Prosty przepis na babkę drożdzową? Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Prosty, krótki... smile
    • Nie istnieje...? Zagniatanie ciasta drożdżowego jest ... hmmm, wymagające? Niezbyt proste? Robię buchty drożdżowe ale nie będę ściemniać, że są takie łatwiutkie. Oczywiście wystarczy iść z mamą/babcią/koleżanką na jedną próbą, zobaczyć jak to się robi i ... staje się łatwe. Może na youtube popatrz:
      www.youtube.com/watch?v=SSMHflO-31k
      Ja mam sprawdzony przepis na babkę, która zawsze wychodzi ale nie na drożdżową smile Jeżeli trzeba to przepis podam, bo superłatwa, alwaysdone wink
      --
      Purysto językowy! Piszę 60 słów na minutę i zdarzają mi się błędy. Rzeczowych nie popełniam wink
    • Polecam ten przepis: www.mojewypieki.com/przepis/puszyste-ciasto-drozdzowe-z-kruszonka - robiłam tę drożdżówkę wielokrotnie, za każdym razem jest doskonała. Nie wiem tylko, czy to nie kwestia tego, że wyrabia mi ciasto maszyna do pieczenia (piekę w blaszce w piekarniku), czy efekt będzie tak samo doskonały przy ręcznym wyrabianiu, bo wiadomo, że jakość ciasta drożdżowego zależy w większości od wyrobienia.
    • Ja polecam Topielca czyli ciasto rosnące w wodzie. Nie trzeba go wyrabiać - tylko tyle aby połączyły się składniki. Jest to ciasto cięższe od klasycznego puszystego drożdżowego ale bardzo pyszne. U nas w domu cieszy się większym powodzeniem od zwykłej drożdżówki. No i nie starzeje się tak szybko. Jeśli będziesz zainteresowana odszukam i wpiszę przepis.
      • Kathy, ja poproszę przepis na topielca - gdzieś go miałam, ale skoro masz sprawdzony, to ja bardzo chętnie, bo od dawna mi się podoba ze względu na łatwość właśnie, ale do tej pory się bałam, no bo jak to - drożdżowe do zimnej wody? I czekać aż wypłynie? Herezja...wink
        • Topielec


          50 dag mąki
          10 dag drożdży
          25 dag margaryny
          4 jajka

          Przygotować duży garnek z zimną wodą (można też użyć komory zlewu).

          Do mąki wkruszyć drożdże, dodać margarynę, jajka i wszystko zagnieść w kulę. Nie wyrabiać, tyle tylko aby zagnieść ciasto, nie musi być jednolite. Włożyć kulę ciasta do wody.

          1,5 szklanki cukru (wydaje się dużo ale jest w sam raz)
          cukier waniliowy
          otarta skórka z cytryny
          rodzynki

          W większej misce przygotować te składniki. Gdy ciasto wypłynie przełożyć do miski i połączyć z cukrem i resztą. Tu można troszkę dłużej się z nim pobawić, żeby cukier był rozmieszany równomiernie. Ciasto zrobi się nieco rzadsze. Przełożyć do foremki - może być babka, może być płaska forma.

          Włączamy piekarnik i podgrzewamy do 180 st. U mnie trwa to ok. 15 minut i w tym czasie ciasto nieco podrasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy aż będzie rumiane i suche w środku.

          Jest to przepis, który jest w mojej rodzinie od lat. Gdy byłam dzieckiem piekła go moja mama.
      • Trochę inny przepis na ciasto zatapiane (wymagające znacznie mniej drożdży i tłuszczu) znajdziesz w

        www.mojewypieki.com/przepis/zatapiane-rogaliki
        W tym konkretnym przepisie piecze się z niego rogaliki, ja wykorzystuję takie ciasto do makowca.

        • Kathy, upiekłam topielca według Twojego przepisu, jest rewelacyjny smile Co prawda, przez pomyłkę dałam mniej tluszczu (Ty piszesz 25 dag margaryny, a ja dalam kostkę masła i dopiero po fakcie przypomniałam sobie, że teraz kostki sa po 20 deko...), ale i tak wyszedł fantastyczny smile Kruszysi też bardzo dziękuję, teraz, jak juz przelamałam opór przed wsadzaniem ciasta do zimnej wody, będę eksperymentować. Jeszcze raz dzięki smile
    • to ja jeszcze dodam do tych prostych i niewymagających długiego wyrabiania przepis, który krąży w sieci pod nazwa DROŻDŻÓWKA Z LODÓWKI. Robiłam i buchty i małe bułki z dżemem/serem, zawijance z dżemem/czekoladą - drożdżówka wychodzi puchata, z tych raczej mało 'bogatych", nieciężkich ciast.
      Ps. ciasto wychodzi dobre, nawet gdy nie trzymam się dokładnie przepisu - najważniejsze sa drożdże, maka i lodówka smile

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Zadaj pytanie na Forum

Za darmo

Na każdy temat

Tysiącom użytkowników

Zapytaj

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.