Dodaj do ulubionych

gulasz z szybkowaru

11.10.12, 21:35
wyszedl twardy, mimo 40 min syczeniasad czy przyczyna moze byc to ze go posolilam przed zamknieciem gara?
--
tinyurl.com/cayzs3t
Edytor zaawansowany
  • graue_zone 11.10.12, 22:42
    A z jakiego mięsa? Bo wieprzowina powinna być miękka, a wołowina potrzebuje minimum godzinę, a lepiej półtorej nawet w szybkowarze. I solenie nie ma tu nic do rzeczy, zawsze solę i zawsze wychodzi miękki. I na którym poziomie gotowałaś? I jeśli szybkowar syczał, to może nie osiągną właściwego ciśnienia. Mój syczy tylko na początku, przy podnoszeniu się ciśnienia, potem już nie. I gotuję na II, czyli poziomie do mięs.
  • ka_thy 11.10.12, 22:44
    A obsmażyłaś mięso przed duszeniem?
  • graue_zone 11.10.12, 22:52
    Ja nie obsmażam i też jest miękkie.
  • ewenny58 11.10.12, 23:01
    ja obsmażam, mięso wychodzi smaczniejsze, bardziej soczyste
    --
    jestem jak królowa angielska
    kocham corgi kiss, kiss
  • anula36 11.10.12, 23:47
    1. wolowina, moze faktycznie za krotko siedziala, zasugerowalam sie sciaga na pokrywce- wolowina - 40 min+ opiniami netowym ze gulasz wolowy w szybkowarze to 30 min i gotowewink
    2. mam tylko jeden poziom gotowania, to ciut antyczny fissler
    3. obsmazylam, zawsze to robie

    No nic, nastepnym razem potrzymam z godzine i zobacze jakie beda tego efekty.
    --
    tinyurl.com/cayzs3t
  • dds6 12.10.12, 00:37
    ... i wrzucaj do gara w miarę młodą wołowinę. Ta starsza, ciemniejsza zawsze będzie potrzebowała więcej czasu.
  • kr_ka_11 12.10.12, 07:48
    tez kiedyś przeczytałam, ze za długo trzymam wołowinę i następnym razem skróciłam czas do ok. 40 i było za twarde. godzinkę napewno gulasz wołowy potrzebuje, ale może to tez od rodzaju zależy, ja robię zwykle z pręgi.
    czasami obsmażam czasami nie, ja tam różnicy szczerze mówiąc nie wyczuwam.
  • graue_zone 12.10.12, 07:50
    Ja mięso trzymam zawsze dłużej.
    Polędwiczki wieprzowe 15 min (max 20, wtedy się niemal rozpadają).
    Żeberka ok. 40-45 min.
    Schab ok. 30 min.
    Wołowina 1 godz. minimum, lepiej dłużej.
    Rosół gotuję od wylezienia prztyka 30 min i wyłączam gaz.
  • kr_ka_11 12.10.12, 07:49
    anula36 napisała:
    czy przyczyna moze byc to ze go posolil
    > am przed zamknieciem gara?

    napewno nie
  • autumna 12.10.12, 08:55
    Poczytaj sobie o moich niedawnych przygodach z wołowiną:

    forum.gazeta.pl/forum/w,49213,138485659,138485659,gulasz_nie_do_zgryzienia_co_ja_mam_z_tym_zrobic_.html

    forum.gazeta.pl/forum/w,49213,138219381,138219381,miekka_wolowina_bez_tluczenia_da_sie_.html

    Winne jest prawdopodobnie samo mięso. Jak źle trafisz, 100 lat w szybkowarze nie pomoże.

    --
    Robótkowe ADHD
  • zorganizowanydom 12.10.12, 11:14
    Też uważam ze przyczyną była zła jakość mięsa. U nas prawie nie ma wołowiny kulinarnej. Całe mięso pochodzi od krów ras mlecznych, a ono moze sprawiać takie niespodzianki.
    Ja nie dawno kupiłam w jakiejś super promocji 2 kg wołowiny i mimo różnych kombinacji mięso było ciągle twarde.
  • anula36 13.10.12, 00:27
    faktycznie cos z ta wolowina bylo nie taksad 3 H w normalnym garze jej nie pomoglo za bardzo!
    --
    tinyurl.com/cayzs3t
  • smutas13 13.10.12, 07:17
    Wołowina wołowinie nierówna. Trzeba uważać, żeby nie przedobrzyć w drugą stronę.
    Co mnie, już się kiedyś przytrafiło - mięso rozpadło się na nitki tongue_out

    --
    ...i chodzi tylko o to jedynie, by Świat wyglądał tak, jak powinien - Piotr Bukartyk
  • jagoda85 13.10.12, 18:32
    Moja teściowa miał na takie mięso patent, który ja też stosuję. Zawsze dodawała do takiego mięsa kieliszek wódki. To naprawdę działa.
    --
    Jestem jak trzcina, zawsze wracam do pionu.
  • smutas13 14.10.12, 10:30
    jagoda85 napisała:

    > Moja teściowa miał na takie mięso patent, który ja też stosuję. Zawsze dodawała
    > do takiego mięsa kieliszek wódki. To naprawdę działa.

    Pomysł, godny zapamiętania smile
    Dzięki Jagodo smile
    --
    ...i chodzi tylko o to jedynie, by Świat wyglądał tak, jak powinien - Piotr Bukartyk

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.