stolnica silikonowa Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • planuję sobie kupić stolnicę. do tej pory wałkowałam na blacie, ale boję się, że go zniszczę. dodam - że jakoś super często wypieków nie robię ani ciast nie zagniatam, raz może dwa w miesiącu. czy warto kupić taką silikonową, czy lepiej drewnianą? za silikonową przemawia fakt, ze można ją wrzucić do zmywarki, upiec na niej ciasteczka jak na blasze, zajmuje mało miejsca. drewniana jest kłopotliwa do przechowywania i do mycia.
    na allegro widziałam różne stolnice silikonowe, tupperware, bergner i inne bezmarkowe. warto pakować pieniądze w markę, czy w końcu silikon to silikon (marka dla mnie nie ma znaczenia). czy na takiej stolnicy można używać noża lub ostrzejszych foremek metalowych?
    tutaj są moje typy:
    1) allegro.pl/duza-stolnica-silikonowa-smart-cook-50x40-tanio-i2150379610.html smart cook
    2) allegro.pl/stolnica-mata-silikonowa-noz-ikea-sockerkaka-fv-i2149014744.html ikea
    3) allegro.pl/fackelmann-stolnica-folia-silikonowa-do-pieczenia-i2102057745.html fackelmann
    4) allegro.pl/tupperware-stolnica-gratis-i2110613826.html tupperware

    proszę doświadczone gospodynie o poradę smile
    Renata
    --
    let your hips do the talking
    www.youtube.com/watch?vshockczRpuGKTfY
    • Od kilku lat używam silikonowej maty z Lidla. Jest bardzo wygodna, swobodnie korzystam z metalowych foremek, ostrożnie z ostrym nożem. Najczęściej robię pierogi. Nie używałam jeszcze w piekarniku. Zakup wart swojej ceny.
    • Ja mam taką z Lidla. Akurat nie korzystam tak często-najczęściej jakieś ciasteczka i to wystarcza.Wolałabym większą. Wiadomo,że drewniana jest najlepsza,ale mimo,że mam miejsce to poprzestanę na silikonowej.Jak na używanie 1-2 razy na miesiąc to może być.Czasem nie używam przez całe tygodnie.Zależy ile na niej pracujesz.
    • Ja mam zwykłą matę do pieczenia z Tesco - cena bodajże 19,90. Niedawno wykonałam operację umysłową i uznałam, że ona się MUSI nadawać również do wałkowania. I wałkuje się zarąbiście smile

      BTW jako matę do pieczenia również polecam - nawet ciastka, które przywierają do papieru do pieczenia (przez skarmelizowany cukier) od maty odchodzą pięknie.
      • http://img15.allegroimg.pl/photos/oryginal/21/22/08/40/2122084071
        Mam od kilku lat coś takiego /kolor niebieski - nie wiem czy to ma znaczenie/. Jestem zadowolona, ale: stolnica się trochę ślizga i muszę podkładać pod spód kawałek wilgotnego ręcznika papierowego, do piekarnika raczej się nie nadaje, jest to rodzaj cienkiego plastiku i w dotyku nie przypomina silikonowych form do pieczenia. Ciasto rzeczywiście nie przywiera, zajmuje mało miejsca - po użyciu zawijam ją na wałeksmile. Moim zdaniem nad drewnianą ma przewagę, bo łatwiej ją umyć. Do drewnianych mam uraz jak kiedyś koleżanka opowiadała, że w rogach stolnicy zalęgły się jej jakieś robaczki, brrrr. Moja kupowana była kilka lat temu i to była nowość - pewnie teraz można nabyć za mniejszą kwotę nie gorszą rzecz, ale nie mam porównania. Generalnie polecamsmile
      • ta z tesco to jest marki tesco? czy ma jakąś nazwę?
        --
        let your hips do the talking
        www.youtube.com/watch?vshockczRpuGKTfY
        • Tak, to tupperware.
          • Mam taką samą i nie polecamsad(
            Ja ją po zakończeniu prac zwijam w rulon. Przy kolejnym użyciu najpierw muszę poczekać aż małpa się rozprostuje. Trochę to trwa. Poza tym pięknie ślizga się po blacie. Mata jest bardzo cienka i podkładanie pod nią czegokolwiek mija się z celem. Po prostu produkt nie do końca przemyślany.

            --
            "Kiedy inni mają wobec człowieka oczekiwania, których nie jest sposób zrealizować, musi on na nowo wyznaczyć swoje cele i iść własną drogą. Dzięki temu przynajmniej ktoś będzie zadowolony"
            • no ale ta z tupperwara ma niby taki antypoślizgowy spód...
              --
              let your hips do the talking
              www.youtube.com/watch?vshockczRpuGKTfY
              • Widocznie moja to jakis poprzedni model. Kupiona na allegro mniej więcej rok temu, razem z innymi rzeczami tej firmy. Próbowałam używać jej po obu stronach i slizga się idealnie.
                Poza tym, żeby można było jej użyć szybko i od reki, trzeba ja trzymać rozlożoną. Dla mnie bez sensu ale co kto lubi.

                --
                "Kiedy inni mają wobec człowieka oczekiwania, których nie jest sposób zrealizować, musi on na nowo wyznaczyć swoje cele i iść własną drogą. Dzięki temu przynajmniej ktoś będzie zadowolony"
            • pitahaya1 napisał:

              > Przy kolejnym użyciu najpierw muszę p
              > oczekać aż małpa się rozprostuje. Trochę to trwa. Poza tym pięknie ślizga się p
              > o blacie

              wątek sprzed miesiąca, ale moze jeszcze zaglądniecie - ja przecieram blat mokrą ściereczką, na wilgotny rozkładam/rozwijam matę(stolnicę) jednocześnie ją przecierając i przyciskając do blatu. Przecieram ją jeszcze "na sucho" i gotowe. Nic nie ma prawa drgnąć smile
        • Ta z Tesco chyba ma jakąś nazwę, ale papierek wyrzuciłam sad

          Ona jest taka brzydka - ciemnoszara. Tam mają taką linię silikonowych foremek.

          Wymiar 30x25 cm, z jednej strony jest gładka, a z drugiej ma takie drobne wypustki.
    • Mam tę z Ikea, i szczerze mówiac nie mam pojęcia, czy można na niej piec (można?)
      Jesli chodzi o wałkowanie, jest super. Nie jeździ po blacie jak drewniana, ponieważ po rozłożeniu się do niego przylepia. Również ciasto które się wałkuje nie powraca wkurzająco pierwotnego kształtu, ale pozostaje na swoim miejscu i rozwałkowuje się go o niebo łatwiej i szybciej.
      Jeśli chodzi o używanie ostrych narzędzi, w instrukcji było ostrzeżenie, że nie można. Do maty jest dołaczony plastikowy nożyk.

      --
      Jak odszukać "tego przeklętego motyla, który-trzepocząc skrzydełkami-powoduje wszystkie burze, jakie nas nachodzą, i zmusić go, żeby przestał"?
    • Mam i drewnianą i silikonową. Ja osobiście o niebo wolę drewnianą. Przede wszystkim dlatego, że jest większa i ma wysoki brzeg dzięki czemu nie ma dookoła bałaganu z mąki, cała robota dotyczy wyłącznie stolnicy a nie połowy blatu przy okazji. Przy czym moja stolnica silikonowa jest ta większa, 60x40 cm, ale to i tak mało.
      Piszesz, że stolnice można myć w zmywarce, ale jak to sobie wyobrażasz? ona jest miękka i lejąca, nie wiem jak ją włożyć żeby można było umyć. U mnie i tak kończy się na myciu w wannie bo tam przynajmniej można ją rozłożyć na bocznej ściance wanny, swobodnie spłukać prysznicem i powieścić nad wanną do obcieknięcia. Natomiast drewnianej właściwie nie myję. Po skończonej pracy zgarniam ręcznikiem papierowym mąkę, strzepuję do śmieci a przyschnięte resztki mąki zeskrobuję nożem, w życiu jej jeszcze nie myłam.
      Nieparwdą jest, że lepiej się wałkuje, ciasto tak samo się kurczy jak na zwykłej stolnicy - mam silikonową z lidla. Przy czym ja rzadko używam do wałkowania bo tę funkcje mam w maszynce do makaronu i tak w ogóle to też super często wypieków nie robię.
      W dodatku na silikonowej nie można używać noża, jest to wyraźnie napisane na opakowaniu, czyli odpada krojenie np. leniwych, a ja do tego stolnicę wykorzystuję najczęściej.
      Jedynym atutem silikonowej jest to, że można ją łatwo przechować. Ale moja drewniana stolnica stoi na blacie oparta o ścianę, nie zajmuje dużo miejsca i akurat mam taki kąt w kuchni. Natomiast silikonowa jest wykorzystywana do zupełnie innych celów np. do przygotowania schabu do pieczenia,wygodnie można go ułożyć na niej i obtaczać w różnych przyprawach.
      • Jeśli chodzi o mycie, ja tę ikeowską płuczę w zlewozmywaku i odciskam jak ścierkę, strzepuję, wieszam na chwilę na oparciu krzesła, a potem roluję i chowam. Nie wiem jak na tej z lidla, ale na mojej ciasto nie kurczy się wcale.
        Drewnianej nie lubię głównie ze względu na te ranty, bo trudno jest przez nie wałkiem operować.



        --
        Jak odszukać "tego przeklętego motyla, który-trzepocząc skrzydełkami-powoduje wszystkie burze, jakie nas nachodzą, i zmusić go, żeby przestał"?
        • Mnie akurat wygodniej jest myć w wannie bo komora zlewozmywaka jest mniejsza od stolnicy i wszystko dookola się chlapie, albo akurat zlewozmywak jest zajęty. Juz nie wspomnę że mam krzesła tapicerowane więc susznie czegokolwiek odpada. Głównie jednak chodziło mi o to, że mycie w zmywarce to pic bo jak umyć w zmywarce "szmatkę"?
          Natomiast w drewnianej ranty są właśnie po to żeby mąka nie wysypywała się poza stolnicę i ja je sobie bardzo cenię. Mam dużą stolnicę, większą niż wałek więc się mieszczę. Jeśli muszę wałkować, bo robię to rzadko.
          Jak widać, każdy ma inne preferencje więc autorka sama musi wybrać co dla niej jest ważne.
        • Zakupiłam tą matę silikonową z Ikea, przyda się, bo robię często chleb, rogaliki i potrzebuję czegoś tego typu. Bardzo ładnie trzyma się blatu i dobrze się na niej wałkuje ale mam pytanie, czy można na niej piec? Na logikę niby można, ale mam obawy, czy się nie rozpuści w piecu smile
          --
          ------
          Milcz, albo powiedz coś takiego co jest lepsze od milczenia.
          • Jeśli wejdziesz na stronę Ikea, to zobaczysz, że ta stolnica figuruje tam pod nazwą "mata do pieczenia" - informacja więc jest jednoznaczna, chyba (?)



            --
            Jak odszukać "tego przeklętego motyla, który-trzepocząc skrzydełkami-powoduje wszystkie burze, jakie nas nachodzą, i zmusić go, żeby przestał"?
            • Owszem, też to zauważyłam, z tym, że na instrukcji dołączonej do maty jest przekreślony piekarnik i to mnie zastopowało w eksperymentach, ale chyba odżałuję te 19,90 i zrobię na niej ciasteczka.
              --
              ------
              Milcz, albo powiedz coś takiego co jest lepsze od milczenia.
              • Napiszesz, co wyszło? Szkoda, żeby się dwie stolnice zmarnowały wink
                --
                Jak odszukać "tego przeklętego motyla, który-trzepocząc skrzydełkami-powoduje wszystkie burze, jakie nas nachodzą, i zmusić go, żeby przestał"?
                • Ciasteczek nie zrobiłam, natomiast zrobiłam grzanki w temperaturze 160 stopni. Nic się nie rozpłynęło o dziwo, musiałam tą matę częściowo zagiąć pod spód, bo nie mam tak szerokiego piekarnika i ładnie się rozprostowała po ostygnięciu. Stygnie szybko. Można robić. Myślę, że wyższą temperaturę też przetrzyma, jak sprawdziłam w necie skład tej maty, to powinna wytrzymać do 240 stopni.
                  --
                  ------
                  Milcz, albo powiedz coś takiego co jest lepsze od milczenia.
                  • Coraz bardziej przekonujecie mnie do tej z ikei smile
                    --
                    what's for you will not pass you by
                    www.youtube.com/watch?v=7Sxa8kca05A
                    • Myślę, że każda inna niż z Ikea też będzie ok, nie ma co się nastawić na firmę, ja wzięłam z Ikea bo była najtańsza z dostępnych i nie była taka jak z firmy na T. (dotykałam, jest sztywna i twarda). Ikeowską mogę sobie złożyć w kostkę wielkości zeszytu i schować do szuflady, następnie wyjąć, strzepnąć i rozłożyć i nie ma śladu złożenia.
                      --
                      ------
                      Milcz, albo powiedz coś takiego co jest lepsze od milczenia.
                  • Dzięki smile
                    --
                    Jak odszukać "tego przeklętego motyla, który-trzepocząc skrzydełkami-powoduje wszystkie burze, jakie nas nachodzą, i zmusić go, żeby przestał"?
    • Od przyszłego poniedziałku mają być w Lidlu.
    • Ja właśnie zamówiłam tę: kocham-jesc.pl/p492,mata+fiberglass+42x62+cm
      Miałam w wakacje taką: kocham-jesc.pl/p492,mata+fiberglass+42x62+cm , służyła mi przede wszystkim do pieczenia warzyw/owoców. Ale tak spodobała się mojej kuzynce, że wreszcie jej oddałam. Teraz czekam na tę grubszą. Ja ogólnie polecam Silikomart. Jest droższy, ale produkty są naprawdę fajnej jakości. Aha - tamtą matę wcześniejszą myłam w zmywarce i nie było z nią problemów. Później zwijałam w rulonik, zakładałam gumkę i wkładałam do szuflady. Mam też stolnicę drewnianą, solidną, z dębowego drewna. I ogólnie jest super, gdyby nie przechowywanie jej.
    • A ja polecam stolnicę drewnianą trzymana na blacie non stop. Mam tak i bardzo sobie chwalę. Przydaje się do krojenia wszystkiego; cytryny, chleba, rozbijania kotletów itd. A że myć trzeba? No, trzeba.
    • Wczoraj w Tchibo widziałam matę do pieczenia za jakieś 37 zł. Z opisu wynikało, że matą wykłada się blachę, wtedy najpierw pełni funkcję stolnicy, bo tam wyrabia się ciasto, a potem blacha z matą wędrują do piekarnika.
      --
      A może warto rozruszać to forum? smile forum.gazeta.pl/forum/f,86797,_Lalka_Noce_i_Dnie_.html
      • Stolnica/mata silikonowa z Tchibo jest świetna! Nie przesuwa się podczas wałkowania, nie jest też zbyt cienka. Owszem, można na niej również piec. I ma dobrą cenę. Ta z Lidla jest podobna, ale producent podejrzany... Tekst linka
    • Mam dużą, ok. 50 x 60 cm, i robię tak:
      1. Składam na pół czystą stroną do wewnątrz
      2. Taką złożoną przewieszam na dolnej półce przez te pręty, na których się normalnie ustawia talerze. Zresztą każdy może wykombinować swój sposób, byle nie leżała na płasko, bo będą się w tych miejscach robić kałuże wody.

      --
      Własnymy ręcyma
      Własnom głowom
    • Ja jestem zachwycona moją silikonową matą.Używam ją ponad rok i ciągle wygląda jak nowa.Kupiłam ją na allegro.pl za około 30 zł i nie żałuje ani złotówki.
      --
      przetestuje-sprobuje.blogspot.com/2013/09/badz-mistrzem-w-swojej-kuchni.html

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Zadaj pytanie na Forum

Za darmo

Na każdy temat

Tysiącom użytkowników

Zapytaj

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.