Dodaj do ulubionych

Banalnie prosty przepis -dzielimy się :)

03.02.12, 22:31
Uwielbiam gotować, ale gotować z głową czyli prosto i szybko .
Nie lubię spędzać nad jedną potrawą dłużej niż godzinę . Przepisy mają "robić się same" a potrawa ma być smaczna.
Dlatego wpadłam na pomysł podzielenia się banalnie prostymi przepisami.
Co Wy na to? na pewno macie zachomikowane takie przepisy w stylu siadasz w kuchni pstrykasz dwa razy palcami i masz trzydaniowy obiad a naczynia zmywa dobra wróżka smile

Jeśli pomysł się przyjmie to w ramach ułatwienia proponuję w TEMACIE wstawić nazwę potrawy tak będzie wygodniej w szukaniu łatwych przepisów na obiad.

--
Kynolog odwiedza znajomych,którym niedawno urodziły się trojaczki.Długo przygląda się maleństwom,po czym wskazując palcem ,mówi:ja bym zostawił tego......
Edytor zaawansowany
  • sadosia75 03.02.12, 22:31

    Na kotlecie zazwyczaj nie znajduję nic ciekawego dla siebie ( za dużo mięsa za mało warzyw ) ale dzisiaj w ramach podłego humoru musiałam odreagować. a odreagowuję gotowaniem big_grin na czym skutecznie cierpi moja szafa wink
    Przepis naprawdę banalnie prosty nie potrzeba nawet miksera a muffiny wychodzą przeboskie!
    Do przepisu dodałam odrobinę startej skórki z limonki i pokruszonej nożem czekolady mlecznej ( posypałam po wierzchu i grubsze kawałki wsadziłam pionowo ) naprawdę fajnie się zapiekły, z wierzchu bardzo chrupie w środku przyjemnie puszyste.


    --
    http://s14.rimg.info/35725a110a6a03c02e6afe950932b387.gif
  • wadera3 04.02.12, 08:50
    sadosia75 napisała:
    >
    >a odreagowuję gotowaniem big_grin na czym skutecznie cierpi moja szafa wink
    >

    Nie gadaj, że nadmiar jedzenia w szafie upychasz.


    --
    przyjdzie taki dzień, kiedy nam się uda, że będziemy mieli w Warszawie Budapeszt

    Drobiu mówię stanowcze STOP!
  • alicez 19.02.12, 21:22
    wadera3 napisała:

    > sadosia75 napisała:
    > >
    > >a odreagowuję gotowaniem big_grin na czym skutecznie cierpi moja szafa wink
    > >
    >
    > Nie gadaj, że nadmiar jedzenia w szafie upychasz.
    >
    Dobre! Ale się uśmiałam smile
  • ry-bka 05.02.12, 23:22
    Zrobiłam dzisiaj - faktycznie niezłe wyszły smile
    --
    ryb-ka
  • wiecznie-zapominam-login 08.02.12, 07:49
    Muffiny absolutnie przepyszne dziękuję bardzo big_grin
    W ciągu kilku dni zrobiłam przy trzech podejściach 6 blach (5 ostatnich babeczek leży obok mnie i mnie kusi smile
    Nigdy wcześniej nie robiłam muffinek i nie miałam sprzętu więc wzięłam stare metalowe foremki do babeczek i papier do wypieków pocięty na kwadraty, wcisnęłam papier w jedną foremką drugą foremką (cały stosik tak zrobiłam) przygniotłam na trochę i miałam papilotki własnej roboty smile dzień później mąż kupił chyba stella 30 szt za ok 5 zł
    Teraz odnalazłam papilotki 5 zł za 200 szt (kupiliśmy od razu 400)
    W celu usprawnienia nakładania ciasta z woreczka do mrożonek odcięłam rożek włożyłam końcówkę z rękawa cukierniczego, wlałam ciasto do woreczka i wyciskałam do papilotek big_grin (nienawidzę myć rękawów cukierniczych -a mam tylko jeden sad
    Muffinki absolutnie fantastycznie pyszne same, z dżemem jagodowym, z czarnej porzeczki, wiśniowym a nawet w wersji dla alergików z żółtka, oleju, mąki, wody cukru i proszku do pieczenia big_grin
  • maria1610 13.02.12, 20:10
    Możesz powiedzieć gdzie kupiłaś papilotki do mufinek po 5 zł 2oo sztuk ? Pozdrawiam . Maria
  • wiecznie-zapominam-login 15.02.12, 19:53
    w hurtowni opakowań, ale w podobnej cenie są również na allegro
  • semi-dolce 03.02.12, 22:48
    A ja dziś wymyśliłam banalną i świetną na obecną pogodę zupęsmile

    Wzięłam trochę kapusty kiszonej lekko pokrojonej, wędzony boczek też lekko pokrojony, puszkę pomidorów, garść soczewicy (takiej suchej, prosto z torebki), sporo majeranku, parę liści laurowych, kilka kulek pieprzu, ziele angielskie i trochę soli, wrzuciłam wszystko do szybkowaru, zalałam wodą, nastawiłam na 20 minut i poszłam się kąpać wink Po powrocie z wanny miałam pyszny, rozgrzewający kapuśniak.

    --
    hugowaferajna.pl/
  • hanadoma 04.02.12, 06:53
    Pierś z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie bądz w kostce rosołowej, kroimy na małe kawałeczki lub rozdrabniamy palcami bardzo drobno, do tego puszka kukurydzy, mała paczka orzechów włoskich (około 100 g), siekany i sparzony por, 5-6 plastrów ananasa pokrojonych w kostkę, sól, pieprz, majonez. PYCHA!!!! Czas: tyle ile gotuje się pierś plus pootwieranie puszeksmile polecam!!!!
    Moja żabka: Hania (21.05.2009.)

    http://suwaczki.maluchy.pl/li-39610.png
  • budzik11 04.02.12, 09:41
    U mnie takie samograje to są:
    - pieczone żeberka: żeberka umyć, pokroić, posypać przyprawami albo zrobić w jakimś sosie, np. wg przepisu p. Jandy, czy reklamowane w coli (właściwie one są bardziej w keczupie niż w coli, ale to tak OT) i upiec
    - udka/podudzia z kurczaka pieczone z warzywami - umyć, oczyścić, posypać przyprawami, dodać warzywa - ja dodaję marchew w plastrach, ziemniaki w ćwiartkach, cebulę w ćwiartkach, jabłka w duzych kawałkach, doprawiam najczęściej przyprawą do kurczaka i tymiankiem. Piekę w 200st przez 2 godziny pod przykryciem, pół godziny przed końcem zdejmuję przykrycie i przerzucam (mieszam) zawartość, żeby się przyrumieniło.
    - zapiekanki różne, nasze ulubione to ryż pieczony z jabłkami lub śliwkami (teraz zimą - z mrożonki). Ugotowany ryż wsypuję do naczynia żaroodpornego, na to owoce, na to cukier, cynamon i masło i do piekarnika na godzinę
    - gulasz - poza pokrojeniem mięsa i obsmażeniem - dusi się samo, co jakiś czas trzeba tylko przemieszać
    - rosół, bigos - mało pracy, samo się gotuje.
  • kotwtrampkach 04.02.12, 10:01
    kroję na mniejsze kawałki, solę lekko, sypię ziołami albo mieszanką curry, albo zalewam sokiem pomidorowym, czasem dodaję papryczkę chilli i/lub czosnek, parę kropel (dosłownie) oliwy lub oleju z suszonych pomidorów.
    Jak pamiętam dzień wcześniej przygotować - jest smaczniejsze (trzymam w plastikowym pojemniku w lodówce) - potem przerzucam do żaroodpornego naczynia i do nagrzanego piekarnika (ok 200stopni) na 30-45 minut. Czasem dopiekam z wiatraczkiem, często zostawiam w wyłączonym piekarniku.

    Nie wiem, czy można to nazwać przepisem, ale z pewnością samo się robi i nadaje się do jedzenia smile
  • julk_a33 04.02.12, 11:37
    2 słoiki jabłek prażonych , 1,5 opakowania galaretki pomarańczowej , biszkopty .

    Jabłka ze słoika do garnka i podgrzać, dodać rozpuszczona w 3/4 -do 1 szklanki wody ( zależy jak ścsłe sa jabłka ) 1,5 opakowania galaretki , króciutko podgotowac cały czas mieszając . Przełożyć do tortownicy wyłożonej na spodzie biszkoptami i do lodówki . Jak stężeje gotowe do zjedzenia , proste szybkie . Osobiście podaję z bitą śmietana .
  • agusiazabrze 04.02.12, 19:21
    WStawiamy makaron swiderki, ok pol opakowania, w tym czasie kroimy 1 cebulę, 5 ogórków kiszonych, dajemy do tego ów makaron, majonez, czerwona fasolkę i puszkę tuńczyka, pieprz I po 20 min mamy miskę sałatki smile
    --
    65 G , 96-63-93
  • dolmadakia 04.02.12, 21:14
    Ciasto francuskie kroimy na prostokąty,parówki wzdłuż na pół. Każdą połówkę parówki owijamy plasterkiem żółtego sera /albo bez sera/ a potem w ciasto.Można posypać sezamem.Do piekarnika aż się zrumieni.

    Cukinie,cebule,marchewki kroimy i lekko dusimy.Dodajemy czosnek,pomidory z puszki i kawałki filetu z kurczaka pokrojonego w kostkę/albo owoce morza z mrożonki/albo parówki/albo wszystkiego po trochu.Dodajemy oliwę,przyprawy i dusimy,aż do chwili, gdy będzie "al dente".
  • ry-bka 04.02.12, 23:51
    Obiad w 20 min.
    Gotujemy makaron świderki, osobno gotujemy brokuła ( świeży lub mrożony). Potem mieszmy razem i dodajemy puszkę tuńczyka - w sosie własnym, ale bez sosu wink do tego wciskamy kilka ząbków czosnku, dodajemy sól i pieprz, trochę dobrej oliwy. Mieszmy i już smile
    --
    ryb-ka
  • schiraz 05.02.12, 00:48
    Kotleciki drobiowe z przepisu mojej sąsiadki: pół kilo piersi z kurczaka, 3 łyżki mleka, trzy łyżki mąki, sól, pieprz, papryka łagodna lub ostra, 3 jajka. Wszystko wrzucamy do malaksera albo blendera (pierś kroimy na kawałki 3 cm na 3 cm). Miksujemy, masa będzie gęstsza niż na placki ziemniaczane. Masę wykładamy na patelnię formując placki, smażymy - pycha. Zrobienie zajmuje 5 minut z miksowaniem, smaży się jakieś 3 minuty na każdej stronie. I jest smaczne smile
    --
    ------
    Milcz, albo powiedz coś takiego co jest lepsze od milczenia.
  • irenazu 05.02.12, 11:24
    Sałatka z makaronem z zupki chińskiej.
    Bazą jest sałatka; makaron drobno kruszymy do miski, dodajemy puszkę odsączonej kukurydzy, dwa pokrojone w kostkę pomidory, jeden świeży, średniej wielkości ogórek, też w kostkę, pęczek szczypiorku lub cebulkę. Wszystko razem wymieszać, dodać dwie łyżki majonezu, sól i pieprz do smaku, ja dodaję też przyprawy z zupki. I po ok 15-20 min można już jeść, makaron zmięknie. Chcąc żeby to jednak było bardziej sycące i zastąpiło główny posiłek dodaję to co mam. Pieczonego kurczaka, inne mięso z wczoraj, ser żółty, wędlinę, jaja na twardo, tuńczyka. Możliwości jest dużo i zawsze smakuje trochę inaczej.
  • karlakarla 05.02.12, 12:03
    4 zupki (2 ostre i 2 łagodne)
    30 - 40dag sera zółtego
    tyle samo szynki
    papryka: zielona, żółta i czerwona
    śmietana ew. łyżka majonezu

    Makaron kruszymy wsypujemy przyprawy z zupek, zalewamy wodą, resztę składników kroimy w kostkę, jak makaron ostygnie mieszamy wszystko razem. Zawsze najszybciej ze stołu znika ta sałatka smile

    Skrzydełka na ryżu :
    1 porcja ryzu na 3 porcje wody
    na dno naczynia żaroodpornego układamy ryż na to pokrojoną w talarki cebulę i zamarynowane skrzydełka, w naczyniu mieszamy sól, pieprz, przecier pomidorowy lub ketchup posiekany czosnek i inne przyprawy wg uznania, tym zalewamy ryż i kurczaka w naczyniu i wrzucamy na około 1 godz do piekarnika - trzeba próbować czy ryż już jest gotowy .
    Skrzydełka marynuje w przyprawie tandoori masala, dodaję ja tez do sosu .
  • adiectus142 23.08.12, 08:13
    Jeśli polecam swój makaron z tuńczykiem smile
    --
    Odwiedź mojego bloga Domowy Kucharz.
  • ewa_2009 05.02.12, 12:35
    Zupa serowa - mniej niż kostka sera topionego (najlepiej Złoty Ementaler) na osobę, woda, vegeta lub rosołek, zioła prowansalskie. Wodę zagotowujemy z vegetą lub rosołkiem, dodajemy ser i chwilę gotujemy, potem miksujemy i dorzucamy ziół. Oczywiście podawać z makaronem (najlepiej kolorowym)
  • ajaksiowa 05.02.12, 13:00
    Warzywa na patelnię\z Biedronki\plus to co zalega w lodówce\ryż,makaron,resztki wędlin\Koszt około 5zł-wyżerka dla całej rodziny\oczywiście nie dla smakoszy wink
  • sadosia75 05.02.12, 23:32
    Zupa serowa a raczej z mięsem mielonym i serkiem smile
    Pól kilo mięsa mielonego
    1 por
    2 serki topione "kiełbaski"
    Łyżka śmietany 18%
    Garść sera zółtego.

    Pól kg mięsa mielonego smażymy ma patelni
    Do gotującej się wody wrzucamy mięso i zagotowujemy wodę, do tego dorzucamy 1 ścięty por, 2 serki topione "kiełbaski" przyprawy, śmietana i w talerzyku odrobinę startego sera.

    Wersja wege bez mięsa wg. mnie o wiele lepsza niż z mięsem.

    Kurczak z warzywami

    pierś kurczaka
    warzywa na patelnię mrożone.
    kurczaka kroimy w cząstki, marynujemy ( ja dodawałam oliwe, czosnek, sól, pieprz czarny liść laurowy, szczypta cukru,odrobina soku z cytryny ) i wstawiamy do lodówki na noc (można też bez marynowania ale ja lubiłam takie bzdetki typu marynowanie itp )
    warzywa mrożone wrzucamy do formy do pieczenia wysmarowanej masłem i bułką tartą dorzucamy kurczaka i pieczemy w 180 stopniach ( zalezy jaki piekarnik. ja piekłam ok 40 minut )

    Wersja wege bez kurczaka smile do warzyw dodawałam pastę sojową i mieszam ją z mlekiem. wychodzi naprawdę pyszne. a na górę pod koniec pieczenia ser zółty lekko podsypany cukrem.
    --
    http://s14.rimg.info/35725a110a6a03c02e6afe950932b387.gif
  • anetapzn 06.02.12, 09:39
    Przepisy są super i super wąteksmile
    --
    pasje-fascynacje-mola-ksiazkowego.blogspot.com
  • kr_ka_11 06.02.12, 10:01
    najszybsze ciasto jakie znam, i do tego przepyszne (zresztą jak wszystkie z tej strony)

    mojewypieki.blox.pl/2007/07/Chlebek-bananowy-banana-bread.html

  • kr_ka_11 06.02.12, 10:02
    Składniki:

    * 3 lub 4 dojrzałe banany, rozgniecione
    * 1/3 szklanki roztopionego masła
    * 3/4 szklanki cukru (można dać mniej, chlebek jest dość słodki)
    * 1 roztrzepane jajko
    * 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    * 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    * szczypta soli
    * 1,5 szklanki mąki


    W przepisie tym nie trzeba używać miksera. W dużym naczyniu wymieszać roztopione masło z rozgniecionymi bananami. Wmieszać cukier, roztrzepane jajko, wanilię. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z sodą i szczypta soli. Wymieszać.

    Piec przez godzinę czasu w piekarniku nagrzanym do 170°C, w formie keksówce o wymiarach 10 x 20 cm.
    źródło: mojewypieki.blox.pl/2007/07/Chlebek-bananowy-banana-bread.html

  • good.energy 06.02.12, 11:11
    1. Udka kurczaka myje i przyprawiam według uznania (przyprawa do kurczaka, vegeta, zioła - co mam akurat)
    2. Boczek wędzony kroję na plastry układam na blasze do pieczenia ciasta
    3. Boczek pokrywam kapustą kiszoną (ona powoduje ze skorka zawsze chrupiąca)
    4. Na kapustę kładę przyprawione udka kurczaka
    5. Do piekarnika na 200 stop. ok 1. godz

    Przygotowanie trwa 5 minut, koszty niskie - danie pyszne i zawsze wychodzi smile Uwielbiam takie przepisy.
  • misiowazona 06.02.12, 16:41
    1) Kluski

    Szczególnie lubi je moje dziecko, ale i my z mężem współuczestniczymy w zjadaniu:

    -serek homogenizowany (naturalny, najczęściej biorę taki, który juz jest otwarty, a nie ma szans na dojedzenie, wiec zazwyczaj pudełko niepełne, ale ilość serka jest bez wiekszego znaczenia dla przepisu)
    -jajko
    -mąka
    -ciutka soli
    -można dać trochę rozdziabanego twarogu, ale niekoniecznie

    Wymieszać łyżką w misce, by było zwarte, ale nie całkiem twarde, po czym kłaść ciasto łyżką na wrzątek. Gotować krótko, podawać polane masłem i posłodzone lub z cynamonem.


    2) Zupa z soczewicy

    Na gorący olej w garnku wyłożyc poszatkowaną cebulę (pół lub całą)
    po chwili dodać wyciśnięty czosnek (1-2 ząbki)
    Do garnka dolać wody i wrzucić kilka garści czerwonej soczewicy, gotować jakieś 15 min, potem posolić i dodać sporo koncentratu pomidorowego (3/4 wysokiego słoiczka). Dosmakować dodając koncentratu lub miodu (jak za bardzo pomidorowe i takie "płytkie", to dodać miodu. Uwielbiam tę szybką zupę. Czasami gotuję ją jeszcze na warzywach (marchewka, seler, pietruszka), które potem i tak wyławiam i wyrzucam.Zupa ma być gęsta od samej soczewicy, żadnych mąk tam sie nie wprowadza.

    3) zupa z cukinii

    Ugotować cukinię i ziemniaki, zmiksować, żeby uzyskać zupę-krem. Dodać zmiadżonego czosnku i soli. Podawać z płatkami migdałowymi uprażonymi uprzednio na patelni, albo z groszkiem ptysiowym.

    4) Krem do ciasta - łatwy i ciekawy

    Budyń śmietankowy ugotować na Kubusiu (nie używając mleka)

  • misiowazona 06.02.12, 16:45
    Aha i patent stosowany w rodzinie mojego męża w razie niespodziewanych gości
    DESER:
    małe bezy podawane z bitą śmietaną i przecierem z owoców (mrożonych, surowych lub niezbyt gęstej konfitury). Składniki warto zawsze w domu mieć, są suche (2 pierwsze), więc to nie kłopot.
  • pyzzi 06.02.12, 19:32
    1. Pieczone w naczyniu żaroodpornym - robi się samo

    a. kawałki filetów , rozmrożone, przyprawić solą, pieprzem, pieprzem cytrynowym, papryką, gałką muszkatołową , curry itp
    b. dno polać olejem, ułożyć plastry cebuli, pora, czosnku
    c. poukładać filety ,można poprzekładać pomidorami, papryką, dołożyć pieczarki, a nawet fasolę z puszki
    d.polać śmietaną kremówką lub 18 proc. przyprawioną solą i pieprzem
    e. zapiekać 20-30 minut
    f. dobrze smakuje z ryżem

    2. Zupa rybna- gotowa w pół godziny

    a. zagotować wodę z przyprawami do ryb (patrz wyżej)
    b. wrzucić marchew, seler, pietruszkę, por, cebulę w półplasterkach
    c. do jeszcze twardawych warzyw dorzucić mały przecier pomidorowy i surową paprykę ( 1/3 strąka)
    d. filety np.morszczuka, dorsza, mintaja pokroić w kawałki mieszczące się na łyżce i wrzucić do wrzącego wywaru, gotować kilka minut
    e. jak dla kogoś zupa jest za chuda, dolać troszkę oleju
    f. podawać z bułeczką
  • patsy79 07.02.12, 09:55
    gdy nie ma w domu nic na słodko, a mamy zachciewajkę, lub niespodziewanych gości można zrobić ciasto w mikrofali, ja poniższe składniki zawsze mam w domu:
    ~ 4 łyżki mąki
    ~ 4 łyzki cukru
    ~ 2 łyżki kakao
    ~ 1 jajko
    ~ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ~ 3 łyżki mleka
    ~ 3 łyżki oleju
    wszystko mieszamy, można dodać rodzynki
    Wlewamy to ciasto np. do szkanej miski wysmarowanej tłuszczem( masło, margaryna) i wysypanej byłką tartą, wkładamy do mikrofali ustawionej na maksa ( u mnie to 850W) i "pieczemy" 3,5 min. I gotowe. Oczywiście ilość jest niewielka, ale do kawki, dla trzech, czterech osób wystarczy.
    Można podawać z bitą śmietanką, albo serkiem homo, albo jakimś sosem owocowym, co kto lubi.
  • dariamax 07.02.12, 22:25
    Paczkę mrożonego groszku ugotować na rosołku, może być sztuczny(kostka rosołowa, woda z vegettą ostatecznie woda z przyprawami). Lekko przestudzić( żeby mikser nie popękał) i zmiksować z kulką mozarelli. Gotowe. Zupa ma fajny intensywnie zielony kolor i gęstość, stąd nazwa.
    --
    Doskonałość jest jedynie deklaracją śmiesznego człowieka.
  • antytalentka 02.06.12, 21:17
    A z czym podajesz zupę? Grzanki mogą być?
  • wiecznie-zapominam-login 08.02.12, 08:04
    Pierś kurczaka opłukać i pokroić jakkolwiek np krótkie paski wrzucić na rozgrzany tłuszcz w tym czasie pokroić 3 cebule na grubą kostkę, dorzucić, mieszać raz na jakiś czas pod koniec dodać przyprawę do gyrosa (ja mieszam kilka rodzajów) poczekać aż odrobinkę złapie dno i wyłączyć

    sos:
    Kubeczek jogurtu naturalnego, 3 łyżki majonezu, łyżeczka czosnku granulowanego pół łyżeczki soli,pieprzu, ziół prowansalskich, łyżeczka cukru , wymieszać spróbować czy nie dodać więcej czosnku big_grin
  • wiecznie-zapominam-login 08.02.12, 08:12
    W mojej rodzinie pieczenie biszkoptów to rutyna i tradycja ale niestety też wg mnie udręka z powodu konieczności trzymania się wielu zasad (nie stukać garami o piekarnik, ubijać jajka mikserem ręcznym trzymając pod odpowiednim kątem, ocet, proszek do pieczenia i kilka innych rzeczy a i tak raz na jakiś czas zakalec wyszedł)

    mojewypieki.blox.pl/2009/06/Biszkopt-przepis-II.html
    teraz robię biszkopt z powyższego przepisu, bez zbędnych ceregieli a mina gościa widzącego jak "upada mi" biszkopt bezcenna big_grin
  • wiedzma30 03.06.12, 04:41
    I zawsze wychodzi gigantyczny!
  • sadosia75 09.02.12, 00:35
    Kotlet.tv
    I moje uwagi co do tego przepisu.
    1. Jednak proszek do pieczenia jest konieczny. Niestety ale biszkopt nie wyrasta. W smaku jest ok, ładnie się rozkrają ( co w większości biszkoptów jest dośc trudne bo się "sypią" ) robi się szybko i bez problemu. Dodałam pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia i biszkopt łądnie wyrósł ( jutro mam nadzieję, że dodam fotki zrobionego tortu bo akurat dziś świeżo jestem po tym przepisie )
    2. Dodałam mielone orzechy do ciasta i odrobinę aromatu śmietankowego.
    3. Dodałam też 6 zółtek a nie 5 jak w przepisie. zrobiłam dwa biszkopty i ten z 5 zółtkami ładnie zółty ale ten z 6 żółtkami jest po prostu złoty smile oczywiście w torcie szczegółnie tego widać nie będzie ja jednak dla własnej frajdy dodaję lu ujmuję coś z przepisu.
    4. I niestety ale nie wychodzi tak pokaźny jak na filmie smile Nie wiem JAK ona to robi ale jakimś cudem u niej wychodzi ten biszkopty gigantyczny.
    --
    Jeżeli trzeba coś zrobić, to dlaczego nie my? Dlaczego nie ja?
    Władysław Bartoszewski
  • wiecznie-zapominam-login 09.02.12, 04:11
    > I moje uwagi co do tego przepisu.
    > 1. Jednak proszek do pieczenia jest konieczny. Niestety ale biszkopt nie wyrast
    > a. W smaku jest ok, ładnie się rozkrają ( co w większości biszkoptów jest dośc
    > trudne bo się "sypią" ) robi się szybko i bez problemu. Dodałam pół płaskiej ły
    > żeczki proszku do pieczenia i biszkopt łądnie wyrósł ( jutro mam nadzieję, że d
    > odam fotki zrobionego tortu bo akurat dziś świeżo jestem po tym przepisie )
    mi wyrasta ładnie chociaż nie jest tak wysoki jak na fotce bo mam ponadprzeciętnie dużą tortownicę (największa jaka była wtedy w sklepie), planuję zakup mniejszej smile

    > 2. Dodałam mielone orzechy do ciasta i odrobinę aromatu śmietankowego.

    fajny pomysł chociaż my jesteśmy zmuszeni do preferowania kuchni antyalergicznej tongue_out

    > 4. I niestety ale nie wychodzi tak pokaźny jak na filmie smile Nie wiem JAK ona to
    > robi ale jakimś cudem u niej wychodzi ten biszkopty gigantyczny.
    ma mniejszą foremkę big_grin
  • marikooo 12.02.12, 19:44
    Mieszamy:
    - puszkę tuńczyka w sosie własnym
    - puszkę kukurydzy
    - 10 dkg posiekanych orzechów włoskich
    - 10 dkg rodzynek
    - majonez według uznania.

