Dodaj do ulubionych

Wypieki które można upiec tydzień wcześniej.

13.12.14, 16:14
Pierniki już upiekłam.Macie jakieś fajne przepisy na ciasta,które można upiec wcześniej?Nie chodzi mi o piernikowe.I żeby były bez szkody dla smakusmileSernik który ma 3 dni to już mi nie smakuje.
Edytor zaawansowany
  • squirk 13.12.14, 16:56
    ajer2 napisała:

    > Pierniki już upiekłam.Macie jakieś fajne przepisy na ciasta,które można upiec w
    > cześniej?Nie chodzi mi o piernikowe.I żeby były bez szkody dla smakusmileSernik kt
    > óry ma 3 dni to już mi nie smakuje.

    Na Moich Wypiekach właśnie pojawił sie przepis na ciastka makaronikowe, zerknij, podobają mi się i upiekę na pewno.
    smile


    --
    Chaotyczna neutralna.
  • roseanne 13.12.14, 17:30
    poza piernikowymi, kruche ciasteczka

    makowiec wytrzyma kilka dni, zwlaszcza polukrowany
    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie
  • budzik11 13.12.14, 19:43
    Na pewno keks (ja mam nawet przepis na "wieczny keks", który im dłużej stoi, tym jest lepszy). Poza tym, jeśli masz miejsce w zamrażarce, to można upieczone ciasto zamrozić i potem jest jak świeże, szczególnie drożdżowe.
    Z makowcem nie ryzykowałabym, masa jest dośc wilgotna, bałabym się pleśni.
  • ajer2 13.12.14, 20:16
    Parę dni temu piekłam pękające ciasteczka z tego bloga.PysznesmileMakówki będę robić więc makowca piec nie będę.squirk jak masz wypróbowany przepis na keks i do tego wieczny,to może podzielisz się z nami.Chętnych z pewnością: będzie więcejsmileA nie znacie hm,takich przekładanych?Uwielbiam.
  • squirk 13.12.14, 22:22
    ajer2 napisała:

    > Parę dni temu piekłam pękające ciasteczka z tego bloga.PysznesmileMakówki będę rob
    > ić więc makowca piec nie będę.squirk jak masz wypróbowany przepis na keks i do
    > tego wieczny,to może podzielisz się z nami.

    Z ciast to ja najchętniej...no cóż, kaczkę wink (odpisuję własnie w wątku okołokaczkowym) ale zapytałam koleżankę która ma na stanie pięcioro ciastożernych dzieci i takiegoż małżonka oraz, na szczęście dla wszystkich, kocha piec i przygotowania do świąt zaczyna we wrześniu. Poleciła mi ten przepis - www.przyslijprzepis.pl/przepis/keks - piecze go zwykle 8-10 dni przed świętami żeby się "przegryzł", daje mniej cukru bo zawsze wrzuca sporo bakalii. W tym roku już upiekła kilka sztuk i schowała w różnych miejscach domu, niestety ciasto schowane w pralni jest już, że tak powiem, trwale nieobecne.
    smile

    --
    Chaotyczna neutralna.
  • wadera3 13.12.14, 22:52
    To ja poproszę ten przepis na wieczny keks, jeśli możnasmile

    --
    Lepiej grzeszyć, a później żałować, niż żałować, że się nie zgrzeszyło
  • budzik11 18.12.14, 16:46
    wadera3 napisała:

    > To ja poproszę ten przepis na wieczny keks, jeśli możnasmile
    >

    Służę i polecam (przepis mam od mamy, sprawdzony wielokrotnie przez nią i przeze mnie, wychodzi jedno duże ciasto lub dwie keksówki):
    Bardzo prosty keks (zwany wiecznym keksem lub keksem na białkach):
    szklanka (7-8) białek, szklanka stopionego, wystudzonego masła, 2 szklanki (ja
    daję 1,5, bo dla mnie za słodkie z 2) cukru, 3 szklanki mąki, cukier waniliowy,
    3/4 szkl. ciepłego mleka, czubata łyżeczka proszku do pieczenia, bakalie (duuużo
    bakali!).

    Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier, znów ubić, potem
    stopniowo dodawać resztę składników, na koniec dodać bakalie oprószone mąką
    (żeby nie opadały na dno). Piec ok. 45 min. w temp. 180st (ale trzeba sprawdzić
    patyczkiem, bo raz mi się upiekło normalnie a raz było w środku surowe!).
  • wadera3 18.12.14, 18:00
    Dzięki, od dłuższego czasu szukam ciekawego przepisu na keks, ten brzmi obiecująco.

    --
    Lepiej grzeszyć, a później żałować, niż żałować, że się nie zgrzeszyło
  • ajer2 18.12.14, 23:25
    Dziękuje za przepisysmileZrobię ten keks i znalazłam panforte.Pracy przy nim mało,a efekty smakowe zobaczymy.Z pewnością zrobię jakieś z krememsmileMoże Marlenkę?To ciasto może leżakować.Całkiem wyleciało mi z głowysmile
  • budzik11 19.12.14, 07:19
    A propos Marlenki (uwielbiam, chociaż nigdy sama nie piekłam) - podobne jest ciasto www.mojewypieki.com/post/tort-kajmakowy-z-chile---tort-tysiaca-warstw - a tam we wstępie Dorota pisze o cieście Marcinek. Też do Marlenki podobne i pewnie też może postać.
  • ajer2 19.12.14, 22:02
    Marlenkę piekłam już i powiem tak.Smaczna,ale przy wałkowaniu potrzeba wysiłkusmileKorzystam często z bloga którego podałaś i nie wiem jak to się stało,że przeoczyłam ten przepis.Z pewnością po świętach zabiorę się za niego.Dziękuję za przepis smile
  • pies-li-kot 13.12.14, 21:53
    Nazywa się pienik angielski, ale jest pozbawiony miodu i z tradycyjnym polskim piernikiem nie ma nic wspólnego. Właśnie raczej z keksem, a jest zdecydowanie lepszy - wilgotny, no i u mnie, w chłodnym pomieszczeniu, stoi do 4 tygodni (piekę zwykle 2 sztuki, potem się delektuję resztkami, co kilka dni).
    Przepis znalazłam w papierowym dodatku do Gazety Wyborczej - ileś lat temu całą serię przepisów międzynarodowych i okazjonalnych wydawano przez kilka dobrych miesięcy - nieoceniona skarbnica, z której bez przerwy korzystam. Dzisiejsze Palce Lizać to tragedia.
    Przepis w necie tu:
    www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3435/piernik-angielski-najezony-bakaliami?AspxAutoDetectCookieSupport=1
    niestety autorka nie podała źródła.
    Od kilku tygodni w wielkim słoju moczą się w rumie bakalie, które od czasu do czasu "podkradam", a w najbliższym czasie zabieram się po raz kolejny do pieczenia tych pysznoścismile
  • javio 14.12.14, 00:55
    Sękacz jest ciastem, które można przechowywać kilka tygodni bez szkody dla smaku. W necie można znaleźć przepisy na sękacza pieczonego w piekarniku, gdzie wylewa się ciasto warstwami i kolejno je zapieka. Najlepiej z włączoną tylko górną grzałką.
  • squirk 19.12.14, 22:27
    Dorota z MW wrzuciła właśnie przepis na tort Esterhazy, wygląda bardzo przyzwoicie, można zrobić 5-7 dni wcześniej.
    smile

    --
    Chaotyczna neutralna.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka