Dodaj do ulubionych

łosoś wędzony co z nim zrobić?

01.01.09, 11:50
Mąż kupił spory kawałek wędzonego łososia.Rodzince nie smakuje sam w sobie
może macie jakieś pomysły co z nim zrobić, może jakaś sałatka?
Edytor zaawansowany
  • 01.01.09, 12:41
    wez serek typu philadelphia, pokroj lososia na male kawaleczki,dodaj
    szczypiorek i koperek ( moze byc suszony) wymieszaj, posmaruj
    bułeczke albo tosta, jedz smile
    albo sprobuj zrobic kanapeczki z czarnego chleba z awokado i
    lososiem. mozna dodac jajko na twardo.
    --
    dryfujemy w stronę starofrancuskiego...ą i ę i dupa przez rz
  • 01.01.09, 21:29
    jeśli uda się go pokroić na cienkie plastry to można zrobić roladki

    farsz: ser ricotta (250g) utrzeć z łyżką oliwy, solą, czosnkiem, białym pieprzem,
    zawijać w cienkie plastry łososia, owinąć folią i do lodówki do ściśnięcia i
    przegryzienia
    następnego dnia wyjąć z folii i "przewiązać" szczypiorkiem
    podać na sałacie i obowiązkowo z cytryną
    mniam mniam smile
  • 01.01.09, 12:58
    Nam smakuje w wersji "ryby po grecku". Zamiast ziemniaków - makaron.

    Pozdrawiam
    Jola
  • 01.01.09, 13:12
    Na patelnie trochę oleju, łososia podziabać na małe kawałki i też na patelnie,
    na kilka minut, do tego kubek śmietany - najlepiej kremówki, ale 18% też dobra,
    byle była gęsta. Trochę pieprzu.
    W garze gotujemy makaron wstążki grube.
    Po ugotowaniu makaron na talerz, na to łosoś w śmietanie i jeszcze zacną garść
    koperku i smacznego.
    Roboty na 15 minut a smakuje doskonale.
    --
    Ares
  • 01.01.09, 15:13
    Posypuję to jeszcze płatkami migdałów podsmażonymi na suchej patelni
    (rezygnuję natomiast z koperku). Pyyychasmile A makaron najchętniej
    wstążki (tagiatelle).
  • 01.01.09, 13:14
    łosoś 'sam w sobie' jest dość tłusty i może dlatego nie smakuje, ale skropiony
    sporą ilością soku z cytryny zdecydowanie zmienia smaksmile
    --
    Ares
  • 01.01.09, 14:02
    Ta przystawka jest bardzo dobra i efektowna. Robiłam ją wiele razy:

    Wykwintna przystawka z łososia i awokado

    Składniki
    30 dag wędzonego łososia
    6 łodyg selera naciowego
    5-6 małych cebulek
    8 dojrzałych awokado
    4 łyżki soku z cytryny
    4 łyżki kwaśnej śmietany
    4 łyżki majonezu
    2 łyżeczki ketchupu
    kilka kropel sosu tabasco
    2 czubate łyżki uprażonych płatków migdałowych
    sól
    pieprz

    Przygotowanie
    Łososia pokroić w cienkie paski lub posiekać. Dymkę i seler oczyścić
    i drobno posiekać. Awokado umyć, przekroić na połówki, usunąć
    pestki, delikatnie wydrążyć łyżeczką.
    Miąższ natrzeć sokiem z cytryny i wymieszać z masą łososiową.
    Tak przygotowaną sałatką napełnić skropione sokiem z cytryny
    miseczki awokado.
    Ze śmietany, majonezu i ketchupu utrzeć sos, przyprawić go solą,
    pieprzem i sosem tabasco, po czym nałożyć na każdą porcję
    przystawki. Udekorować migdałami.

    Przepis ze stronY; pl.wikibooks.org/wiki/Ksi%C4%85%C5%
    BCka_kucharska/Wykwintna_przystawka_z_%C5%82ososia_i_awokado
  • 01.01.09, 18:22
    Ugotuj makaron (przeważnie robię tagliatelle), w międzyczasie podsmaż trochę
    cebuli, zalej to śmietaną 12% UHT, dodaj ulubione zioła, trochę soku z cytryny,
    podgrzej (bez gotowania). Ugotowany makaron polej sosem śmietanowym, na wierzch
    połóż pociętego cienko łososia wędzonego, posyp posiekaną zieloną pietruszką,
    oprósz białym pieprzem. Do tego białe wino.
    --
    Uwielbiam dzieci. Zwłaszcza płci męskiej, między 18 a 40 rokiem życia.
    Forum Avon
  • 01.01.09, 18:31
    Zapiekanka z łososiem.

    Ugotuj ziemniaki i pokrój w plastry.
    Rozmroź i przegotuj szpinak, dodaj czosnek i śmietanę (jesli lubisz).
    Łososia pokrój w plastry.
    Układaj w żaroodpornym naczyniu warstwami. Na wierzchu polej sosem beszamelowym i zapiecz.

    To jedno z naszych ulubionych dań smile

    --
    http://www.suwaczek.pl/cache/c431a9fb55.png
  • 02.01.09, 11:03
    dziękuję za wszystkie przepisy
  • 02.01.09, 19:29
    Przyślij tego łososia do mnie.
    Zaśliniona Ł.
    --
    http://my.lilypie.com/iiWup2/.png

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.