Dodaj do ulubionych

pieczenie chleba

28.08.11, 15:30
uzywacie gotowych mieszanek i dajecie do wypiekacza czy sami dodajecie tego co potrzeba? Mam zamiar kupic wypiekacz ale sama chcialabym zrobic ciasto do chleba. Tylko jak? poprosze o jakies proste przepisy.
Edytor zaawansowany
  • niebieska.maupa 28.08.11, 16:46
    Ja najczęściej robię taki: mojewypieki.blox.pl/2009/05/Najprostszy-chleb-pszenny-na-zakwasie.html , bo robi się naprawdę prosto. Nie korzystam z gotowych mieszanek, wyhodowałam sobie zakwas, to bardzo proste. Nie mam maszyny do chleba, bo nie mam na nią miejsca w kuchni, więc ciasto mieszam łychą albo mikserem, i piekę zwyczajnie w piekarniku. Jak nie chcesz się bawić w zakwas, to popatrz na tym blogu, jest też sporo przepisów na chleb z drożdżami, i wszystkie przepisy są dla robienia ręcznego albo w maszynie, więc wybierzesz co Ci pasuje.
  • maria10344 28.08.11, 17:31
    Ja kupiłam wypiekacz,żeby ułatwić sobie życie.Używam go więc /tak jak w instrukcji/ i do ugniatania i do pieczenia chleba.Kupuję gotowe mieszanki,ale nie z supermasketów,tam są z polepszaczami i różnymi E.Kupuję przez internet 2 2 sklepach.
    1.Bogutyn Myn/tu dodają od razu suche drożdże/tu możesz sobie wybrać jaką chcesz gramaturę
    2.Adria mnieszanki piekarskie.
    W obu tych sklepach masz wiele dodatków.Słonecznik,siemię,płatki,otręby itd.
    Ja już wypraktykowałam i wychodzi mi na to,że chlebki wychodzą ciut inne.Z drożdży suchych/2g/chleb jest bardziej zwarty,z żywych drożdży jest bardziej pulchny.Piekę w nim też ciasto drożdżowe.
    Piekę chleb dla 3 rodzin i zwariowałabym gdybym musiała piec w piekarniku.Dokupuję właśnie dodatkowy wypiekacz /jutro ma być w Lidl-u.
    Gdybyś miała jakieś pytania- to pisz.
  • johana75 28.08.11, 18:49
    Nie używam gotowych mieszanek, sama mieszam mąkę i dodaje ziarna w zależności od tego czy mam ochotę na ciemny czy jasny chleb. Poza tym mieszanki są droższe no i te z marketów maja polepszacze.
    Nie mam maszyny do chleba, ciasto (najczęściej razowe) mieszam drewnianą łyżką, białe recznie. Zawsze pieke na zakwasie bo chleb jest lepszy, pulchniejszy i bardziej wilgotny do tego dłużej jest świeży. Pieke w piekarniku zawsze 4 keksówki i wystarczają nam na przeszło tydzień.

    Piekę z tej strony:
    www.chleb.info.pl/moje-chleby-receptury/pieczywo-na-zakwasie/pieczywo-mieszane/chleb-codzienny
    ten chleb w linku jest dobry dla początkujących smile
  • schiraz 29.08.11, 16:30
    Johana właśnie rośnie mi chlebek z tego przepisu, który podałaś w linku, ale mam pytanie, czy Tobie wychodzi z tego ciasta kula? Bo mi wyszło baardzo luźne ciasto, które niewiele myśląc przełożyłam do foremki i od kilku godzin siedzi w cieple i rośnie. Oczywiście nie było mowy w tej sytuacji o "składaniu" ciasta. Robiłam na samym zakwasie, bo nie lubię chleba na drożdżach i zastanawiam się co z tego wyjdzie... smile
    --
    ------
    Milcz, albo powiedz coś takiego co jest lepsze od milczenia.
  • johana75 29.08.11, 21:04
    to chyba miałas bardziej płynny zakwas. W tych przepisach zawsze ilość wody jest orietacyjna i musisz uważać z jej dolewaniem bo mąki maja tez różna wilgotnośc, no i zakwas ma rózną konsystencję. Ja z tego przepisu zrobiłam ciasto takie własnie dość zwarte, ale jak ci wyrośnie to nie masz się czym przejmować. Tylko uważaj jak bedziesz wkładać do piekarnika , bo przy zadkim cieście szybko opada jak stukniesz foremką
    najczęściej jednak piekę z tego przepisu:
    chleb.info.pl/moje-chleby-receptury/pieczywo-na-zakwasie/pieczywo-mieszane/chleb-powszedni
    Mieszam tylko rózne rodzaje mąk, wychodzi naprawde dobry i pie kłam tez
  • schiraz 29.08.11, 22:02
    Tak, zakwas był płynny, ale też mocny, już kilkumiesięczny. Opiszę Wam, bo chleb wyszedł pyszny, mimo, że miałam wrażenie, że już nic z tego nie będzie wink Wszystkiego dawałam zgodnie z przepisem i ciasto wyszło bardzo luźne, wręcz lejące, wrzuciłam do foremki i po pięciu godzinach zaczęło rosnąć, urosło nad foremkę (siedziało w piekarniku, bo w domu przeciągi hulają):
    http://fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2854768,2,4,chleb1.html
    Było go na początku do połowy foremki, gdy urosło nad foremkę wyjęłam z piecyka i zaczęłam piecyk nagrzewać z blaszką z wodą w środku zgodnie z przepisem:
    http://fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2854769,2,5,chleb2.html
    W piekarniku jeszcze troszkę urosło:
    http://fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2854771,2,2,chleb4.html
    Docelowo wyszło takie:
    http://fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2854772,2,3,chleb5.html

    Chleb wyszedł pyszny, lekki i o dziwo się udał wink Na samym zakwasie. Polecam i dziękuję Johana za przepis.
    --
    ------
    Milcz, albo powiedz coś takiego co jest lepsze od milczenia.
  • schiraz 29.08.11, 22:12
    Ten chlebek, który zalinkowałaś wygląda smakowicie, ale przerasta mnie ten zaczyn trójfazowy. Jestem chyba zbyt ograniczona, żeby pojąć tą metodę. Nie mam zielonego pojęcia jak to dodawać, w jakich ilościach i co to jest zaczątek żytni. Ale gdybyś mi tak to wytłumaczyła łopatologicznie jak to po kolei wygląda to normalnie chyba bym Ciebie ozłociła wink
    --
    ------
    Milcz, albo powiedz coś takiego co jest lepsze od milczenia.
  • budzik11 29.08.11, 23:01
    Tutaj pan bardzo ładnie, łopatologicznie opisuje produkcję zakwasu: www.chleby.info/search/label/chleb%20z%20automatu
  • johana75 29.08.11, 23:17
    O ile jasny chleb wychodzi dobrze na zaczynie jednofazowym to razowiec wymaga 3-fazowego.
    Polega to na tym ze bierzesz kilka łyżek zakwasu (zaczątku), dodajesz 100g wody 100g maki zostawiasz na kilka godzin 5-6. po tym czasie dodajesz znowu te same składniki i zostawiasz to przykryte ściereczką na 8-12 godz. 3 etap jest ten sam zostawiasz na 3-4 godzin. Potem dodajesz resztę składników wkładasz we foremki i chleb rosnie no i pieczesz. Nic trudnego tylko duzo czekania, a roboty mało.

