rolada makowa - przepis Dodaj do ulubionych


Przepis znalazłam w necie, robiłam juz rolady kilkakrotnie. Efekt:
wygląda na trudne ciasto i zawsze wywołuje zdziwienie gosci że sama
robiłam i ze mi sie chcialo wink

Zatem
1/2 kg mąki
1 kostka margaryny (miękkiej)
4 łyżki cukru
2 jajka
1 opakowanie drożdzy sypkich dr Otkera

oraz puszka masy makowej

Do mąki wrzucam wszystkie składniki, mieszam ręką, wyrabiam
(zagniatam) zawijam w folie alu i wstawiam do lodówki aby ciasto
schłodzic. Robię ciasto rano i wieczorem piekę, albo wieczorem i
rano piekę. Ostatnio zdarzyło mi sie trzymac ciasto w lodówce 3 dni.

Następnie ciasto dziele na 2 równe części (powstana dwie rolady) i
rozwałkowuję, kładę połowę masy makowej i zawijam. Każdą roladę
kładę na papier do pieczenia o dlugości rolady plus 10 cm więcej i
szerokości rolki pergaminu. Następnie zawijam ją luźno w pergamin a
brzegi 5 cm z każdej strony zawijam nitką i powstaje niby cukierek.
Z drugą robimy tak samo. Piec ok. 40 minut na 200 stopni.
Przeczytaj całą dyskusję
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Okazje.info.pl

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.