Dodaj do ulubionych

zapiekanka ziemniaczana

09.07.16, 09:23
Byłam w barze wegetarianskim
robią zapiekankę ziemniaczaną, która w swojej konsystencji i strukturze może być opisana w nastepujący sposób:
- po pierwsze, należy zaznaczyć że jest zapiekana w piekarniku (logiczne)
- wyczuć można że ziemniaczki są pokrojone w cienkie plasterki, które nie tracą do końca swojej twardości - dzięki temu organoleptyczne doznanie jest przyjemniejsze, bo się nie wyczuwa papki ziemniaka,
- są dodatki innych warzyw
- to jest upieczone w jakiejś masie - TYLKO właśnie w jakiej? nie jest wcale to kwaśne... doprawione czym tam doprawili, czy to jest masa jak do quiche? czyli śmietana, jajko, trochę mąki....
I moje pytanie dotyczy tej masy, co to jest? jak to zrobić, (przy okazji deklarują że produkt bezglutenowy)

Załączam zdjęcie tego cuda
http://bioway.pl/dania/menu-podstawowe/zapiekanka-ziemniaczana.html

Edytor zaawansowany
  • micha83 09.07.16, 10:13
    a to nie jest jakaś odmiana gratin dauphinois ?
  • furtive_kitten 10.07.16, 15:08
    Tez mi sie tak wydaje smile Czyli moze to byc sama smietana (slodka), albo smietana+jajko, ew. +bezglutenowa maka... Mozna poeksperymentowac.

    --
    icanhascheezburger.com/
  • 22pagoda 09.08.16, 08:45
    Bardzo Wam wszystkim dziekuje za odpowiedzi. Zwłaszcz micha83, to wyglada wlasnie jak ten gratin .... upiekłam... ale chyba za dlugo trzymalam w piekarniku, bo te ziemniaki rozplywaly sie pod jezykiem, po prostu byly za miekkie.... Zastanawiam sie nad optymalnym czasem pieczenia - w naczyniu zaroodpornym. Moze lepiej niedopiec, a potem jak sie spróbuje to jescze chwile potrzymac w naczyniu w piekarniu, w razie potrzeby?


    --
    "Om mani padme hum" smile
  • micha83 09.08.16, 19:56
    polecam się smile
    tu masz jeden z wielu przepisów :
    www.kwestiasmaku.com/kuchnia_francuska/gratin_dauphinois/przepis.html
    ja zawsze dodaję na każdą warstwę startej gałki muszk. a śmietankę zagotowuję na zeszklonych szalotkach i czosnku.
    pozdrawiam
  • ewenny58 12.08.16, 22:22
    dzisiaj zrobiłam na obiad to cudo
    proste i bardzo smaczne, dodałam do smietany wyciśnięte dwa ząbki czosnku i dwie szczypty kuminu
    nawet mi te warstwy wyszły, z czego jestem dumna

    --
    jestem jak królowa angielska
    kocham corgi kiss, kiss
  • furtive_kitten 10.08.16, 18:18
    Sprobuj z inna odmiana ziemniakow, takie jak np. na puree nie nadaja sie do zapiekanek. Tutaj masz wiecej info: ziemniak-bonin.pl/pl/fakty-mity

    --
    icanhascheezburger.com/
  • autumna 09.07.16, 18:52
    W opisie na podanej stronie masz napisane, że zapiekane w śmietanie. Skoro niekwaśne i bezglutenowe, to może w kremówce bez żadnych "zagęszczaczy" typu mąka i jajo. Poguglaj pod hasłem "ziemniaki zapiekane w śmietanie".

    --
    Robótkowe ADHD
  • ewenny58 12.08.16, 22:24
    wystarczy sama kremówka

    --
    jestem jak królowa angielska
    kocham corgi kiss, kiss
  • piegoosek 11.07.16, 12:01
    może w sosie beszamelowym? wege oczywiście smile
    wegannerd.blogspot.com/2016/01/podstawowy-sos-beszamelowy.html
  • roseanne 10.08.16, 19:34
    bezglutenowe to musi byc zaraz vege?

    w ilu to restauracjach w Europie musialam tlumaczyc, ze mieso, ryba, jajko w swej naturze nie ma glutenu
    dlaczego zaraz musi byc tylo salata i soja!
    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.