• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

mięso mielone-brak weny Dodaj do ulubionych

  • 28.04.08, 13:04
    na stole było już wszystko- spaghetti, tradycyjne kotlety, z pieczarkami,
    zapiekane w piekarniku. dużo mam tego cholerstwa w zamrażalniku, bo zostaję
    regularnie, hojnie obdarowywana, co jest dużym odciążeniem budżetu. macie
    jakieś pomysły na niebanalne dania z mięsa mielonego? bo jak pomyślę o
    kotletach(które bardzo lubie/lubiłam), to mam drgawki. pomocy.
    Zaawansowany formularz
    • 28.04.08, 13:23
      canneloni, lasania itp dania zapiekane

      --
      PROKAS
      jesteśmy już małżeństwem
      Gabryś rośnie i rośnie
    • 28.04.08, 13:30
      Mussaka!

      Choćby ta: www.kuchniaonline.pl/index.php/Mussaka_(prawdziwa)

      Przepis pierwszy z brzegu z google.com. Mussakę wprost uwielbiam big_grin

      A tu masz wyniki google z mięsem mielonym w roli głównej:
      www.google.com/search?hl=pl&client=opera&rls=en&hs=us6&q=mi%C4%99so+mielone+przepis&btnG=Szukaj&lr=
      Powodzenia
      • 28.04.08, 13:48
        dzięki, gugla umiem obsługiwać, wbrew pozoromsmile zadałam pytanie, bo chodziło mi
        o takie domowe, sprawdzone dania. wiem, że niejedna gospodyni domowa w zanadrzu
        jakieś świetne pomysły. poszukuję raczej inspiracji i przetestowanych przez
        Szanowne WDPD przepisów. w każdym razie dziękuje za musake.
    • 28.04.08, 13:40
      Pulpety w sosie warzywnym - mięsko mielone mieszam z rozmoczoną
      bułką i jajkiem, doprawiam (jak kto lubi - ja dodaję sporo tymainku
      i koperku suszonego), formuję klopsiki (musża być dobrze zbite, żeby
      się nie rozpadły) i na wrzątek. Po jakimś kwadransie do tego wrzątku
      duuużo tartej na tarce marchewki, pietruszki, siekanego pora i -
      koniecznie - papryczkę - bez papryczki trochę mdławe jest. MOżliwe
      że funcję papryczki spełniłby też konentrat pomidorowy.
      Pogotować z pół godzinki i wułala. Pychotka - z ziemniaczkami albo
      ryżem - lekkostrawne, gotowane i warzywek dużo smile
    • 28.04.08, 13:45
      Nalesniki z miesem. Uwielbiam to danie. smile

      A korzystajac z propozycji gazety:
      ugotuj.to/kuchniaSearch.do?query=mi%EAso+mielone&mode=&pageNo=1&orderBy=8&searchType=P&perPage=
      czesc to standardowa nuda, ale niektore propozycje wydaja sie byc bardzo fajne.
      Chilli con carne jest powszechnie lubiane (ku mojemu zdziwieniu, bo ja tej
      potrawy nie cierpie), fajnie wygladaja te draniki - tak samo zreszta jak moje
      ulubione placki wegierskie, tortilla jest zawsze dobrym wynalazkiem. A poza tym
      pieczen rzymska jest cudna, tym bardziej ze mozna odejsc od tradycyjnego
      przepisu i robic ja w roznych wariantach przyprawowych.
      No i mozesz sie powazycz na jakies orientalne eksperymenty - moze cos tureckiego
      albo indyjskiego?
      • 28.04.08, 13:54
        chili con carne sux. nie podoba mi się to danie.a co do naleśników na ostro, to muszę przełamać swoje schematyczne myślenie o naleśnikach, bo u mnie w domu (rodzinnym, a teraz we własnym) są tylko w wersji na słodko...tureckie i indyjskie-strach mnie ogarnia, bo potrzeba naprawdę niezłej wprawy,żeby odpowiednio stosować ichnie przyprawy. nie znoszę niepowodzeń w kuchni, więc się bojęsmile
        • 29.04.08, 11:50
          Jesli chodzi o chili con carne to sie tylko moge podpisac. Obiema lapkami. Nie
          wiem co za maniak to wymyslil.
          Co do nalesnikow z miesem - dla mnie to dosc dlugo byly jedyne nieslodkie, ktore
          jadalam. Potrawa mojego dziecinstwa warunkowana PRLowskim zaopatrzeniem sklepow,
          lykowate mieso z koscia sluzylo do gotowania zupy, a potem ladowalo w maszynce
          do mielenia (bez kosci wink). Przesmazone na patelni z drobno pokrajana cebulka i
          zawiniete w nalesniki dalo sie zjesc ze smakiem. smile A u znajomych jadlam
          przyprawiane na pikantnie, wlasnie indyjskimi przyprawami, i tez bylo dobre.
          Aczkolwiek cebulka i odrobina pieprzu bardziej mi leza. smile

          I nie boj sie porazek w kuchni, kuchnia to nie laboratorium, nic sie nie stanie
          jesli bedzie inaczej niz poprzednim razem. Eksperymenty mozesz prowadzic na
          niewielkich porcjach i bardzo ostroznie, eliminujac ryzyko, ze obiad na trzy dni
          nie wyjdzie. A frajda z nowych smakow jest naprawde duza.
          A tak w ogole to robisz lasagne? Bo to jakos pasuje do mielonego, samo z siebie. smile
          • 29.04.08, 13:39
            do lasagni się przymierzam już od dłuższego czasu...
            dzięki za słowa zachęty. jak już napisałam panicznie boję się porażek w kuchni, mam kilka za sobą, o czym pisałam w "bezbłędniku". i teraz druga sprawa: ogromnie nie ufam przepisom z różnych książek czy stron internetowych. najlepsze przepisy zawsze udawało mi się wyżebrać od znajomych, ostatnio szperam po forach. bo dobre żarcie to takie, które wszamała bez mrugnięcia okiem cała rodzina, a Pani domu robi to danie wielokrotnie. zraziłam się do paru pomysłow z książek kucharskich. dlatego pytanie o mięsko mielone zamieściłam tutaj. bo wiem, że wszystko co mi polecicie będzie ok. wiadomo, gusta są różne, ale wolę przetestowane dania niż wymyślne nowinki. sama mocno przerabiam dania, a juz na sałatki i surówki nigdy nie mam przepisu, po prostu je robięsmile gotuje zupełnie inaczej niż moja mama, a gospodynia jestem w sumie krótko. a Ty robisz lasagne? jeśli tak, to w jaki sposób? pozdrawiam
            • 29.04.08, 18:51
              Robilam w domu rodzinnym, teraz nie, bo na dwie osoby wychodzi zbyt duza porcja.
              I niestety przepisu nie dostaniesz, bo zadne dwie sie nie powtorzyly, ja zawsze
              robie totalnie na oko. big_grin Ale dobrze doprawiony sosik pomidorowy to absolutna
              podstawa i miesko z drobno krojona przesmazona cebulka to druga. Poza tym hulaj
              dusza piekla nie ma, na co akurat mialysmy nastroj. smile
              Podstawowy przepis od ktorego wychodzilysmy to ten z bardzo starych Wysokich
              Obcasow, wiec powinien byc w dziale kuchnia do znalezienia. Mozesz go
              potraktowac jako starannie wyprobowany i godny polecenia. smile
    • 28.04.08, 13:54
      zapiekanki z ziemniakiami lub makaronem i warzywami,
      pieczeń /klops z gotowanym jajkiem w srodku,
      nalesniki z miesnym farszem,
      nadziewana cukinia lub baklazany,
      golabki
      • 28.04.08, 14:03
        mielone z kapustą w środku - nazywane szybkimi gołąbkami
        gołąbki

        albo nadziewane mięsem liście winogron

        mielone nadziane jajkiem przepiórczym

        szaszłyki, które wyglądają jak pałki tataraku smile

        pulpety, klopsiki, nadziewany makaron duże muszle zapiekane pod
        serem żółtym

        jako nadzienie do piersi z kurczaka lub schabu (rolady schabowej)

        --
        ..tutam..
      • 28.04.08, 22:51
        Oprócz cukinii i bakłażanów można też nadziewać mielonym mięsem kabaczki.
    • 28.04.08, 14:35
      aromatyczne kulki

      jesli lubisz pikantne potrawy polecam kulki - proporcje dowolne:

      do miesa dodajesz: swiezo posiekana kolendre lub pietruszke lub
      ziola, ktore lubisz, wycisniety czosnek, posiekane chilli, sol,
      pieprz,oraz troche namoczonego swiezego, miekkiego chleba - tak,
      zeby dalo sie z tego robic kulki (lub plaskie kotleciki) - smazysz
      albo pieczesz i voila wink



      --
      11 diamond ring
    • 28.04.08, 20:12
      Ja ostatnio spędzam życie w kuchni i własnie dzis bawiłam się
      mielonym.
      Krótka piłka - pasta ze smażonego bakłażana i suszonych pomidorów
      oraz czerwonej cebulki i kropli tabasco. Mikserem potraktować i
      zmieszać z mięsem.
      Ja z tego robię grillowe kotleciki. Można dodać jajko żeby się nie
      rozpadały.
      --
      Niczego nie żujemy w borach
    • 29.04.08, 09:15
      lula kebab smile
      tureckie danie, w rosji popularne
      dodajesz sporo cebuli, bazylie, natke pietruszki, sol, pieprz
      formujesz cieniutkie paroweczki
      nadziane na szpadki nadadza sie na gril, obsmazone z patelni mozna robic w domu
      mozna potem zawijac razem z warzywami i sosami w nalesnik albo placki pszenne
      mozna podawac na cieplo z salatką z baklazanow, albo czymkolwiek badz
      w oryginalnym przepisie jest baranina i lój, choc pewnie dawno tak nikt nie robi
      wiec robiac ze zwyklego miesa sie dodaje jajko, dla trzymania wink
      --
      .
      • 05.05.08, 18:48
        .......i do tego robisz jogurt naturalny, doprawiasz go suszonym, granulowanym
        czosnkiem - uwaga mocny! oraz solą. Smażysz na patelni, najlepiej na oliwie
        plastry cukinii, pokrojone cienko i zrumienione osuszasz na ręczniku papierowym.
        Jeszcze ciepłe wrzucasz do jogurtu i serwujesz do rzeczonych kotlecików kebap.
        Lubie tez mielone z grilla - wtedy dużo czosnku i curry i właśnie maczane w tym
        jogurcie. (przepis od koleżanki Turczynki)
        W lecie do tego jogurtu daję tez pokrojona w paski te jasnozieloną papryczkę w
        ilości dużej: cukinii i papryki ma być pół na pół z jogurtem.
        --
        Świecący kuper
    • 29.04.08, 13:19
      Takie duże rurki- makaron, nie wiem jak się to nazywa, chyba canneloni? Wiecie o
      co mi chodzi... Można je nadziewać właśnie mięsem mielonym, do tego sos
      pomidorowy lub beszamel i zapiec.
      Można tak nadziewać rury albo muszle. W sklepach leżą tam gdzie makarony... :_)
      • 29.04.08, 15:29
        duże rurki do nadziewania to cannelonismile
        Właśnie, makaron ogólnie daje dużo możliwości zastosowania mięsa mielonego.
        Tak alternatywnie do spaghetti: lasania, canneloni, nadziewanie rurek albo
        muszli, ewentualnie można dla odmiany zrobić mięso tak jak do spaghetti, tylko z
        innym makaronem, typu penne na przykład.

    • 03.05.08, 22:45
      pyzy z mięsem
      gołąbki
      pieczeń rzymska (dawno dawno temu jadłam ale nie robiłam)


      --
      Moje forum Kura domowasmile
    • 05.05.08, 14:52
      A jeszcze cos mi się przypomniało. W regionie gdzie kiedyś mieszkałam była dość
      popularna taka zupa klopsikowa. Robisz średniej wielkości klopsy z tego
      mielonego, gotujesz w wodzie i na takim cienkim "rosołku" robi się zupę. Nie
      pamiętam dokładnie ale były tam ziemniaki, warzywa, prawie na pewno była to zupa
      zabielana. Taka raczej gęsta i konkretna.
      Tu masz przepis (pierwszy jaki znalazłam w google bo ja nie robiłam nigdy)
      www.mniamusnie.com/przepis-19183-zupa_klopsowa.html
    • 05.05.08, 16:37
      Mielonego można jeszcze użyć do naleśników albo pierogów z mięsem, albo do
      krokietów.
    • 06.05.08, 12:05
      na innym forum znalazłam przepis na roladę z mięsa mielonego.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=76592339
      spróbuj, i opowiedz smile

      --
      Jestem na dieciesmile
    • 06.05.08, 13:41
      cieniutki naleśnik...
      miesko z cebulką, jakieczkiem i masą dowolnych przypraw na patelni usmazone...
      zawijasz w te nalesniki.. w jajko i bułke tartą (jaj schaboszczaka) i na
      patelnię... na króciutko wink
      --
      .... wielokropek....
      abcslubu.pl/suwak/11_10_2007_11_2_1999_66.png
      tickers.TickerFactory.com/ezt/d/4;54;122/st/20071224/e/sie+zareczylismy.../k/21db/event.png
    • 19.06.08, 11:06
      mięso mielone (w oryginale jagnięcina),
      cebula, jajo,
      natka pietruszki i kolendry posiekana (kolendrę daję niestety w
      proszku)
      trochę cynamonu i kardamonu, sok z cytryny, sól.\

      Wszystko wymieszać jak na mielone, uformować w wałeczki, nadziać na
      patyczki do grila (warto zimną wodą zmoczyć ręce, mniej się kleją do
      mięsa) i zostawić w lodówce, żeby stężały. Na koniec posmarować
      rozpuszczonym małsem, no i upiec, na grilu albo w piekarniku.

      Czasem do mięsa dodaję orzechy (włoskie) albo płatki migdałów.

      Do tego obowiązkowo sos jogurtowy, kuskus albo ryż (przesmażony z
      przyprawą pięć smaków i kurkumą), albo tabouleh
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.