Dodaj do ulubionych

sernik np. wiedeński- babciny przepis

05.02.15, 14:09
marzy mi się zdobycie przepisu ( a potem upieczenie ) na taki tradycyjny, pyszny sernik jaki kiedyś piekły nasze babcie, taki wiecie bez dodatku budyni itp.udziwnień. Ciekawa też jestem jakiego sera używacie do takich wypieków.Proszę o przepisy - fajnie byłoby upiec w sobotę smile
Edytor zaawansowany
  • misiowazona 05.02.15, 14:53
    Jadłam fantastycznie delikatny serniczek o nazwie złota rosa. Nie mam niestety przepisu, a w internecie jest ich dużo, każdy inny. Też bym chętnie nauczyła się wykonania tegoż, toteż może w ramach zapytania autorki wątku uda mi się dostać sprawdzony przepis na złotą rosę?
  • budzik11 05.02.15, 15:06
    misiowazona napisała:

    > Jadłam fantastycznie delikatny serniczek o nazwie złota rosa.

    Sam sernik nie nazywa się złota rosa, tylko sernik ZE złotą rosą - chodzi o kropelki, które powstają po ostygnięciu na bezie, któa jest na wierzchu sernika. Ja piekę wg tego przepisu: aromatkuchni.blogspot.com/2012/01/sernik-ze-zota-rosa-ii.html

    Co do tradycyjnego sernika - każdy ma swoją tradycję wink Moja mama np. piekła (i piecze nadal) serniki ciężkie, mokre, na kruchym cieście, z rodzynkami - i to jest mój wzór sernika, taki lubię. Ale lubię też sernikowe eksperymenty, np. sernik chałwowy. Mój mąż lubi sernik lekki, bez spodu, bez mąki, bez rodzynek. Więc co dom, to inna tradycja wink
    Tu np. masz sernik bez dziwnych dodatków: www.mojewypieki.com/przepis/sernik-bardzo-puszysty a tu tradycyjny, dziadkowy wink www.mojewypieki.com/przepis/sernik-tradycyjny
  • misiowazona 05.02.15, 16:28
    Dziękuję za przepissmile Wypróbuję. Właściwie to ta rosa nie jest dla mnie tak ważna, jak smak sernika. Bardzo pyszny.
  • kol.3 05.02.15, 16:41
    Piekłam kiedyś sernik który nosił nazwę "sernika wujenki Jadzi":
    1,30 kg dobrego białego sera ale nie twarogu (przemleć)
    60 dla cukru pudru
    13 jajek (żóltka utrzeć z cukrem do białości)
    pół masła (roztopić i ochłodzić)
    śmietana 18 %
    cukier waniliowy,
    budyń lub 2 kopiaste łyżki mąki kartoflanej
    2 płaskie łyżeczki proszku.
    Wszystkie składniki połączyć i utrzeć, dodać sztywną pianę.
    Mam nadzieję że nic nie poplątałam.
    Zasadą starych serników było 1 żółtko na każde 10 dkg białego sera.
  • kol.3 05.02.15, 16:43
    popr. - 60 dkg cukru pudru
  • pies-li-kot 05.02.15, 18:07
    Dobrze brzmismile Ja piekę 10/100 smile i cała kostka masła i 250 g cukru pudru. Budyń albo mąka ziemniaczana albo 2 łyżki mąki ziemniaczanej+2 łyżki mąki pszennej. Nigdy nie daję proszku. Rodzynki, laska wanilii, migdały, skorka pomarańczowa wg uznania.
    Zasada w smacznych wypiekach - nie żałować na produktachwink
  • pies-li-kot 05.02.15, 18:16
    Budyń albo mąka lub wg babcinych przepisów kasza manna, a także gotowany ziemniak to nie udziwnieniesmile Mają wpływ na strukturę masy serowej, podtrzymują ją, spulchniają, a smakowo, mimo że niewyczuwalne , powodują, że nie odczuwamy smaku pieczonego twaroguwink Zupełnie co innego w sernikach amerykańskich, ale tu konsystencja ma być bardziej mazista, zresztą używa się twarogów typu philadephia.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka