Dodaj do ulubionych

gorzki bigos - jak uratowac

10.11.10, 09:11
zaczal za mna chodzic bigos no i w koncu sie za niego zabralam ale nie dosc ze przesadzilam z "przypaleniem" go to jeszcze z przyprawami cos na bakier ostatnio stoje i jest gorzki. Nie wiem co teraz z nim zrobic. Jak go uratowac. Pomozcie.
Edytor zaawansowany
  • 10.11.10, 09:46
    z tego co wiem , to surowy ziemniak wyciaga sól . ale jeśli przypalony - to nie wiem. Może dodaj kapusty: świeżej albo kiszonej
  • 10.11.10, 09:49
    i powideł dodać
  • 10.11.10, 10:36
    Dodałaś za dużo papryki, pieprzu...?
    Ugotowałabym osobno kapustę słodką i odcedzoną - wmieszałabym do bigosu, dodając jeszcze trochę cukru lub powideł śliwkowych - jak ktoś już sugerował.
  • 10.11.10, 11:50
    Wrzuć trochę suszonych śliwek.
  • 10.11.10, 11:54
    Wydaje mi się że to gorycz z kapusty i juz chyba nie da się tego uratować, ja zawsze odcedzam pierwszą wodę z kapusty , woda wyciąga z niej gorycz, później znowu zalewam wodą i gotuje wg przepisu .
  • 10.11.10, 17:03
    niedawno też przypaliłam kapustę . zaczęłam szukać informacji w necie i znalazłam dziwny trochę sposób na przypaloną kapustę ale podziałał rewelacyjnie i kapusta była uratowana. jesli masz w domu korek od wina ( ale chodzi tutaj o prawdziwy korek, a a taki gumowy korek) wrzuc ten korek do bigosu i chwile gotuj często mieszając ok 20 min. jesli spory garnek to mozesz wrzucic wiecej korków. korek ma włąsciwości przyciągające zapachy. potem ten korek wyjmujesz i po kłopocie. sposob sprawdzony.
    pozdrawiam
  • 11.11.10, 21:25
    no więc już cukru dodałam, trochę zniwelowałam smak goryczy. Ale jeszcze ten korek spróbuję. Dzięki za podpowiedzi. Pierwszy raz dodałam przyprawę do bigosu Kamisa i mam za swoje.
  • 16.11.10, 15:35
    Też ostatnio przesadziłam z przyprawami - i dodatkowo wina mi się chlupnęło, a wino było wytrawne, więc cała potrawa wyszła gorzko-ostra.

    Wystawiłam na balkon, wzięłam na przeczekanie. Po 2 dniach zrobił się idealny smile
    --
    "Rozmiar S. S jak: sorry, nie zmieścisz się."
    ich4pory.blogspot.com

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.