Dodaj do ulubionych

przechowywanie przypraw

17.04.08, 13:50
Nie wiem, czy było.

Jak przechowujecie przyprawy, suszone posiekane zioła itd? Bo ja mam na razie
pojemniki tylko na sól, pieprz, zioła prowansalskie i coś tam jeszcze, a
resztę w tych torebkach, które trzymam w pudełu. Nie jest to za wygodne, marzy
mi się taka półeczka czy coś, gdzie można by było wsypywać wiele przeróżnych
przypraw.
Nawet nie wiem, gdzie się kupuje takie rzeczy wink

A wy jak sobie z tym radzicie?
Edytor zaawansowany
  • 17.04.08, 14:03
    Ja czesc przypraw-ziol przechowuje w sloiczkach, ale wiekszosc w oryginalnych
    torebkach i w koszyczku. Uzywam wielu roznych ziol i musialabym miec bardzo duzo
    sloiczkow, zeby je wszystkie przesypac. Nie mam na to miejsca...
    --
    Save the Earth... it's the only planet with chocolate.
  • 17.04.08, 14:07
    ja w szklanych słoiczkach, chociaż - tak ja wiedżma - mam dużo ziół i część sie
    nie mieści, wtedy w torebkach. Jeśli szybko zużywam zioła - nie ma problemu,
    mogą być w torebkach, jednak to co długo "schodzi" lepiej w słoiczkach bo
    wietrzeje aromat.
  • 20.04.08, 21:13
    Sama zaprojektowałam, przy zamawianiu mebli kuchennych półeczkę -
    dwie wąskie deski pionowe przylegające do boku półki, do nich 5
    przykręconych poprzecznych wąskich deszczułek z metalowym prętem
    (żąłuję,że nie mogę wkleić zdjęcia, bo pomysł wszystkim się podoba a
    niektórzy goście żałują,że na to nie wpadli).Na tych wąskich
    półeczkach mam słoiczki szklane z przyprawami.Dołem jest miejsce na
    wina do gotowania, wodę mineralną,oliwę, miód itp.Mam dużo przypraw,
    ponad 40.
  • 20.04.08, 21:19
    a ja kupuje w sloiczko-buteleczkach wiec problem z glowy.
    --
    Landryna
  • 21.04.08, 09:36
    Tak, tylko to dużo miejsca zajmuje, jak masz wiele przypraw i każda w oddzielnym
    słoiczku czy buteleczce. Dlatego chcę taką gotową półeczkę z miejscem na wieele
    przypraw. Coś jak w drugim linku ktoś wkleił smile
  • 21.04.08, 16:54
    nann napisała:

    > ja mam tak:
    > fotoforum.gazeta.pl/3,0,4852,2,214.html
    > i jestem z siebie dumna big_grinD
    > Dodam, ze zdjecie przedstawia drzwiczki smile

    Mam bardzo podobne, tylko na plecach szafki,w sam raz pod ręką przy
    gotowaniu.
  • 21.04.08, 18:43
    O, to jest super. Tylko musze poczekać do remontu kuchni i zmiany mebli, wtedy o
    czymś takim pomyślę. Na razie nie ma miejsca uncertain
  • 21.04.08, 12:17
    mam jedną szufladę w kuchni przeznaczoną tylko na przyprawy.
    Przyprawy trzymam w szklanych słoiczkach z ikei.
  • 21.04.08, 16:35
    Część przypraw takich jak pieprz,zioła kwasek itp.trzymam w słoiczkach w szafce
    tuż koło kuchni,Gotowe mieszanki i jeszcze inne,które zużywam szybciej trzymam w
    oryginalnych torebeczkach,w szufladzie,w koszyku.Moja rada na takie
    torebeczki-zaraz po kupieniu ucinam nożyczkami i dokładnie zamykam kilka razy
    zawijając torebkę.Odkąd tak robię nie mam rozsypanych przypraw i torebeczki nie
    są upaprane zawartością.
  • 21.04.08, 16:59
    Kamis robi woreczki ze struną.Kupiłam kilka, ale zrezygnowałam z tej
    formy pakowania,bo ciężko się otwiera, zwłaszcza jak się ma mokre
    albo troszkę tłuste palce, a to przy gotowaniu częste.
    Szklane słoiczki kupuję w pewnym znajomym sklepie z przyprawami,
    przedtem zanim ten sklep odkryłam, kupowałam chrzan firmy Rolnik dla
    tych słoiczków.Dobre sa też wąskie szklane opakowania do przypraw np
    z lidla.
  • 23.04.08, 11:01
    Polecam plastykowe szufladki, które można kupić w składach
    budowlanych jako pojemniki na śrubki.
    Można układać jedna na drugiej, można dobrać rozmiar do wielkości
    torebek z przyprawami, łatwo można umyć. Wyciąga się wszystkie, nie
    trzeba więc szukać w szafce potrzebnej torebki, zajmują niewiele
    miejsca. Nie wyobrażam sobie innego sposobu przechowywania przypraw -
    słoiczki musiałyby mi zająć całą półkę, a wystawek, nawet na
    specjalnie przystosowanych półeczkach nie lubię. Dzięki takiemu
    rozwiązaniu nie przejmuję się, że nie do końca suchą ręką chwytam
    przyprawy, żaden słoiczek się nie wytłuści, więc dodatkowa robota z
    czyszczeniem tego odpada.
  • 24.04.08, 10:19
    te najczęsciej używane przechowuję w słoiczkach z Ikea, stoją na
    okapie. Reszta luzem w torebkach, w których były sprzedawane, bo za
    dużo tego byłoby zeby wszsytko trzymać w słoikach smile
  • 27.05.08, 02:49
    mam około 40-50 przypraw(a marzą mi się nowe!), większość stoi na półce
    równiutko w dwóch rzędach. Słoiczki kupiłam w Ikea i jeszcze by mi sie dwa
    zmieściły a już ich nie robiąsad sad Reszta przypraw niestety leży w torebkach,w
    szufladzie, dla porzadku ostatnio kupiłam klipsy zamykające (duzo i tanie w
    Ikea) Szkoda, ze moich słoiczków już nie ma w sprzedazy, bo bardzo pasowały mi
    do kuchni i sa wygodne.Nieodżałowane...
    Może też wkleje fotę jak nie zapomne

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.