mąkę( przesiana przez sito)z proszkiem do pieczenia,mieszać drewnianą łyżką.
    Blaszka 25x30,piec 190 stopni,ok.30-40 min.

    polecam, bardzo dobre smile
    --
    Zetka125 wink
  • zetka50 13.10.10, 18:22
    zapomniałam dodać że to ciasto jogurtowe smile
    --
    Zetka125 wink
  • jul-kaa 17.10.10, 13:59
    Zrobiłam to ciasto wczoraj. Robi się błyskawicznie (piekarnik nie zdążył się nagrzać), jest banalnie proste, ładnie rośnie, jest wilgotne w środku. Niestety dla mnie jest trochę bez smaku - nudne i nieciekawe. Wczoraj posmarowałam je lukrem cynamonowym i od razu było lepiej, dziś znów zrobiłam, ale wsadzając do środka 4 jabłka (pokrojone w szesnastki). Właśnie się piecze, doniosę, czy jest przepyszne smile
    Dla mnie to nie ciasto, ale taka baza do rozmaitych kombinacji - popróbuję z różnymi owocami, z cynamonem, z cytryną itp.
  • przeciwcialo 17.10.10, 14:54
    Na wierzch mozna dac np sliwki czy jabłka.
  • jul-kaa 18.10.10, 19:28
    Z jabłkami jest WYŚMIENITE! Przepyszne, dość lekkie, mniam!
  • anka-ania 13.10.10, 11:58
    Na przykład z tego przepisu. Możliwości kombinowania całe mnóstwo, bo za każdym razem można dodawać co innego, w zależności od tego, na co mamy ochotę lub co akurat jest w domu. Do tego dwie miski, łyżka (mikser nie potrzebny), foremki silikonowe na muffiny (polecam, bo wtedy papierowe papilotki nie są potrzebne). Tak proste do wykonania, że nawet dzieci można do tego zaangażować.
  • smartlive 13.10.10, 13:42
    oj tak muffiny polecam
    i jeszcze taki placek z owocami sezonowymi:

    margaryna(250g)
    3 łyzki wody
    szklanka cukru
    -rozpuscic w rondelku,ostudzic

    2 skl.mąki,2 jaja,proszek do pieczenia
    wszystko razem wymieszac z margaryną
    przelać na mała blaszkę dodac owoce(ja wtykam np.jabłka pokrojone w plastry,albo jezyny,albo wisnie)
    piec jakies 40minut w 180st
    po wystudzeniu posypac cukrem pudrem
    mniaaam
    --
    a ja jestem księżniczką Monako...;P
  • loola_kr 13.10.10, 18:22
    robiłam muffinki, ale miałam ciut inny przepis.
    W każdym razie zrobiłam wg tego, mieliśmy świetna zabawę z synkiem, mieszał a potem do każdej wcisnął po kostce czekolady.
    teraz siedzą w piekarniku smile
    --
    SmokoweForum
    Loolczyne Smoki
    http://www.frontiernet.net/~cgrafe/animations/ScratchyDog.gif
  • budzik11 13.10.10, 13:44
    Pewnie się zdziwicie, ale nigdy w życiu nie piekłam murzynka, nie wiem tez, czy jadłam (w każdym razie nie świadomie, nie wiedząc, że być może to, co jem, to murzynek).
    Moje typy to Zebra, muffinki i szarlotka sypana.
    --
    Przytul Mnie Mamo
  • karlakarla 13.10.10, 14:56
    Do murzynka dodaje masę grysikową, pycha.
  • delphine_delphine 13.10.10, 16:24
    Dziewczyny, a podajcie przepis na zebrę, plizzz ;-P
    --
    http://suwaczki.waszslub.pl/img-2010042400900930.png
  • loola_kr 13.10.10, 16:31
    ja robie tak:
    Ciasto Zebra
    Składniki
    - 5 jaj
    - 1,5 szklanki cukru
    - 2,5 szklanki mąki pszennej
    - 1 szklanka oleju
    - 1 szklanka wody mineralnej niegazowanej
    - 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1/2 aromatu waniliowego
    - 3 łyżki kakao

    1. Jaja ubić z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę i proszek do pieczenia, szklankę wody i szklankę oleju, aromat.
    2. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać 3 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki.
    3. Wysmarować tortownicę masłem i wysypać bułką tartą i na przemian do blaszki lać dwie łyżki masy białej i dwie łyżki masy kakaowej, aż do wykończenia.
    4. Piec ok 1 godz, w temp. 180 stopni (piekarnik musi być nagrzany)

    w niektórych przepisach była oranżada zamiast wody ale jakoś nieufnie do tego podchodziłam...
    --
    SmokoweForum
    Loolczyne Smoki
    http://www.frontiernet.net/~cgrafe/animations/ScratchyDog.gif
  • loola_kr 13.10.10, 16:32
    a zamiast mąki dajesz tę masę? to to samo co grysik? Mogłabyś wkleić przepis?
    --
    SmokoweForum
    Loolczyne Smoki
    http://www.frontiernet.net/~cgrafe/animations/ScratchyDog.gif
  • karlakarla 13.10.10, 16:55
    > a zamiast mąki dajesz tę masę? to to samo co grysik? Mogłabyś wkleić przepis?

    Murzynka już upieczonego przekrawam i przekładam masą grysikową, robi się ją tak samo jak budyniową (ja lubię bardzo rozgotowany grysik), można też zmieszać pół na pół z budyniem.
  • loola_kr 13.10.10, 17:54
    ja tez lubię grysik smile
    czyli zamiast budyniu do utartego masła dodaje się ugotowany grysik?
    --
    SmokoweForum
    Loolczyne Smoki
    http://www.frontiernet.net/~cgrafe/animations/ScratchyDog.gif
  • karlakarla 13.10.10, 19:19
    > czyli zamiast budyniu do utartego masła dodaje się ugotowany grysik?

    tak, czasem dodaje do tego jeszcze trochę budyniu, na placek przed nałożeniem masy daje jakiś dżem, mi najbardziej smakuje z czereśniowym smile
  • przeciwcialo 13.10.10, 20:43
    Grysikowa to moja ulubiona. Pyszna.
  • przeciwcialo 13.10.10, 20:40
    Jogurtowe jest łatwe. Z owobami na wierzchu to mniemusny deser.
  • alicez 18.10.10, 19:48
    35 dag mąki (pół na pól poznańska i krupczatka)
    20 dag cukru
    5 łyżek kakao
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    pół litra kefiru
    2 jaja
    pół szklanki oleju
    Osobno wymieszać składniki sypkie i płynne. Połączyć, wylać na blachę i do piekarnika na 30-40 minut (sprawdzić patyczkiem).
    Polewa:
    pół kostki masła, 2 łyżki cukru pudru, łyżka kakao, łyżka wody
    rozpuścić masło z cukrem pudrem i wodą. Nie gotować! Dodać kakao, ja daję czubatą łyżkę. rozmieszać, przestudzić ciągle mieszając i polać ciasto.

    Na wierzch proponuję płatki migdałowe, wiórki kokosowe, orzechy - co kto lubi. Można przeciąć na pół i posmarować czymś na przykład. Pełna dowolność.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka