20.10.10, 11:21
dziewczyny, niedawno wprowadzilam sie do nowego domu, dopiero kompletuje przrządy kuchenne. dostalam od mamy mnostwo sloikow z przetworami, dzemami, musami i chcialam dzisiaj zrobic nalesniki, do dyspozycji mam tylko reczny bleder - i tu moje pytanie, czy dam rade zrobic nim ciasto na nelsniki, czy mam biec do sklepu po mikser?
Edytor zaawansowany
  • 8n 20.10.10, 11:22
    *blender
  • gemini50 20.10.10, 11:28
    Nigdy nie robiłam naleśników mikserem, bo miałabym pochlapane całe ściany i pewnie sufit teżwink
    Ciasto zawsze mieszam tego typu trzepaczką do jajek:
    cokupic.pl/i/c_big876659.jpg
    i wychodzi bez grudek.
  • clakier 20.10.10, 11:43
    tez trzepaczką robię smile
    --
    http://www.suwaczek.pl/cache/d296250e2a.png
  • truscaveczka 20.10.10, 11:44
    Gemini, zadziałałyśmy jak parwdziwe bliźniaki wink
    --
    Mam wrażenie, że wiele rodziców ma podobną wizję rodzicielstwa co 4 latek wizję posiadania rodzeństwa , czyli nowy członek rodziny ma być duży, bezproblemowy, a okres noworodka jezeli już musi to może ewentualnie przebyć jako uśmiechnięta lalka. /Makurokurosek/
  • gemini50 22.10.10, 09:16
    hehe big_grin
  • truscaveczka 20.10.10, 11:44
    Mątewka rulez smile
    http://cokupic.pl/i/c_big876659.jpg
    Mój blender ma taką końcówkę i nią zawsze robię ciasto naleśnikowe - chociaż gdy końcówka jest w zmywarce akurat, to zwykłą też majtam i świetnie rozbija grudki mąki.
    --
    Mam wrażenie, że wiele rodziców ma podobną wizję rodzicielstwa co 4 latek wizję posiadania rodzeństwa , czyli nowy członek rodziny ma być duży, bezproblemowy, a okres noworodka jezeli już musi to może ewentualnie przebyć jako uśmiechnięta lalka. /Makurokurosek/
  • 8n 20.10.10, 11:49
    ufff, dzieki smile

    nie mam tez trzepaczki ;]
  • maria10344 20.10.10, 11:53
    Dawno temu jak nie miałam jeszcze nic,to zrobiłam naleśniki widelcem.
  • 8n 20.10.10, 12:07
    musicie byc takie silne!
  • truscaveczka 20.10.10, 12:36
    No, do widelca trzba pary smile Ale ta mątewka działa niemal sama smile
    --
    "Nastaje era matki pokazującej dzieciom szczęście na własnym przykładzie." /by iks54/
  • misself 20.10.10, 17:00
    truscaveczka napisała:

    > Mątewka rulez smile

    To nie mątewka, tylko trzepaczka smile
    Mątewka wygląda jak gwiazdka na patyku smile

    Moi znajomi robią blenderem naleśniki. Ja używam ręcznej trzepaczki.
    --
    azjahavana: czemu ty musisz być zawsze taka upierdliwa Miss
    Ktoś musi... wink
  • ka_thy 20.10.10, 12:49
    Spokojnie wyrobisz ciasto na nalesniki blenderem. Oczywiście w wersji, w której dajesz całe jajka. smile
  • yulkayulka 20.10.10, 13:02
    mimo posiadanych blenderów, trzepaczek, mikserów zawsze trzepię naleśniki zwykłą łyżką - grudek niet a i pary w łapkach nie trzeba wiele
  • 8n 20.10.10, 13:07
    nie moge w to uwierzyć!
    sprawdzę dzis, czy mnie nie oszukujecie
  • figamarta 20.10.10, 17:30
    Obecnie mąka ma różne dodatki, które powodują, że mąka nie zbija sie w grudki.
    Nalesniki zrobisz obecnie nawet lyzka do zupy.

