Dodaj do ulubionych

jaki ser na sernik?

19.11.08, 12:41
jakiego ser uzywacie do wypieku sernikó?
zależy mi na serniku lekkim i puszystym;
podawajcie swoje serowe typy
Edytor zaawansowany
  • 19.11.08, 14:35
    serek firmy President w pudełeczku
  • 19.11.08, 14:49
    Najlepszy jest z sera który robie sama z mleka od krowy kupionego u
    gospodarza wink
    --
    "Grzeczne dziewczynki ida do nieba, niegrzeczne tam gdzie chcą..."
  • 19.11.08, 15:31
    Ja piekłam z sera w kubeczkach Turek i Piątnicy. Turek był lepszy ale może to ja
    coś podczas pieczenia źle zrobiłam....
    W każdym razie z Turka to był mój pierwszy sernik i najlepszy jaki w życiu
    jadłam smile (przepis z GP)
    --
    http://www1.bestgraph.com/gifs/animaux/chiens_1/chiens_1-61.gif
  • 19.11.08, 16:52
    Wyłącznie z prawdziwego białego tłustego sera. Nigdy z gotowego miksowanego z
    wiaderek.
  • 19.11.08, 17:08
    Delikatny, puszysty i lekki sernik waniliowy odkryłam całkiem
    niedawno na forum kuchnia.
    A używam do niego (i tu może pojawić się mały regionalizm - bom z
    łódzkiego) sera z Wielunia (tak to to się nazywa). A do (prawie)
    tiramiu używam presidenta. I je właśnie polecam.
  • 19.11.08, 19:21
    Raz robiłam z sera z wiaderka, wyszedł beznadziejny. Ale jak
    przeczytałam co jest w składzie takiego wiaderkowatego sera, to,
    przestałam go wogóle kupować, bo tam jest chyba wszystko oprócz
    sera, lub sera ilości śladowe.
  • 19.11.08, 20:24
    masz rację , kiedys zrobiłam z sera w wiaderku.Sernik byl gumowaty ,
    twardy, beznadziejny. Teraz robię zawsze z sera tłustego,
    trzykrotnie zmielonego. U mnie nie ma wiekszego wyboru i dlatego ten
    jest najlepszy. Ale to jest chyba wyrób regionalny
  • 01.11.13, 03:12
    Potwierdzam
    smile

    Ser samodzielnie zmielony.

    Na serze z wiaderka czesto jest napis: nadaje sie do sernika na zimno i ani slowa o pieczeniu
  • 20.11.08, 00:06
    Doskonały sernik nowojorski z Galerii potraw piekę zawsze, za radą forumek, z
    sera Zielona Łąka z Biedronki, tani a zawsze wychodzi doskonale. Polecam na
    pewno do ciężkich, kremowych serników, rewelacja.
  • 21.11.08, 10:37
    Zgadzam się. Mi ten ser też pasuje.
  • 21.11.08, 12:34
    Tylko i wyłącznie z tłustego imperiału, z wiaderek nie.Mam przepis, ze ser
    dodaje sie do ubitych jajek jak na biszkopt, a na końcu dolewa się
    mleko.Wychodzi wyśmienity bez żadnych ulepszaczy do sera, ale musi być czysty,
    tłusty ser.
  • 21.11.08, 20:28
    Mogłabyś podzielić się tym przepisem, bo wygląda na interesujący?
  • 21.11.08, 21:33
    Sernik z mlekiem
    CISTO:
    150g cukru
    300g mąki pszennej
    2 jaja
    1/2 kostki margaryny
    2 łyżeczki proszku do piecz.

    SER:
    1 kg sera ( ja używam imperiał)
    2 op. cukru waniliowego
    2 op.budyniu waniliowego
    2 jaja całe
    4 żółtka( białka zostawić na później)
    1 szklanka cukru
    mleko, ok.1/2 l.(dolewać stopniowo wg uznania, by konsystencja była dość
    rzadka, tzn. dało sie wylać, nie wyłożyć)
    WYKONANIE
    CIASTOtongue_outołączyć jaja z cukrem i margaryną mikserem, dodać makę z proszkiem.
    SER:Ubić jajka i żółtka z cukrem jak na biszkopt, dodawać ser po jednej kostce,
    dodać cukier waniliowy i budynie (można też dać sernix, ale nie trzeba),
    zmiksować.Dolewać mleko mieszając drewnianą łyżką.Wylać na ciasto na blaszce i
    włożyć do piekarnika na 200*C.Piec godzinę, ale na 15 min.przed zakończeniem
    wyjąć i wyłożyć na wierzch ubite białka,(które zostały) z 15 dkg cukru i 15 dkg
    kokosanek.SMACZNEGO smile
  • 21.11.08, 21:46
    robię bardo podobny tylko do masy serowej daje jeszcze olej, wychodzi
    przesmaczny ale tylko z "zielonej łąki" z Biedronki, absolutnie żadne
    wiaderka...
  • 21.11.08, 21:54
    oj znam ten przepis.... smile
    jest pyszny
  • 21.11.08, 22:01
    Dziękują ci bardzo.
  • 31.10.13, 23:34
    armenia_30 napisał(a):

    forum.gazeta.pl/forumSearch.do?pageNumber=1&query=&author=armenia_30&title=&forum=
    Zastanawiam się, czy to bardziej śmieszne czy żałosne, trollowanie na tak żenująco niskim poziomie. Jednak żałosne.
    Proszę administrację o usunięcie śmieci.

    --
    Chaotyczna neutralna.
  • 01.11.13, 14:11
    nigdy nie kupuję w wiaderkach/pudełkach.
    zwykle używam świeżego twarogu- w papierku z lokalnej mleczarni (u nas akurat Zarebski) dostępnu na stoiskach w marketach takie nieofoliowane paczki około 1kg, podają ekspedientki.
    --
    portal-ogrodniczy.pl
  • 03.11.13, 13:59
    Ja kupuję Mój Ulubiony z Wielunia, albo jak nie ma to jakikolwiek w wiaderku - ale czytam skład - ma być czysty ser. W Lidlu się nacięłam na jakiś szajs z dodatkami.
    Staram się kupować produkty z mleczarni lokalnych, a nie koncernów.
    Jeżeli chce mi się bawić w mielenie sera to kupuję ser w kostce na wagę Demi.

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.