Dodaj do ulubionych

maszynka do robienia lodów - warto kupić?

20.05.11, 10:38
Witam. Chodzi za mną chęć/przymus kupienia maszynki domowej do kręcenia lodów. Latem zjadamy z rodzinką ocean lodów i dobrze/taniej/zdrowiej byłoby je robić samemu. Czy ktoś z Was używa takiej maszynki i jest zadowolony z efektów?
--
pomóż nakarmić głodne dzieci... www.pajacyk.pl
Edytor zaawansowany
  • 20.05.11, 20:55
    Używam i jestem zadowolona z efektów, -ale ani zdrowo, ani tanio-tylko "wiem co jem" big_grin
  • 20.05.11, 21:12
    ja mam foremki z ikei podobne do tych
    produkty.ikea.pl/p14742/foremka-do-lodow
    Robię lody dla dzieci wodne z soków owocowych , kupuję sok w kartonie w biedronce wlewam do foremek . Wczoraj były pomarańczowe , dziś mrożą się bananowe . Możliwości jest nieskończenie dużo . Można dodawac do soku kawałki owoców .
  • 21.05.11, 22:30
    Eeee tam, dla mnie lody to takie z bitą śmietaną, orzechami, diabli wiedzą czym jeszcze. Nie cierpię lodów ale pożeracze lubią.
    Przyjrzałam się kilku pierwszym maszynkom, które mi Allegro wyrzuciło.
    A tam trzeba: 2h schładzać ten pojemnik/garnek, potem mieszaninę wlać do miski i mieszać, do zamrażarki i czekać, wyjąć, mieszać i znów do zamrażarki, znów wyjąć i mieszać...

    Usnęłam w połowie czytania.

    To faktycznie tak wygląda??
    Jak te lody się robi?
    Bo jeśli tak, to ja lecę do sklepusmile
    Po gotowe, oczywiściesmile

    --
    "Kiedy inni mają wobec człowieka oczekiwania, których nie jest sposób zrealizować, musi on na nowo wyznaczyć swoje cele i iść własną drogą. Dzięki temu przynajmniej ktoś będzie zadowolony"
  • 22.05.11, 09:57
    pitahaya1 napisał:

    > Eeee tam, dla mnie lody to takie z bitą śmietaną, orzechami, diabli wiedzą czym
    > jeszcze. Nie cierpię lodów ale pożeracze lubią.
    > Przyjrzałam się kilku pierwszym maszynkom, które mi Allegro wyrzuciło.
    > A tam trzeba: 2h schładzać ten pojemnik/garnek, potem mieszaninę wlać do miski
    > i mieszać, do zamrażarki i czekać, wyjąć, mieszać i znów do zamrażarki, znów wy
    > jąć i mieszać...
    >
    > Usnęłam w połowie czytania.
    >
    > To faktycznie tak wygląda??
    > Jak te lody się robi?
    > Bo jeśli tak, to ja lecę do sklepusmile
    > Po gotowe, oczywiściesmile
    >

    Maszyna do lodów chroni Cię przed wyciąganiem z zamrażalnika i mieszaniembig_grin

    Mam maszyne, której sam wkład przechowuje się w zamrażalce(mam go tam na stałe).
    W misce mieszam-puszkę mleka skondensowanego niesłodzonego z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii,-dodaję przetarte owoce-miksuję 3 minuty i wkładam do maszyny do lodów wkład, nalewam mieszankę i ona robi resztę.Lody sa ukręcone za ok 30 minut .Potem resztę niezjedzoną przekładam do pojemnika i wkładam do zamrażalki i już.

  • 22.05.11, 12:17
    Mozesz wkleic linka ze swoja maszynka do lodów, bo nie wiem jaką kupić smile
    --
    Sorki za pisownię ale mam rękę w gipsie...
  • 22.05.11, 12:51
    ja bym tez chciała!
  • 22.05.11, 12:58
    Swoją upolowałam na Allegro-wyglada mniej więcej tak:
    cgi.ebay.de/Eismaschine-Eiscremeautomat-Philips-HR-2304-70-HR2304-/390314773767?pt=DE_Elektronik_Computer_Haushaltsger%C3%A4te_Kleinger%C3%A4teK%C3%BCche_PM
    Tu ich więcej:
    einkaufstipps.ebay.de/business-industrie/eismaschine/philips-eismaschine.htm
    Do zamrażalnika nie wkłada się całego, tylko na samym dole jest okragly wkład z żelem(nie zajmuje dużo miejsca w zamrażalce.
  • 22.05.11, 15:58
    Znalazłam w 1 sklepie cena 210 zł. Lubie kupowac sprawdzone rzeczy , bo nie ma niespodzianek wink Dzięki smile
    --
    Sorki za pisownię ale mam rękę w gipsie...
  • 22.05.11, 16:19
    ten wkład z żelem to jakie ma wymiary tak mniej więcej?
    Czytałam że w niektórych modelach trzeba wkładać cała miske a ja mam lodówkę w zabudowie i dlatego zawsze pełen zamrażalnik ;P
    --
    Sorki za pisownię ale mam rękę w gipsie...
  • 23.05.11, 10:40
    Średnica 18cm, wysokośc 6cm, na środku taki cypelek ok 2cm.
  • 23.05.11, 12:00
    To kupie ten model...już sie cieszę na lody!
    --
    Sorki za pisownię ale mam rękę w gipsie...
  • 25.05.11, 11:43
    dzięki , ja tez kupie , tez mam mały zamrażalnik i mała lodówkę , ale to wejdzie !
    Kocham lody , a te kupowane są coraz gorsze i strasznie przesłodzone !
  • 25.05.11, 15:31
    Chciałam zamówić w Pixmanii bo nigdzie indziej nie ma.
    Oni wysyłaja z Paryża i nie ma mozliwości zapłacenia za przesyłke przy odbiorze więc, nie zamówiłam . Poczekam może na Allegro będą...lub kupie sobie ja w Niemczech.Nigdy nie robie przedpłat...ech
    --
    Sorki za pisownię ale mam rękę w gipsie...
  • 25.05.11, 15:47
    zamierzam tam kupić .Często płace wcześniej na konto , nigdy nie było problemu , szczególnie jeżeli to nie jest jednorazowa jakaś "firma-krzak".Ale popatrzę w swoim mieście, na allegro nie widzę.
  • 25.05.11, 16:55
    Polujcie, może ktoś znowu wystawi-moja była nowa nieużywana, ale bez gwarancji-wylicytowałam za trochę ponad stówkę.
    W sumie to naprawdę dziwne, że u nas nie ma takich maszynek-roomba jest i inne wynalazki też a takich urządzeń jak na lekarstwo.
    Ja bym chętnie jeszcze jeden wkład dokupiła....
  • 26.05.11, 17:14
    Napisałam 2 odpowiedzi w e-bay kleinanyeigen. Jest kilka philipsów jeden za 15 Euro i 1 za 30 euro, kilka razy użyte, więc super cena wink
    Zobaczymy może się uda kupić ją i to w dodatku taniej!


    > Ja bym chętnie jeszcze jeden wkład dokupiła....
    Fakt mozna by było zrobić 2 rodzaje lodów jeden po drugim, a tak trzeba czekać, aż się zamrozi wkład. Niektóre maszyny na e-bay miały 2 krązki do zamrażania w zestawie, i były też podwójne maszynki (no ale to juz sa większe ) , szkoda miejsca w mniejszych kuchniach.

    --
    Sorki za pisownię ale mam rękę w gipsie...
  • 27.05.11, 17:37
    to chyba starszy model od twojej? Mam nadzieje że będzie tak samo dobra!
    kleinanzeigen.ebay.de/anzeigen/s-detailansicht.html?adId=26758656
    --
    Sorki za pisownię ale mam rękę w gipsie...
  • 27.05.11, 18:49
    johana75 napisała:

    > to chyba starszy model od twojej? Mam nadzieje że będzie tak samo dobra!
    > kleinanzeigen.ebay.de/anzeigen/s-detailansicht.html?adId=26758656

    Moja jest wizualnie identyczna-był rysunek lodów-ale nie wiem w jakich kolorach, bo się w zmywarce wymył-teraz tylko zarys został.
  • 27.05.11, 22:35
    Znalazłam jeszcze taką:
    kleinanzeigen.ebay.de/anzeigen/s-detailansicht.html?adId=20013427
    tj. nowszy model ale przeczytałam niemieckie recenzje że przy robieniu lodów dietetycznycch robi się jakby taka zamrozona skorupa , a reszta jest dalej płynna. Pokrywka wyskakuje bo jest inaczej mocowana...za słabo. Wie zrezygnowałam szkoda bo miała 2 krązki do zamrożenia...

    Czy rozibłas lody dietetyczne na bazie jogurtu? czy tak samo dzieje się w twojej maszynie do lodów?

    --
    Sorki za pisownię ale mam rękę w gipsie...
  • 28.05.11, 09:09
    johana75 napisała:

    > Znalazłam jeszcze taką:
    > kleinanzeigen.ebay.de/anzeigen/s-detailansicht.html?adId=20013427
    > tj. nowszy model ale przeczytałam niemieckie recenzje że przy robieniu lodów di
    > etetycznycch robi się jakby taka zamrozona skorupa , a reszta jest dalej płynna
    > . Pokrywka wyskakuje bo jest inaczej mocowana...za słabo. Wie zrezygnowałam szk
    > oda bo miała 2 krązki do zamrożenia...
    >
    > Czy rozibłas lody dietetyczne na bazie jogurtu? czy tak samo dzieje się w twoje
    > j maszynie do lodów?
    >

    Dietetycznych nie robiłam nigdy-zawsze gdzieś tam w tle była jakaś ilość śmietanki 30% (wcześniej jeszcze 36% ) mieszałam czasami z jogurtem pół na pół,albo ze śmietaną ... lody ukręcają się normalnie, ale są twarde jak beton po zamrożeniu.
    Dietetyczne moje są z mleka skondensowanego-bo tylko 7,5% tłuszczu big_grin i są miękkie.
    Pokrywka nie odpada, bo jest na "klik".

    Musisz sama potestowac i zobaczyć co i jak-byc może wystarczy tylko łyżka 30% śmietanki i reszta jogurtu, aby nie robiła się skorupa.
  • 30.05.11, 12:12
    W Lidlu mają być.
  • 30.05.11, 21:03
    I w Tchibo - pod koniec czerwca.
  • 31.05.11, 07:26
    A skąd wiesz, że w tchibo będą? Masz jakiś podgląd w ich przyszłościową ofertę?
  • 31.05.11, 09:30
    Byłam ostatnio w sklepie pilotażowym smile Mam katalog - w sklepach pilotażowych te maszynki są od dziś. Będzie też maszyna z własnym agregatem, niestety bez ceny bo tylko w internecie, do zamówienia od 22 czerwca. A ta zwykła maszynka jest za 149 złotych.
  • 01.06.11, 10:03
    nie warto bo potem trzeba sie odchudzać smile
    --
    MÓJ BLOG O SZYCIU & HANDMADE
  • 06.08.11, 18:23
    "Uznano, że do lodów wcale nie trzeba używać śmietanki, tylko jakiegoś innego tłuszczu. Na opakowaniach pisze się "tłuszcz roślinny", czyli olej palmowy utwardzany chemicznie. Surowiec 4-5 razy tańszy od śmietanki - wyjaśnia prezes spółdzielni Krzysztof Jankowski."

    wyborcza.biz/biznes/1,101716,10038830,Ile_to_kosztuje_i_dlaczego_tak_drogo___lody.html
    Wygląda ze jednak warto uncertain
  • 06.08.11, 20:49
    a kupił ktoś te maszynkę z Tchibo? Interesuje mnie jaka wysokość ma ta cześć którą się wkłada do zamrażalnika. Pytałam o to na internetowej stronie Tchibo, ale jakoś nie odpowiadają ...
  • 08.08.11, 14:16
    Ja mam zmierzę Ci jak będę w domu baa mogę Ci nawet odsprzedać po okazyjnej cenie. Użyłam jej kilka razy. Ja mam trzy szuflady w zamrażarce i w każdej się mieści ale po powrocie ci napiszę ile ma cm
    --
    "Kobiety rodzą się aniołami, ale kiedy życie połamie im skrzydła - pozostaje już tylko latanie na miotle" by dzidaa
    http://img1.jurko.net/Chick3.gif

    51%Angel 49%witch wink
  • 08.08.11, 16:14
    aha,
    w porzadku, poczekam ...bardzo bede Ci wdzieczna!
  • 08.08.11, 18:19

    --
    "Kobiety rodzą się aniołami, ale kiedy życie połamie im skrzydła - pozostaje już tylko latanie na miotle" by dzidaa
    http://img1.jurko.net/Chick3.gif

