Dodaj do ulubionych

domowe wędliny, szynki, coś na chlebek?

09.04.08, 19:49
macie może jakieś sprawdzone przepisy na mięsko na zimno na kanapki?
Najlepiej coś co lubią dzieciaki i co można zrobić hurtowo i
zamrozić.
Edytor zaawansowany
  • paniszprottka 09.04.08, 20:07
    O tak tak! karkowka na soli! pyszna jest, polecam smile
  • a_gnieszka0 09.04.08, 20:24
    U mnie lubią pieczony schab w przyprawach niestety nie wiem jaki będzie po
    zamrożeniu.robie również pieczeń,coś mięso mielona jak na kotlety, dodaje
    przyprawy, trochę grysiku, piekę w formie do ciasta keksowej.To czasem
    zamrażam.Później można rozmrozić powoli w lodówce.
    --
    Agnieszka, Sebastian(l.10)Kasia(l.6)
  • tweety_28 09.04.08, 20:33
    Karczek, schab, filet z indyka w przyprawach, ale nigdy nie mroziłam
    wiec nie wiem jak smakuje po rozmrozeniu.
    Mroże natomiast pasztet domowej roboty. Rozmrazam wkładając go do
    piekarnika na kilkanaście minut. Pychotkasmile
    --
    Mały Człowieczek - 16.10.2007
  • bellissp 09.04.08, 20:46
    Proszę o przepis na pieczony schab i filet z indyka wink
  • tweety_28 10.04.08, 20:41
    Dokładnego przepisu nie podam poniewaz robie to na tzw. wyczucie,
    ale w wielkim skrócie wyglada to tak: myje dokładnie mięso, a po
    osuszeniu mocno obsypuje z każdej strony przyprawami ( ja daje sól,
    świezo zmielony pieprz czarny, czerwony, zielony i biały, słodką
    paprykę, cebulę granulowaną, kminek, czasem majeranek ). Wkładam
    mieso do naczynia zaroodpornego i zalewam to niewielką ilością oliwy
    bądź olejem. Odstawiam na kilka godzin ( najczesciej na 2-3 czasem
    na całą noc ) zeby miesko przeszło przyprawami.
    Piekę w tym samym naczyniu pod przykryciem: kilogramowy kawałek
    schabu około godziny w temp. 180 st. filet z indyka podobnie.
    --
    Mały Człowieczek - 16.10.2007
  • jaewa1 10.04.08, 10:40
    Też polecam ten przepis, jest rewelacyjny!

    --
    Ewa
  • kamkacz 14.04.08, 10:33
    oj wczoraj zrobilam tak szynke. mniam!!!! palce lizac, takie soczyste i
    mieciutkie miesko. Zjedlimy juz pol kilo uncertain polecam przepis na to gotowane miesko!!
  • kasiak37 14.04.08, 22:27
    tylko powiedzcie mi odnosnie tego miesa indyczego jak to mozliwe zeby dwa razy
    po 5 minut gotowane mieso bylo gotowe do jedzenia??????????
    --
    Landryna
  • mamand 15.04.08, 08:51
    ja po lekturze tego wątku z lekkim drżeniem serca ugotowałam szynkę,
    tak ok 1,5kg i wyszła rewelacyjna!!!!!!

    pierś też się napewno uda smile
    --
    AgKe.lub.pl
  • kamkacz 15.04.08, 09:09
    ja ugotowalam 1,5 kg szynki i tez pyszna! To miesko stygnie w tej wodzie, takze
    naprawde 2x5min. wystarczy.
  • jaewa1 15.04.08, 21:08
    Zanim zacznie wrzeć to też jakiś już czas jest w wysokiej
    temperaturze, a po wyłączeniu nadal dość długo ta temperatura jest
    bardzo wysoka. Po wyłączeniu szczelnie przykrywam garnek pokrywką.

    --
    Ewa
  • setorika 16.04.08, 23:54
    ten proces to tzw. PARZENIE - moja mam od zawsze robiła taki schab, tylko bez
    tego majonezu, a wywar z gotowania jest idealny pod żurek lub inną zupkę
    --
    Świecący kuper
  • sarna73 17.04.08, 12:52
    zrobilam szynkę wieprzową 1,2 kg dokladnie wg przepisu, polecam
    --
    Mikołaj 19/9/02; Aleksandra 17/7/06
    Jest taki kraj na południu, gdzie wyspy toną w błękitach, Gdzie Bog
    zapomniał o grudniu, I zawsze dźwięczy muzyka
  • edziecko_ulcik 18.04.08, 06:53
    potwierdzam mięsko super smile
    --
    ulcik
    www.dyrdymalki.blox.pl
    Mój Decoupage - www.mojedecu.blox.pl
  • martatoma 10.04.08, 10:18
    Zawsze na święta kupuję większą ilość mięcha karkówka boczek schab
    mielone na klopsa przerabiam to i część mrożę Nic a nic się z tym
    nie dzieje jest tak samo smaczne jak po upieczeniu. Tylko przed
    włożeniem do zamrażalki dobrze to należy wystudzić ja zostawiam na
    całą noc na blacie.
  • hispana 10.04.08, 10:23
    moze i nie kazdy lubi - rostbef a'la ten z ikei - spieczony od
    zewnatrz, rozowiotki w srodku - ja za nim przepadam, przepis tu:

    www.kuchnia.tv/html/kuchnioteka/przepisy.php?0,0,1141
    --
    11 diamond ring
  • maria10344 14.04.08, 19:21
    Pieczone mięska uwielbiają,ale też lubią gotowane.
    Kupuję legawę raczej cienką .Gotuję w warzywach.pieprzu.liść
    laurowy,ziele angielskie,sól,trochę papryki.Dość długo się
    gotuje,ale jest pyszne i dietetyczne,Popokrojeniu na cienkie plastry
    daję małemu dziecku.Czasem,żeby urozmaicić,albo równolegle,kroję w
    średniej grubości plastry,z rosołu robię galaretkę.Układam płasko na
    saleterce i zalewam.Pycha.Też mrożę w kawałku.Później wolno w
    lodówce rozmrażam,.Można też zrobić sos i na ciepło.Chrzanowy bomba.
  • st.kr 17.04.08, 15:41
    Ja też robię dietetyczny schab.Gotuję go w folii.Przepis jest
    następujący: - 1 kg schabu umyć , osuszyć. Obsypać przyprawami wg
    uznania i smaku /pieprz,wegeta ?,papryka słodka ,czosnek / . obłozyć
    plasterkami cebuli. Zawinąć w folię w poprzek i wzdłuż. Zgnieść ,
    żeby przylegała.Wstawić na noc do lodówki.Do garnka wlać zimnej
    wody.Dość mocno posolić. Wrzucić liśc laurowy i ziele
    angielskie.Pyrkać na wolnym ogniu 1 godzinę. Wyłączyć .Zostawić do
    wystygnięcia. Można podać na obiad w jakimś sosie / pieczarkowy ,
    chrzanowy itp./Można też jeść na zimno jako dodatek do chleba.
  • zuzka.a1 17.04.08, 18:17
    czy chodzi o te folię przeźroczystą? Pewnie tak. A podczas gotowania
    nic się z nic nie dzieje? Bo to chyba nie jest folia go gotowania.
  • st.kr 17.04.08, 19:43
    To chodzi o folię aluminiową.Tej właśnie używam do gotowania.
  • zuzka.a1 18.04.08, 00:00
    no tak jasne, myślałam o tym rękawie przeźroczystym do pieczenia,
    ale to i tak byłoby bez sensu.
  • irenazu 30.04.08, 16:04
    Zrobiłam mięsko w/g przepisu,który podała Sylwiam_m.Jest super.
  • kasia2511 30.04.08, 19:17
    zrobiłam szynkę 1,5 kilo wyszła bardzo smaczna smiletylko szkoda ze tak szybko
    została zjedzona ;/
    --
    Pozdrawiam Kasia.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka