Dodaj do ulubionych

Przecier pomidorowy

05.09.16, 17:20
....wiem, ze to nie to forum ....Ale chciałabym się poradzić .... Dostałam pomidory od znajomych rolników. Oni zajmują się uprawa. Cieszyłam się jak nie wiem co....do czasu..... Narobilam przecieru ( pokroiłam pomidory, wrzuciłam do garnka i gotowałam ok 20 min. Następnie przetarlam przez przecierak, ponownie zagotowalam. Gorący przecier zamknęłam w słoikach i pasteryzowalam). Po 2 dniach słoiki zaczęły syczec. Przecier się popsuł sad . Do wylania sad
Co zrobiłam nie tak?
Czy to moja wina czy pomidorów?
Mam trochę swoich pomidorów, takich bez nawozu i innych takich...., i z tych pomidorów również robiłam przecier i wszystko było ok
Pozdrawiam
Edytor zaawansowany
  • linn_linn 05.09.16, 19:41
    Pasteryzowalas jak dlugo? Zakretki byly perfekcyjne?
  • mamciawojtasa 06.09.16, 09:41
    Pasteryzowalam 20 minut. Zakrętki i słoiki idealnie czyste, wyparzone
  • porzadkoodporna 06.09.16, 13:35
    Najczęściej to nie wina ani gospodyni, ani warzyw, tylko "zły dzień" na przetwory. wink

    Po burzy często nie wychodzą, bo za dużo ozonu w powietrzu. Jak jesteś podziębiona (nawet bezobjawowo), masz okres, bierzesz lekarstwa (szczególnie antybiotyki) - też potrafią się zepsuć, bo inne bakterie się dostają. Jak przypadkowo dotkniesz palcem wnętrza słoika przy nakładaniu, albo łyżka do przekładania z garnka do słoików nie była wyparzona. Abo może słoiki niedokręcone wystarczająco szczelnie (wygięta nakrętka).

    Trochę pomaga jeżeli się pasteryzuje 2 - 3 razy (pasteryzujesz - stygnie do temperatury pokojowej - pasteryzujesz znowu).

    Ale jak jest zły dzień, to żebyś stanęła na rzęsach - nie wychodzi. Chyba aura musi być odpowiednia wink

    --
    Porządkoodporna wink

    porzadkoodporna.blog.pl
    www.facebook.com/porzadkoodporna
  • doral2 06.09.16, 16:58
    może też to być kwestia słoików - jeżeli były już używane, to po prostu nakrętki są nieszczelne i nie zawekuje się nigdy. albo nakrętki nie od tych słoików. nakrętki mają cztery lub sześc "ząbków" i do tego są dostosowane gwinty na słoikach.

    ja gotuję pomidory z bazylią, solą, cebulą, czosnkiem, po rozpadnięciu odcedzam nadmiar soku, przecieram blenderem, zagotowuję ponownie, wlewam do słoików, zakręcam i odwracam słoiki do góry dnem. nie pasteryzuję.
    jak słoiki i nakrętki dobre, to się zassie i nie ma problemu.

    --
    sportowy krem nie tylko dla idiotów
    http://images44.fotosik.pl/266/58ea10722a7ca480m.jpg
  • annaau 05.09.16, 19:44
    Nie dodałaś soli, dlatego się nie zawekowało

    --
    Potrójna Mama
  • horpyna4 05.09.16, 20:23
    Jezeli własne pomidory się dobrze zawekowały, to znaczy, że z tymi drugimi było coś nie tak. Może rzeczywiście były przenawożone - pamiętam, jak znajomy przesadzał na własnej dzialce z nawozami, a potem usiłował kisić ogórki z tej działki. Z kiepskim skutkiem.
  • 22pagoda 05.09.16, 23:31
    mamy w domu dokładnie takie samo doświadczenie jak hopryna4 - jak ojciec zakisi ogórki (bez nawozu) to się nigdy nie zepsują
    jak kupi w niesprawdzonym źródle i zakisi (czytaj nawożone) - zawsze się z nich purchawki robią i szybko się psują
    moja hipoteza (niezweryfikowana) jest - albo dodasz konserwanty (jakie????) albo zjedz na świeżo... i tyle
    słyszałam że kwasek cytrynowy jest trochę konserwujący, może faktycznie dodać sporo ziół i przypraw?

    --
    "Om mani padme hum" smile
  • linn_linn 06.09.16, 07:30
    We Wloszech istnieje metoda pozwalajaca na wyeliminowanie sterylizowania pelnych butelek/sloikow: ma rozne nazwy np. przecier z kwasem. Na 1 kg przecieru daje sie 1 g kwasu salicylowego: goracy przecier wlewa sie do butelek i odstawia do ostygniecia / np. pod pierzynka /.
  • mamciawojtasa 06.09.16, 09:42
    Nigdy wcześniej nie dodawałam soku i było ok
  • linn_linn 06.09.16, 10:11
    ...soli... Soli dodaje sie niewiele, wiec nie ma raczej znaczenia.
  • mamciawojtasa 06.09.16, 12:57
    Tak ....soli. ....smile smile smile
  • drzewkopomaranczowe 06.09.16, 21:33
    mi się zdarza nie dodawać soli a jeśli już dodaje to łyżeczka na gar i jakośc się nie psuje
  • mamciawojtasa 08.09.16, 13:53
    Zrobiłam w identyczny sposób przecier z własnych pomidorów. Nic sie nie dzieje. Wina zapewne leżała po stronie pomidorów, być może za dużo nawozu itp. ...
  • damdalen 10.09.16, 09:41
    Jeżeli słoiki zaczęły "syczeć", to może było za słabo dokręcone? Albo stare zakrętki?

    W przypadku ogórków do kiszenia ważne jest by nie były przeazotowane, więc dlatego są różnice pomiędzy kiszonkami z własnej uprawy a kupnymi. W przypadku przecieru pomidorowego nie ma to znaczenia.

    Jeżeli zepsuła się cała partia, to możliwe jest jakieś krzyżowe skażenie mikrobiologiczne (np. od łyżki) albo jeden z pomidorów był nadpsuty, niedostatecznie niskie pH (za słabo odparowane pomidory), zbyt krótki okres pasteryzacji. Dodatek soli faktycznie jest wskazany, acz niekonieczny.
  • mitta 11.09.16, 12:12
    Zgadzam się z Damdalen. Jeśli po dwóch dniach zaczęły syczeć, to znaczy, że zaczęła się fermentacja, nawozy nie mają na to wpływu.

    Mnie się to dwukrotnie przydarzyło i to z pomidorami własnej uprawy moich rodziców, którzy bardzo dbali o ekologię. Moja mama robiła w tym samym czasie z tych samych pomidorów i nic jej się nie zepsuło. Ale ona gotuje przecier dość długo i porządnie pasteryzuje.
    Ja pokroiłam pomidory w cząstki, posoliłam, pokładłam do słoików i pasteryzowałam ok. 40 min. I też robiłam to, z powodzeniem, wcześniej.
  • ja.dorcia 17.09.16, 10:09
    Co do ogórków, nie zawsze to, że się popsują oznacza, że przenawożone. No bo jak wytłumaczyć mój przypadek z tego roku: oprócz własnych ogórków miałam kupne, robione w osobnych słoikach. Z własnych na 4 słoiki dwa do wyrzucenia. Z kupnych na 3 słoiki jeden do wyrzucenia. Następna partia, tylko własne ogórki, w tych samych słoikach co te poprzednie - tylko jeden zaczął się psuć. Ale zauważyłam jedną prawidłowość - trzeba kontrolować poziom solanki. Za drugim razem dolewałam tam, gdzie wypłyneła, nowej wody tak, żeby znowu było pod korek i psucie się ogórków zostało zatrzymane i ogórki ładnie się ukisiły.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.