Dodaj do ulubionych

Jak mrozić warzywa i owoce

25.08.08, 09:21
Jak zamraża się warzywa i owoce? Wiem, że niektórych się nie da, a
inne trzeba trochę podgotować.
Do tej pory mroziłam maliny i zawsze po ich rozmrozeniu miałam z
nich papkę.
Jak i co mrozicie?
Edytor zaawansowany
  • bursztyn9 25.08.08, 10:17
    tez poczekam ,aż wypowiedza się na ten temat dziwczyny.Do tej pory
    mroziłam tylko jagody i truskawki, rozsypane na tacce. Kiedy juz sie
    zamrożą , zsypuje do woreczka(chodzi o to ,żeby sie nie skleiły)
    Tylko ,że ja ich nie rozmarażam. Używam do pierogów -bez rozmrażania
    ( na ciasto łyżeczka cukru i truskawka)
    Warzywa niektóre trzeba zblanszować -chyba nawet większość
  • sagittarius_84 25.08.08, 14:07
    zblanszować?
    ojej, a ja zamrażam wszytsko jak leci nic z tym nie robiąc,
    brokuły, kalafiort, por, pietruszka, seler, marchewka, wszytsko
    normalnie do woreczka i fru do zamrażarki.
    później odrazu na gorąca wodę.
  • monia76 25.08.08, 14:14
    mroze prawie wszystko. tez slyszalam, ze malin i jezyn sie nie mrozi
    bo sie robi ciapaja, wiec tego akurat nie probowalam. fasolke
    szparagowa na ten przyklad kroje na mniejsze kawalki, obgotowuje i
    po wystygnieciu mroze w porcjach. kurki obgotowuje w osolonej
    wodzie, bo inaczej sa gorzkie. mroze buraki (pokrojone), truskawki
    (tylko umyte), szpinak (usmazony i zmiksowany), a nawet posiekany
    koperek i pietruszke.
  • altu 25.08.08, 14:24
    ja fasolkę szparagową i bób mroziłam tak jak przywiozłam z działki.
    umyć, ew. pokroić na takie małe kawałki (to jak do mrożenia na zupę), i do
    zamrażarki.
    tyle, że ja staram sie rozrzucić na jak największej powierzchni, żeby nie były
    sklejone. po dwóch dniach zaglądam do zamrażarki, zmniejszam objętość mrożonki i
    już.
    natkę pietruszki i koperku mam tak samo.
    truskawki - lekko w cukrze je, i też tak, żeby sie nie sklejały.
    wszystko - metodą prób i błędów wink tak najlepiej..

    --
    Roluję bo lubię smile
  • wiedzma30 25.08.08, 16:02
    Maliny trzeba wysypac na tace - zeby sie nie dotykaly. Wstawic do zamrazalnika.
    Zamrozic. Nastepnie zsypac do woreczka i gotowe. Nic sie nie skleja i nie ma brei smile
  • efikk5 25.08.08, 16:07
    Moje dzieci lubią zimą poczuć smak lata, więc robię im często kluski z
    truskawkami. Kiedyś mroziłam w całości ,ale teściowa mi podpowiedziała,że lepiej
    jest świeże truskawki zmiksować lekko np.w malakserze , dodać trochę cukru i
    taką ciapę zamrozić np. w pojemniku po lodach. Jak przyjdzie pora na kluski z
    truskawkami to rozmrażam swoją ciapę , dodaję jeszcze cukru i śmietany i polewam
    makaron. Pychota i nie trzeba bawić się w rozgniatanie niezbyt już jędrnych ,
    rozmrożonych truskawek. polecam ten sposób!
  • kooa 26.08.08, 13:52
    - posiekany koperek i pietruszkę (w pudełkach po 1l Algidzie)
    - pokrojoną w kostkę paprykę (zimą - kiedy jest strasznie droga -
    jak znalazł do zupy paprykowej, sosów, zapiekanek)
    - maliny/truskawki/jagody - w całosci - do koktajli i ciast swietnie
    sie nadaja, nie probowalam rozmrazac, bo pewnie faktycznie ciapa by
    wyszlawink
    - cukinię pocieta w plasterki - podobno trzeba blanszowac, ja
    zamrozilam surowa - do sosu czy zupy uznalam ze nie trzeba i było
    ok wink
    - nie wiem czy to sie zalicza - mroze grzyby usmazone z cebulą,
    lekko posolone tylko


  • jurajskameg 26.08.08, 14:02
    Grzyby zarówno świeże jak i suszone. Gdy suszone trzymałam w szwce
    wdawało się robactwo z zamrożonymi nie ma takiego problemu.
  • vallery 27.08.08, 11:49
    ja zamierzam w tym roku zamrozić całe pomidory. Tak robi znajomy - zamraża całe,
    umyte pomidory, nawet nie zdejmuje z nich skórki, i zima robi z tego przepyszną
    pomidorówkę (zamrożone pomidory na patelnie, dusi to, później przeciera
    oczywiście przez sito). troche pracochłonne, ale efekt... mniam smile
    poza tym mroze truskawki, maliny (do ciast), kalafior, brokuły, czasem mam
    zblanszowana marchewkę i pietruszkę (korzeń) - takie porcje do szybkiejzupy,
    mroziłam też kalarepkę, było ok.
    pozdr
  • inka516 29.11.17, 20:28
    Ja mroziłam maliny i sa pyszne ma na ciasto ,takie mrożone kładę i ciasto pięknie pachnie ,a maliny się trzymają

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.