Re: Robak w makaronie Dodaj do ulubionych


Niestety dodał Pan bardzo nie wyraźne zdjęcia. Opis też nie jest zbyt dokładny. Może to być albo świdrzyk cygarowiec, chrząszcz o wielkości 2 – 4 mm koloru rudo-brązowego, lub kapturnik zbożowiec, również chrząszcz, o długości ciała 2,5 – 3,0 mm barwy brunatno-czerwonej. Są to szkodniki produktów suchych przechowywanych. Żerują na: ziarnach wszystkich gatunków zbóż, produktach zbożowych, makaronach, fasoli, nasionach dyni oraz suszonych warzywach.
Odpowiadając na Pana pytanie, szkodniki najprawdopodobniej zostały przyniesione z żywnością ze sklepu. Zaatakowane produkty należy wyrzucić, a półki szafek dokładnie posprzątać i ewentualnie przy pomocy technika DDD wykonać zabieg owadobójczy.

Pozdrawiam,
Prof. dr hab. Stanisław Ignatowicz, Katedra Entomologii Stosowanej SGGW
Przeczytaj całą dyskusję
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Okazje.info.pl

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.