Dodaj do ulubionych

"poszarpany" kurczak - co źle?

13.03.09, 11:37
Zawsze jak piekę czy smażę udka z kurczaka, to są one
takie "poszarpane", popękane. Nigdy nie są "gładkie", jak np. na tym
zdjeciu: img137.imageshack.us/img137/6606/udkapychotka5em.jpg
Zawsze daję im d razu wysoką temperaturę? Co mogę robić źle? Może za
długo piekę (ok. 3 godz.) czy smażę (godzina)????? Pomóżcie
plissssssss smile
Edytor zaawansowany
  • bietkadd 13.03.09, 12:48
    Sorry ale pieczesz udka 3 godziny??? To już są chyba skwarki smile
    W zależności od wielkości udek pieke w temperaturze ok 190 stopni 30-45 minut .
    I są śliczne smile pozdrawiam
    --
    Ulubieńcy ;
    fotoforum.gazeta.pl/5,2,bietkadd.html
  • budzik11 13.03.09, 13:10
    bietkadd napisała:

    > Sorry ale pieczesz udka 3 godziny??? To już są chyba skwarki smile


    Otóż to, w 3 godziny to chyba z nich wiór zostaje wink
    Ja piekę ok. godziny (max 1,5 jak jest ich dużo) w naczyniu żaroodpornym z
    przykryciem.
  • f.l.y 13.03.09, 16:48
    może brak wilgoci? polewać je sosem w trakcie? przykryć folią a
    dopiec pod koniec?

    filozofuję akurat, jakoś nie zwróciłam do tej pory uwagi czy moje
    są poszarpane czy nie smile

  • sadosia75 13.03.09, 13:10
    gemini gapciu :p
    za dlugo pieczesz smile i za dlugo smazysz. a przed pieczeniem czy smazeniem
    polecam potrzymac z godzine w zimnym mleku z dodatkiem przypraw. kurczak wtedy
    bedzie chrupiacy.
    --
    To ja zwolniłam Kitka z roboty!
  • gemini50 13.03.09, 18:38
    Hehebig_grin A w jakiej temp. pieczecie?
    Udka podlewam w czasie pieczenia.
    Faktycznie ze mnie gapcia.... ale już się tłumaczę: kilka razy
    zdażyło się, że krócej smażyłam (ok. pół godz. w dść głębokim oleju)
    czy piekłam (ok. półtorej godz.) i mięso było surowe!!!!
    Dzięki za Wasze nieocenione rady!!!!! Jesteście supersmile
  • budzik11 13.03.09, 19:05
    Piekę w 200 - 210stC. Nigdy udek nie smażyłam.
  • acsis 15.03.09, 17:45
    A ja nigdy nie piekłam w piekarniku. Musze spóbować. Natomiast na patelni to
    smażę kawalki kurczaka ok. 1,5 h bo tez mi się zdarzało, ze mięso przy kości
    niedopieczone było.
    --
    Lokaah
  • gemini50 16.03.09, 08:56
    Acsis - musisz koniecznie spróbować. Pieczony kurczaczek jest bardzo
    smacznysmile
  • joanka-r 17.03.09, 09:47
    40 munit z termoobiegem na 180 stopni, godzine bez termoobiegu. Po trech godzinach mają prawo być poszarpane. Drób dochodzi szybko .
    --
    ''Jelito korzeniem życia''- Hipokrates

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka