Makaron razowy jaki ? Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Kupiłam ekologiczny makaron pszenny i jest taki sobie. Polećcie dobry konkretnej firmy i najlepiej gdzie można kupić...
    --
    "Kobiety rodzą się aniołami, ale kiedy życie połamie im skrzydła - pozostaje już tylko latanie na miotle" by dzidaa
    http://img1.jurko.net/Chick3.gif

    51%Angel 49%witch wink
    • Lubella!
      Kupisz w każdym super-hipermarkecie.
      --
      Mój ekskribicjonizm kontrolowany.
      ich4pory.blogspot.com
    • mi bardziej od lubelli smakuje makaron razowy z tesco
    • Dzięki popatrzę, bo ten ekologiczny z mąki razowej pszennej jest do bani....
      --
      "Kobiety rodzą się aniołami, ale kiedy życie połamie im skrzydła - pozostaje już tylko latanie na miotle" by dzidaa
      http://img1.jurko.net/Chick3.gif

      51%Angel 49%witch wink
      • Zdefiniuj "do bani", bo może to, co dla mnie jest zaletą, dla Ciebie będzie wadą smile
        --
        "You can have EITHER freedom of speech or quality of conversation." [O.S. Card]
        • makaron razowy nigdy nie bedzie smakowal jak bialy.Ten razowy z reguly jest troche kwaskowo-mdly. No ale jak odpowiednio przyprawisz no i lubisz smak wlasnie razowego zboza to nie ma problemu. Dla mnie lubella to jedynie domieszka pelnego ziarna. Ten makaron bio jak ugotujesz to widac ze ma brazowy kolor, lubella jest prawie biala.
          • cesarzowa23 napisała:

            > Dla mnie lubella to jedynie domieszka pelnego ziarna.

            Skład: mąka pszenna pełnoziarnista, woda.

            > Ten makaron bio jak ugotujesz to widac ze ma brazowy kolor, lubella j
            > est prawie biala.

            Normalnie chyba zaraz zdjęcie porównawcze zrobię...
            Brązowa jest Lubella, nie "prawie biała".
            Wróć, nie zrobię, bo nie mam zwykłego smile Jakieś pustki w makaronach, panie.
            --
            To ja!
            • nie jestem ekspertem i nie bede sie spierac. Ale jak kupic oba makarony i porownac ich brazowosc to lubella pelnoziarnista to biala kawa, zas makaron razowy zytni jest rzeczywiscie brazowy. Tak jak pisalam ekspertem nie jestem ale istnieje cos takiego jak typy maki.
              Typ mąki - zawartość popiołu - związana jest bezpośrednio z barwą mąki. Im
              niższy typ mąki tym barwa mąki jest bielsza, im typ mąki jest wyższy, tym
              mąka będzie ciemniejsza. Tak więc najjaśniejszą będzie mąka typ 450 a
              najciemniejszą będzie mąka typ 2000. Odcień i barwa mąki związana jest z
              zawartością w mące rozdrobnionej okrywy owocowo-nasiennej ziarna. "Biała"
              mąka wyprodukowana jest z centralnej części ziarna to jest z bielma
              mącznego, które stanowi około 82% zawartości ziarna (ziarna pszenicy).
              Wokół bielma mącznego, zewnętrzną warstwę ziarna tworzy okrywa
              owocowo-nasienna, która ulega również w pewnym stopniu rozdrobnieniu wraz z
              bielmem. Centralna część bielma zawiera 0,3% - 0,6% popiołu, natomiast
              okrywa owocowo-nasienna zawiera 6% - 10% popiołu. Stąd im większy stopień
              rozdrobnienia okrywy i przejście jej do mąki, tym większa zawartość
              popiołu, większy typ mąki oraz ciemniejsza barwa mąki.
              • Hm, a porównywałaś kiedyś mąkę żytnią i pszenną? Mąka żytnia jest ciemniejsza od mąki pszennej nawet, jeśli obie są tego samego typu. Mam w szafce dwie torebki 2000 pszennej i żytniej, różnica jest widoczna gołym okiem - mąka żytnia jest brązowa, pszenna raczej kremowa. Pełnoziarniste są obie. Tak samo będą różnić się makarony z obu zbóż, co nie znaczy, że jaśniejszy pszenny jest "gorszy" od ciemnego żytniego.
                --
                http://m.uploadedit.com/b92/47125383.gif
                • Miedzy makaronami pszennymi istnieja roznice w kolorze, bo probowalam wielu (mieszkam za granica i jest wiekszy wybor). Mnie przede wszytskim isnteresuje indeks glikemiczny. Makaron z maki pszennej ma 50 a z maki zytniej 40, wiec jest roznica w poziomie wzrostu cukru i roznica w smaku.
              • cesarzowa23 napisała:

                > nie jestem ekspertem i nie bede sie spierac. Ale jak kupic oba makarony i porow
                > nac ich brazowosc to lubella pelnoziarnista to biala kawa, zas makaron razowy
                > zytni jest rzeczywiscie brazowy. Tak jak pisalam ekspertem nie jestem ale istnie
                > je cos takiego jak typy maki.

                Tu nie chodzi o typ mąki, tylko o surowiec, z którego jest zrobiona.
                Lubella jest z mąki pszennej. Typu na opakowaniu nie podają, piszą tylko, że pełnoziarnista.
                W porównaniu z makaronem żytnim jest oczywiście jaśniejsza, ale trudno twierdzić, że prawie biała, bo prawie biały to jest makaron ze zwykłej mąki pszennej smile
                --
                To ja!
        • truscaveczka napisała:

          > Zdefiniuj "do bani", bo może to, co dla mnie jest zaletą, dla Ciebie będzie wad
          > ą smile
          Mąkowaty jest wink tzn. tak jak byś no nie wiem ciasta na pierogi nie dogotowała...
          --
          "Kobiety rodzą się aniołami, ale kiedy życie połamie im skrzydła - pozostaje już tylko latanie na miotle" by dzidaa
          http://img1.jurko.net/Chick3.gif

          51%Angel 49%witch wink

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.