Dodaj do ulubionych

mrożenie ciast

25.03.08, 12:23
Nigdy wcześniej nie pomyślałam, że ciasta można mrozićsmile Pamiętam z
wątku o mrożeniu, że sernik można, a biszkopt z tradycyjną masą i
galaretką?
--
Magda mama Pawełka (03.01.2005), który ma już
Edytor zaawansowany
  • 25.03.08, 12:47
    ja też nie pomyślałam o tym żeby ciasta mrozić,do czasu gdy poznałam jedną
    znajomą która mrozi.Częstuje mnie czasem takowym,jest okropne w smaku.Nie wiem
    cy tylko jej czy wszystkie.Z trudem zjadałam kawałek który mi nałożyła.Teraz się
    wykręcam.
  • 25.03.08, 12:57
    Nie wiem jak z galaretka ale moja kolezanka mrozi tort np
    czekoladowy (ciemny biszkopt) z masą czekoladową i bita śmietaną
    oraz tort rRfaello i mówi, że po rozmorżeniu pyszne...
    ja się nigdy nie odważyłam. Tylko ciasto na pierogi i tartę (surowe).
  • 25.03.08, 13:36
    mroze ale tylko ciasta bez dodatkow w postaci kremow czy galaretek.Zreszta chleb
    tez mrozesmile
    --
    Landryna
  • 25.03.08, 14:28
    Mrożę ciasta, te z kremem też, z galaretką nie próbowałam, bo jakoś
    nigdy nie zostało takowe do zamrożenia.

    Moim zdaniem mrożone ciasta nie tracą smaku. Może ta znajoma trzyma
    w zamrażarce źle opakowane produkty? I np. ciasto obok kiełbasy? Ma
    kiepską temperaturę zamrażania? Ciasto przed zamrożeniem już było do
    niczego? wink

    Pracowałam kiedyś w bardzo_wielogwiazdkowym_hotelu, tam
    najsłynniejszy deser - tort z kremem, robiony był raz w tygodniu i
    większość była mrożona, później codziennie rozmrażano odpowiednią
    ilość. Rozmrożony był jeszcze smaczniejszy niż świeży (ale też już
    po odstaniu odpowiednio długo i "przegryzieniu się").

    Kupuję też czasem mrożone ciasta w IKEA, bardzo je lubię.
  • 25.03.08, 14:53
    mary_lu napisała:

    > Mrożę ciasta, te z kremem też, z galaretką nie próbowałam, bo jakoś
    > nigdy nie zostało takowe do zamrożenia.
    >
    > Moim zdaniem mrożone ciasta nie tracą smaku. Może ta znajoma trzyma
    > w zamrażarce źle opakowane produkty? I np. ciasto obok kiełbasy? Ma
    > kiepską temperaturę zamrażania? Ciasto przed zamrożeniem już było do
    > niczego? wink
    >

    A wiesz,nie pomyślałam o tym,to by się zgadzało,że najpierw trzyma w
    lodówce,gdzie nasiąknie zapachami,może też potem mrozi źle opakowane.
    Jadłam u niej ze trzy razy,i za każdym razem tak.I nastawiłam się ujemnie do
    mrożenia ciast.Ale dzięki za wyjaśnienie smile


    > Pracowałam kiedyś w bardzo_wielogwiazdkowym_hotelu, tam
    > najsłynniejszy deser - tort z kremem, robiony był raz w tygodniu i
    > większość była mrożona, później codziennie rozmrażano odpowiednią
    > ilość. Rozmrożony był jeszcze smaczniejszy niż świeży (ale też już
    > po odstaniu odpowiednio długo i "przegryzieniu się").
    >
    > Kupuję też czasem mrożone ciasta w IKEA, bardzo je lubię.
  • 31.03.08, 20:14
    Witam!
    To moje początki na forum smile
    Z brutalnego doświadczeenia wiem, że mrozić można prawie wszystko,
    ale nie z pietruszką !
    Mrożona pietruszka jest super, ale sprzedaje zapach. Wiosną miłam
    lody wiśniowo-pietruszkowe i inne cuda. Nie zostają mi ciasta, ale
    moja teściowa mrozi i są ok.
    Może poza pietruszką jeszcze coś daje taki efekt?

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.