    pamietacie moze jak sie kiedys ciezko rozrabiało make zeby dodac ja do zupy? Grudka na grudce... a teraz.. lyzka maki, pol szklanki wody, a i tak rozmiesza sie bez grudek.
  • moonshana 20.10.10, 18:59
    a ja robię mikserem. jestem patentowanym leniem i lubię jak mikser macha za mniesmile i nic mi się nie chlapie.
    ale wychodzą gumniaki. macie jakiś sprawdzony przepis na nie-gumiaste naleśniki? wypróbowałam różne znalezione - i gumniak gumniakiem poganiałsad
    --
    "po co chcesz odkrywać moją twarz?
    skoro sam tyle masek masz..."
  • budzik11 20.10.10, 19:29
    Ja też robię mikserem, tymi końcówkami do ubijania piany. Gumiaste nigdy mi nie wychodzą, nie mam na to żadnego specjalnego tricku: mąka, jajko, mleko, trochę cukru. Ciasto robię bardzo rzadkie i na patelnię leję kropelkę oleju przed każdym naleśnikiem.
    --
    Przytul Mnie Mamo
  • ki-tty 21.10.10, 11:31
    Ja zawsze dodaję wodę gazowaną są od tego bardzo puszyste,do tego soda,mleko,mąka,cukier,kropla aromatu do ciast(waniliowa) i olej zawsze daję do ciasta a nigdy na patelnię(mam taką specjalną do naleśników).Nigdy nie wyszły mi gumiaste.
    --
    interia360.pl/artykul/nastolatki-xxi-wieku-pokolenie-lolitek-galerianek-czy-czego,37937
  • osmanthus 21.10.10, 22:39

    A ja uzywam czegos takiego (stabmixer)
    ii.alatest.com/product/90x90/a/0/Philips-HR1361-00-Stabmixer-0.jpg
    Do ciasta ( maka, mleko, woda, jaja, odrobina soli) zawsze dodaje oliwy.

    Od czasu gdy na szkolnym kiermaszu usmazylam osobiscie ponad 200 nalesnikow przy uzyciu duzej, elektrycznej "krepiery"
    w domu smaze na nieco mniejszej wersji tejze:
    gifts.myer.com.au/resources.ashx/Products/4912/MainImageZoomedOutFileName/6C24F4755F0D3A3459DC212E41FDFCC7/Breville_BCP200_Crepe_Maker-big.jpg
    Wczorajsze nalesniki byly z maki organicznej z gubego przemialu + maka gryczana.
    Na slono nadziewane pasta z soczewicy.
    Na slodko z dzemem z passion fruit+mango+ananas lub z kremem z jadalnych kasztanow i bita smietana. Dekadencja...wink
  • allija 21.10.10, 23:48
    ja ciasto wyrabiam mikserem i wtedy w takim pojemniku
    www.mm2s.pl/miska-do-miksowania-2-l.html
    Jak widać pojemnik ma dziurę w pokrywce i nic się nie ma prawa chlapać. Jak zostwiam ciasto to zakrywam dziurę w pokrywce i do lodówki.
    Nie używam trzepaczki bo robi sie piana a nalesniki smażą sie z dziurami. Dlatego używam nasadki miksującej, po której ciasto nie jest spienione
    agdczesci.bazarek.pl/opis/232919/nasadka-miksujaca-do-robota-kuchennego-zelmer-65.html
    Bez problemu ciasto można rozrobić widelcem, na pewno nie chciałoby mi sie leciec do sklepu w przypadku awarii sprzętu tylko wyjęłabym z szuflady właśnie widelec. Chyba, że tych naleśników musiałabym nasmażyć dla kilkudziesieciu osób.
  • cilantre 22.10.10, 12:01
    Taki pojemnik do miksowania to MUSZĘ sobie kupić ( dziecię miksuje kremówkę , a mama musi całą kuchnię sprzątać ).
    --
    Ręce niosące pomoc, świętsze od modlących się ust
  • smutas13 22.10.10, 14:46
    Ciasto miksuję blenderem. Wlewam mleko, wbijam jajka, dodaję szczyptę soli - miksuję.
    Następnie wsypuję mąkę - miksuję. Wreszcie wlewam wodę tyle, aby ciasto miało gęstość kwaśnej śmietany.
    Jeśli chcę mieć puszyste naleśniki - oddzielam żółtka od białek. Ubijam białka, dodaję na samym końcu, lekko mieszając.
  • lili2006 22.10.10, 20:54
    no jakbym swojego posta czytałasmile dokładnie to samo chcialam napisaćsmile
    dodam tylko że robię bardzo blade i zawsze zapiekam przes podaniem. najbardziej lubię z sosem pomidorowym, serem camembert solo lub żółtym + salami.
    --
    Pozdrawiam, Ola
    sthbylili.blogspot.com/

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka