Kilka przepisów z Ugotowanych Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • GRILLOWANE WARZYWA

    jeden średni bakłażan, jedna średnia cukinia, 1/2 kostki fety, 2 awokado, 2 pomidory,
    przyprawy - kilka liści bazylii, garam masala, sól, pieprz, kiełki lucerny do dekoracji,
    oliwa

    Kroimy bakłażana i cukinię w plastry o szerokości około centymetra. Smarujemy z obu stron oliwą i posypujemy garam masalą, solą i pieprzem. Do rozgrzanego piekarnika wkładamy przygotowane warzywa i pieczemy do zarumienienia - wtedy obracamy, aby zarumieniła się druga strona. Kiedy obie są już lekko brązowe wyciągamy. Układamy je na talerzu, przekładając pastą na zmianę kolejne plastry. Pastę wykonujemy ze zgniecionych razem: awokado, kostek fety, oliwy, soli i pieprzu. Warzywa dekorujemy kładąc plasterki świeżego pomidora i liście bazylii. Talerz ozdabiamy kiełkami lucerny lub według uznania.

    Przepis i zdjęcie ze znalezionej stronysmile

    www.ugotowani.pl
    --
    Madohora

    --
    • http://m.onet.pl/_m/0d3924e9e67216fb630a50899802953a,6,1.jpg
      --
      Madohora

      --
    • TOFU W SOSIE CURRY

      1/2 opakowania kaszy kuskus, garść rodzynek, 2-3 cebule, 1 puszka pomidorów, 150 g ciecierzycy, 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 mała ostra papryka lub 1/2 łyżki ostrej papryki suszonej, 100 ml mleczka kokosowego, bulion warzywny w kostkach, 2-3 średnie marchewki, tofu ok. 80-90 dag (najlepiej z zalewy, bądź ciętego z bloku), przyprawy: żółta pasta curry, garam masala, liść curry, ziele angielskie, kurkuma, liść laurowy, czosnek, kolendra, może być też natka pietruszki, liście świeżej bazylii, szczypiorek

      Tofu:

      Tofu kroimy w dużą (ok. 2-3 cm) kostkę i umieszczamy na około 2 godziny w zalewie przygotowanej z bulionu warzywnego i przypraw (garam masala, liść curry, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, kolendra). Następnie odsączamy przez sitko i wrzucamy tofu na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, regularnie obracając, smażymy do uzyskania złotobrązowego koloru i chrupkiej konsystencji.

      Sos:


      Moczymy ciecierzycę około 7-8 godzin, jeżeli nie mamy puszkowanej. Następnie gotujemy ją do uzyskania miękkości (ok. 1h). W tym czasie obieramy marchewkę i oddzielnie gotujemy. Cebulę kroimy dość drobno i smażymy do zeszklenia, po czym wrzucamy do Bendera. Dodajemy dużą łyżkę pasty curry, jedną małą ostrą paprykę lub 1 łyżki ostrej papryki suszonej, łyżeczkę garam masali, 2 ząbki czosnku, łyżeczkę kurkumy, puszkę pomidorów, mleko kokosowe i liść curry. Blenderujemy aż uzyskamy gładki sos. Przelewamy go do garnka wsypując ciecierzycę i pokrojoną w dowolne dość drobne kawałki marchewkę.
      Kus Kus mieszamy z rodzynkami i zalewamy gorącą wodą 1 cm powyżej poziomu kaszy. Podajemy kładąc na talerz kus kus z rodzynkami następnie tofu na to z kolei sos curry. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki, liśćmi bazylii i szczypiorkiem.

      --
      Madohora

      --
    • http://m.onet.pl/_m/9b0c18d4bdcf814d4d5a691f89b016bc,6,1.jpg

      --
      Madohora

      --
    • SZARLOTKA

      szklanka kaszy manny, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki razowej, 1 szklanka mąki tortowej,
      2 kg jabłek, szczypta wanilii, ewentualnie cukier waniliowy, cynamon, łyżeczka proszku do pieczenia, ziarna do ciasta - słonecznik, orzechy, siemię lniane, kostka margaryny,
      bułka tarta

      Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Składniki suche zsypujemy razem i mieszamy. Blachę posmarowaną margaryną wysypujemy bułką tartą, następnie sypiemy do formy ok. 0,5 cm warstwę zmieszanych suchych składników. Na to kładziemy warstwę startych jabłek tak, aby pokryły suche składniki. Ostatnia warstwa ma być sucha, bardzo cienka i tworzyć grzbiet ciasta. Na tak usypane ciasto układamy pokrojoną w plastry margarynę, tak aby pokryła cały wierzch ciasta. Pieczemy w temperaturze ok. 180-190° przez 1,5 h.
      --
      Madohora

      --
    • http://m.onet.pl/_m/fdea08c3d0fc3bc590afd2e9f13495e1,6,1.jpg

      Przepisy i zdjęcie oczywiście ze strony www.ugotowani.pl - były to przepisy Pana Przemysława
      --
      Madohora

      --
    • PAKORA

      czyli warzywa opiekane w cieście z mączki ciecierzycowej podane w sosie kolendrowym, paprykowym i tamaryndowym

      ziemniaki,1 kalafior, 1 bakłażan, 300 g mąki z ciecierzycy, 100 g mąki pszennej, olej roślinny
      przyprawa old spice, przyprawa czarnuszka, sól

      Kalafior gotujemy na parze, a ziemniaki w mundurkach w wodzie. Po ugotowaniu ziemniaki obieramy i kroimy w talarki. Kalafior dzielimy na mniejsze kawałki, a surowego bakłażana kroimy w podłużne paski. Do mąki z ciecierzycy dodajemy mąkę pszenną, sól i przyprawy,
      a następnie po wymieszaniu dodajemy wodę. Konsystencja ciasta powinna być taka, jak na naleśniki. Rozgrzewamy olej i wrzucamy na jego powierzchnię pokrojone warzywa, które chwilę wcześniej należy obtoczyć w cieście. Kiedy ciasto zetnie się i uzyska kolor miodowy, wyjmujemy z oleju i odsączamy na metalowym sitku. Podajemy na gorąco z dowolnymi sosami lub dipami.

      Przepis autorstwa Pana Jacka pochodzi ze strony www.ugotowani.pl
      --
      Madohora

      --
    • http://m.onet.pl/_m/a1388bba0a264b151b841d8e082bcc5f,6,1.jpg
      --
      Madohora

      --
    • WARZYWA CURRY

      4 papryki, 300 g fasolki szparagowej, 2 małe cukinie, mleczko kokosowe, pasta z orzeszków ziemnych lub masło orzechowe, 50 g masła, przyprawy: kmin indyjski, kurkuma, liście curry, sól

      Cukinię pokroić w dość duże kwadratowe kawałki. Dodać do fasolki szparagowej i ugotować na parze. Paprykę sparzyć wrzątkiem lub włożyć na krótko do rozgrzanego piekarnika i obrać ze skórki. Pokroić w długie paski. Na rozgrzane masło wrzucić paprykę i dusić z odrobiną wody aż zmięknie. Dodać przyprawy i sól, dusić razem przez chwilę. Otworzyć opakowanie mleczka kokosowego i wybrać łyżeczką gęsty osad. Wrzucić go (kilka łyżeczek) do duszonej papryki. Pastę z orzechów rozrobić z wodą, tak aby uzyskać lejącą się masę. Również dodać do papryki i wszystko razem dusić przez chwilę. Dodać fasolkę z cukinią i delikatnie wymieszać wszystko razem. Podawać na gorąco z plackami pszennymi, czatnejem i pastą z soczewicy.

      Przepis autorstwa Pana Jacka z www.ugotowani.pl
      --
      Madohora

      --
    • http://m.onet.pl/_m/8ac5c4bf2287cc132ddc3b319f8844e8,6,1.jpg

      --
      Madohora

      --
    • ŚRIGHAND

      Śikhand czyli słodki gęsty jogurt z szafranem podany z ciastkami korzennymi i mrożonymi malinami

      1 l mleka, łyżka jogurtu naturalnego, szklanka cukru lub miodu, maliny, sok z połowy cytryny
      kilkanaście ciastek korzennych lub owsianych, liście świeżej mięty

      Jogurt przygotowujemy dzień wcześniej. W tym celu gotujemy mleko, do którego dodajemy szafran. Następnie pozostawiamy do ostudzenia. Kiedy osiągnie temperaturę 40 stopni dodajemy łyżkę jogurtu, ale nie mieszamy całości. Owijamy garnek kocem i w ciepłym miejscu pozostawiamy na całą noc. Rano uzyskujemy jogurt, który trzeba wlać na duże sitko,
      wypełnione dodatkowo bawełnianą tkaniną. Po 2-3 godzinach, gdy woda odcieknie, uzyskamy zagęszczony jogurt, który mieszamy z cukrem lub miodem. Ciastka kruszymy na drobne kawałki. Maliny wstawiamy uprzednio na noc do zamrażarki. Zamrożone maliny wrzucamy do miksera, dodajemy kilka łyżek cukru, sok z cytryny i miksujemy. Wszystko razem układamy kolejno warstwami w szklanym pucharku, a następnie dekorujemy świeżą miętą.

      Przepis z www.ugotowani.pl - autor Jacek
      --
      Madohora

      --
    • http://m.onet.pl/_m/b1bbf0e84b14b73cf0b645ef77614f1d,6,1.jpg
      --
      Madohora

      --
    • PRZYSTAWKA ROCK AND ROLL

      2 opakowania łososia w plastrach, 250 g serka maskarpone, 0,5 słoiczka musztardy z gorczycą
      plasterek cytryny, świeży koperek, sól, pieprz, grzanki

      Na papierze pergaminowym kładziemy łososia, smarujemy serkiem maskarpone, zostawiając 2 cm wolnych brzegów. Dodajemy musztardę, sól i pieprz. Całość zwijamy w roladę i wkładamy na godzinę do zamrażarki. Po wyjęciu kroimy w plastry. Podajemy z cytryną i grzanką.

      Przepis autorstwa Anety - strona www.ugotowani.pl
      --
      Madohora

      --
    • http://m.onet.pl/_m/168e11ff5ca40eba2313efb3969b370c,6,1.jpg

      --
      Madohora

      --
    • PIRÓG JEDZ, PIJ I TAŃCZ

      Ciasto:
      0,5 kg mąki, 0,5 szklanki mleka, 1 łyżka oliwy, 1/3 kostki drożdży, pół łyżeczki cukru, szczypta soli
      Farsz:12 dużych pieczarek, 0,4 kg sera żółtego, 1 średnia cebula, olej do smażenia
      sól i pieprz
      Sos:1 słoika majonezu, 1 jogurtu naturalnego, ząbek czosnku, sól i pieprz kolorowy
      Sałatka:4 liście sałaty włoskiej, 4 papryki (czerwona, żółta, zielona, pomarańczowa)
      kukurydza w puszce, szczypiorek, 5 średnich korniszonów, 10 rzodkiewek

      Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem mąki i cukru. Gdy wyrosną, dodajemy do reszty składników. Wyrabiamy ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką. W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulkę kroimy w kostkę i lekko szklimy na rozgrzanym oleju. Po chwili dodajemy pieczarki pokrojone w drobne plasterki. Gdy zmiękną, dodajemy starty ser, przyprawy i mieszamy. Ciasto wałkujemy i kroimy na placki w wielkości dłoni. Na każdym placku kładziemy farsz i dokładnie zalepiamy brzegi. Następnie odkładamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pierogi smażymy na głębokim rozgrzanym oleju na złoty kolor. Wyjmujemy i odsączamy na papierowym ręczniku lub serwetce. Na talerzu kładziemy liście rukoli lub innej sałaty, a na niej pieroga. Smarujemy go majonezem i posypujemy kolorową sałatką ze świeżych warzyw pokrojonych w drobną kostkę.

      Przepis pochodzi ze strony www.ugotowani.pl autor Aneta
      --
      Madohora

      --
    • http://m.onet.pl/_m/a5d17ec35730a6094ec7774f96d680af,6,1.jpg
      --
      Madohora

      --
    • MUSS BLUES

      maliny, truskawki, winogrona, banan, melon, gruszki w syropie,
      słoiczek musu truskawkowego – można przygotować samodzielnie, miksując owoce
      0,5 l jogurtu naturalnego, listek mięty

      Owoce kroimy w kawałki i układamy w podłużnym pucharku warstwami. Dodajemy jogurt oraz mus truskawkowy. Całość dekorujemy listkami mięty.

      Przepis ze strony www.ugotowani.pl autor - Aneta
      --
      --
      Madohora

      --
    • KARTOFLANKA

      1 kg ziemniaków, cebula, 2-3 łyżki oliwy, 2 łyżki mąki, Przyprawy: Kucharek, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie

      Obieramy ziemniaki i kroimy je w grubszą kostkę. Następnie gotujemy w 1,5 l wody z dodatkiem przypraw. Gałkę muszkatołową dodajemy na samym końcu. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, smażymy na oliwie na złoty kolor, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę w kolorze ciemnej kawy z mlekiem. Zasmażkę dodajemy do ugotowanej zupy. Przyprawiamy gałką muszkatołową.

      Przepis pochodzi ze strony www.ugotowani.pl - autor Pani Grażyna

      Powiem, że chociaż kartoflanka to polska zupa, zresztą u nas też znana nie wiem czy odważyłabym się podać ją gościom - dla mnie jest jakaś taka "chłopska"
      --
      Madohora

      --
    • http://m.onet.pl/_m/759119dfa1a94bea6a3d0016d1686199,6,1.jpg
      --
      Madohora

      --
    • ZRAZY ZAWIJANE

      Zraz:, 4 plastry wołowiny z udźca, 10 dag boczku wędzonego, 1 cebulka, 4 suszone borowiki
      2 ogórki kiszone, przyprawy - sól pieprz, papryka słodka
      Kapusta zasmażana:75 dag kapusty kiszonej, 2 łyżki mąki, cebula, oliwa, przyprawy: sól, kminek, pieprz ziołowy, sos sojowy

      Zrazy

      Plastry mięsa wołowego ubijamy tłuczkiem i przyprawiamy solą i pieprzem. Na każdym plastrze układamy na brzegu plasterek boczku, połówkę ogórka, ćwiartkę cebuli oraz po jednym ugotowanym wcześniej borowiku. Wodę z gotowania dodajemy do duszenia mięsa. Następnie mięso zwijamy w roladę i spinamy wykałaczką. Obsmażamy z każdej strony na oliwie, po czym przekładamy do garnka, posypujemy papryką i dusimy do uzyskania miękkości. Podajemy z kaszą gryczaną.

      Kapusta zasmażana

      Kapustę kroimy, płuczemy w zimnej wodzie, następnie dobrze odsączamy. Ponownie zalewamy wodą i zagotowujemy. Pozostawiamy na ogniu 5-10 min. Następnie kapustę odcedzamy i ponownie zalewamy wodą, tym razem niewielką ilością, dodajemy sól, pieprz do smaku i gotujemy około 40 min. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy ją w piórka, a następnie podsmażamy na oliwie na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy mąkę. Cebulkę z zasmażką dodajemy do kapusty, mieszamy i dodajemy kminek.

      Przepis ze strony www.ugotowani.pl autor Pani Grażynka

      Ja nie przepadam za kaszą gryczaną, więc minusik musiałabym mieć ziemniaczki. Zresztą ta pani miała pecha, bo wszyscy jej goście też nie przepadali za kaszą gryczanąsad
      --
      Madohora

      --
    • http://m.onet.pl/_m/f305acf3d439a067165987cbc8eebf76,6,1.jpg
      --
      Madohora

      --
    • JABŁKO PIECZONE W SOSIE WANILIOWYM

      Jabłka pieczone:
      4 kwaśne jabłka, 4 łyżki konfitur z borówek;
      Sos waniliowy:1/2 l mleka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 żółtka
      cukier waniliowy

      Jabłka
      Z jabłek wydrążamy gniazda nasienne, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym. W miejsce usuniętych gniazd dajemy po łyżce konfitur. Pieczemy w piekarniku. Podajemy z sosem waniliowym. Zamiast konfitur można jabłko przed pieczeniem posypać cukrem, który w trakcie pieczenia zamieni się w karmel.

      Sos waniliowy
      Odlewamy 3/4 szklanki mleka, resztę gotujemy z cukrem waniliowym. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy zimne mleko i mąkę. Mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Zagotowujemy całość. Po ostudzeniu polewamy sosem upieczone jabłka.

      Przepis pochodzi ze strony www.ugotowani.pl autor Pani Grażynka
      --
      Madohora

      --
    • http://m.onet.pl/_m/f1a7269e84df137dc3c3ff16dc402a42,6,1.jpg

      --
      Madohora

      --
    • WŁOSKA ZUPA KREM

      1 kg jędrnej dyni, obranej ze skóry i pokrojonej w kostkę
      1 puszka pomidorów
      3 łyżki koncentratu pomidorowego
      1/2 litra bulionu warzywnego
      1/2 główki czosnku
      2 łyżki startego świeżego imbiru
      3 łyżki śmietany (niekoniecznie)
      oliwa extra virgin
      przyprawy do smaku: bazylia, oregano, kurkuma, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, przyprawa Kucharek

      Wyciskamy czosnek przez praskę, a następnie bardzo krótko podsmażamy na patelni, tak by oddał swój aromat oliwie. Dodajemy pokrojoną dynię, imbir i przyprawy. Całość mieszamy i dusimy do miękkości. Przekładamy pulpę do garnka, dodajemy bulion, pomidory i koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze chwilę i miksujemy.
      Propozycja podania: listki bazylii i kawałki ulubionego gatunku sera: np. wiórki parmezanu,
      kulki mozzarelli lub pleśniowy.

      Przepis z Ugotowani.pl
      --
      Madohora

      --
    • http://m.onet.pl/_m/d6a5b856c50a5b02eee05bb39d30a569,6,1.jpg

      --
      Madohora

      --
    • SŁONO - SŁODKIE PANCACE PARTY

      Idea jest następująca: po środku stołu stawiamy stosy gorących placków a wokół niego słono-słodkie dodatki. Goście próbują różnych połączeń i smaków na plackach zrobionych z kilku rodzajów mąki

      Czas przygotowania: 45 min

      Ciasto nr 1 wg babcinego przepisu:

      1 szklanka mąki pszennej
      1 szklanka mąki żytniej z pełnego przemiału
      2 jajka
      1 szklanka mleka
      1/2 szklanki wody
      szczypta soli
      oliwa do smażenia

      Ciasto nr 2 w amerykańskim stylu:

      1 szklanka mąki kukurydzianej
      1 szklanka mąki pszennej lub orkiszowej
      3 jajka
      1 szklanka mleka
      2 łyżeczki sody oczyszczonej
      4 łyżki brązowego cukru, cynamon
      szczypta soli
      masło do smażenia

      Przykładowe nadzienia:

      - grillowane bakłażany z sezamem i pomidorami
      - kurki w sosie curry z rozmarynem
      - śmietanowy szpinak z fetą i migdałami
      - szynka parmeńska ze świeżymi figami i syropem klonowym
      - gruszki, ser pleśniowy i czekolada

      Ciasto nr 1

      Łączymy wszystkie suche składniki. Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy z nich pianę. Żółtka, mleko i wodę dodajemy do suchych składników, miksujemy. Na koniec delikatnie łączymy ciasto naleśnikowe z pianą i smażymy cienkie placki.

      Ciasto nr 2

      Łączymy wszystkie suche składniki i miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki. Ciasto musi być gęstsze niż to na tradycyjne naleśniki. Na patelni formujemy niewielkie placuszki i smażymy z każdej strony na zloty kolor.

      Przepis p.Agnieszki z Ugotowani.pl
      --
      Madohora

      --
    • http://m.onet.pl/_m/dc354e7f8bf380d2d582649379e23a90,6,1.jpg
      --
      Madohora

      --
    • GORĄCE JABŁKA ŁASUCHA *

      1 kg jabłek (najlepsze odmiany: Szara Reneta lub Golden Delicius)

      Składniki do nadzienia:

      garść ulubionych bakalii: np. pistacji, orzechów włoskich, rodzynek, żurawiny, fig, śliwek suszonych, ziaren słonecznika;
      3 łyżki miodu
      cynamon
      przyprawa do piernika - moja uwaga, ja bym raczej dodała zmielonych goździków, bo co za dużo to też niezdrowosmile

      Jabłka kroimy wzdłuż, następnie wydrążamy środki. Do ich wnętrza nakładamy nadzienie (bakalie wymieszane z miodem, cynamonem i przyprawą do piernika). Pieczemy do miękkości. W zależności od wielkości jabłek ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Pieczone jabłka podajemy natychmiast. Dla łasuchów deser dekorujemy lodami.

      Przepis p. Agnieszki z Ugotowani.pl

      *O jaka śliczna nowa nazwa, na stary deser - a to są po prostu pieczone jabłka, które już nasze babcie piekły w piekarnikach tzw. kachlokówsmile
      --
      Madohora

      --
    • http://m.onet.pl/_m/74556de6ec1acfaafa94468bcbfa4511,6,1.jpg

      --
      Madohora

      --
    • ZUPA Z ZIÓŁ

      świeże zioła (natka pietruszki, kolendra, bazylia, oregano), świeży szpinak, 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin, 2 czerwone cebule, 1 papryczka chilli, 2l bulionu warzywnego,
      200ml gęstej śmietanki, pasta z zielonego chilli

      Wlewamy do garnka odrobinę oliwy z oliwek, na której szklimy cebulę. Dodajemy czosnek, chilli, natkę i inne zioła. Następnie wrzucamy posiekany szpinak i kilka łyżek bulionu oraz pastę chilli. Smażymy wszystko przez chwilę, ciągle mieszając. Wlewamy resztę bulionu. Gotujemy 10 minut. Na końcu dodajemy śmietanę.

      Przepis z Ugotowani.pl
      --
      Madohora

      --
    • http://m.onet.pl/_m/9946e1b3cc6cf9046a1164c7fb6dac77,6,1.jpg
      --
      Madohora

      --
    • RYBA Z MASŁEM ORZECHOWYM

      3-4 rodzaje białej ryby w filetach, 6-8 cytryn, masło, świeży szpinak, ryż jaśminowy,
      ryż czarny, masło orzechowe, pieprz, sól

      Gotujemy rybę w soku z cytryny (sam sok z cytryny). Przesmażamy szpinak na maśle. Podgrzewamy masło orzechowe i podajemy w ustawieniu: na szpinaku ryba, a na rybie masło orzechowe, obok ryż.

      Przepis p. Roberta z Ugotowani.pl
      --
      Madohora

      --
    • http://m.onet.pl/_m/f8db320dbd7c7ea45f7ad54335011b17,6,1.jpg

      --
      Madohora

      --
    • CHLEBEK BANANOWY Z BAKALIAMI

      250g mąki, bakalie, 5 dojrzałych bananów, 125g masła, soda oczyszczona, 5 łyżek miodu,
      2 jajka, tabliczka czekolady gorzkiej, 125g cukru, 50 dag truskawek (mogą być mrożone)

      W dużym naczyniu mieszamy roztopione masło z rozgniecionymi bananami. Dodajemy cukier, roztrzepane jajko i bakalie, całość mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z sodą. Ciągle mieszamy. Otrzymane ciasto pieczemy przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 170°C.

      Przepis Roberta z Ugotowani.pl
      --
      Madohora

      --
    • http://m.onet.pl/_m/cda987607b13416771cde13ebe17cbb0,6,1.jpg
      --
      Madohora

      --
    • PIEROŻKI W TRZECH WARIANTACH

      Ciastokiss Ciasto do wszystkich rodzajów pierogów:

      2 szklanki mąki, szczypta soli, ciepła woda do zagniatania

      Składniki mieszamy ze sobą i zagniatamy ciasto. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kółka na pierogi. Pierogi nadziewamy odpowiednim farszem i zlepiamy. Gotowe pierogi wrzucamy do osolonej wrzącej wody. Po wypłynięciu gotujemy około 2-3 minut. Podajemy z dowolnym sosem lub polane masłem.

      Przepis P. Urszuli z Ugotowani.pl

      --
      Madohora

      --
    • *FARSZ DO PIEROGÓW ZE SZPINAKIEM, FETĄ I KURCZAKIEM

      1 grillowana pierś kurczaka pokrojona w drobną kostkę, 250 g szpinaku blanszowanego (posiekanego), pół kostki sera feta, szczypta gałki muszkatołowej, 1 ząbek czosnku, kilka listków posiekanej mięty, świeżo mielony pieprz czarny

      Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, przyprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem. Następnie uzyskanym farszem nadziewamy pierożki.

      Przepis P. Urszuli z Ugotowani.pl
      --
      Madohora

      --
    • *FARSZ Z ŁOSOSIEM I RICOTTĄ

      350 g filetów świeżego łososia, 350 g łososia wędzonego, 80 g sera ricotta (fety lub twarożku śmietankowego), 1 jajko, około 5 łyżek tartego parmezanu, 2 łyżki posiekanego koperku
      sól, pieprz do smaku

      Filety świeżego łososia myjemy, odcinamy skórkę, jeszcze raz myjemy i suszymy. Gotujemy na parze lub pieczemy w piekarniku bez przykrycia, aby mięso nie było wilgotne. Po upieczeniu/ugotowaniu, rybę osuszamy na papierowym ręczniku i dzielimy na większe części wyjmując ości. Drobno siekamy nożem. Mieszamy z posiekanym łososiem wędzonym, serem ricotta, jajkiem, parmezanem i koperkiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Nadzienie nie powinno być rzadkie. W razie potrzeby dodajemy więcej tartego parmezanu

      Przepis p. Urszuli z Ugotowani.pl
      --
      Madohora

      --
    • FARSZ Z GRUSZKĄ I GORGONZOLĄ

      2 duże gruszki, 50 g sera z niebieską pleśnią, 1 pełna szklanka utartego parmezanu,
      1 łyżka bułki tartej, sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

      Gruszki myjemy, obieramy i trzemy na grubej tarce. Następnie zawijamy w czystą ściereczkę i dokładnie odciskamy sok. Gruszkę mieszamy ze startym na grubej tarce serem pleśniowym, parmezanem i bułką tartą. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Nadzienie wstawiamy do lodówki. Można przygotować wcześniej.

      Przepis p. Urszuli z Ugotowani.pl
      --
      Madohora

      --
    • http://m.onet.pl/_m/79a83757018315c792b8e0bd9c014698,6,1.jpg

      --
      Madohora

      --
    • POLĘDWICZKI WIEPRZOWE

      2 duże polędwiczki wieprzowe, marynata do mięs, mąka, olej, 500g borowików, 150 ml śmietanki, świeża natka pietruszki, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, parmezan,
      malutkie ziemniaki, cytryna, masło, mix sałat, pomidorki koktajlowe, świeże figi

      Dwie polędwiczki kroimy w plastry 1-2 cm. Przyprawiamy solą i pieprzem lub marynujemy w dowolnej marynacie do mięsa. Plastry mięsa obtaczamy delikatnie w mące, obsmażamy na odrobinie oleju z obu stron. Podlewamy trochę wodą, dodajemy liść laurowy, pieprz, ziele angielskie i dusimy do miękkości. Borowiki czyścimy, kroimy na ćwiartki i zalewamy wrzątkiem na kilka minut. Można też chwilę podgotować. Grzyby dodajemy do sosu i dusimy jeszcze chwilę z mięsem. Na koniec do wytworzonego sosu wlewamy 150 ml śmietany, może być kremówka 30%. Następnie dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki. Całość można posypać parmezanem. Ziemniaki w garniturkach dokładnie myjemy, układamy na papierze do pieczenia, dodajemy plaster cytryny, odrobinę masła i świeżą natkę pietruszki. Zawijamy taki pakunek i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180°) na 40 min. Mix sałat myjemy, dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe i figi. Polewamy sosem do sałatki (oliwa z oliwek, cytryna, przyprawy).

      Przepis p. Urszuli z Ugotowani.pl
      --
      Madohora

      --
    • http://m.onet.pl/_m/20ea2c1f83d75f7b0a906ba73af3eea0,6,1.jpg

      --
      Madohora

      --
    • TORT PAWŁOWEJ

      6 białek, 300g cukru, łyżka octu winnego, bita śmietana, owoce (maliny, figi, marakuja, jeżyny)

      Ubijamy białka na sztywną pianę, dodając po łyżce cukru. Na koniec wlewamy łyżkę octu i wykładamy na papier do pieczenia formując koło. Piekarnik nagrzewamy do 180° i wstawiamy bezę na 2 minuty. Następnie (bez wyjmowania bezy z piekarnika) zmniejszamy temperaturę do 150° i pieczemy 1h i 15min. Następnie wyjmujemy bezę i wystudzamy. Ubijamy śmietanę na sztywno. Na wystudzoną bezę nakładamy śmietanę i świeże owoce: maliny, figi, marakuję, jeżyny.

      Przepis p. Urszuli z Ugotowani.pl

      --
      Madohora

      --
    • http://m.onet.pl/_m/f8deaf32e8e5bdb345bbee112ffb568c,6,1.jpg

      --
      Madohora

      --
    • KREWETKI NA PATYKU

      1 kg surowych, obranych krewetek z ogonkami, oliwa z drugiego tłoczenia, 50 g masła, czosnek, 2 bagietki, pieprz, sól, cytryna, białe wytrawne wino

      Umyte krewetki wrzucamy do miski, zalewamy winem i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, następnie podsmażamy na niej czosnek wyciśnięty przez praskę. Lekko podsmażony czosnek odcedzamy od oliwy i dodajemy do krewetek. Zostawiamy na 30min. Po tym czasie w pozostałej ilości oliwy rozpuszczamy 50 gram masła. Na rozgrzane masło z oliwą wrzucamy krewetki i podsmażamy z obu stron. Oddzielnie podsmażamy cytrynę do dekoracji. Krewetki podajemy z bagietką i cytryną.

      Przepis Roberta z Ugotowani.pl

      --
      Madohora

      --
    • http://m.onet.pl/_m/7f9ef98eea12aebd7cb6d78d892eb35c,6,1.jpg

      --
      Madohora

      --
    • POLĘDWICA

      2 warkocze polędwicy wieprzowej, pieprz zielony, masło, olej rzepakowy, sól, Sałatka:
      15 dag orzechów pinii, 80 dag cukinii, 25 dag pomidorków truskawkowych, oliwa extra virgin
      słodki sos sojowy, 50 dag soli kuchennej, 1 opakowanie rukoli

      Ubijamy polędwicę, marynujemy ją w oliwie z oliwek razem z solą i pieprzem. Pół kg soli wsypujemy na patelnię i podgrzewamy. Wsypujemy do soli orzeszki pinii i podsmażamy przez kilka minut tak, aby zarumieniły się i oblepiły solą. Następnie odcedzamy je. Na suchej patelni podsmażany pomidorki przekrojone na pół, również na suchej patelni podsmażamy pokrojoną w plasterki cukinię. Podsmażone warzywa mieszamy z rukolą, orzeszkami, dodajemy oliwę z oliwek i sos sojowy. Zamarynowaną polędwicę podsmażamy na patelni. Polędwicę podajemy na sałatce.

      Przepis ze strony Ugotowani.pl
      --
      Madohora

      --
    • http://m.onet.pl/_m/ca8074ec772512ddbe5b999953f8dbdd,6,1.jpg

      --
      Madohora

      --
    • MUS CZEKOLADOWY

      2 tabliczki mlecznej czekolady, 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 3/4 l śmietany 30%
      oliwa extra virgin, 3 batoniki pistacjowe (pistacje w karmelu), kakao

      Wszystkie czekolady rozpuszczamy w misce, umieszczonej na garnku z gotującą się wodą. Ubijamy śmietanę. Do śmietany dodajemy 1/4 szklanki oliwy. Następnie, ciągle mieszając, dodajemy rozpuszczoną czekoladę do śmietany. Masę wkładamy do lodówki na 1h. Batoniki ubijamy na miazgę. Pół szklanki śmietany wlewamy na patelnię i podgrzewamy. Dodajemy do tego rozbite batoniki i mieszamy. Taką gorącą masę układamy obok masy czekoladowej.

      Przepis z Ugotowani.pl
      --
      Madohora

      --
    • http://m.onet.pl/_m/b924e694e8b6257ffe2b4efd68440cca,6,1.jpg

      --
      Madohora

      --
    • SAŁATA Z KURCZAKIEM

      1 podwójny filet z kurczaka, mix sałat, garść kiełków różnego rodzaju wg gustu, 20 pomidorków koktajlowych, 1 jajko, sezam,
      Sos tysiąca wysp:1/2 szklanki ketchupu, 1/2 szklanki majonezu, sok z 1 połówki cytryny
      kilka kropel sosu tabasco, pieprz, 1 świeży ananas pokrojony na 4 części

      Do misy wrzucamy gotowy mix sałat lub wg uznania własną kompozycję różnych rodzajów zieleniny, następnie mieszamy z kilkoma łyżkami wcześniej przygotowanego sosu tysiąca wysp. Świeżego ananasa kroimy na pół wzdłuż i ponownie na pół by uzyskać ćwiartki. Filet z kurczaka moczymy w rozbitym jajku, a następnie w sezamie. Podsmażamy na średnim ogniu na maśle lub oleju. Na talerzu układamy ćwiartkę ananasa i porcję wymieszanej sałaty, do której dorzucamy pomidorki. Na całość kładziemy kawałki sezamowego kurczaka, posypując kiełkami np. słonecznika.

      Przepis Aleksandry z Ugotowani.pl
      --
      Madohora

      --
    • http://m.onet.pl/_m/7483da8c3db0f925cdfd8871f6461001,6,1.jpg

      --
      Madohora

      --
    • POLĘDWICZKI WIEPRZOWE

      100 dag ziemniaków, 2 jajka, 1 cebula, 3/4 szklanki mąki, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
      sól i pieprz, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 polędwiczki wieprzowe w całości
      200g suszonych śliwek, 1/2 litra śmietany 30%, sól, pieprz

      Ziemniaki razem z cebulą ucieramy na tarce lub w blenderze. Dodajemy 2 jajka oraz pół łyżeczki proszku do pieczenia. Dosypujemy mąkę tortową i ziemniaczaną. Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy placki. Do 1 litra wrzątku wrzucamy przyprawione polędwiczki wieprzowe i dusimy pod przykryciem 1,5 godziny na średnim ogniu. Dorzucamy suszone śliwki i dusimy przez kolejne pól godziny. Pod koniec gotowania dolewamy wolno śmietanę i delikatnie mieszamy.

      Przepis Aleksandry z Ugotowani.pl
      --
      Madohora

      --
    • http://m.onet.pl/_m/f2593cb21769457f1746bc7541859023,6,1.jpg

      --
      Madohora

      --
    • OWOCOWY MISZ MASZ

      2 opakowania serka mascarpone po 500g, 1 śmietana do ubijania, 1/2 szklanki cukru pudru
      500-700 g malin lub truskawek (mogą być mrożone), 500-700 g kiwi, 1 opakowanie ciastek bezowych do pokruszenia na wierzch, pół szklanki posiekanej czekolady do dekoracji

      W jednej misce miksujemy mascarpone, dodając stopniowo cukier puder. W osobnej misie miksujemy śmietanę. Następnie mieszamy mascarpone ze śmietaną. Wybrany rodzaj owoców (można z dodatkiem niewielkiej ilości cukru pudru) miksujemy za pomocą blendera. W wysokim kielichu deserowym na przemian nakładamy mus owocowy i miksturę serka ze śmietaną. Na wierzch dajemy kilka owoców w całości np. borówkę amerykańską, truskawkę, malinę. Całość posypujemy kruszonką z ciasteczek bezowych.

      Przepis Aleksandry z Ugotowani.pl

      --
      Madohora

      --
    • TATAR*

      60 dag polędwicy wołowej, 4 żółtka, 2 duże cebule, 3 korniszony, łyżka oliwy, łyżka siekanej natki pietruszki, pół łyżki siekanych listków bazylii, sól, pieprz, papryka, tosty

      Mięso trzykrotnie przepuszczamy przez maszynkę, mieszamy dokładnie z oliwą i pokrojoną cebulą. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Przygotowujemy 4 porcje, w zagłębieniu każdej z nich umieszczamy żółtko. Posypujemy siekaną zieleniną. Podajemy z gorącymi tostami.

      *Chyba każdy z nas wie jak się robi tatar ale to dość ryzykowne danie

      Przepis Marka z Ugotowani.pl

      A w tle był Nikisz?!
      --
      Madohora

      --
    • http://m.onet.pl/_m/21969af460ebee366f80a1c194fe7d07,6,1.jpg

      Na tym zdjęciu wygląda mało apetycznie, ale może to wina zdjęcia
      --
      Madohora

      --
    • GOLONKA

      2 kg golonki (4 szt.), 2 pęczki włoszczyzny, 4 cebule, 2-4 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu
      kilka ziaren ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki estragonu, 8 ząbków czosnku, sól

      Golonki oczyszczamy z resztek włosia (najlepiej opalić nad płomieniem), następnie myjemy, wykrawamy pieczęcie i nacieramy czosnkiem. Następnie wkładamy je do garnka z wrzącą osoloną wodą i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu. Po 2 godzinach dodajemy oczyszczone i umyte warzywa, cebulę, listki laurowe, pieprz i estragon. Gotujemy do uzyskania miękkości. Warzywa możemy wykorzystać do sałatki, a na wywarze przyrządzić barszcz, żurek lub zupę ogórkową. Koniecznym dodatkiem do gotowanej golonki jest chrzan przyrządzony z cytryną lub musztardą. Golonkę możemy również podawać z zimnym sosem chrzanowym.

      Przepis Marka z Ugotowani.pl

      Będę trochę marudna jak pani Irenka, ale dla mnie golonka jest takim typowo męskim daniem (tłuste) a do tego piwo. Jako że piwa nie piję - to golonka odpada
      --
      Madohora

      --
    • CIAPER KAPUSTA

      60 dag kapusty kiszonej, 1kg ziemniaków, smalec, pieprz, sól, woda z kapusty,
      20 dag wędzonego boczku, , 2 małe cebule

      Kapustę kroimy i (jeśli jest stara lub bardzo kwaśna) płuczemy. Gotujemy do uzyskania miękkości. Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie tłuczemy i dodajemy odcedzoną kapustę i łyżkę smalcu. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem. Jeśli kapusta jest młoda lub mało kwaśna dolewamy niewielką ilość wywaru z ugotowanej kapusty. Na koniec dodajemy podsmażony boczek pokrojony w kostkę z przesmażoną cebulą. Wszystko razem mieszamy.

      Przepis Marka z Ugotowani.pl

      A do tego smażona rybka, klopsy,
      --
      Madohora

      --
    • http://m.onet.pl/_m/53ec899dbbd342739378c4b4e372e6e5,6,1.jpg
      --
      Madohora

      --
    • PIKANTNE OWOCE

      420 g brzoskwiń z puszki, 420 g gruszek z puszki, 50 g rodzynek, 1 laska cynamonu
      4 goździki, 4 łyżki rumu, śmietana (ewentualnie)

      Do rondla wkładamy zawartość obu puszek wraz z syropem. Dodajemy rodzynki i przyprawy, a potem przez około 10 minut podgrzewamy, delikatnie mieszając, nie doprowadzając do wrzenia. Po zdjęciu z ognia wlewamy do owoców rum. Podajemy jeszcze gorące ze śmietaną. Przed podaniem usuwamy przyprawy korzenne.

      Przepis Marka z Ugotowani.pl
      --
      Madohora

      --
    • http://m.onet.pl/_m/7eb0c243cb5caddd5c8372228bcc143d,6,1.jpg

      --
      Madohora

      --
    • KRUPNIOK Z CEBULĄ

      1kg kaszanki, 3 cebule, 100g smalcu

      Cebulę kroimy w półksiężyce. Smalec roztapiamy na patelni, wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Następnie wrzucamy na patelnię kaszankę i smażymy z obu stron na małym ogniu przez około 20 minut. Podajemy z chlebem i ogórkiem kiszonym.

      Przepis Ireny z Ugotowani.pl

      Powiem szczerze, że takie danie nie pasuje mi za bardzo na przystawkę - jest ciężkie i syte. A poza tym jak już smażony krupniok to ja go wolę taki rozwalony na patelni i wymieszany z cebulką. I do tego jeszcze smalec? A na koniec rapacholina, bo wątroba nie da rady
      --
      Madohora

      --
    • SMALEC ZE SKWARKAMI a przeca to TUSTE ZE SZPYRKOM

      Słoninę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do garnka i wytapiamy skwarki. Smażymy na wolnym ogniu aż skwarki się zarumienią. Przelewamy do naczynia. Pozostawiamy do wystygnięcia na około 2 godziny.

      Przepis Ireny z Ugotowani.pl

      Pani Irenko, a gdzie jabłuszko? I dwie godziny?
      --
      Madohora

      --
    • http://m.onet.pl/_m/d14cdc921983d79cfe63ab5dc0ea2c08,6,1.jpg

      --
      Madohora

      --
    • ROLADA

      Przynajmniej ten jeden raz
      Nikt nie mówił, że rolada to zraz

      1kg wołowiny, 4 ogórki kiszone, 1/2 kg boczku, 4 cebule, 1 szklanka ciepłej wody, 2 łyżki musztardy, 2 łyżki mąki pszennej, sól, pieprz, przyprawa do mięs, olej do smażenia

      Mięso myjemy, kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm i rozbijamy. Cebulę kroimy w półksiężyce, a boczek i ogórek w słupki. Każdy plaster mięsa doprawiamy solą i pieprzem, smarujemy musztardą. Kładziemy pokrojone warzywa na boczku. Całość zwijamy, a żeby farsz nie wypadł w trakcie smażenia, każdą roladę wiążemy nitką. Na rozgrzanej patelni kładziemy przygotowane rolady. Po 15 minutach smażenia dolewamy szklankę ciepłej wody i dusimy pod przykryciem przez ok. 2 godziny. Wyjmujemy rolady i usuwamy nitkę. Mąkę roztrzepujemy w 200 ml zimnej wody i wlewamy do sosu. Przyprawiamy do smaku.

      Przepis Ireny z Ugotoani.pl

      Sos z pod rolady tak dobrze smakuje
      Że już zasmażki nie potrzebuje
      --
      Madohora

      --
    • KLUSKI ŚLĄSKIE- gumiklyjzy

      1kg ziemniaków, 2 jajka, 250g mąki ziemniaczanej, sól, łyżka oliwy

      Ziemniaki obieramy, gotujemy i odcedzamy. Przepuszczamy je 2 razy przez praskę lub maszynkę. Wkładamy je do miski i uklepujemy. Nożem rysujemy krzyżyk dzielący masę na 4 równe części. Jedną z nich wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy odłożoną część masy, jajka, oliwę, sól i wyrabiamy ciasto. Z gotowego ciasta formujemy owalne kluski, w środku robimy tradycyjną "dziurkę". Wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy do wypłynięcia. Kiedy wypłyną, przykrywamy garnek i odstawiamy na bok na 3-5 minut.

      Przepis Ireny z Ugotowani.pl
      --
      Madohora

      --
    • CZERWONA KAPUSTA Z BOCZKIEM

      1/2 główki czerwonej kapusty, 20 dag boczku, 1 cebula, sól, pieprz, cukier, ocet

      Kapustę czyścimy i usuwamy zewnętrzne liście. Kroimy, usuwając grube nerwy z liści. Wrzucamy do gorącej osolonej wody, gotujemy aż zmięknie, następnie odcedzamy. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy. Drobno siekamy cebulę i wrzucamy razem z boczkiem do kapusty. Mieszamy i doprawiamy do smaku.

      Przepis Ireny z Ugotowani.pl

      A potem trzeba jeszcze kilka razy skosztować czy jest dobra
      --
      Madohora

      --
    • http://m.onet.pl/_m/1e6fdf1cb182979a5017aed83c58212b,6,1.jpg

      O A ja zjadłam kapustęsmile

      --
      Madohora

      --
    • BUDYŃ Z HERBATNIKAMI I SOKIEM czyli kolonie, półkoloniewink

      2 opakowania budyniu, 1 l mleka, 2 łyżeczki masła, paczka herbatników, zagęszczony sok owocowy

      Budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i przelewamy do pucharków. Polewamy sokiem i dekorujemy herbatnikiem.

      Przepis Ireny z Ugotowani.pl - Oj pani Irenka deserem to się nie popisała.

      --
      Madohora

      --
    • A to samo danie można zrobić tak:

      [b][clor=green]EFEKTOWNY BUDYŃ [/color][/b]

      2 opakowania budyniu - jeden jasny np. waniliowy, drugi czekoladowy, 1 l mleka, 2 łyżeczki masła, paczka herbatników, zagęszczony sok owocowy, bita śmietanka, mogą być bakalie, wiórki czekoladowe, wysokie przezroczyste szklaneczki, listek mięty i owoc do dekoracji

      Budynie gotujemy osobno według przepisu na opakowaniu, do wysokich szklaneczek wkładamy na przemian jasny i ciemny budyń, poszczególne warstwy oddzielamy bitą śmietaną oraz bakaliami, możemy dodać połamane herbatniki. Budyń zalewamy sokiem. Na samej górze dodajemy ubitą śmietankę, posypaną wiórkami czekoladowymi i do ozdoby dodajemy np. owoc truskawki i listek mięty lub tylko listek mięty.

      Uwaga: Ciekawy efekt uzyskamy tylko w wysokich, przezroczystych szklaneczkach
      --
      Madohora

      --
    • http://m.onet.pl/_m/d23925ba191e4f0ec9c696fc1bbe6fa8,6,1.jpg

      --
      Madohora

      --
    • TATAR Z WARZYW

      2 marchewki, 2 cukinie, 40 czarnych oliwek, 20 pomidorków koktajlowych, liście bazylii do dekoracji

      Obieramy marchewki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Kroimy cukinię w małą kostkę, przelewamy obficie wrzątkiem, a następnie zimną wodą i dokładnie odsączamy. Oliwki siekamy, a pomidorki kroimy w cienkie plasterki. Na środku talerza układamy metalową foremkę w kształcie okręgu, pozbawioną dna. Na spodzie układamy połowę marchewki, wygładzamy łyżką, następnie układamy warstwę cukinii, oliwek i pomidorów, wygładzając łyżką każdą z kolejnych warstw. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Tuż przed podaniem zdejmujemy foremkę i dekorujemy liśćmi bazylii.

      Przepisy Tomka z Ugotowani.pl

      Ode mnie piątka za wszystkie dekoracje potraw. Naprawdę super.
      --
      Madohora

      --
    • http://m.onet.pl/_m/f78f9982f4118be5a6cf24dc5764a83e,6,1.jpg

      --
      Madohora

      --
    • RYŻ Z KREWETKAMI I WARZYWAMI

      2 sztuki ananasa, 10-20 dag krewetek, 1 czerwona papryka, 1 mandarynka,
      2 listki bazylii do przystrojenia, , 2 torebki ryżu

      Przekrajamy świeżego ananasa wzdłuż i wydrążamy środek. Gotujemy ryż na bulionie lub na wodzie. Osobno gotujemy krewetki, które następnie można również podsmażyć. Paprykę, mandarynkę oraz wydrążony miąższ ananasa kroimy po czym mieszamy je z ryżem i krewetkami. Całość podajemy w połówce ananasa. Dekorujemy liśćmi bazylii.

      Przepis Tomasza z Ugotowani.pl
      --
      Madohora

      --
    • http://m.onet.pl/_m/ecfa292460ed412031158f099014dafd,6,1.jpg

      TEN RYŻ W ANANASIE - SUPER
      --
      Madohora

      --
    • MELON W WINIE

      2 melony, wino Porto, migdały, świeża mięta, tabliczka czekolady

      Przekrajamy melona na pół, drążymy kulki miąższu łyżeczką do lodów, pozostawiając dla bezpieczeństwa cienką warstwę miąższu pod skórką. Kulki miąższu wymieszane z porto oraz łupinę melona wstawiamy do lodówki na 30 minut. Przed podaniem do łupiny melona wlewamy Porto w ilości około 1-2 łyżeczek, a następnie wrzucamy kulki z miąższu. Całość posypujemy migdałami oraz ponownie skrapiamy winem. Na wierzchu umieszczamy gałązkę mięty. Posypujemy startą drobno czekoladą. Deser można również podawać z biszkoptami.