    51%Angel 49%witch wink
  • 09.08.11, 10:33
    dzięki! niestety to o dwa centymetry za dużo.
    Zobaczę czy w Lidlu znajdę , bo tamta jest niższa!
  • 07.08.11, 18:32
    ja bym strasznie chciala miec taka maszyne ale boje sie, ze zrobilabym sie strasznie gruba bo uwielbiam domowe lody smile
    --
    MÓJ BLOG O SZYCIU & HANDMADE
    MOJE SUKIENKI NA PAKAMERZE
  • 09.08.11, 10:50
    No nie bój się. Wg odważniejszych dietetyków od lodów nic nie utyjesz pomimo ich kalorii. Organizm zużywa olbrzymie ilości energii aby moc strawić lody (musi je najpierw podgrzać do właściwej temperatury i właśnie na to podgrzewanie zużyje tyle kalorii ze dostawa nowych nic nie zdziała). Czyli pałaszujmy ze smakiem - im zimniejsze tym lepsze....
    --
    pomóż nakarmić głodne dzieci... www.pajacyk.pl
  • 21.08.11, 21:04
    zachęcona kupiłam te maszynkę do lodów Philipsa ( dzięki za podanie wymiarów wkładu , faktycznie mały !) i już mi Pixmania przysłała, i już zrobiłam próbę , ale nie jestem zadowolona. Owoce zmiksowane które dodałam do ubitego mleka sklondensowanego w trakcie zamarznięcia , w zamrażalniku opadły mi na dno i zamarzły na kamień .reszta , czyli mleko z wanilia w porządku było. Co zrobiłam źle ? Ktoś mi poradzi ?
  • 21.08.11, 21:36
    Ło matko - to co Ty kupiłaś??
    U mnie pojemnik mrozi się sam w zamrażarce, następnie wyjmuję go, dokładam silnik z łopatkami, wlewam masę i lody robią się na stole.
    Czy gotowe lody rozwarstwiły Ci się jak je po zrobieniu włożyłaś do zamrażalnika w innym opakowaniu??
  • 21.08.11, 22:14
    bestraga napisała:

    > zachęcona kupiłam te maszynkę do lodów Philipsa ( dzięki za podanie wymiarów w
    > kładu , faktycznie mały !) i już mi Pixmania przysłała, i już zrobiłam próbę ,
    > ale nie jestem zadowolona. Owoce zmiksowane które dodałam do ubitego mleka sklo
    > ndensowanego w trakcie zamarznięcia , w zamrażalniku opadły mi na dno i zamarzł
    > y na kamień .reszta , czyli mleko z wanilia w porządku było. Co zrobiłam źle ?
    > Ktoś mi poradzi ?

    Przeczytałam kilka razy ale i tak nie wiem o co chodzi big_grin
    Po kolei
    1.Wkład trzymamy w zamrażalce najlepiej 24 godziny (a jeszcze lepiej 48 godzin)
    2.W misce(osobnej) mleko skondensowane chwilkę miksujemy, aby zrobiło się puszyste dodajemy cukier i owoce(zmiksowane wcześniej-czyli mocno rozdrobnione najlepiej na papkę (i wanilię, albo bez), a dla zachowania koloru dodajemy pare kropel cytryny lub trochę kwasku cytrynowego i znowu chwilkę miksujemy.
    3. Do maszyny wkładamy zamarznięty wkład, wlewamy wymieszane z owocami mleko i włączamy maszynę.
    4. Po ok 30-40 minutach(w zależności od maszyny )mamy ukręcone lody.
    To czego od razu nie zjemy wkładamy do pojemnika i do zamrażalki. Lody z mleka skondensowanego zawsze są miękkie,po wyjeciu z zamrażalki, ze śmietanki 30% wychodza twarde.
  • 21.08.11, 23:00
    przemyślałam, myślę ze wkład nie był dosyć zamrożony, bo lody po 40 minutach nie były mroxne , tylko po prostu chłodne i trochę płynne. przełożyłam wiec je do pojemników i włożyłam do zamrażarki. Po wyjęciu własnie zobaczyłam że owoce opadły na dno. Wkład był w zamrazalniku za krótko chyba, około 24 godzin. A czy temperatura w zamrażalniku ma duże znaczenie ? Miałam nastawione na "średnio". Dzięki z dodatkowa instrukcje !
  • 22.08.11, 08:54
    Ja chyba też nie mam maxymalnego zamrażania(mam na 3 w skali do 6)-stąd to 48 godzin uważam, za lepsza opcję.
    I u mnie początki jak sobie przypominam też były takie jak u Ciebie-masa była wodnista , bo człek chciał już od razu robić-dzieciaki marudziły, a tu jednak trzeba poczekać aż wkład się zamrozi. Potem będzie lepiej, bo wkład nigdy całkowicie się nie "upłynni", będziesz go po prostu domrażała.
  • 22.08.11, 10:36
    aha, pewnie o to chodzi , ze byłam niecierpliwa.Będe próbowała dalej !

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.