    Jeśli jest napisane ze zaczynu ma być z 200g maki 200g. wody i 50 g, zakwasu to zakwas dajesz od razu a mąke i wode w równych ilościach w 3 etapach
    temp. ja sie nie przejmuje i tak zawsze wychodzi wink
    Miłego pieczenia!
    Chlebek ładnie wyszedł, ma ładny miąższ równomierny.
  • johana75 29.08.11, 23:25
    chleb.info.pl/moje-chleby-receptury/pieczywo-na-zakwasie/ciasta-na-zakwasie/chalka-na-zakwasie
    super wychodzi!
    ja robię z tego przepisu tez bułki.
    zobacz jakie mi wyszły:
    fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2545365,2,43,bulki-na-zakwasie.html
    A ten chlebek:
    chleb.info.pl/moje-chleby-receptury/pieczywo-na-zakwasie/pieczywo-mieszane/jasny-o-kieleckich-korzeniach
    w moim wydaniu wyglada tak:
    fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2540257,2,45,Chleb-pszennozytni-na-zakwasie-pieczony-w-garnku-rzymskim.html
    Upiekłam go w garnku rzymskim , wygladaj jak bochenek smile
  • schiraz 30.08.11, 09:22
    Ślicznie Ci wyszły te chleby a bułki aż nie do uwierzenia jakie równe i ładnesmile Spróbuję!
    --
    ------
    Milcz, albo powiedz coś takiego co jest lepsze od milczenia.
  • dzioucha_z_lasu 30.08.11, 11:56
    Zaczyn to banalnie prosta rzecz, tylko te aptekarskie opisy zaciemniają. Kiedyś, jak się na wsiach piekło, to nikt nie zawracał sobie głowy mierzeniem, ważeniem i tp, tylko się na oko sypało. Zakwas robisz tak: bierzesz mąkę żytnią - chlebową, wrzucasz do słoika 3 - 4 łyżki, dolewasz wody tyle, żeby po wymieszaniu mieć konsystencję gęstego kisielu. Na drugi dzień rano dosypujesz następnych parę łyżek mąki i dolewasz wodę, żeby utrzymać konsystencję. Mieszasz tak, żeby dobrze napowietrzyć. Po południu powinny już być widoczne bąbelki. Wieczorem mieszasz jeszcze raz. Procedurę powtarzasz tyle razy, aż uzyskasz wystarczającą dla Ciebie ilość zakwasu.Ważne jest, by nie hodować go w szczelnie zakręconym słoiku - wystarczy przykryć go ściereczką, żeby miał dostęp powietrza. Co do temperatury - stawiasz go na czas wyrastania w kuchni, w miejscu, w którym nie będzie przeszkadzał, a jak już wyhodujesz - możesz trzymać w lodówce smile

    --
    --------------
    Bądź jak ptak...
  • ladyjm 28.08.11, 20:34
    mojewypiek.blox.pl
    tam jest masa przepsiow na przerozne chleby
    --
    MÓJ BLOG O SZYCIU & HANDMADE
    MOJE SUKIENKI NA PAKAMERZE
  • brumming 28.08.11, 20:43
    Mieszanki są dość drogie i część z nich nie spełniła moich oczekiwań; jednak jedną polubiłam i kupuję regolarnie, jest to chleb typu ciabatta z Lidla, polecam! wychodzi z niej smaczny, lekki biały wypiek.
    --
    Mój blog o szyciu i rękodziele
    brummig.blox.pl/html
  • anyx27 29.08.11, 01:29
    Robię chleb na zakwasie, w piekarniku. Z tego, co słyszałam, w wypiekaczu do chleba nie można robić na zakwasie?
  • apapon 29.08.11, 07:51
    Poradźcie, ja rónież piekę chleb na zakwasie, w piekarniku, w keksówce. I teraz czym smarujecie/wysypujecie blaszki. Niestety mam problem z wyjęciem chlebka z blachy. Pomóżcie.
  • pliszka13 29.08.11, 09:41
    Ja smaruje olejem i wysypuje otrębami, lub mąką pszenną razową
  • apapon 29.08.11, 10:02
    A boki nie są po upieczeniu tłuste?
  • anyx27 29.08.11, 10:04
    Ja smarowałam na oliwie, ale od jakiegoś czasu do keksówki wkładam papier do pieczenia.
  • ka_thy 29.08.11, 10:46
    Używam tłuszczu w sprayu:

    http://www.aledobre.pl/zdjecia/prod4003.jpg
  • cilantre 30.08.11, 11:42
    Niezawodne jest wyłożenie foremki papierem do pieczenia - należy go zdjąć natychmiast po upieczeniu, gdyż wtedy lepiej chleb odparuje.
  • mmsgallery 30.08.11, 12:23
    Ja także robię na zakwasie w piekarniku. Dla mnie ten wypiekacz to dodatkowy grat w kuchni.
    --
    Zapraszam na forum o zdrowym odżywianiu, chudnięciu itp.
    forum.gazeta.pl/forum/f,103291,Jestes_tym_co_jesz.html
  • zezol23 14.07.15, 20:26
    orkisz to też pszenica
  • anirat 14.07.15, 21:07
    Ja piekę, ale na zakwasie, bez drożdży, głównie na mace razowej. Dodatki przeróżne.
    --
    6543097
    Wszystko zaczyna się od przyjaźni wink

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka