• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

rolada makowa - przepis Dodaj do ulubionych

  • 18.04.09, 22:01
    Przepis znalazłam w necie, robiłam juz rolady kilkakrotnie. Efekt:
    wygląda na trudne ciasto i zawsze wywołuje zdziwienie gosci że sama
    robiłam i ze mi sie chcialo wink

    Zatem
    1/2 kg mąki
    1 kostka margaryny (miękkiej)
    4 łyżki cukru
    2 jajka
    1 opakowanie drożdzy sypkich dr Otkera

    oraz puszka masy makowej

    Do mąki wrzucam wszystkie składniki, mieszam ręką, wyrabiam
    (zagniatam) zawijam w folie alu i wstawiam do lodówki aby ciasto
    schłodzic. Robię ciasto rano i wieczorem piekę, albo wieczorem i
    rano piekę. Ostatnio zdarzyło mi sie trzymac ciasto w lodówce 3 dni.

    Następnie ciasto dziele na 2 równe części (powstana dwie rolady) i
    rozwałkowuję, kładę połowę masy makowej i zawijam. Każdą roladę
    kładę na papier do pieczenia o dlugości rolady plus 10 cm więcej i
    szerokości rolki pergaminu. Następnie zawijam ją luźno w pergamin a
    brzegi 5 cm z każdej strony zawijam nitką i powstaje niby cukierek.
    Z drugą robimy tak samo. Piec ok. 40 minut na 200 stopni.
    Zaawansowany formularz
    • 19.04.09, 02:51
      • 19.04.09, 10:29
        W samym robieniu ciasta jak napisałam nic wink ale efekt dopiero
        wygląda na trudny. Mało kto robi rolady. Chyba że Twoi znajomi robia
        i dla nich to jest norma. Dla moich nie i przyznam sie że dla mnie
        kiedys też rolada wyglądała na "nie do zrobienia" smile
        • 20.04.09, 02:38

          A najzwyklejszy makowiec zawijany...

          Zeby zrobic rolade nalezy najpierw upiec ciasto, zwinac, wystudzic, delikatnie
          rozwinac, posmarowac kremem i znow zwinac. To jest rolada.

          To co robisz - to - jak juz napisalam - zawijany makowiec wink))
          • 20.04.09, 04:58
            wiedzma30 napisała:

            >
            > A najzwyklejszy makowiec zawijany...

            Przeciez to jedno i to samosmile
            makowiec zawijany to nazwa po polsku, po francusku- roulade od roular ->cryingob)toczyc.


            > To co robisz - to - jak juz napisalam - zawijany makowiec wink))

            raczej jest to Strudel makowy - rodzaj drozdzowej rolady...
            cienko rozwalkowane ciasto posmarowane makiem albo jablkami.
            • 20.04.09, 13:06
              Wchodzimy na nazewnictwo regionalne smile

              U nas coś co jest zawinięte i w przekroju jest ślimak - ciasto i
              nadzienie(mak lub galaretka, lub krem) nazwywa sie roladą.

              Strudel lub stucla to jest z serem, jablkiem lub makiem i jest
              płaska i od gory widać co jest w środku. (na roladę nie
              przekrojoną jak patrzysz z gory nie wiesz jakie ma nadzienie) smile
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.