Dodaj do ulubionych

Świeże bułeczki na śniadanie

23.01.13, 16:53
Chciałabym codziennie na śniadanie jeść świeże bułeczki, niestety jest to niemożliwe(mam daleko do sklepu, małe dziecko, którego nie mam z kim zostawiać, itp.). jestem zmuszona jeść wczorajsze pieczywo, jeśli chodzi o chleb, to nie ma problemu, ale bułki juz raczej się nie nadają. Macie jakieś sposoby, żeby jakoś odświeżyć wczorajszą bułkę, żeby smakowała jak świeża? A może jakiś prosty przepis na pyszne bułeczki, np. takie, które można zrobic wcześniej, przechowywać w lodówce i tylko wkładać do piekarnika?
Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • squirk Re: Świeże bułeczki na śniadanie 23.01.13, 17:11
      www.mojewypieki.com/przepis/bardzo-puszyste-buleczki
      majanaboxing.blox.pl/2009/02/Buleczki-ktore-rosna-kiedy-spisz.html
      Obydwa sprawdzone mnóstwokrotnie, szukam jeszcze jednego przepisu, takiego, w którym ciasto przechowywało się w lodówce nawet kilka dni i tylko odrywało trochę i piekło przed śniadaniem.
      Bułki odświeżałam, zanim zaczęłam sama wszystko piec. przez delikatne zwilżenie wodą i wstawienie na kilka minut do gorącego piekarnika, można wstawić połówki, wtedy odświeżą się szybciej.
      smile

      --
      Chaotyczna neutralna.
        • autumna Re: Świeże bułeczki na śniadanie 24.01.13, 07:54
          > Kupuję w Lidlu, albo Carrefourze "bułki do pieczenia"

          Hmm, a co mają w składzie? Bo pewnie nie tylko mąkę wodę i drożdze?

          --
          Robótkowe ADHD
          - Mamy jeszcze bilon do mlekomatu?
          - Nie, już wszystko przepiliśmy. (z rozmów domowych)
          • b-b1 Re: Świeże bułeczki na śniadanie 24.01.13, 08:45
            autumna napisała:

            > > Kupuję w Lidlu, albo Carrefourze "bułki do pieczenia"
            >
            > Hmm, a co mają w składzie? Bo pewnie nie tylko mąkę wodę i drożdze?


            mąka pszenna, woda, drożdże, sól, emulgatory: mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono i diacetylowinowym ,cukier gronowy, olej rzepakowy.

            Czyli "konserwowane" E 472e
            www.niam.pl/pl/produkty/4276-e472e_mono__i_diglicerydy_kwasow_tluszczowych_estryfikowane_kwasem_mono__i_diacetylowinowym
            www.food-info.net/pl/e/e472.htm
    • mala_mujer Re: Świeże bułeczki na śniadanie 24.01.13, 08:33
      ja robię takie bagietki
      Tylko ja dodaję 1/4 mąki razowej pszennej (trochę mniej wyrosną) i nie bawię się w przekładanie na ściereczkę, tylko zwlekam się trochę nieprzytomnie rano, włączam piekarnik, mieszam ciasto, stawiam przy kaloryferze i idę pod prysznic smile
    • iksigrekzet111 Re: Świeże bułeczki na śniadanie 24.01.13, 09:26
      NOCNE BUŁECZKI

      Składniki:
      25g masła
      1 szkl. mleka
      25g świeżych drożdzy lub 7g suszonych
      1 łyżeczka soli
      1 jajko
      500g mąki pszennej

      Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Masło rozpuścić i przestudzić. Drożdże rozetrzeć w niewielkiej ilości mleka i odczekać chwilę aż zaczną pracować (można też opcjonalnie drożdże rozetrzeć w 1/2 łyżeczki cukru i jak "ruszą" rozmieszać z mlekiem). Jajko roztrzepać z pozostałym mlekiem. Mąkę wymieszać z solą, dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Uformować z niego 12 okrągłych bułeczek i ułożyć je na blaszce wyłożonej matą do pieczenia. Odczekać ok 15 minut a następnie blaszkę wstawić na dolną półkę do lodówki na całą noc (ja ponieważ było zimno, wystawiłam blaszkę na balkon). Rano rozgrzać piekarnik do 250 stopni. Bułeczki posmarować mlekiem i posypać: makiem, sezamem, siemieniem lnianym.... czym kto lubi. Piec ok 15-20 min do zarumienienia i tzw suchego patyczka. Studzić na kratce.

      Przepis pochodzi z bloga
      mojepasjekrakow.blogspot.com/2011/11/nocne-bueczki-rosna-kiedy-spisz.html
      --
      pomóż nakarmić głodne dzieci... www.pajacyk.pl
      • feromona Re: Świeże bułeczki na śniadanie 24.01.13, 10:58
        Ja mam taki sposób.
        Kupuje pieczywo , chleb , bułki , zamrażam w zamrazarniku . Jak mam ochotę na świeże pieczywo , to zamrożone wkładam do nagrzanego piekarnika . Zawsze wychodzi jak z piekarni .
        To ile trzymam w piekarniku , zależy od tego czy chleb jest w kawałku , krojony, jakie bułki.
    • 22pagoda Re: Świeże bułeczki na śniadanie 24.01.13, 17:58
      mamomiloszka - nie gniewaj sie na mnie bo
      nie chce tu robic fermentu i nie taki moj cel, ale dzisiaj w trojce byla krotka audycja o ksiazce n.t. spozycia pszenicy - bardzo ciekawe !
      bukowylas.pl/ksiazki/dieta-bez-pszenicy
      zeby bylo jasno, uwielbiam jesc swieze buleczki, i na sile wpycham w siebie ciemne pieczywo, razowego chleba nie umiem wypiekac smile




      --
      "Om mani padme hum" smile
    • budzik11 Re: Świeże bułeczki na śniadanie 24.01.13, 20:07
      Sposobów jest kilka"
      1. kupujesz więcej świeżych bułeczek i natychmiast je mrozisz, potem wyjmujesz godzine przed jedzeniem i masz świeżutkie
      2. kupujesz surowe bułeczki do pieczenia
      3. pieczesz sama, ja korzystażam w z róznych przepisów, ostatnio piekłam brioszki, doskonałe na słodko, do miodu, dżemu, serka itp. albo same do kawy (bułeczki muszą przestać noc w lodówce, piecze się rano, więc to, o co Tobie chodzi smile): www.mojewypieki.com/przepis/brioche

      tu masz mnóstwo przepisów na bułki: www.mojewypieki.com/kategoria/bulki
      w innej zakładce sa bułki na słodko.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka