Dodaj do ulubionych

sernik przepis - pomocy

26.12.12, 21:44
chcialabym prosic o doprecyzowanie przepisu na sernik . znalazlam taki dosc ciekawy w googlach , wydaje sie dosc latwy , a to bedzie moj sernikowy debiut, wiec mam troche cykora,ze nie wyjdzie.
przepis o ten
w przepisie podane jest ,ze trzeba dodac tluszcz , mam margaryne palme . tylko nie jest okreslone ,czy mam ja dodac roztopiona czy taka rozmieknieta tylko . poradzicie jak mam to zrobic ?
z gory dziekuje . smile
--
http://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/t/tpg4wr5f7.pnghttp://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/v/vyl4z9iq2.png
Edytor zaawansowany
  • wadera3 26.12.12, 21:46
    Jest tam napisane, że dodawać tłuszcz do utartych z cukrem żółtek, więc nie roztopiony(do serników nie roztapia się tłuszczu).

    --
    Z jednej strony trzeba się cieszyć, że SB już nie ma, ale niestety policja nie potrafiła przejąć tych metod. Tamci byli skuteczni

    Drobiu mówię stanowcze STOP!
  • irenazu 26.12.12, 21:49
    Tłuszcz ma być miękki,tzn, musi poleżeć wyjęty z lodówki z godzinę lub nawet dłużej. Ja zwykle wyjmuję na 4-5 godzin wcześniej, tyle, że ja używam masła extra.
  • kol.3 26.12.12, 22:28
    Ten przepis wg mnie jest średni. na 1 kg sera tylko 5 jajek to mało. Ja mam przepis na 1,2 kg białego sera (w kostce do przemielenia) do tego 12 jajek, 1/2 masla, śmietana, 40 dkg cukru, cukier waniliowy lub skórka z cytryny, budyń. Poza tym zaraz po wyjęciu gorącego sernika z pieca należy go okroić aby nie opadł pośrodku
  • autumna 27.12.12, 08:24
    A po co tyle jajek? Daję 6 na kilogram sera i szklankę cukru - czyli podobnie jak w podanym przepisie, i jak dla mnie OK. Przy Twojej ilości cukru moich domowników skręciłoby od słodyczy, to prawie dwa razy tyle co ja sypię.
    Natomiast zamiast margaryny dałabym masło. Sztucznie utwardzane tłuszcze to generalnie nie jest zdrowy produkt, jak już robić coś domowego, to nie z byle czego.

    --
    Robótkowe ADHD
    W przyrodzie nic nie ginie (nie dotyczy przedmiotów w zasięgu ręki dwulatka).
  • agatazieba 27.12.12, 21:14
    jajek aż tyle nie trzeba, ale mnie zwykle lepiej wychodzi z przepisów, gdzie jest dużo żółtek.

    bez cukru też wychodzi smaczny serrnik. sprawdziłam smile
  • kol.3 27.12.12, 22:28
    To jest stary babciowy przepis, inaczej nie będzie, sernik wychodzi palce lizać.
  • kol.3 27.12.12, 22:34
    Stare przepisy przewidywały 1 jajko na 10 dkg sera. I jeszcze 1 łyżeczke proszku do pieczenia trzeba dodać.
  • osmanthus 26.12.12, 23:21
    Jezeli masz dostep do sera ricotta oraz brazowego (raw) cukru trzcinowego to podam Ci przepis na najprostszy i najszybszy w wykonaniu sernik.
    Zadnego mielenia sera - wystarczy stab mixersmile
  • mamma_mia1 27.12.12, 11:54
    proszę proszę podziel się tym przepisem
  • fanny 27.12.12, 12:48
    Ja tez poprosze o ten przepis, bo u mnie ser bialy to jest, jak sobie sama zrobie a ricotta jest w sklepie.

    f.
    --
    In Wall Street, the man who does not change his mind will soon have no change to mind.
  • mysiulek08 27.12.12, 22:34
    dawaj, dawaj! ricotta te jedyny dostepne u mnie cos w typie bialego sera

    moge sie zrewanzowac calkiem dobrym przepisem z serka filadelfia (bez pieczolowitego owijania foremki w folie smile)


    --
    Kicia.Yoda 4 lata z nami
  • budzik11 27.12.12, 11:49
    1. Nie ryzykowałabym "dość ciekwych przepisów z googla" na pierwszy raz. Spróbuj np ten: www.mojewypieki.com/przepis/swiateczny-sernik-wykwintny albo ten: www.mojewypieki.com/przepis/sernik-tradycyjny

    2. Wyrzuć tę Palmę, użyj porządnego masła. Wszelkie margaryny są ani smaczne, ani zdrowe.
  • autumna 27.12.12, 12:22
    Jeszcze wiedeński jest dobry i prosty:

    www.mojewypieki.com/przepis/sernik-wiedenski
    Przepis podlinkowany przez autorkę postu jest podobny, więc ma szanse się udać.

    --
    Robótkowe ADHD
    W przyrodzie nic nie ginie (nie dotyczy przedmiotów w zasięgu ręki dwulatka).
  • mitta 28.12.12, 09:15
    Ja od wielu lat robię wg przepisu z galerii potraw i wiele moich koleżanek też skądś go zna i robi wg niego. Przepis w 100 % sprawdzony. Sernik nigdy nie opada, biorę ser wiaderkowy z biedronki. W przepsie zmieniłam tylko to, że zamiast margaryny używam masła, ilość ciasta wystarcza na dużą blachę, a ilość sera podwajam. Do sernika wcale nie potrzeba dużo jajek - w tym przepisie na kg są tylko 2, ja jeszcze często robię srernik nowojorski i w nim na kg sera są trzy jajka. Tłuszcz zawsze roztopiony, letni.
    Przepis tutaj
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,22342051,22342051.html
    A jeśli chodzi o sernik bez spodu - to mi za każdym razem podcieka i z tego powodu nie lubię go robić.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka