• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

mozna zamrozic wędzoną rybę? Dodaj do ulubionych

  • 27.07.09, 20:25
    bo zrobiłam zakupy przez internet i zle oszacowałam wagę jednej ryby..dostałam trzysmile
    a sie boje ze mi zgniją w lodówce zanim sie je zje..

    to co, mozna zamrozić?
    --
    http://lilypie.com/pic/2009/07/21/LK5N.jpghttp://lb1f.lilypie.com/cpqmp2.png
    Edytor zaawansowany
    • 27.07.09, 20:59
      Nigdy nie mroziłam,ale jakie masz wyjście?Jak nie spróbujesz to i tak pewnie
      wyrzucisz.A może jednak coś się da uratować.Tylko radziłabym najpierw usunąć
      wszystkie ości i może skórę.Rozmrożoną,jeżeli nie będzie nadawała się do
      normalnej konsumpcji możesz,wykorzystać do pasty.Wiadomo,nie będzie zepsuta,co
      najwyżej zmieni konsystencję. i daj znać,czy ryba wędzona nadaje się do
      mrożenia.Taka informacja może kiedyś się przydać.Pozdrawiam.
    • 28.07.09, 06:40
      Nie radziłabym, ryba po to jest wędzona by właśnie dłużej niż świeża
      była"jadalna". Po zamrożeniu i rozmrożeniu będzie nie jadalna, proces wędzenia
      polega na użyciu specjalnych soli i pozbyciu się wody. Gdy się zamrozi woda
      dostanie się do uwędzonej ryby po rozmrożeniu mięso ryby będzie niejadalne,
      zrobi się z niego słona papka.
      --
      vanilla-cafe.net/
      • 28.07.09, 19:43
        A skąd takie wiadomości o procesie mrożenia???W czasie mrożenia nigdy woda do
        produktu sama z siebie się nie dostaje.To,że podczas rozmrażania trochę wody
        wyleci to świadczy o tym,że w czasie mrożenia drobinki wody,które pozostają w
        produkcie zwiększają się i rozsadzają tkanki,a podczas rozmrażania po prostu ze
        zniszczonych tkanek wypływają.To naturalny proces i im szybciej produkt
        zamarznie i w niższej temperaturze tym woda zmrozi się na mniejsze cząsteczki i
        mniej zniszczy tkanki.A i rozmrażanie powolne też ma wpływ na lepsze wchłanianie
        tej wody.Dlatego też proszę autorkę wątku o informację jak wyszła rybka po
        rozmrożeniu.Chyba,że jutro sama kupię np.makrelkę i wypróbuję.
        • 29.07.09, 21:42
          napiszęjak jużwyciągniemy tązamrożonąwink
          --
          http://lilypie.com/pic/2009/07/21/LK5N.jpghttp://lb1f.lilypie.com/cpqmp2.png
    • 28.07.09, 09:53
      Oczywiście, że można - przecież w sklepie sprzedają rozmrażane.
      Potrafię odróżnić swieżą wędzoną od wędzonej rozmrażanej.
      • 28.07.09, 09:55
        aha no i dochodzi kwestia czy moja juz byla mrozona...

        gazetowy.mail jak to odróżniasz?
        --
        http://lilypie.com/pic/2009/07/21/LK5N.jpghttp://lb1f.lilypie.com/cpqmp2.png
        • 28.07.09, 10:01
          Przypuszczam, że tak. Jeśli była zapakowana każda sztuka osobno na
          tekturce i z folią (podobnie jak pakują plastry łososia. a po
          otworzeniu jest mokra to na 95 % niestety rozmrażali.
          Prawdziwa, wędzona jest sucha, mięso odrywa sie w kawałkach a nie
          jest "ciapą" i kupuje się w sklepach rybnych - pakowana po
          kilkanaście sztuk w skrzyneczkach, swieża i pachnąca
          • 28.07.09, 10:08
            Ciężko opisać to rozpoznawanie smile Mieszkam nad morzem i znanie się
            na rybach mam we krwi. Tak samo jak wciskanie turystom świeżych
            rybek prosto z kutra w nadmorskich zmażalniach - tylko ryba jest
            mrożona bo akurat w tej chwili nie jest sezon na ich łowienie - ale
            o tym miastowy nie wie smile
            • 28.07.09, 19:46
              Ale fląderki to chyba łowi się latem i mogę nadal myśleć,że są świeże???
              • 31.07.09, 08:27
                Teraz flądry sa świeże, okres ochronny trwa od lutego do maja
            • 29.07.09, 18:08
              to ze ryba nad morzem jest mrozona to juz słyszałamwink a moje wedzone były luzem, twarde, raczej niemrozone.. dwie włożyłam do zamrazarki. dziki za pomocwink
              --
              http://lilypie.com/pic/2009/07/21/LK5N.jpghttp://lb1f.lilypie.com/cpqmp2.png
    • 29.07.09, 13:46
      ja mroze regularnie wędzonego łososia Po rozmrozeniu jest rownie
      smaczny. pozdrawiam smile
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.