Dodaj do ulubionych

szynka wieprzowa- co z niej na obiad?

08.12.12, 21:18
jakies prpozycje? raczej nie gulasz i bitki, bo Nam sie przejadly... dzieki za pomysly
--
Edytor zaawansowany
  • stara-a-naiwna 09.12.12, 10:23
    nie koniecznie z szynki (bo będzie sucha) ale ze schabu dobre jest na zimę:


    - do naczynia żaroodpornego wkładasz kapustę kiszoną, dodajesz liść laurowy i kilka kulek ziela angielskiego, na góre kładziesz doprawioną (moze być ponacinana w plastry) karkówkę. Pieczesz pod przykryciem - karkówka puszcza tłyszcz który ścieka do kapusty która się "zasmażą" - całkiem to nbiezłe

    - szynkę możesz też upiec w worku - potem jeśli zostanie z obiadu może być na zimno do kanapek
  • horpyna4 09.12.12, 10:31
    Po prostu pieczeń. Dobra pieczeń wieprzowa nie jest zła.

    Przypraw tak, jak lubisz. Niektórzy lubią z ziołami, inni tylko z solą i ewentualnie z pieprzem.
  • kamunyak 09.12.12, 22:32
    U mnie jest w kuchni właściwie głównie szynka na zmianę z drobiem.
    Z szynki robię wszystko to, co robi się z innego mięsa.
    Czyli oprócz tego co podałaś - wspomniana wcześniej pieczeń, zrazy zawijane, mielone, pulpety wszelkie czy klopsy, jeśli jest ładny kawałek to także sznycle z cebulką, wszelkie farsze np. lasagne, spaghetti.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.