Dodaj do ulubionych

kasza owsiana

11.09.17, 16:29

Regularnie kupuję kasze i płatki różnego rodzaju u producenta ekologicznego. No i uzbierało mi się...... po wielokrotnych nieudanych próbach ugotowania kaszy owsianej (nie manna) (zgodnie z zaleceniami producenta 2 szklanki wody na szklankę kaszy) wychodzi mi zawsze breja.
Chciałabym żeby chociaż ugotowała się na sucho, ale jakoś nie mogę wyczuć momentu i wtedy się przypala.

Macie jakiś sprawdzony patent?

Przy okazji zakupów odkryłam smak kaszy orkiszowej, coś pysznego. Polecam! Ważne żeby gotować luźną kaszę, nie torebki...
Edytor zaawansowany
  • 12.09.17, 20:44
    Ja akurat owsianą kaszę znam tylko z torebek.
    Jak dla mnie to najlepsza kasza, o wyraźnym smaku i dobrym kształcie ( tzn. nie rozkleja się i zachowuje fason).
    W woreczku każą gotować ok. 20-25 minut.


    --
    czas na relaks..wink
  • 12.09.17, 21:31
    altu napisała:

    > Ja akurat owsianą kaszę znam tylko z torebek.

    No, ale to nie jest najlepsza metoda gotowania kasz - wylewa się z wodą składniki odżywcze. Moje wątpliwości też budzi jedzenie wywaru z foliowej torebki.
    Nie mam osobistych doświadczeń z kaszą owsianą, ale zetknęłam się z informacją, że tradycyjną metodą to się jej na sypko nie ugotuje, zawsze będzie nieco klajstrowata. Jeśli się łatwo przypala, wyłączyłabym po prostu z 5 minut wcześniej i odczekała jeszcze aż "dojdzie" przy zgaszonym palniku.




    --
    Demokracja - system, który pozwala ci wybrać, kto będzie tobą pomiatał.
  • 13.09.17, 09:44
    no to czeka mnie brejka smile

    --
    "Om mani padme hum" smile
  • 15.09.17, 22:23
    Nie mam doświadczenia z kaszą owsianą,ale wszystkie kasze gotuję zawsze tak: zalewam wodą,doprowadzam do wrzenia i gotuję 2 minuty,po czym wyłączam,przykrywam i czekam około 15-20 minut,w zależności od kaszy.Znalazlam ten przepis na jakimś opakowaniu kaszy i od tamtej pory nigdy już nie wyszła mi kleista breja.
  • 12.09.17, 22:33
    Sorry ze obok tematu ale jezeli tak się znasz na kaszach i płatkach, to moze doradzisz co z tych produktów powinna/moze jeść osoba chcąca schudnąć.
  • 13.09.17, 09:42
    rozumiem że autumna została uznana za eksperta ale podpowiem: generalnie wszystkie kasze i płatki, które mają dużą zawartość błonnika
    chociaż kasze mocno ugotowane, mogą podbijać indeks glikemiczny, co niektórym, podkreślam niektórym, nie służy ...
    sama zajadam się orkiszową, niepaloną gryczaną, próbuję owsianą smile

    --
    "Om mani padme hum" smile
  • 13.09.17, 15:17
    22pagoda napisała:

    > rozumiem że autumna została uznana za eksperta

    Jeśli ja, to niesłusznie, kasze co prawda pożeramy na tony, ale o odchudzaniu mam zerowe pojęcie, jako że cała rodzina z natury sylwetkami przypomina wykałaczki, a ja wciąż się mieszczę w jedne szorty z ogólniaka (aczkolwiek się uczciwie przyznaję, że wtedy były nieco za luźne i wymagały paska) smile


    --
    Robótkowe ADHD

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.