Dodaj do ulubionych

potrawy wiglijne

22.11.10, 12:41
Mam do was prosbe zwiazana z Wigilia, chodzi o wasze popisowe dania.
Wiem, ze jest wujek google i wszystkiego mozna dowiedziec sie z netu, ale jestem pewna, ze kazda z was ma swoje wyprobowane salatki/sledzie, kapuste czy pierogi, ktore przygotowuje i ktorymi zachwyca sie rodzina. Podzielcie sie prosze przepisami.
W tym roku mam zrobic Wigilie na 18 osob i mimo, ze w kuchni radze sobie (poza ciastami, ktore nie bardzo mi wychodza), to bedzie to pierwsza Wigilia w moim domu.
Do tej pory babcia, rodzice, tesciowie, siostra.... czas na mniewink
Z gory dziekuje

--
Mężczyźni zazdrośni są o tych, którzy ich poprzedzili, a kobiety o te, które przyjdą po nich.
by Marcel Achard
Edytor zaawansowany
  • melimej 22.11.10, 15:15
    przepis wyszukany za pomoca wujkasmile
    praktykuję od kilku lat, przygotowuje się wcześniej potem tylko do piekarnika wrzuca. Smakuje rewelacyjnie.
    i jeszcze ryba (jaką lubicie - daję filet ) otaczana w paście pesto (zmiksowana bazylia, orzechy i odrobina oliwy) wcześniej rybę przyprawiam solą pieprzem i skrapiam sokiem z cytryny. aż ślinka ciekniesmile (piecze się pod przykryciem na końcu przyrumienia)

    Co roku robię wigilię na 18 osóbsmile))) większość potraw to pewnie regionalnie będzie ale rybę podaję się chyba wszędzie....
    pozdr
    meli
  • f.l.y 23.11.10, 12:44
    ja myślę, że bardzo by się te babcie, mamy, ciocie ucieszyły, gdyby spróbowały sztandarowych rodzinnych przysmaków zrobionych teraz w Twoim wykonaniu smile

    no wiesz, z babci na matkę, z matki na wnuczkę... to chwyta za serce smile

  • igifigiel 23.11.10, 13:26
    ja co roku robię rybę po japońsku i paszteciki z kapusta i grzybami w cieście drożdżowym +ciasto i sałatka..

    każdy z rodziny robi ze 3 dania i przynosi i jest super wigilia i nikt się nie musi narobić..

    masz 18 osób..niech każdy przyniesie jakieś swoje popisowe danie...i będzie super wigilia a ty nie będziesz się nosem podpierać ze zmęczenia..
  • aragorna71 23.11.10, 14:07
    tradycyjne potrawy oczywiscie beda: grzybowa z lazankami, pierogi wlasnej roboty, kapusta z grzybami, karp w galarecie, sledzie, kompot z suszu, kutia, ale chcialam tez zrobic cos nowego/sprawdzonego przez was. Ten pstrag w migdalach juz mi sie podoba. Co do skladkowej wigilii to odpada, przyszedl czas na mnie wiec dam radewink Zreszta chlop tez nie ma lewych rak.

    --
    Mężczyźni zazdrośni są o tych, którzy ich poprzedzili, a kobiety o te, które przyjdą po nich.
    by Marcel Achard
  • f.l.y 24.11.10, 12:58
    mnie spodobał się pomysł na śledzia w śmietanie, ze świeżym ogórkiem w drobną kostkę i koperkiem...taka a'la sałatka

    odkąd go kiedyś przyniosła na święta siostra Mojego, odtąd robię takiego..

    i również zaczerpnięty z jego domu rodzinnego - smażony pstrąg w occie (lub inna ryba)

    smażona ryba, 4 części wody, 1 część octu 10%, ziele ang, pieprz, marchew w plastrach, ziarnka gorczycy, kilkanaście ziarenek cukru - zalewę zagotować, nie wrzątkiem ale gorącą zalać rybę w słoikach i zamknąć...

  • aragorna71 24.11.10, 15:24
    tego przepisu na sledzia w smietanie nie znam, ale na rybke w occie mam taki:
    1 -2 kg filetów z dowolnej ryby
    - jajko
    - bułka tarta
    - olej do smażenia
    - sól, pieprz
    Zalewa :
    - 1 szkl. octu
    - 4 szkl. wody
    - 6 łyżek cukru
    - 2 łyżki soli
    - 3 ziarna ziela angielskiego
    - 1 listek laurowy
    - 2 duże cebule

    Ryby obtoczyć w jajku, bułce i usmażyć na złoty kolor na oleju.
    Usmażone ryby ułożyć w naczyniu.

    Zalewa:
    Wszystkie składniki na zalewę oprócz cebuli, umieszczamy w garnku i doprowadzamy do zagotowania.
    Cebulę kroimy w pióra i dodajemy do zalewy ,gdy zacznie się gotować.
    Całośc gotujemy chwilkę na gazie i odstawiamy do przestudzenia.
    Zimną zalewą zalewamy ryby i odstawiamy do lodówki

    Znajoma polecila mi to:
    6 jaj ugotować na twardo, pokroić w większą kostkę ,odłożyc. 6 średniej wielkości cebul obrać, przekroić na połowę i pokroić w wąskie paseczki. Gotować przez 1o min. litr wody z płaską łyżką soli i płaską łyżką cukru, liściem laurowym, zielem angielskim, następnie dodać 1/5 szklanki octu, zagotować i wrzucić cebulę.Gotować około 3-5 min. (cebula musi być półtwarda), osączyć na sicie, gdy wystygnie połączyć z jajami, dodać kubeczek gęstej śmietany , 2 czubate łyżki majonezu, sól, pieprz i ew. cukier do smaku. Po prostu pycha.

    Dziewczyny dalej czekam na wasze sprawdzone przepisy na Wigiliewink
    --
    Mężczyźni zazdrośni są o tych, którzy ich poprzedzili, a kobiety o te, które przyjdą po nich.
    by Marcel Achard
  • giga28 26.11.10, 19:59
    U mnie króluje kutia

    pszenica Kutia tak około 0.5 kg
    moczymy gotujemy w garnku na półtwardo
    odcedzic i ostudzic
    do wystudzonej pszenicy ja osobiscie kupuje mak w puszce gotowiec i dodaje do pszenicy (Prospona ,Helio Hero Bakalland do wyboru do koloru )
    dodaje jeszcze dodatkowo morele suszone pokrojone oraz garść orzechów wloskich posiekanych i jak malo slodkie to jeszcze troche miodu i wszystko wymieszac zostawic w lodowce na noc zeby sie przegryzlo
    przed podaniem biore tylko tyle ile zjemy i do masy dodaje kwasnej gestej smietany , na miseczke salatkowa okolo 1-2 lyzki i smacznego !!!!!!!!!!!!!!!!
  • kotwtrampkach 26.11.10, 21:50
    kutię uwielbiam smile mak gotowiec kupuję w ostateczności (mam alergika i muszę bardzo sprawdzać etykiety..)- w ubiegłym roku udało mi się znaleźć zmielony mak w wielkiej torbie - wystarczyło go lekko podgotować w mleku, dodać migdały, orzechy, morele, suszone śliwki, (jak mam inne bakalie to też dorzucam) miód i do pszenicy. w wersji dla dorosłych dodaję czeskiego rumu 80% (nie wiem jak go nazwać, ale to charakterystyczna cecha i cudny aromat)smile Zazwyczaj robię wielką michę i do sylwestra podjadam. bez śmietany też jest smaczna, zdarza mi się jakiś owoc dorzucić świeży do porcji.
  • lee-aa 26.11.10, 23:00
    Do kapusty z grzybami dorzuć suszone śliwki i rodzynki - super efekt.
    Możesz spróbować podać panierowane prawdziwki - te na których gotujesz zupę lub pasztet grzybowy:

    1 kg mrożonych grzybów (np. podgrzybków i maślaków)
    możesz dorzucić grzyby z zupy
    duża cebula
    2 czerstwe bułki
    3 jajka
    sól
    pieprz
    ząbek czosnku
    szczypta gałki muszkatołowej
    tłuszcz do formy
    tarta bułka

    Grzyby oczyść. Wrzuć posiekaną cebulę, zeszklij. Włóż grzyby, podsmaż, mieszając. Dodaj namoczone i odciśnięte kajzerki, wymieszaj. Wszystko razem zmiel, wymieszaj na jednolitą masę z jajkami i przyprawami. Przełóż do natłuszczonej i posypanej tartą bułką formy. Piecz ok. 1 godz. w temp. 180°C.

    Możesz podać z sosem chrzanowo - żurawinowym
    Jesli chłop nie ma lewych rąk to możesz zrobić sakiewki/pasztecki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i łososiem.
  • dzambii 27.11.10, 23:02
    Melimej
    Tę rybę w pesto to ile należy piec i zrumieniać?
  • jul-kaa 27.11.10, 23:44
    Moim popisowym daniem są gołąbki z włoskiej kapusty z farszem z kaszy i grzybów. Ciężka, wspaniała, przepyszna potrawa. Ktoś jest ciekaw przepisu?
  • lee-aa 28.11.10, 10:09
    dawaj wink przynajmniej proporcje kasza-grzyby wink
  • jul-kaa 29.11.10, 00:28
    Gołąbki z kaszą i grzybami:

    1 kapusta włoska (włoskość kapusty jest absolutnie konieczna)
    ½ kg kaszy jęczmiennej
    suszone grzyby (2-3 garście – im więcej, tym lepiej!)
    2 spore cebule
    ½ kostki masła
    śmietana
    wywar z warzyw (ew. vegeta lub warzywna kostka rosołowa)
    sól, pieprz,

    Grzyby płuczemy zimną wodą, namaczamy i kroimy w równiutkie paseczki, kaszę również płuczemy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie razem z namoczonym grzybami. Kiedy kasza wesoło bulgocze, możemy zająć się cebulą. Kroimy ją w stanowczą kosteczkę, a następnie wrzucamy na patelnię i zostawiamy tam, od czasu do czasu mieszając. Wcześniej zapobiegawczo wstawiliśmy już wielki gar z wodą i umyliśmy wielkie liście kapusty (koniecznie włoskiej!), więc możemy teraz zabrać się za ich zaparzanie. Wrzucamy liście do gara niewielkimi partiami i wyjmujemy, kiedy tylko zyskają soczystą zieloność i lekką przezroczystość (po ~2 minutach). Większym liściom ścinamy (ale nie wycinamy!) grubszą żyłę i ewentualnie przecinamy je na pół. W międzyczasie kasza jest już gotowa, odlewamy wodę (jeśli jeszcze jakaś została) i dodajemy usmażona cebulę. Solimy i pieprzymy do woli lub według uznania, a następnie nadziewamy tak powstałym farszem zaparzone liście kapusty, formując śliczne gołąbki. Ich wielkość nie ma większego znaczenia, jeśli liście się porwą (a tak się stanie!), przykrywamy dziury kawałkami innych podartych liści. Po pewnym czasie dochodzimy do wprawy, gołąbki śmigają nam w palcach, a nasze zadowolenie z siebie rośnie. Układamy gołąbki w naczyniu żaroodpornym i zalewamy śmietaną połączoną z roztopionym masłem i dosmaczoną wywarem z warzyw. Przykrywamy i zapiekamy dość długo w niezbyt wysokiej temperaturze.
    Smak gołąbków jest absolutnie niepowtarzalny. Siostra mojego męża ponoć cały rok o nich śniła, tylko wstydziła się do tego przyznać smile

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.