    Gotowe smile
  • ana119 13.02.12, 11:05
    Składniki:
    0,5 daję polędwiczki albo odfiletowane podudzia z Lidla
    200 g brokułów (1 różyczka)
    200 g śmietany
    2 łyżki masłą orzechowego
    czosnek i cebula ilość wg uznania
    pieprz, sół
    1 lub 0,5 suchonej papryczki chili


    Czosnek, cebula obsmażyć na oliwie dodać pokrojone kawałki kurczaka dusić kilka min. aż się zetnie na biało. Dodać pokrojone brokuły, śmietanę i masło orzechowe i teraz dusić ok 8-10 min. Posypać pieprzem i pokruszoną w palcach papryczką (umyć ręce!). Gotowe
  • kropkawpaski 13.02.12, 21:36
    1. Wstawiamy gar wody
    2. Zagniatamy 400 g twarogu, 2 jajka, szklankę mąki i szczyptę cukru. (Ciasto nie może być za twarde)
    3. z ciasta toczymy wałeczki i kroimy na nieduże kluski
    4. Wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia
    5. Polewamy roztopionym masłem i posypujemy delikatnie cukrem.

    całość zajmuje ok 10 minut smile
    uwielbiam...
  • kamunyak 15.02.12, 20:36
    Nie no, trochę przegięłaś...
    W 10' to ledwo co gar wody zdąży sie zagotować.
    Już nie wspomnę, że ser powinien byc zmielony i do klasycznych leniwych dodaje się ugotowane ziemniaki. Zdarzało mi się nie mielić sera z braku czasu i wtedy zawsze w kluskach były wyczuwalne grudki, masa nie była jednorodna. Także za jednym zamachem na pewno nie wrzucisz wszystkich klusek do gara bo trochę im ciasno będzie.
    Ja bym stawiała na co najmniej 30 minut + sprzątanie po całej operacji drugie tyle.
  • mii.krogulska 19.02.12, 22:49
    Witam, u mnie jak u Krowywpaski smile Już sama nazwa wskazuje, że z kucharki leń i międlić sera nie będzie, a ziemniaki zeżarła wink
    Paczka sera białego 250 gr lub resztki ze śniadania, pół jajka (resztę zjadają koty), mąki ile wessie ser, lepimy, kroimy i do garnka na wrzątek, gotowanie tak ze 2 minuty albo nawet mniej. Najszybsze i najlepsze jedzenie świata!
  • kasiak37 15.02.12, 13:18
    potrzebny czas:15-20 minut.
    Wstawiamy osolona wode na makaron.W tym czasie kroimy w kostke piersi z kurczaka,por w 1cm talarki.Kurczaka wczoramy na patelnie z odrobina oleju,solimy,pieprzymy.
    Wrzucamy tagliatele do wrzatku,gotujemy.
    Gdy kurczak sie zrumieni dodajemy pokrojony por,caly czas mieszamy.Gdy por tez sie lekko zrumieni,przykrywamy pokrywka i dusimy jakies 5 minut.
    Odcedzamy makaron.
    W duzej misce robimy sos z jogurtu naturalnego,dodajemy sol,pieprz do smaku,jeden przecisniety zabek czosnku.Do sosu wrzucamy makaron,mieszamy,nakladamy na talerze,na wierzch kurczak z porem.
    Gotowesmile
    --
    Sygnaturka nie moze byc wyzsza niz 4 linijki tekstu-o tym mowi regulamin forum.
  • kasiak37 15.02.12, 13:31

    --
    Sygnaturka nie moze byc wyzsza niz 4 linijki tekstu-o tym mowi regulamin forum.
  • fantagiro30 15.02.12, 19:37
    Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, mieszamy z olejem, przyprawą do gyrosa (ewentualnie sól, pieprz), ziołami prowansalskimi i na patelnię.
    Do usmażonej piersi dorzucamy opakowanie mieszanki chińskiej z biedronki, wkrajamy kilka plastrów ananasa z puszki, zalewamy wszystko sokiem ananasowym z owej puszki, dorzucamy łyżkę koncentratu pomidorowego. Dusimy, mieszając od czasu do czasu.
  • fantagiro30 15.02.12, 19:39
    fantagiro30 napisała:

    > Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, mieszamy z olejem, przyprawą do gyrosa (ewent
    > ualnie sól, pieprz), ziołami prowansalskimi i na patelnię.
    > Do usmażonej piersi dorzucamy opakowanie mieszanki chińskiej z biedronki, wkraj
    > amy kilka plastrów ananasa z puszki, zalewamy wszystko sokiem ananasowym z owej
    > puszki, dorzucamy łyżkę koncentratu pomidorowego. Dusimy, mieszając od czasu d
    > o czasu.
    Bardzo dobre z brązowym lub białym ryżem, dziatwa woli bez ryżu.
  • musam 18.02.12, 22:13
    deser na lato:

    ubijamy smietane z cukrem, 0.5 l, mieszamy z 0.5 l jogurtu naturalnego, kladziemy owoce mrozone (jagody , maliny), polewamy masa smietanoeo jogurtowa, posypujemy grubym brazowym cukrem, 6 godz. do lodowki. pycha i jezeli jest w szklanym pojemniku wyglada slicznie smile
  • alicez 19.02.12, 21:25
    Jak w temacie. Gotujemy kaszę, polewamy olejem lnianym i zagryzamy ogórkiem kiszonym smile
  • joanna1984k 19.02.12, 22:12
    kurczak(1-1,5 kg)- umyc i natrzeć przyprawą do kurczaka,
    butelke po piwie napełnic wodą( nie do pełna)
    i całego kurczaka nadziewamy na tą butelke,nastepnie "siedzaceg kurczaka" wsadzamy do piekarnika( 180 stopni) na 60-70 min.
    --
    http://www.suwaczki.com/tickers/km5s8iikuts8g13v.png

    http://www.suwaczki.com/tickers/km5s8u699sm8ru9e.png
  • sadosia75 19.02.12, 23:47
    Jedno opakowanie mrożonego szpinaku z sosem śmietanowym z hortexu ( ja wybieram ten szpinak bo nie jest maltretowany smile jest po prostu zwinięty, po rozmrożeniu wygląda ładnie, jest zielony, i do tego ma przepyszny sos śmietanowy nie wiem z czego zrobiony ale jest przepyszny! )
    Filet łososia ( i tu praktyczna rada. jeśli poświęcimy 3minuty z pęsetą w ręku pozbędziemy się wszystkich kości. ważne jest jednak to, żeby wierzch był zmrożony. możemy to zrobić za pomocą kilku kostek lodu położonych na filecie albo możemy położyć też opakowanie mrożonego szpinaku. zmrożona góra fileta pozwoli na dokładne wyczucie ości i całkowite je wyciągnięcie. nic się nie rozdzieli i nie połamie wtedy )
    śmietana ( im gęstsza tym lepiej )
    ząbek czosnku ( ja dodaję 3. ale my kochamy czosnek )

    I tradycyjnie szpinak wrzucamy do garnka lub na patelnię, zasmażamy na maśle ( masło musi być masłem a nie czymś co nigdy obok masła nie stało ) zalewamy wodą ( ćwierć kubka) i od czasu do czasu mieszamy w tym czasie dodaję zmiażdzony czosnek . pod sam koniec dodaję śmietanę ( ok łyżki ) i porzadnie mieszam. Daję szpinakowi czas na zapoznanie się ze śmietaną smile
    Pęsetą ( nie wyciągamy ości tą,którą regulujemy brwi! pęseta się zniszczy od takich zabiegów i nie będzie łapać włosków ) wyciągamy ości, pakujemy łososia w folię aluminiową, na filet kładziemy szpinak i zawijamy go szczelnie tworząc stożek ( zeby para mogła sobie swobodnie parować big_grin )
    pieczemy w temp 200 stopni ok. 25 minut.
    --
    http://www.miloscniewyklucza.pl/banery/milosc120x90.jpg
  • furtive_kitten 22.02.12, 19:01
    Swietny pomysl, sprobuje cos takiego wykonac smile

    Ja robie lososia (filety) duszonego w porach - pory kroje drobno, podsmazam na oliwie z oliwek (na glebokiej patelni) z czosnkiem, sola i pieprzem, na/w to klade filety z lososia, przykrywam i czekam, az sie zrobi. Proste i nawet dosc zdrowe smile

    Ta sama metoda, tzn. duszenia na patelni, wykonuje filety z tunczyka (lub innej dowolnej ryby, w zasadzie) w sosie pomidorowym z warzywami - tzn. najpierw cebula+czosnek+cukinia+grzyby, potem puszka krojonych pomidorow, sol i pieprz+bazylia+oregano, w to filety, dalej postepowac jak wyzej.


    --
    icanhascheezburger.com/

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.