Dodaj do ulubionych

Placki ziemniaczane z piekarnika

15.10.12, 13:07
Macie jakieś sprawdzone przepisy? Nie mogę jeść smażonych rzeczy, a na placki mam ogromną ochotę. Dodajecie olej do ciasta? Wymyśliłam sobie roesti, z grubo tartych ziemniaków, ale widzę w przepisach, że one też są z patelni. Wspomóżcie proszę jakimś przepisem.
--
http://www.suwaczki.com/tickers/zem3e6yd7lh803u7.png
Edytor zaawansowany
  • mw144 15.10.12, 13:13
    Przepisem nie wspomogę, ale moja matka dodaje olej do placków i potem je smaży na "suchej" patelni, więc w piekarniku też się powinno to udać, oczywiście na papierze do pieczenia, nie gołej blaszce.
  • squirk 15.10.12, 13:20
    at.at napisała:

    > Macie jakieś sprawdzone przepisy? Nie mogę jeść smażonych rzeczy, a na placki m
    > am ogromną ochotę. Dodajecie olej do ciasta? Wymyśliłam sobie roesti, z grubo t
    > artych ziemniaków, ale widzę w przepisach, że one też są z patelni. Wspomóżcie
    > proszę jakimś przepisem.

    Placków w piekarniku nie robiłam, ale nie smażę dużo, więc kiedy łazi za mną coś plackopodobnego robię sobie porcję babki ziemniaczanej albo ziemniaczano-cukiniowej, masę jak na placki wkładam do małego żaroodpornego naczynia i się piecze, smak bardzo dobry, ale chrupiąca jest tylko górna warstwa, więc miłośnikom chrupkości i smażonego może to nie wystarczyć.
    Nie dodaję oleju do ciasta.
    Może takie coś smakimojejkuchni.blox.pl/2010/10/placki-ziemniaczane-pieczone-w-piekarniku.html albo takie www.cincin.cc/index.php?showtopic=34453 ?
    smile

    --
    Chaotyczna neutralna.
  • ookaa 15.10.12, 13:48
    squirk napisała:

    > ale chrupiąca jest tylko górna warstwa, więc miłośnikom c
    > hrupkości i smażonego może to nie wystarczyć.

    A tak bliżej, to ile w mm jest tej chrupiącej warstwy? Rozważam wlanie masy do szerokiej, płaskiej foremki, żeby zwiększyć "pole" chrupkości. Nie znoszę zapachu, jaki zostaje po smażeniu placków. Mimo wietrzenia czuję go potem jeszcze przez dwa dni, więc szukam alternatywy.
  • squirk 15.10.12, 13:55
    To zależy od tego, jak długo się taką babkę piecze, im dłużej tym głębsze warstwy stają się chrupkie, dla mnie taka skórka nie jest priorytetem ale kiedy piekę dla chrupkofilnych gości maziam wierzch oliwą, żeby pogłębić podobieństwo do zwykłych placków, pomaziany wierzch jest bardziej chrupki (ale i tak dużo mniej, niz przy plackach). Masa rozlana do większej foremki faktycznie będzie miała więcej skórki i szybciej się upiecze.
    smile

    --
    Chaotyczna neutralna.
  • ookaa 15.10.12, 22:55
    Bardzo dziękuję za wyjaśnienia smile.
  • peggy_su 15.10.12, 14:32
    Moja mama robiła czasem placki z blachy. Czyli ciasto jak na normalne ziemniaczane, ale nie smazyła na patelni tylko kładła na żeliwnej blasze, na palniku.
    O tak to wyglądało:
    http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ48-8f_4GawfuG1uBoPDtv_kD_UumQCaRsK_32NsrGo2U3Q009K5ErmTK-qQ

    Bez tłuszczu i smacznie.
    No ale musisz mieć kuchnię gazowa i blachę
  • amused.to.death 15.10.12, 15:10
    > am ogromną ochotę. Dodajecie olej do ciasta? Wymyśliłam sobie roesti, z grubo t
    > artych ziemniaków, ale widzę w przepisach, że one też są z patelni. Wspomóżcie
    > proszę jakimś przepisem.

    ja robię normalnie - tarte na grubych oczkach i kładę na papier w piekarniku - piekę na oko. Ktoś mi kiedyś na jakimś forum polecił i chyba lubię nawet bardziej niż smażone.
    Oleju żadnego nie dodaję.

    ale chyba faktycznie są różne wersje.
  • sasilla 16.10.12, 19:28
    Tez nie moge smazonego, a calkiem bez plackow zyc nie moge. wink
    Dlatego robie placki w gofrownicy. Starte ziemniaki + jajko + odrobina maki i troche oleju (bez mierzenia, tak raz chlupne - bez oleju tez wychodza, ale wtedy trzeba smarowac gofrownice).
    Wychodza pyszne, chrupiace i nic im do prawdziwych plackow nie brakuje. Warto tylko miec gofrownice z mocnym grzaniem - ale to jak w przypadku kazdych gofrow, ktore chcemy miec chrupiace.
    --
    kuchnia-pelna-cudow.blogspot.com/
  • at.at 16.10.12, 20:17
    Dziękuję za wszystkie rady, będę próbować!
    --
    http://www.suwaczki.com/tickers/zem3e6yd7lh803u7.png
  • wuwuem 16.10.12, 21:47
    Polecam wspomnianą już babkę ziemniaczaną. Uwielbiam placki ziemniaczane ale problemy z żołądkiem mam już na sam ich widok wink Wadą faktycznie jest to, że jest mało chrupiąca ale i tak pyszna.
  • deleine 17.10.12, 09:31
    www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/ziemniaki/placki_ziemniaczane/przepis.html
    --
    iou

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.