Dodaj do ulubionych

Macie jakieś sposoby, żeby sernik był puszysty?

01.10.13, 15:04
Bo moje serniki smakowo są bardzo dobre, ale takie hmmm jak to określić...zbite trochę. A czy jest jakiś sposób, żeby sernik był lekki, taki jakby puszysty trochę? Nie wiem jak to opisać, ale chyba wiecie o co chodzi..?smile
Edytor zaawansowany
  • budzik11 01.10.13, 15:20
    Może to kwestia przepisu - jedne są na serniki bardziej puszyste, inne nie. Sernik wiedeński jest z tych "chmurkowatych", tradycyjny polski sernik będzie bardziej mokry, serowy. Ja np. lubię gładkie i nie puszyste serniki w stylu sernika nowojorskiego - on puszysty nie ma być z założenia. A próbowałaś np. Sernix (czy jak to się tam nazywa) - coś, co powoduje puszystość i nieopadanie - w teorii - sernika?
  • ajaksiowa 01.10.13, 15:41
    Wydaje mi się ze to ubita piana z białek powoduje tą puszystość-i jak się ją ,,zabije,,to kaputsad
  • anetapzn 01.10.13, 15:52
    budzik11 napisała:

    A próbowałaś np. Sernix (c
    > zy jak to się tam nazywa) - coś, co powoduje puszystość i nieopadanie - w teori
    > i - sernika?
    Nie próbowałam, bo nie wiem co jak, co sie sprawdza, a co nei daje żadnego efektu. Moze któraś z wdpd używa magicznego sernixa???
  • kruszysia 01.10.13, 15:58
    Trochę przydatnej teorii...

    www.mojewypieki.com/post/jak-upiec----perfekcyjny-sernik
  • anu_anu 01.10.13, 19:41
    Raz spróbowałam i nie zauważyłam żadnej poprawy z powodu zastosowania. I więcej nie kupiłam.
    --
    Bądź sobą. I tak nie możesz być nikim innym...
  • ka_thy 01.10.13, 20:43
    > Moze któraś z wdpd używa magicznego sernixa???

    Sernix bardzo zmienia smak, praktycznie zabija smak sera. Ja zupełnie go nie polecam.

    A co do pieczenie sernika, to kiedyś usłyszałam w radiu, że sernik się powinno piec w niskiej temperaturze dość długo - od tej pory piekę w temp. max 140 stopni, nawet półtorej godziny (albo i więcej jak trzeba).
  • mitta 01.10.13, 21:17
    Polecam ci ten przepis na sernik. Jest to nie tylko przepis, ale i sposób pieczenia - trochę dziwny, ale skuteczny.
    Kiedyś też poszukiwałam przepisu na puszysty sernik, żadne triki nie działały, dopiero ten się sprawdził. Przepis rewelacyjny, sernik zawsze wychodzi wysoki i puszysty. Ja zwykle robię z połowy porcji na średniej tortownicy (25 cm) i z półtłustego twarogu w kostkach. Nie mielę sera, tylko blenderen wszystko rozdrabniam na gładką masę.
    Polecam przepis, zresztą liczba pozytywnych komentarzy mówi sama za siebie.
  • ookaa 02.10.13, 09:08
    Robiłam serniki z rozmaitych twarogów i myślę, że puszystość zależy właśnie od użytego sera.
    Najbardziej puszysty wychodził mi z wiaderkowego presidenta. Na drugim biegunie jest wiaderkowa piątnica i przyznam, że właśnie z niej mnie i moim gościom sernik (taki bardzo "konkretny") odpowiada najbardziej. Poeksperymentuj z twarogami.
  • mitta 02.10.13, 10:57
    Wszystko zależy od tego, czego się oczekuje. Dla mnie ideałem są serniki z niektórych cukierni - wysokie i puszyste (tzn napowietrzone), robione na zwykłym twarogu. Te z serków wiaderkowych nie dopowiadają mi, owszem wychodzą dość wysokie, delikatne, ale dla mnie takie mamlate wink, bardziej, jak krem, niż sernik. Ale są osoby, którym właśnie ta konsystencja odpowiada.
    Dlatego trzeba szukać "swojego" przepisu, ja wypróbowałam kilkanaście i na razie najbardziej odpowiada mi ten wcześniej zalinkowany.
  • anetapzn 02.10.13, 11:13
    mitta napisała:

    Te z serków wiaderkowych nie dopowiadają mi, owszem wychodzą dość wysoki
    > e, delikatne, ale dla mnie takie mamlate wink, bardziej, jak krem, niż sernik.
    Oooo dokładnie tak bym to ujęła. Nie znoszę serników z twarogu z wiaderka. Kupuję tłusty normalny i mielę.
  • julk_a33 02.10.13, 11:24
    A ile razy mielisz ser ?

    Julk_a33
  • anetapzn 02.10.13, 11:25
    julk_a33 napisała:

    > A ile razy mielisz ser ?
    >
    > Julk_a33
    Najmniej 2x, ale zdarza się i 3x. W sumie to zalezy od mojej wenysmile
  • shiva772 02.10.13, 14:26
    Ja robię sernik z budyniem i kaszą manną - jest bardzo puszysty.
    --
    ------------------------------------------------------------
    Inteligentny wszystko zauważa, głupi wszystko komentuje.
  • anetapzn 02.10.13, 14:27
    shiva772 napisała:

    > Ja robię sernik z budyniem i kaszą manną - jest bardzo puszysty.
    Ale jakiś konkretny przepis podaszsmile?! Ja też robię z budyniem, ale bez kaszy.
  • b-b1 03.10.13, 08:30
    Kupiłam ostatnio z ciekawości sernixa Oetkera -a jako, że u mnie sernik to danie częste i różne przepisy mam wytestowane- zrobiłam i z tego na opakowaniu sernixa.
    Przepis beztłuszczowy -tylko jaja, ser, cukier, sernix i mleko.
    Zastąpiłam tylko 250ml mleka-podanego w przepisie- kostką sera i nie dodałam aromatu cytrynowego-wolę wanilię.
    I naprawdę wyszedł puszysty. Spróbuj.
  • shiva772 03.10.13, 10:51
    Sernik puszysty
    5 jaj, 1 kg sera, 1 kostka masła, 1 budyń śmietankowy, 1 szkl cukru, 1 szkl mleka, szczypta soli, 2 czubate łyżki manny, 2 paczki herbatników.
    Wykonanie:
    1. Zagotować mleko z manną i szczyptą soli, ostudzić.
    2. Z białek ubić pianę.
    3. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, ser, budyń (proszek) i ostudzoną mannę - wszystko zmiksować.
    4. Dodadać pianę ale wmieszać ją delikatnie łyżką.
    5. Na blaszce wyłożyć herbatniki (ortodoksi niech zrobią sobie bardziej eko spód) i wylać ciasto.
    6. Piec 80 minut w 190 stopniach, po upieczeniu dać mu postać w piekarniku.
    Uwaga. Mój piekarnik piecze inaczej ja nastawiam na 180 i piekę do suchego patyka wsadzanego z boku ciasta. ale to kwestia piekarnika, ten sernik opada ale jest tak pyszny, że mojej rodzinie to nie przeszkadza smile

    --
    ------------------------------------------------------------
    Inteligentny wszystko zauważa, głupi wszystko komentuje.
  • kacz-ka99 13.05.14, 23:59
    Osobiście polecam ten przepis www.damaztorebka.pl/artykul,210,ciasto-ktore-kazdy-zna-i-lubi--sernik.html, wychodzi na 100%
  • squirk 14.05.14, 01:49
    kacz-ka99 napisał(a):

    Przestań spamować "reklamując" wykopywany z forów serwis-żebraka to może ktoś uwierzy że przepis tak promowany jest cokolwiek wart, ja bym nie zaryzykowała czasu ani pieniędzy. Wszystko, co jest reklamowane spamem, nie ma szans być dobre, wartościowe i uczciwe. Spam to dno i dowód na ostateczną porażkę.

    --
    Chaotyczna neutralna.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka