Dodaj do ulubionych

jakie obiady można zamrażać ?

28.05.09, 11:08
kuchnia nie jest moim ulubionym miejscem ale rodzina jeść musi smile prosze o
podpowiedzi na w miarę łatwe dania obiadowe, potrawki które mozna zrobić na
zapas i zamrozić
ps. czy mrozicie bób ? jesli tak to czy surowy czy ugotowany ?
--
zazwyczaj piszę z Kachą na kolanach, więc może brakować literek w tekście lub
mogą być one poprzemieszczane smile)) mówiąc ogólnie moje posty mogą trącić
analfabetyzmem smile)
Obserwuj wątek
    • lillkaa Re: jakie obiady można zamrażać ? 28.05.09, 13:05
      Z moich badań wynika :
      Na pewno można spokojnie zarozić pierogi, gołąbki najlepiej bez
      sosu, włoszczyznę (na szybka zupę) wszystkie inne warzywa chyba też,
      szczególnie brokuły, kalafiory, brukselka, surowe pieczarki (ja
      mrożę pokrojone i starte- krojone do sosów, tarte do zupy
      pieczarkowej) i bób (mroziłam surowy i dawał rade) wink. Zamrażałam
      też z sukcesem bitki wołowe, gulasz, sos do spaghetti (własnej
      roboty)wszystko w porcjach na jeden obiad.
      Ogólnie to prościej by było chyba spisac wszystkie te produkty,
      których mrożenie źle się skończyło dla użytkowników smile)
      Gdzieś chyba kiedyś na forum kuchnia widziałam nawet o tym wątek,
      jak się dokopię to wkleję wink
    • madzioreck Re: jakie obiady można zamrażać ? 28.05.09, 13:31
      Spokojnie można zamrażać wszelkie mięsa już przyrządzone - gotowe gulasze,
      kotlety mielone i inne takie, pulpety zamrażam razem z sosem, bigos, flaki,
      pierogi. Można mrozić włoszczyznę, ale np. marchewka po rozmrożeniu nie jest za
      ciekawa, robi się jak gąbka. Jest zjadliwa, jeśli ją pokroimy lub zetrzemy
      drobno do zupy.
      Nie polecam mrożenia zup z ziemniakami, ziemniaki robią się obleśne, mają
      konsystencję kaszy manny i totalnie tracą smak.
      --
      75/112 - 70(32)J/70P
      Wyguglaj sobie blog Balkonetka smile
    • zla_wiedzma Re: jakie obiady można zamrażać ? 28.05.09, 13:37
      Aha z oszczędności czasu kupuję czasem większą ilość piersi z kurczaka,
      oczyszczam z błonek big_grin, dziele na kotlety, rozbijam i każdy do osobnego woreczka
      pakuję i zamrażam. Potem już wystarczy w jajku (nawet zamrożony) obtoczyć i
      bułce i usmażyć. Dzięki temu że są rozbite po pierwsze szybko się odmrażają.
      --
      http://www.smaczny.pl/forum/style_avatars/210003824432c152eb3983.gif
      Schudnij w Ziutkowie
    • bzden Re: jakie obiady można zamrażać ? 28.05.09, 14:54
      w mojej zamrażarce można znaleźć:
      - rosół - super jako baza do różnych zup
      - zamrażam też inne zupy
      - sos do spaghetti czy innego makaronu zrobiony z mięsa mielonego,
      pomidorów z puszki, cebuli, czosnku i ziół - po rozmrożeniu
      wystarczy podgrzać
      - kotlety mielone surowe
      - filety z kurczaka po kupieniu dzielę na porcje, np. 2 mrożę po 2
      kotlety, albo porcje pokrojone w kostki, które potem szybko robię z
      jakimś sosem lub warzywami
      - podobnie z kotletami schabowymi
      - gulasz gotowy do podgrzania
    • kasia79a Re: jakie obiady można zamrażać ? 29.05.09, 22:36
      a ja zamrażam:
      -warzywa (brokuły, pieczarki, fasolkę, dynię)
      -sos pomidorowy do makaronów
      - usmażone kotlety drobiowe, mielone, schabowe oraz klopsiki
      -kopytka, leniwe, pierogi
      -gołe naleśniki
      - surowe ciasto na pizzę
      - warzywa"po grecku" uduszone do ryby po grecku
      -surowe mięso poporcjowane na gulasz (drób, wołowina, cielęcina)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka