Dodaj do ulubionych

rolada makowa - przepis

18.04.09, 22:01
Przepis znalazłam w necie, robiłam juz rolady kilkakrotnie. Efekt:
wygląda na trudne ciasto i zawsze wywołuje zdziwienie gosci że sama
robiłam i ze mi sie chcialo wink

Zatem
1/2 kg mąki
1 kostka margaryny (miękkiej)
4 łyżki cukru
2 jajka
1 opakowanie drożdzy sypkich dr Otkera

oraz puszka masy makowej

Do mąki wrzucam wszystkie składniki, mieszam ręką, wyrabiam
(zagniatam) zawijam w folie alu i wstawiam do lodówki aby ciasto
schłodzic. Robię ciasto rano i wieczorem piekę, albo wieczorem i
rano piekę. Ostatnio zdarzyło mi sie trzymac ciasto w lodówce 3 dni.

Następnie ciasto dziele na 2 równe części (powstana dwie rolady) i
rozwałkowuję, kładę połowę masy makowej i zawijam. Każdą roladę
kładę na papier do pieczenia o dlugości rolady plus 10 cm więcej i
szerokości rolki pergaminu. Następnie zawijam ją luźno w pergamin a
brzegi 5 cm z każdej strony zawijam nitką i powstaje niby cukierek.
Z drugą robimy tak samo. Piec ok. 40 minut na 200 stopni.
Edytor zaawansowany
  • 19.04.09, 02:51
  • 19.04.09, 10:29
    W samym robieniu ciasta jak napisałam nic wink ale efekt dopiero
    wygląda na trudny. Mało kto robi rolady. Chyba że Twoi znajomi robia
    i dla nich to jest norma. Dla moich nie i przyznam sie że dla mnie
    kiedys też rolada wyglądała na "nie do zrobienia" smile
  • 20.04.09, 02:38

    A najzwyklejszy makowiec zawijany...

    Zeby zrobic rolade nalezy najpierw upiec ciasto, zwinac, wystudzic, delikatnie
    rozwinac, posmarowac kremem i znow zwinac. To jest rolada.

    To co robisz - to - jak juz napisalam - zawijany makowiec wink))
  • 20.04.09, 04:58
    wiedzma30 napisała:

    >
    > A najzwyklejszy makowiec zawijany...

    Przeciez to jedno i to samosmile
    makowiec zawijany to nazwa po polsku, po francusku- roulade od roular ->cryingob)toczyc.


    > To co robisz - to - jak juz napisalam - zawijany makowiec wink))

    raczej jest to Strudel makowy - rodzaj drozdzowej rolady...
    cienko rozwalkowane ciasto posmarowane makiem albo jablkami.
  • 20.04.09, 13:06
    Wchodzimy na nazewnictwo regionalne smile

    U nas coś co jest zawinięte i w przekroju jest ślimak - ciasto i
    nadzienie(mak lub galaretka, lub krem) nazwywa sie roladą.

    Strudel lub stucla to jest z serem, jablkiem lub makiem i jest
    płaska i od gory widać co jest w środku. (na roladę nie
    przekrojoną jak patrzysz z gory nie wiesz jakie ma nadzienie) smile

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.