Dodaj do ulubionych

kurczak z rosołu co z nim zrobic?

09.11.10, 18:26
Witamsmile
Jak w tytule zawsze mam problem co zrobic z tego rosołowego kurczaka.Macie jakies swoje sposoby na spozytkowanie takiego miesa?
pozdrawiam
Edytor zaawansowany
  • mkoltun 09.11.10, 18:40
    Mozesz go pokroic w kostke i zrobic salatke dodajac:
    - pokrojonego ananasa - swiezego lub z puszki
    - selera naciowego
    Sos zrobic tak: jogurt naturalny + lyzeczka miodu + lyzeczka musztardy + pieprz + sól

    Mozesz zrobic potrawkę z kurczaka, robiąc do niego np. sosik warzywny: gotujesz marchew, selera, pietruszke w malej ilosci wody, miksujesz to blenderem, zabielasz troszkę smietana lub jogurtem, przyprawiasz. Oczywiscie warzywa mozna ugotowac na rosole lub w wodzie z zielem angielskim, lisciem laurowym, pieprzem, tylko potem przed zmiksowaniem trzeba to wyjac.
    --
    Maciej(10.09.2007) i Tomasz(16.10.2010)
  • ladyjm 24.11.10, 09:45
    moja babcia mieli to mieso w maszynce, dodaje cebukle podsmazona i przyprawia na dosc ostro i potem z tym farszem klei pierogi z miesem
    --
    mój blog o szyciu i rzeczach handmade
  • emily_valentine 09.11.10, 18:43
    Kurczaka rozebrać z mięsa, podsmażyć pieczarki, pokroić włoszczyznę z zupy na plasterki lub półplasterki, zrobić sos z mąki na maśle, rosołu i cytryny, wrzucić pieczarki, warzywa i mięso, ugotować ryż. I potrawka z kurczaka gotowa smile
    Jak pomyślę, że kiedyś wyrzucałam mięso z rosołu, to... wink

    --
    http://www.suwaczki.com/tickers/dqprwn15g1sb7u8c.png
  • jag_2002 09.11.10, 19:09
    u mnie mieso zjada pies, ale jakby go nie bylo,, to troche cebuli i peczarek podsmazyc, przepuscic z miesem przez maszynke i do krokietow smile albo golabkow albo pierogow (po co ja jestem na diecie ;-()
    --
    polskie czcionki mnie denerwuja - ciezko do ich pisania uzywac jednej reki
    jak ktoś miał kolczyk w nosie-przeważnie był krową by mama.rozy
  • annakate 09.11.10, 19:30
    troche rosołu odlać, żelatyna, marchewka z rosołu, ew troche groszku z puszki - samo sie robiwink)
  • budzik11 09.11.10, 20:10
    Mnie wyślij, uwielbiam kurę z rosołu! Bosz, ile ja bym za taką dała....
    Ale jeśli nie lubisz gotowanego mięsa, możesz obrać, pokroić, podsmażyć, dodać warzywa - taka potrawka z kurczaka, do ryżu smile Albo zmiel i zrób drobiowe krokiety, nadzienie do naleśników (jeśli lubisz mięsne) itp.
  • johana75 09.11.10, 20:15
    Z rosołu robię sos do potrawki:
    zółtka, cytryna, cukier, rodzynki, zagęszczony maką i doprawiony śmietaną, musi byc słodko- kwasny
    gotujesz ryż
    Na półmisek kładziesz obranego i pokrojonego kurczaka, polewasz sosem na to ryż i plewasz sosem ...pyyychhaaa ;P
    --
    Moin moin....Nordsee smile
  • viochm1102 10.11.10, 22:15
    Pyszne... danie rodem z Wielkopolski
  • madzior2711 09.11.10, 20:16
  • ewa9717 09.11.10, 20:49
    Mielisz, wszystkie inne warzywa z rosołu też (oprócz przypalonej na czarno warstewki cebuli), mielisz też wcześniej namoczone i ugotowane grzybki, mielisz też tak z pół kilo kiszonej kapusty ugotowanej w pogrzybkowej wodzie z listkiem i zielem ang. (listki i zele przed mieleniem won), przyprawiasz, dodajesz jajco. I masz kupę farszu do pasztecików. Ciasto do nich tak:
    www.wielkiezarcie.com/recipe44060.html
    Robi się szybko, są pyszne, wychodzi fura, można podgrzewać, odsmażać, a nawet mrozić.
  • joanka-r 09.11.10, 21:53
    Jeśli mas zproblem co z takim kurczakiem później zrobić to gotuj na porcjach rosołowych tzw, korpusach.
    --
    w646.wrzuta.pl/film/8tKCMMbu1ye/impreza_pod_palacem_prezydenckim

    Objaw przedawkowania Radia Maryja.
  • fantagiro30 10.11.10, 20:36
    Rosół na korpusach to bezwartościowe, tłuste jadło; nie obroni się nawet dodatkiem włoszczyzny
  • ja.dorcia 09.11.10, 23:09
    Ja rosól gotuję zawsze na skrzydełkach, czasem na szyjce albo na podudziu, ale to tylko, gdy większa porcja ma być. Tyle, że ja zawsze to robie w max 3 litrowym garnku, bo nie lubie rosołu z drugiego dnia...
    U mnie naturalnym następstwem rosołu jest więc pomidorówka (za którą na szczęście wszyscy szaleją) - tzn rosół i koncentrat pomidorowy (ale taki samodzielnie robiony), w ilości takiej, aby zupa wyraźnie zgęściała. Oczywiście nie doprawiam tego już śmietaną ani niczym.
    W pomidorówkę własnie wrzucam pociachane na mieszczące się kawałeczki kurczaka z rosołu. Skórę i gnaty wyrzucam. Do tego troche makaronu lub ryżu - pycha...
  • daga_1 10.11.10, 20:53
    A czy to jest wogóle rosół? raczej zupa na skrzydełkach albo szyjce.
  • ja.dorcia 10.11.10, 22:43
    a czemu to miałby nie być rosół? mi smakuje i wystarczy. inni tez sobie chwala.
    Pozatym, nie każdy lubi tłustą natychmiast krzepnącą się bezsmakową lurę - tak właśnie wg mnie wygląda i smakuje rosół gotowany w 4 porcjach z całej kury/kurczaka.
    WIec jak widzisz, to kwestia gustu, a o gustach się nie dyskutuje smile
  • melimej 10.11.10, 10:20
    Właśnie wczoraj zrobiłam pyzy wykorzystując mięso ze skrzydeł indyczychsmile Pyszne były!
  • madzioreck 11.11.10, 00:33
    Przesłać do madzioreck, ja wszamam każdą ilość kurczaka z rosołu big_grin

    Albo mięsko zmielić, dodać duuużo podsmażonej cebulki, sól, pieprz i do naleśników smile
  • madzior2711 11.11.10, 11:43
    nie ma sprawy tylko poczta polska wiec zanim dojdzie moze sie nie nadawac do niczegowink)hehe pozdrawiamsmile
  • kol.3 11.11.10, 08:41
    1. Zemleć, zrobić zapiekane krokiety z mielonym mięskiem do rosołu. Pożywne danie.
    2. Pokroić na kawałki, dorobić sos koperkowy (biała zasmażka, zalana rosołem, z dodatkiem posiekanego świeżego kopru) + ziemniaki tłuczone + surówka - ulubione danie małych dzieci.
  • katenowak 12.11.10, 02:59
    to był mój problem i wymyśliłam
    WRAPY
    pewnie do kupienia w wielu marketach wrapy ( czasem na dziale z chińszczyzną)
    podzielić mięso na małe kawałeczki przyprawić przyprawą do kurczaka albo wedle upodobania
    podgrzać ( z tłuszczem lub bez )
    do wypełnienia wrapów używam sałatę, plastry pomidora, świeży ogórek lub kiszony, tarty ser żółty, sos wedle uznania - czasem keczup z majonezem czasem jakiś chili czy salsę kupuję
    po odrobinie wszystkiego na ogrzany w mikrofalówce placek nakładam i zawijam
    wcinamy aż nam się uszy trzęsą - a nie znoszę gotowanego kurczaka
    polecam
    --
    moja Zuza ma....
    moja Zuzka 23.03.2007
  • amorowa 23.11.10, 21:10
    Witam,
    U mnie z mięsa porosołowego oraz rosołu powstaje tzw zupa kurczakowa. Mięso kroję na kawałeczki, wrzucam do rosołu, marchewkę, pietruszkę oraz selera ścieram na tarce o grubych oczkach i też do gara. Doprawiam toto papryką, pieprzem, solą, imbirem robię zasmażkę i już. U mnie to znika dosyć szybko
    P.
  • lisia312 24.11.10, 09:07
    to się u nas nazywa flaczki z kurczaka...Dalibóg nie wiem dlaczego, ale fakt, dawno nie robiłam.
    --
    Jestem kowalem swego losu ?!!!
  • misself 24.11.10, 09:59
    Robię zapiekankę Rachel Allen.
    uktv.co.uk/food/recipe/aid/573815
    Albo obieram skórę i zjadam smile
    --
    azjahavana: czemu ty musisz być zawsze taka upierdliwa Miss
    Ktoś musi... wink
  • dziubek4 02.02.19, 22:06
    zrob z niego rybe! smile
  • kaga9 02.02.19, 23:42
    Kto czytał "Przez dziurkę od klucza" Siesickiej, wie, że to rada całkiem nieglupiawink

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.