• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

opiekacz grill gofrownica Dodaj do ulubionych

  • 07.10.12, 19:24
    Macie? Podzielcie się opiniami. Teraz mam taką najprostrzą co tylko kanapki robi ale raz że pożyczona a dwa że powłoka teflonowa się na niej mocno przetarła więc myślę o zakupię nowej. Nasuwają mi się głównie pytania:
    - czy da się w takim kombajnie dobre gofry robić?
    - jak się w tym cudzie grilluje?
    - czy wymienne płytki faktycznie można myć w zmywarce (w modelu tefala jest taka info) ale moje doświadczenia z myciem czegokolwiej teflonowego w zmywarce są dość słabe
    - jaki model kupić
    Zaawansowany formularz
    • 07.10.12, 19:57
      jestem posiadaczką takiego cuda. Niestety, moim zdaniem, to lipa! Grilla nie używam, bo niewiele się mieści, gofry robiłam trzy razy z różnych przepisów i za każdym razem nie wychodziły jak trzeba. po tych próbach wyczytałam w internecie, że jak chcemy same robić gofry, to musi być sprzęt tylko do gofrów i to o wysokiej mocy. Ogólnie używam tylko opiekacza i żałuję, że nie zainwestowałam w osobne sprzęty. Może kiedyś...
      Mam coś takiego
      allegro.pl/eldom-st120-n-gofrownica-opiekacz-grill-sandwich-i2670448829.html
      • 07.10.12, 20:06
        A ja mam taki kombajn i sobie chwalę - gofry robię, griluję piersi z kurczaka i schab a kanapki to podstawa oczywiście smile Mam Tefala - już 10 lat, naprawdę super sprawa.
        --
        Purysto językowy! Piszę 60 słów na minutę i zdarzają mi się błędy. Rzeczowych nie popełniam wink
        • 07.10.12, 20:39
          czyli jak ma działać do wszystkiego to musi te 2 stówki kosztować i trzeba zainwestować w markowy...
          • 02.11.12, 12:44
            Kombajn tak, ale pod warunkiem ,że ma moc przynajmniej 1000 watów. Te pospolite to 700, a do zrobienia gofrów to za mała moc, za długo się pieką nie są chrupkie a próbowałam z różnymi ciastami. Jak kupować grill to z regulacją mocy i spływem tłuszczu,taki co ma pochyłe płyty grzewcze.Gofrownica od 1000 watów/minimum/ i z regulacją mocy. Po nieudanych doświadczeniach z kombajnem nabyłam dwa urządzenia czyli grill w którym też można zrobić grzanki i gofrownicę o mocy 1200 w.Oba urządzenia z regulatorami tak,żeby można było dostosować temp. do potrzeb. Naprawdę przy gofrach ważna jest temp. pieczenia a 700 wat to zbyt mało .
            • 02.11.12, 14:25
              >Naprawdę przy gofrach ważna jest temp. pieczenia a 700 wat to zbyt mało

              Zależy, czego się od tych gofrów oczekuje. Mnie akurat smakują te z 700-watowego Zelmera. Z wielu przepisów rzeczywiście miałam raczej flakowate "naleśniki w kratkę", ale w końcu trafiłam na właściwy. Natomiast faktycznie najlepsze wyszły mi z podanego w tym wątku przepisu na gofry drożdżowe.

              --
              Robótkowe ADHD
        • 07.10.12, 20:40
          Ja włąśnie o tym grillu to też myślałam o 1 piersi kurczana na obiad dla mnie i dziecka lub do sałatki, nie chodzi mi oczywiście o grillowanie dla 10 osobowej rodziny...

          A możesz podać sprawdzony przepis na gofry?
          • 07.10.12, 20:51
            Oczywiście, mam tylko jeden przepis ale sprawdzony, gofry wychodzą cudne, przepis jest z forum Kuchnia:

            Gofry drożdżowe na 5-6 gofrów
            3/4 szklanki mleka
            4 łyżki najlepszego masła
            1 szklanka przesianej mąki (nie wyżej niż 550)
            1 łyżeczka cukru wanilinowego
            szczypta soli
            2/3 łyżeczki drożdży instant (mała paczuszka)
            1 duże jajko
            kilka kropel olejku waniliowego

            Rozpuścić masło w mleku na małym ogniu - ma być letnie żeby nie zabiło drożdży. Wymieszać suche składniki.Ubić trzepaczką (żyrafą) z mlekiem. Dodać jajko roztrzepane z olejkiem, jeszcze raz ubić do dobrego połączenia składników. Przykryć folią, wstawić do lodówki na noc (12-24 h). Rano smażyć w bardzo mocno nagrzanej gofrownicy, czas smażenia zależy od gofrownicy ale gofry mają być rumiane i chrupiące z wierzchu a miękkie w środku.

            --
            Purysto językowy! Piszę 60 słów na minutę i zdarzają mi się błędy. Rzeczowych nie popełniam wink
            • 07.10.12, 20:52
              Zapomniałam dodać, że czasem nastawiam te gofry rano i już popołudniu smażę, raz tak mi się rozbujały, że uciekły z miski smile
              --
              Purysto językowy! Piszę 60 słów na minutę i zdarzają mi się błędy. Rzeczowych nie popełniam wink
              • 07.10.12, 21:44
                od samego czytania przepisu ślinka leci... muszę nabyć to cudo i spróbować.
            • 01.11.12, 13:36
              Właśnie wypróbowałam ten przepis, rewelacja! I, o dziwo, wystarczyło im ok. 5 minut. Dotychczas robiłam gofry na proszku do pieczenia i musiały siedzieć (Zelmer, moc 700W) po 10 minut, żeby się dobrze dopiec.

              --
              Robótkowe ADHD
      • 07.10.12, 20:22
        Ja mam tefala Multi Reverse, taki:
        www.priceminister.com/offer/buy/65276356/Tefal-Multi-Reverso---Gaufrier-Croque-monsieur-Cuisson.html
        Ma wymienne teflonowe płytki, czterostopniową moc. W czasie pieczenia gofrów należy urządzenie odwrócić (jest specjalnie do tego przystosowane), aby ciasto równomiernie się rozlało. Wszystko się doskonale udaje, grzanki się piecze na drugim stopniu, dość krótko, gofry na czwórce, dłużej. Płytek nie myję w zmywarce tylko delikatnie gąbką. Gofrownicę dostałam od belgijskich krewnych, na początku był szał, codziennie używaliśmy. Teraz rzadko.
    • 08.10.12, 07:51
      Mam Zelmera 3 w 1, jest OK. Jednak ze względu na małą moc gofry pieką się dość długo - 10 min, i nie z każdego przepisu wychodzą. Z tego, co się zorientowałam w praktyce, ciasto musi być dobrze napowietrzone już przed pieczeniem np. dodatkiem piany z białek (a nie rosnąć dopiero w gofrownicy). Te podane tu drożdżowe też powinny się udać, sama chętnie wypróbuję.
      Płytek grillowych prawie nie używam, jakoś nie mam na nie pomysłu. Plus jest na pewno taki, że można w nich opiec dowolne kromki pieczywa, nie tylko kwadratowe tostowe.

      --
      Robótkowe ADHD
    • 08.10.12, 08:46
      Mam "kombajn" firmy HB www.oleole.pl/sandwicze/hb-sm-0702s.bhtml?from=nokaut&utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2012-10&utm_content=210286#nclid=1ba632f57c100671ca27043bd71bae2f . No i o ile jako opiekacz do kanapek działa ok, to gofrownica się nie sprawdza, bo ma za małą moc (700W) i gofry wychodzą gumowate i baaardzo długo się pieką. Mam też drugą, samodzielną gofrownicę (jakiś niemiecki no-name, o mocy prawie 2-krotnie większej, bo 1200W) i ta piecze super gofry, puszyste i chrupiące (z tego samego przepisu). Funkcji grilla nie używałam, bo mam patelnię grillową.
      Wymiennych płytek nie myję w zmywarce - wyłącznie ręcznie i to b. delikatnie.

      Tak więc IMO kluczową sprawą przy tego typu urządzeniach jest jak największa moc.
      • 08.10.12, 12:18
        Kupiłam specjalnie szukając o mocy co najmniej 1000w.(bo wcześniejsze były słabsze) Mam duży opiekacz(na 4 spore gofry i 4 kanapki od razu się robią) i z płytką na grillowanie(nie korzystam). Nie zamieniłabym na żaden inny-gofry wychodzą z każdego przepisu(choć wiadomo, mamy ulubiony) i są od razu 4-tak samo z kanapkami.
        Także polecam-ale warto się sugerować mocą urządzenia.
    • 08.10.12, 12:46
      Ja mam od 6 lat Philips Cucina ( czy jakoś tak).Gofry mi wychodzą, kanapki i owszem, również grillowałam i też dobre wychodziło.
      Nie narzekam, używam dość często.
      Wkładki myję w zmywarce, odkąd mam zmywarkę. Teflon mi zszedł ale tylko na tych kantach, które przecinają kanapki na pół.
      Przymierzam się w końcu do dokupienia nowych (może są?)

      Ja polecam, jestem zadowolona.
      --
      http://img1.jurko.net/avatar_2298.gif
      • 01.11.12, 20:50
        witam
        ja co prawda szukam samej gofrownicy i podobno najlepsza jest polskiej firmy dezel poczytajcie na opineo kosztuje coprawda ok 200-300 zl ale gofry jak z cukierni...
        • 02.11.12, 14:09
          locatio napisała:

          > witam
          > ja co prawda szukam samej gofrownicy i podobno najlepsza jest polskiej firmy d
          > ezel poczytajcie na opineo kosztuje coprawda ok 200-300 zl ale gofry jak z cuki
          > erni...

          Na pewno będzie idealna, bo ma moc 1300w big_grin
          Ja za moją 1000w tez zapłaciłam prawie 200zł-czyli im wyższa moc, tym droższa, i tym samym lepsza.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.