• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

jaki ser na sernik? Dodaj do ulubionych

  • 19.11.08, 12:41
    jakiego ser uzywacie do wypieku sernikó?
    zależy mi na serniku lekkim i puszystym;
    podawajcie swoje serowe typy
    Edytor zaawansowany
    • 19.11.08, 14:35
      serek firmy President w pudełeczku
    • 19.11.08, 14:49
      Najlepszy jest z sera który robie sama z mleka od krowy kupionego u
      gospodarza wink
      --
      "Grzeczne dziewczynki ida do nieba, niegrzeczne tam gdzie chcą..."
    • 19.11.08, 15:31
      Ja piekłam z sera w kubeczkach Turek i Piątnicy. Turek był lepszy ale może to ja
      coś podczas pieczenia źle zrobiłam....
      W każdym razie z Turka to był mój pierwszy sernik i najlepszy jaki w życiu
      jadłam smile (przepis z GP)
      --
      http://www1.bestgraph.com/gifs/animaux/chiens_1/chiens_1-61.gif
      • 19.11.08, 16:52
        Wyłącznie z prawdziwego białego tłustego sera. Nigdy z gotowego miksowanego z
        wiaderek.
        • 19.11.08, 17:08
          Delikatny, puszysty i lekki sernik waniliowy odkryłam całkiem
          niedawno na forum kuchnia.
          A używam do niego (i tu może pojawić się mały regionalizm - bom z
          łódzkiego) sera z Wielunia (tak to to się nazywa). A do (prawie)
          tiramiu używam presidenta. I je właśnie polecam.
        • 19.11.08, 19:21
          Raz robiłam z sera z wiaderka, wyszedł beznadziejny. Ale jak
          przeczytałam co jest w składzie takiego wiaderkowatego sera, to,
          przestałam go wogóle kupować, bo tam jest chyba wszystko oprócz
          sera, lub sera ilości śladowe.
          • 19.11.08, 20:24
            masz rację , kiedys zrobiłam z sera w wiaderku.Sernik byl gumowaty ,
            twardy, beznadziejny. Teraz robię zawsze z sera tłustego,
            trzykrotnie zmielonego. U mnie nie ma wiekszego wyboru i dlatego ten
            jest najlepszy. Ale to jest chyba wyrób regionalny
        • 01.11.13, 03:12
          Potwierdzam
          smile

          Ser samodzielnie zmielony.

          Na serze z wiaderka czesto jest napis: nadaje sie do sernika na zimno i ani slowa o pieczeniu
    • 20.11.08, 00:06
      Doskonały sernik nowojorski z Galerii potraw piekę zawsze, za radą forumek, z
      sera Zielona Łąka z Biedronki, tani a zawsze wychodzi doskonale. Polecam na
      pewno do ciężkich, kremowych serników, rewelacja.
      • 21.11.08, 10:37
        Zgadzam się. Mi ten ser też pasuje.
        • 21.11.08, 12:29
          Zielona łąka z biedrony albo Delfico w wiaderku z carrefoura.
          --
          Mikołajek

          Mikołajkowa siostrzyczyczka
          • 21.11.08, 12:34
            Tylko i wyłącznie z tłustego imperiału, z wiaderek nie.Mam przepis, ze ser
            dodaje sie do ubitych jajek jak na biszkopt, a na końcu dolewa się
            mleko.Wychodzi wyśmienity bez żadnych ulepszaczy do sera, ale musi być czysty,
            tłusty ser.
            • 21.11.08, 20:28
              Mogłabyś podzielić się tym przepisem, bo wygląda na interesujący?
              • 21.11.08, 21:33
                Sernik z mlekiem
                CISTO:
                150g cukru
                300g mąki pszennej
                2 jaja
                1/2 kostki margaryny
                2 łyżeczki proszku do piecz.

                SER:
                1 kg sera ( ja używam imperiał)
                2 op. cukru waniliowego
                2 op.budyniu waniliowego
                2 jaja całe
                4 żółtka( białka zostawić na później)
                1 szklanka cukru
                mleko, ok.1/2 l.(dolewać stopniowo wg uznania, by konsystencja była dość
                rzadka, tzn. dało sie wylać, nie wyłożyć)
                WYKONANIE
                CIASTOtongue_outołączyć jaja z cukrem i margaryną mikserem, dodać makę z proszkiem.
                SER:Ubić jajka i żółtka z cukrem jak na biszkopt, dodawać ser po jednej kostce,
                dodać cukier waniliowy i budynie (można też dać sernix, ale nie trzeba),
                zmiksować.Dolewać mleko mieszając drewnianą łyżką.Wylać na ciasto na blaszce i
                włożyć do piekarnika na 200*C.Piec godzinę, ale na 15 min.przed zakończeniem
                wyjąć i wyłożyć na wierzch ubite białka,(które zostały) z 15 dkg cukru i 15 dkg
                kokosanek.SMACZNEGO smile
                • 21.11.08, 21:46
                  robię bardo podobny tylko do masy serowej daje jeszcze olej, wychodzi
                  przesmaczny ale tylko z "zielonej łąki" z Biedronki, absolutnie żadne
                  wiaderka...
                • 21.11.08, 21:54
                  oj znam ten przepis.... smile
                  jest pyszny
                • 21.11.08, 22:01
                  Dziękują ci bardzo.
    • 31.10.13, 23:34
      armenia_30 napisał(a):

      forum.gazeta.pl/forumSearch.do?pageNumber=1&query=&author=armenia_30&title=&forum=
      Zastanawiam się, czy to bardziej śmieszne czy żałosne, trollowanie na tak żenująco niskim poziomie. Jednak żałosne.
      Proszę administrację o usunięcie śmieci.

      --
      Chaotyczna neutralna.
    • 01.11.13, 14:11
      nigdy nie kupuję w wiaderkach/pudełkach.
      zwykle używam świeżego twarogu- w papierku z lokalnej mleczarni (u nas akurat Zarebski) dostępnu na stoiskach w marketach takie nieofoliowane paczki około 1kg, podają ekspedientki.
      --
      portal-ogrodniczy.pl
    • 03.11.13, 13:59
      Ja kupuję Mój Ulubiony z Wielunia, albo jak nie ma to jakikolwiek w wiaderku - ale czytam skład - ma być czysty ser. W Lidlu się nacięłam na jakiś szajs z dodatkami.
      Staram się kupować produkty z mleczarni lokalnych, a nie koncernów.
      Jeżeli chce mi się bawić w mielenie sera to kupuję ser w kostce na wagę Demi.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.