Dodaj do ulubionych

Noże ceramiczne, ma ktoś?

19.01.13, 13:46
Wiem, ze są dobre, ale jak się z nimi obchodzic, jak ostrzyc gdy się przytępią, czy te z Biedronki tez są dobre, ma ktoś?
--
6543097
Wszystko zaczyna się od przyjaźni wink
Edytor zaawansowany
  • budzik11 19.01.13, 13:59
    Mam od wczoraj smile Podobno się nie tępią i nie ostrzy się ich. Poza tym że przy dotyku sprawia wrażenie tępego, to kroi się doskonale. Domyślam się, że trzeba obchodzić sie ostrożnie, np. nie upuszczać na płytki, ale może nic się nie stanie? Mam nóż Flackermana czy jak to sie tam pisze.
  • anula36 19.01.13, 14:03
    Biedronkowe nie sa zle,ale tez nie jest to dla mnie jakies nozowe objawieniesmile
  • ziellonka 19.01.13, 16:28
    Ja mam takie, to pierwsze moje porządne noże, bardzo ostre.
  • anirat 19.01.13, 17:36
    Ładne, ale czy wszystkich na codzień używasz? Ja w zasadzie korzystam z dwóch nozy, jedengo duzego i drugiego małego do obierania, krojenia itd. drobnych produktów.
    --
    6543097
    Wszystko zaczyna się od przyjaźni wink
  • ziellonka 19.01.13, 17:50
    Używam wszystkich, mam je od gwiazdki i próbuję, który do czego się nadaje. Najbardziej cieszę się, że bez trudu pokroję każde surowe mięso np przerośniętą wołowinę. I ładnie prezentują się na blacie, tak jakby wisiały w powietrzu.
  • furtive_kitten 19.01.13, 20:09
    Fackelmanna smile Chociaz skojarzenie z flakami calkiem zrozumiale.

    Moja znajoma ma ceramiczna obieraczke do jarzyn i bardzo sobie chwali.
    --
    icanhascheezburger.com/
  • graue_zone 19.01.13, 17:42
    Mam takie dwa nóż i są rewelacyjne!! Nawet polubiłam krojenie cebuli. smile Mam tez ostrzałkę do noży ceramicznych, ale jeszcze jej nie używałam.
  • doral2 19.01.13, 18:26
    jeżeli jeszcze nie kupiłaś tych ceramicznych noży, to ich nie kupuj.
    to gadżet.
    kup dobre, stalowe noże i zwykłą ostrzałkę w obi czy castoramie, za 2,50 zet.

    każdy dobry nóż trzeba ostrzyć, więc nie wierz w noże których ostrzyć nie trzeba, bo to nieprawda.
    mam noże stalowe od dziesięciu lat.
    ostrzę zwykłą ostrzałką do kos.
    raz w tygodniu, chyba że mam coś bardziej precyzyjnego do pocięcia, to przed cięciem ostrzę.

    we wszystkich zakładach przetwórstwa mięsnego mają zwykłe, stalowe, wytrzymałe noże i dobre ostrzałki.
    wątpię by używali ceramicznych.
    --
    http://images44.fotosik.pl/266/58ea10722a7ca480m.jpg
  • graue_zone 19.01.13, 23:16
    Mam bardzo dobry, regularnie ostrzony stalowy nóż dobrej klasy i nie umywa się do ceramicznych.
  • tuvalu1 19.01.13, 18:50
    Są drogie, kruche, nie można ich upuścić ani myć w zmywarkach ani polewać wrzątkiem, nie można kroić twardych rzeczy - mrożonek, mięsa z kością ani poważyć wieczka słoika czy rozgnieść ząbka czosnku. Są bardzo twarde i ostrzyć je można jedynie tarczą diamentową, najlepiej u specjalisty.

    Świetnie kroją świeży chleb, miękkie pomidory. Przy dzieleniu tortu nic do noża się nie klei. Siekam nim sałatę i za chwilę kroję ryby po prostu wycierając w papierowy ręcznik. Zapach się nie przenosi, smak się nie miesza.
  • budzik11 20.01.13, 11:06
    A czemu nie wolno myć w zmywarce? Na moim noży (opakowaniu) nie było żadnej informacji o 'warunkach konserwacji i użytkowania".

    Swoją drogą, mam od lat zestaw noży Gerlaha i tej jeden posiadany przeze mnie ceramiczny jest przyjemniejszy w użytkowaniu. Mam wrażenie, że nie można się nim skaleczyć (wczoraj 7-latka zrobiła nim sama sałatkę, krojąc wszystkie warzywa).
  • nerri 20.01.13, 13:47
    Bo są noże ceramiczne i z powłoką ceramicznąwink Te pierwsze są kruche, delikatne, łatwo je potłuc, nie można ich myć w zmywarce ale są ostre. U mnie miałyby możliwość przeżycia taką jak szklany pilniczektongue_out

    Te drugie, z powłoką są tylko gadżetemwink Przez jakiś czas ładnie wyglądająwink Mam komplet z lidla, to kolorowe się ściera, trzeba je często ostrzyć, materiał z którego są zrobione nie jest najlepszej jakości.

    Jak ktoś wyżej napisał dobre stalowe noże i ostrzałka do nich.
    --
    SARKAZM - najniższa forma dowcipu - za to najwyższa forma inteligencji wink

    NIE KŁÓCĘ SIĘ - wyjaśniam tylko, dlaczego MAM RACJĘ !!! wink
  • anirat 20.01.13, 19:03
    Noże stałowe mam, nie wiem czy takie najlepsze, ale mam i ostrzałke tez taka zwykła jak do kos i swietnie sie tym ostrzy , prawda. Dziękuję za odpowiedzi smile
    --
    6543097
    Wszystko zaczyna się od przyjaźni wink
  • polina_tramp 25.01.13, 15:36
    Mam jeden ceramiczny : taki. smile Mega ostry. Fajnie się nim sieka, ale trzeba uważać na paluchy. smile Lubię go i myślę, że taki jeden mi wystarczy. Na komplet na razie się nie skuszę. wink
  • weisefrau 25.01.13, 23:56
    A mój ceramiczny jednak się stępił i jest do niczego. A stare stalowe noże po kontakcie z ostrzałką dalej tną znakomicie jak 20 lat temu.
    --
    www.managernaobcasach.pl/
    www.weisefrau.blogspot.com
  • graue_zone 26.01.13, 23:04
    Trzeba mieć ostrzałkę do noży ceramicznych.
  • anirat 26.01.13, 08:38
    Jednak przekonaliscie mnie, ze to troche gadzet smile Poszukam dobrego stalowego, chociaz stalowy sprawdzony mam smile
    Dziękuję za wszystkie opinie.
    --
    6543097
    Wszystko zaczyna się od przyjaźni wink

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.