Dodaj do ulubionych

mięso mielone-brak weny

28.04.08, 13:04
na stole było już wszystko- spaghetti, tradycyjne kotlety, z pieczarkami,
zapiekane w piekarniku. dużo mam tego cholerstwa w zamrażalniku, bo zostaję
regularnie, hojnie obdarowywana, co jest dużym odciążeniem budżetu. macie
jakieś pomysły na niebanalne dania z mięsa mielonego? bo jak pomyślę o
kotletach(które bardzo lubie/lubiłam), to mam drgawki. pomocy.
Edytor zaawansowany
  • 28.04.08, 13:48
    dzięki, gugla umiem obsługiwać, wbrew pozoromsmile zadałam pytanie, bo chodziło mi
    o takie domowe, sprawdzone dania. wiem, że niejedna gospodyni domowa w zanadrzu
    jakieś świetne pomysły. poszukuję raczej inspiracji i przetestowanych przez
    Szanowne WDPD przepisów. w każdym razie dziękuje za musake.
  • 28.04.08, 13:40
    Pulpety w sosie warzywnym - mięsko mielone mieszam z rozmoczoną
    bułką i jajkiem, doprawiam (jak kto lubi - ja dodaję sporo tymainku
    i koperku suszonego), formuję klopsiki (musża być dobrze zbite, żeby
    się nie rozpadły) i na wrzątek. Po jakimś kwadransie do tego wrzątku
    duuużo tartej na tarce marchewki, pietruszki, siekanego pora i -
    koniecznie - papryczkę - bez papryczki trochę mdławe jest. MOżliwe
    że funcję papryczki spełniłby też konentrat pomidorowy.
    Pogotować z pół godzinki i wułala. Pychotka - z ziemniaczkami albo
    ryżem - lekkostrawne, gotowane i warzywek dużo smile
  • 28.04.08, 13:45
    Nalesniki z miesem. Uwielbiam to danie. smile

    A korzystajac z propozycji gazety:
    ugotuj.to/kuchniaSearch.do?query=mi%EAso+mielone&mode=&pageNo=1&orderBy=8&searchType=P&perPage=
    czesc to standardowa nuda, ale niektore propozycje wydaja sie byc bardzo fajne.
    Chilli con carne jest powszechnie lubiane (ku mojemu zdziwieniu, bo ja tej
    potrawy nie cierpie), fajnie wygladaja te draniki - tak samo zreszta jak moje
    ulubione placki wegierskie, tortilla jest zawsze dobrym wynalazkiem. A poza tym
    pieczen rzymska jest cudna, tym bardziej ze mozna odejsc od tradycyjnego
    przepisu i robic ja w roznych wariantach przyprawowych.
    No i mozesz sie powazycz na jakies orientalne eksperymenty - moze cos tureckiego
    albo indyjskiego?
  • 28.04.08, 13:54
    chili con carne sux. nie podoba mi się to danie.a co do naleśników na ostro, to muszę przełamać swoje schematyczne myślenie o naleśnikach, bo u mnie w domu (rodzinnym, a teraz we własnym) są tylko w wersji na słodko...tureckie i indyjskie-strach mnie ogarnia, bo potrzeba naprawdę niezłej wprawy,żeby odpowiednio stosować ichnie przyprawy. nie znoszę niepowodzeń w kuchni, więc się bojęsmile
  • 29.04.08, 11:50
    Jesli chodzi o chili con carne to sie tylko moge podpisac. Obiema lapkami. Nie
    wiem co za maniak to wymyslil.
    Co do nalesnikow z miesem - dla mnie to dosc dlugo byly jedyne nieslodkie, ktore
    jadalam. Potrawa mojego dziecinstwa warunkowana PRLowskim zaopatrzeniem sklepow,
    lykowate mieso z koscia sluzylo do gotowania zupy, a potem ladowalo w maszynce
    do mielenia (bez kosci wink). Przesmazone na patelni z drobno pokrajana cebulka i
    zawiniete w nalesniki dalo sie zjesc ze smakiem. smile A u znajomych jadlam
    przyprawiane na pikantnie, wlasnie indyjskimi przyprawami, i tez bylo dobre.
    Aczkolwiek cebulka i odrobina pieprzu bardziej mi leza. smile

    I nie boj sie porazek w kuchni, kuchnia to nie laboratorium, nic sie nie stanie
    jesli bedzie inaczej niz poprzednim razem. Eksperymenty mozesz prowadzic na
    niewielkich porcjach i bardzo ostroznie, eliminujac ryzyko, ze obiad na trzy dni
    nie wyjdzie. A frajda z nowych smakow jest naprawde duza.
    A tak w ogole to robisz lasagne? Bo to jakos pasuje do mielonego, samo z siebie. smile
  • 29.04.08, 13:39
    do lasagni się przymierzam już od dłuższego czasu...
    dzięki za słowa zachęty. jak już napisałam panicznie boję się porażek w kuchni, mam kilka za sobą, o czym pisałam w "bezbłędniku". i teraz druga sprawa: ogromnie nie ufam przepisom z różnych książek czy stron internetowych. najlepsze przepisy zawsze udawało mi się wyżebrać od znajomych, ostatnio szperam po forach. bo dobre żarcie to takie, które wszamała bez mrugnięcia okiem cała rodzina, a Pani domu robi to danie wielokrotnie. zraziłam się do paru pomysłow z książek kucharskich. dlatego pytanie o mięsko mielone zamieściłam tutaj. bo wiem, że wszystko co mi polecicie będzie ok. wiadomo, gusta są różne, ale wolę przetestowane dania niż wymyślne nowinki. sama mocno przerabiam dania, a juz na sałatki i surówki nigdy nie mam przepisu, po prostu je robięsmile gotuje zupełnie inaczej niż moja mama, a gospodynia jestem w sumie krótko. a Ty robisz lasagne? jeśli tak, to w jaki sposób? pozdrawiam
  • 29.04.08, 18:51
    Robilam w domu rodzinnym, teraz nie, bo na dwie osoby wychodzi zbyt duza porcja.
    I niestety przepisu nie dostaniesz, bo zadne dwie sie nie powtorzyly, ja zawsze
    robie totalnie na oko. big_grin Ale dobrze doprawiony sosik pomidorowy to absolutna
    podstawa i miesko z drobno krojona przesmazona cebulka to druga. Poza tym hulaj
    dusza piekla nie ma, na co akurat mialysmy nastroj. smile
    Podstawowy przepis od ktorego wychodzilysmy to ten z bardzo starych Wysokich
    Obcasow, wiec powinien byc w dziale kuchnia do znalezienia. Mozesz go
    potraktowac jako starannie wyprobowany i godny polecenia. smile
  • 28.04.08, 13:54
    zapiekanki z ziemniakiami lub makaronem i warzywami,
    pieczeń /klops z gotowanym jajkiem w srodku,
    nalesniki z miesnym farszem,
    nadziewana cukinia lub baklazany,
    golabki
  • 28.04.08, 14:03
    mielone z kapustą w środku - nazywane szybkimi gołąbkami
    gołąbki

    albo nadziewane mięsem liście winogron

    mielone nadziane jajkiem przepiórczym

    szaszłyki, które wyglądają jak pałki tataraku smile

    pulpety, klopsiki, nadziewany makaron duże muszle zapiekane pod
    serem żółtym

    jako nadzienie do piersi z kurczaka lub schabu (rolady schabowej)

    --
    ..tutam..
  • 28.04.08, 22:51
    Oprócz cukinii i bakłażanów można też nadziewać mielonym mięsem kabaczki.
  • 28.04.08, 14:35
    aromatyczne kulki

    jesli lubisz pikantne potrawy polecam kulki - proporcje dowolne:

    do miesa dodajesz: swiezo posiekana kolendre lub pietruszke lub
    ziola, ktore lubisz, wycisniety czosnek, posiekane chilli, sol,
    pieprz,oraz troche namoczonego swiezego, miekkiego chleba - tak,
    zeby dalo sie z tego robic kulki (lub plaskie kotleciki) - smazysz
    albo pieczesz i voila wink



    --
    11 diamond ring
  • 28.04.08, 20:12
    Ja ostatnio spędzam życie w kuchni i własnie dzis bawiłam się
    mielonym.
    Krótka piłka - pasta ze smażonego bakłażana i suszonych pomidorów
    oraz czerwonej cebulki i kropli tabasco. Mikserem potraktować i
    zmieszać z mięsem.
    Ja z tego robię grillowe kotleciki. Można dodać jajko żeby się nie
    rozpadały.
    --
    Niczego nie żujemy w borach
  • 29.04.08, 09:15
    lula kebab smile
    tureckie danie, w rosji popularne
    dodajesz sporo cebuli, bazylie, natke pietruszki, sol, pieprz
    formujesz cieniutkie paroweczki
    nadziane na szpadki nadadza sie na gril, obsmazone z patelni mozna robic w domu
    mozna potem zawijac razem z warzywami i sosami w nalesnik albo placki pszenne
    mozna podawac na cieplo z salatką z baklazanow, albo czymkolwiek badz
    w oryginalnym przepisie jest baranina i lój, choc pewnie dawno tak nikt nie robi
    wiec robiac ze zwyklego miesa sie dodaje jajko, dla trzymania wink
    --
    .
  • 05.05.08, 18:48
    .......i do tego robisz jogurt naturalny, doprawiasz go suszonym, granulowanym
    czosnkiem - uwaga mocny! oraz solą. Smażysz na patelni, najlepiej na oliwie
    plastry cukinii, pokrojone cienko i zrumienione osuszasz na ręczniku papierowym.
    Jeszcze ciepłe wrzucasz do jogurtu i serwujesz do rzeczonych kotlecików kebap.
    Lubie tez mielone z grilla - wtedy dużo czosnku i curry i właśnie maczane w tym
    jogurcie. (przepis od koleżanki Turczynki)
    W lecie do tego jogurtu daję tez pokrojona w paski te jasnozieloną papryczkę w
    ilości dużej: cukinii i papryki ma być pół na pół z jogurtem.
    --
    Świecący kuper
  • 29.04.08, 13:19
    Takie duże rurki- makaron, nie wiem jak się to nazywa, chyba canneloni? Wiecie o
    co mi chodzi... Można je nadziewać właśnie mięsem mielonym, do tego sos
    pomidorowy lub beszamel i zapiec.
    Można tak nadziewać rury albo muszle. W sklepach leżą tam gdzie makarony... :_)
  • 29.04.08, 15:29
    duże rurki do nadziewania to cannelonismile
    Właśnie, makaron ogólnie daje dużo możliwości zastosowania mięsa mielonego.
    Tak alternatywnie do spaghetti: lasania, canneloni, nadziewanie rurek albo
    muszli, ewentualnie można dla odmiany zrobić mięso tak jak do spaghetti, tylko z
    innym makaronem, typu penne na przykład.

  • 03.05.08, 22:45
    pyzy z mięsem
    gołąbki
    pieczeń rzymska (dawno dawno temu jadłam ale nie robiłam)


    --
    Moje forum Kura domowasmile
  • 05.05.08, 14:52
    A jeszcze cos mi się przypomniało. W regionie gdzie kiedyś mieszkałam była dość
    popularna taka zupa klopsikowa. Robisz średniej wielkości klopsy z tego
    mielonego, gotujesz w wodzie i na takim cienkim "rosołku" robi się zupę. Nie
    pamiętam dokładnie ale były tam ziemniaki, warzywa, prawie na pewno była to zupa
    zabielana. Taka raczej gęsta i konkretna.
    Tu masz przepis (pierwszy jaki znalazłam w google bo ja nie robiłam nigdy)
    www.mniamusnie.com/przepis-19183-zupa_klopsowa.html
  • 05.05.08, 16:37
    Mielonego można jeszcze użyć do naleśników albo pierogów z mięsem, albo do
    krokietów.
  • 19.06.08, 11:06
    mięso mielone (w oryginale jagnięcina),
    cebula, jajo,
    natka pietruszki i kolendry posiekana (kolendrę daję niestety w
    proszku)
    trochę cynamonu i kardamonu, sok z cytryny, sól.\

    Wszystko wymieszać jak na mielone, uformować w wałeczki, nadziać na
    patyczki do grila (warto zimną wodą zmoczyć ręce, mniej się kleją do
    mięsa) i zostawić w lodówce, żeby stężały. Na koniec posmarować
    rozpuszczonym małsem, no i upiec, na grilu albo w piekarniku.

    Czasem do mięsa dodaję orzechy (włoskie) albo płatki migdałów.

    Do tego obowiązkowo sos jogurtowy, kuskus albo ryż (przesmażony z
    przyprawą pięć smaków i kurkumą), albo tabouleh

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.