23.12.15, 01:39
Mam pytanie ile mozna przwchowywac w lodowce kupiona kapuste kiszona? Jest jej prawie 3kg, soku malo, maz kupil w ponoedzialek i chcialabym dzisiaj gotowac bigos, ale zazwyczaj gotowalam od razu po kupieniu teraz jakos tak wyszlo,ze polezala mi te dwa dni. Najpierw byla w siatce, potem przelozylam ja do garnka i przykrylam. I czy jak wy gotujecie bigos to pluczecie kapuste czy nie? Ja za rada mojej mamy i babci nie plucze nawet jak jest bardzo kwasna tylko jak juz sie podgotuje to odlewam do miski ta kwasna wode i dolewam przegotowanej, jakby sie zrobila jalowa to dodaje troche tej odlanej.
Edytor zaawansowany
  • ookaa 23.12.15, 07:44
    Spokojnie rób ten bigos. Przecież kapustę po to m.in. się kisi, żeby można było ją długo przechowywać (oczywiście w chłodzie). W beczce to i całą zimę. Nigdy nie płuczę kapusty przed obróbką. Szkoda mi wypłukiwać jej smak. Natomiast kupuję w sprawdzonych miejscach, gdzie nigdy nie jest bardzo kwaśna, więc nie muszę jej specjalnie "uzdatniać".
  • ludwik_13 23.12.15, 11:28
    Kapuście nic nie powinno się stać. U nas, ponieważ nie lubimy b. kwaśnego bigosu, na 2 kg kapusty kiszonej daję 1 kg kapusty słodkiej. Kiszoną lekko odciskam i jak wychodzi za mdły bigosik, to podlewam. Kiedyś odciskałam a nawet płukałam, ale to marnotrawstwo.
    Kapuchę z grzybami robię z samej kiszonej.
  • mamciawojtasa 23.12.15, 13:20
    Ja bigos gotuje z semej kiszonej, nie plucze, tylko jak sie zagotuje to wtedy odlewam. Nieraz 2-3 razy, w zależności od tego jaka kwasna kapusta. Z pierwszego odlania wode zostawiam i gotuje pozniej na niej bialy barszcz, pycha wychodzi.
    A bigos możesz spokojnie gotowac, jak kapusta bla w lodowce nic nie powinno sie z nia stac
  • anetam1984 23.12.15, 14:59
    Ja robie tak samo, ale niektore plucza, a dla mnie wtedy kapusta traci caly smak.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka