Dodaj do ulubionych

Makaron ze szpinakiem.

26.02.09, 10:30
Jadłam taki pyszny kiedyś w restauracji.Mi taki nie wyszedł i wcale
sie nie dziwie bo w knajpach zawsze lepiej smakuje.Może macie jakis
patent lub przepisik.Mam ochotę jutro na takowy...
--
żeby widzieć jasno ,wystarczy zmienić perspektywę.
Edytor zaawansowany
  • monia76 26.02.09, 11:00
    dużo czosnku, sporo soli i pieprzu + śmietana. jeśli jeszcze chcesz
    podkręcić smak, możesz do sosu szpinakowego wmieszać trochę sera
    pleśniowego niebieskiego i rozpuścić. pyyyyychota.
  • smok18 26.02.09, 11:10
    A ja to robię tak:
    Tylko świerzy szpinak na dosłownie pare minut,zeby nie zrobiła się papka,wrzucam
    na łyzkę oliwy z oliwek,doprawiam czosnkiem,sola,pieprzem i gałką
    muszkatułową+zmielone włoskie orzechy.Robie takie gniazdko z tagiatelle i na to
    kładę szpinak z patelni, ozdabiając kilkoma płatkami parmezanu.Mniam!
  • loola_kr 26.02.09, 11:25
    jest mnóstwo przepisów na makaron ze szpinakiem, nie wiem co jadłaś...
    ja lubię (najlepiej szpinak świeży bądź mrożony ale liście a nie ta breja
    rozdrobniona)
    szpinak + suszone pomidory + kaparki
    szpinak + gorgonzola
    może być szpinak + ricotta
    lub szpinak + mięso mielone (lub jako zastępstwo mocno czosnkowa kiełbasa
    wiejska starta na tarce)
    --
    http://dragcave.net/image/KIXh.gifhttp://dragcave.net/image/KmsW.gifhttp://dragcave.net/image/uvaB.gifhttp://dragcave.net/image/b6Xq.gif
  • pieskuba 26.02.09, 14:04
    Napiszę Ci jak ja go robię, może będzie smakował :o) Najpierw
    wrzucam na patelnię (dużą) masło, mniej więcej dużą łyżkę z
    czubkiem. Na rozgrzane masło idzie duża posiekana cebula. Cebula się
    szkli i ewentualnie tyci rumieni, gdy wrzucam 2-3-4 ząbki
    posiekanego czosnku (w zależności od tego, jak bardzo "czosnkowe" ma
    być danie. Płuczę starannie paczkę świeżego szpinaku - uwaga na
    piasek!!!), dorzucam go do cebuli i czosnku i przykrywam pokrywką.
    Zostawiam na 10 minut na palniku. Po 10 minutach dorzucam (po łyżce)
    1 opakowanie śmietany 18 %, dodaję sól i pieprz (świeżo mielony).
    Oddzielnie gotuję makaron penne lub kokardki, ugotowany makaron
    wrzucam do sosu, na stół podaję jeszcze utarty parmezan (jak
    mam :o). I tyle.
    --
    www.human-power.pl
  • angie07 26.02.09, 16:06
    ja robię mrożony szpinak z dużą ilością czosnku i ze śmietaną plus ser pleśniowy
    jak pisała poprzedniczka lub żółty starty na tarce.Wszystko podsmażam na
    masełku. Do smaku sól i pieprz. wczoraj robiłam pycha.
    --
    Nikola Laura 07.07.06
  • werronka10 27.02.09, 09:56
    frosta - szpinak w sosie smietanowym z gorgonzolą. nawet szczypty soli ani pieprzu nie trzeba dodawać. najpyszniejszy na świecie.
  • siamese67 27.02.09, 17:45
    A ja robię szpinak z mrożonki (najlepsze są brykiety albo liście), dusząc go na oliwie z oliwek, z dodatkiem czosnku i jakiegoś sera.
    W wersji "tuż przed wypłatą" to może być nawet zwykły serek topiony o smaku czosnkowym lub ze szczypiorkiem (we flaczku z folii), chociaż najlepszy jest błękitny pleśniowy, np. lazur.
    Jeśli dodaje się topiony serek, to trzeba trochę dosolić, ser pleśniowy jest mocno słony sam z siebie.
    Dodaję czasami troszkę curry - smaczek jest fajniejszy, taki "indyjski".
    Do tego daję makaron, np. muszelki. I sos pomidorowy z pomidorów w puszce, z dodatkiem tymianku.
    W sezonie na dobre pomidory czasem robię też zapiekankę - na dno naczynia żaroodpornego troszkę oliwy z oliwek, ugotowany makaron, na to szpinak przygotowany jak wyżej, na to plasterki pomidorów, a na wierzchu ser pleśniak w plasterkach. I to się zapieka ze 25-30 minut. Pycha.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.