Dodaj do ulubionych

naleśniki

26.12.10, 18:43
Hej dziewczyny!
Od jakiegoś czasu mam mały problem z naleśnikami, niby wszystko robię tak samo, ale brzegi naleśników jakieś takie twarde wychodzą i kruszą się nie wiem jak to zmienić, środek naleśnika ok, czy macie jakąś radę na te kruszące się brzegi dookoła?
--
"Było ich dwoje, i oto trzeci człowiek, nowa dusza, całkowita, skończona, nie ludzkich rąk twór; nowa myśl i nowa miłość, aż strach... Nie ma nic wspanialszego na ziemi!"
Dostojewski, 'Biesy'
Edytor zaawansowany
  • figamarta 26.12.10, 21:24
    Brzeg wylewasz za cienko i stad ten problem.

  • marikooo 26.12.10, 22:31
    Podobno jak się da więcej cukru do ciasta, to brzegi są chrupiące. Może mniejsza ilość cukru rozwiąże problem?

    --
    75/98 = 70FF
  • truscaveczka 27.12.10, 07:07
    A nie wystarczy kłaść naleśników na talerz i po każdym nakrywać drugim talerzem, zeby wilgotniały?
    --
    http://img.userbars.pl/92/18245.jpg
    Jasne, że Linuks jest przyjazny dla użytkownika. Po prostu starannie dobiera przyjaciół.
  • budzik11 27.12.10, 09:10
    IMO to wina zbyt dużej ilości cukru.
  • danuu 27.12.10, 09:49
    Cukru? Ja nie dodaje w ogole do ciasta cukru, a tez wychodza mi kruche brzegi, ale ja to akurat lubie, bo fajnie chrupiące wtedy są smile


    --
    mój blog o prowadzeniu domu
  • my_valenciana 27.12.10, 11:36
    Też pierwsze słyszę, zeby do naleśników dodawać cukier. Moim zdaniem za dużo tłuszczu na patelni i te brzegi się w nim prażą.
    --
    Mały demon 14.01.2009
  • misself 29.12.10, 19:26
    my_valenciana napisała:

    > Też pierwsze słyszę, zeby do naleśników dodawać cukier. Moim zdaniem za dużo tł
    > uszczu na patelni i te brzegi się w nim prażą.

    Mnie się wydaje, że wręcz przeciwnie - za sucha patelnia i brzegi się wysuszają.
    Miałam ten problem przy smażeniu na teflonowej patelni.
    Poradziłam sobie tak, że teraz nie dodaję tłuszczu do ciasta (niektóre przepisy to zalecają), tylko smaruję patelnię po każdym naleśniku zwiniętym ręcznikiem papierowym nasączonym olejem. Gotowe naleśniki odkładam na stosik i nakrywam folią aluminiową - wtedy miękną.
    --
    Mój ekskribicjonizm kontrolowany.
    ich4pory.blogspot.com
  • princesswhitewolf 27.12.10, 12:56
    zmien ciasto na takowe gdzie zamiast mleka wlewa sie maslanki + jajko+ maka+ sol. Jesli chcesz mniej kwaskowe to pol proporcji maslanki pol mleka+ jajko+ maka+ sol.

    Kazdemu wychodzi to. Ponadto b wazne by patelnia byla porzadnie nagrzana zanim zaczniesz smazyc i aby nie bylo na niej ani za duzo ani za malo tluszczu.
    Nagrzej patelnie a potem zmniejsz gaz/prad na duzo mniejszy tylko dla podtrzymania temperatury.Nalesniki tuz po wysmazeniu sa nieco twardsze ale po paru minutach miekkna.
  • mloda0242 27.12.10, 15:24
    za cienkie są na brzegach, też zawsze nakrywam naleśniki drugim talerzem, wtedy parują i wilgotnieją;
  • hela6 27.12.10, 16:35
    Mnie wychodzą różnie. Nie wiem od czego to zależy. Ale by były bardziej "gumowe" a mniej chrupkie ciasto nie powinno być rozbijane mikserem na pianę tylko łagodnie mieszane i ciasto powinno odstać by gluten się rozkleił.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.