      Przepis Tomasza z Ugotowani.pl

      Jeszcze raz się powtórzę - dekoracje naprawdę super
      --
      Madohora

      --
    • http://m.onet.pl/_m/bb1179f89ff0e88cfef0c762c6e3a162,6,1.jpg

      --
      Madohora

      --
    • [color=green] SAŁATKA Z TRUSKAWKAMI W SOSIE BALSAMICZNYM

      • garść rukoli
      • garść młodych liści szpinaku
      • mix sałat
      • świeża bazylia
      • 4 dojrzałe truskawki pokrojone na połówki
      • 5 plastrów sera mozzarella
      • 5 kostek sera gorgonzola
      • garść łuskanych pestek słonecznika
      • świeżo zmielony czarny pieprz
      • 2 kostki/łyżeczki brązowego cukru
      • ocet balsamiczny
      • oliwa z oliwek

      Sos balsamiczny

      20 ml octu balsamicznego wlewamy do naczynia. Naczynie stawiamy na ogniu i podgrzewamy, cały czas mieszając. Następnie dosypujemy 2 łyżeczki brązowego cukru. Mieszamy, aż cukier się rozpuści.

      Sałatka

      Szpinak, rukolę, mix sałat osuszamy i odcinamy twarde łodyżki. Układamy na talerzu, skrapiamy oliwą z oliwek, ewentualnie sokiem z cytryny. Dodajemy pokrojone w plastry truskawki, mozzarellę oraz ser gorgonzola. Dodajemy pestki słonecznika, które wcześniej smażymy ok. 5-7 min na suchej, rozgrzanej patelni. Posypujemy pieprzem i doprawiamy listkami świeżej bazylii. Całość polewamy sosem balsamicznym

      Przepis Moniki z Ugotowani.pl
      --
      Madohora

      --
    • http://m.onet.pl/_m/70c6d14fbff0dac9ed0675ba07f4f10e,6,1.jpg

      --
      Madohora

      --
    • ŁOSOŚ ZE SZPINAKIEM

      Łosoś:
      • 1 kawałek świeżego łososia, 150g, • 2 łyżki oliwy z oliwek, • 1/2 cytryny, • świeży koperek,
      • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz,
      Zielone Tagliatelle:• 100-150 g tagliatelle, • 2 łyżki oliwy z oliwek, • bulion z oliwą z oliwek z ziołami, • sól morska
      Szpinak:• 3 garście świeżego szpinaku o małych liściach, • 3 łyżki oliwy z oliwek,
      • 15 g sera gorgonzola, • 1/2 filiżanki płynnej śmietanki do sosów 18%, • 5 ząbków czosnku
      • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, zioła prowansalskie, oregano, świeża bazylia.
      --
      Madohora

      --
    • http://m.onet.pl/_m/eed970883696a724d3cb25c3bd92e294,6,1.jpg
      --
      Madohora

      --
    • GRUSZKI W CZEKOLADZIE

      • 2 gruszki, • butelka białego, słodkiego wina, • 1/2 tabliczki gorzkiej/słodkiej czekolady,
      • 1 łyżka masła, • 2 łyżki prażonych płatków z migdałów

      Gruszki obieramy ze skórki, pozostawiając ogonek. Kroimy je na pół, usuwamy gniazda nasienne. Owoce gotujemy na małym ogniu na parze w winie lub w syropie z wody i cukru - dosyć krótko, aby owoce się nie rozpadły. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Gorące gruszki polewamy ciepłym sosem i posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Serwujemy na ciepło.

      Przepis Moniki z Ugotowani.pl
      --
      Madohora

      --
    • http://m.onet.pl/_m/b97d735dc32ee0f038aa05f9cfc636ba,6,1.jpg
      --
      Madohora

      --
    • Panierowane krewetki podane w sałatce z trzema sosami

      krewetki (24 sztuki, najlepiej Tiger Prawns czyli krewetki Tygrysie, ze względu na rozmiar), mąka kukurydziana, 2 jajka, 4 pomidory, brokuły, sałata, 2 marchewki, sól, pieprz, sosy (chilli, miodowy, pepper sauce)

      Krewetki zanurzamy w panierce (zmieszane jajka i przyprawy), a następnie obtaczamy je w mące kukurydzianej. Odstawiamy na kilka minut. Wrzucamy krewetki na rozgrzany olej, podsmażamy ok.10 minut. W tym czasie komponujemy sałatkę. Kroimy świeże warzywa i mieszamy je ze sobą. Usmażone krewetki wyciągamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Krewetki układamy na talerzu, dodajemy sałatkę, a w sosjerkach podajemy sosy

      Przepis Rafała z Ugotowani.pl
      --
      Madohora

      --
    • http://m.onet.pl/_m/5b830c5528ac04e9220aaaf49f65cfe7,6,1.jpg
      --
      Madohora

      --
    • Gan Kua Kai czyli kurczak w sosie red curry podany w mleku kokosowym

      2 piersi z kurczaka, 1-2 łyżki stołowe pasty red curry, 0,5 l mleka kokosowego, parę kropel sosu rybnego, 1-2 łyżki stołowe cukru, 4 ananasy

      Przecinamy ananasa na dwie części, tak aby powstało nam "naczynie" i "przykrywka”. Drążymy ananasa, aby w środku był pusty. W garnku gotujemy mleko kokosowe, a następnie wrzucamy pastę red curry i mieszamy. Po chwili dodajemy sos rybny, cukier (wedle uznania) i pokrojonego kurczaka. Gotujemy 10 minut. Pod koniec gotowania dorzucamy papkę ananasową (wydrążoną wcześniej ze środka ananasa). Zawartość garnka przelewamy do wydrążonego ananasa, przykrywamy czupryną ananasa i podajemy na stół.
      --
      Madohora

      --
    • http://m.onet.pl/_m/4769c674fd276dd95abddcd820a1fb89,6,1.jpg
      --
      Madohora

      --
    • Sałatka owocowa z bakaliami

      * 4 banany,* 4 brzoskwinie w syropie, * 4 kiwi,* serek waniliowy, * rodzynki, * orzechy laskowe, * polewa czekoladowa

      Owoce kroimy w małe kawałki, dodajemy serek waniliowy oraz bakalie. Całość polewamy polewą czekoladową.
      --
      Madohora

      --
    • http://m.onet.pl/_m/ccc975ec7f25a0e5ea77dc6fb1bdffc9,6,1.jpg
      --
      Madohora

      --
    • MOZARELLA Z POMIDORAMI

      kilka pomidorków cherry, ser typu mozzarella, garść rukoli, ząbek czosnku, olej arachidowy,
      1 łyżka soku z cytryny, sól, pieprz, sos słodki chilli

      Pomidorki kroimy na plastry. Czosnek tłuczemy w moździerzu i dodajemy sól, pieprz, olej arachidowy oraz sok z cytryny i słodki sos chilli. Kroimy mozzarellę na plasterki i układamy ją na talerzu naprzemiennie z pomidorami. Przyozdabiamy rukolą i listkami bazylii.

      Nie chcę się bawić w panią narzekającą, ale mało oryginalne danie
      --
      Madohora

      --
    • http://m.onet.pl/_m/d165b797d7e59f68b9d352fc43a9b894,6,1.jpg

      --
      Madohora

      --
    • ZUPA MEKSYKAŃSKA

      1 puszka kukurydzy, 1 puszka czerwonej fasoli, mrożony mix warzyw, 2 cebule, przecier pomidorowy, czosnek, papryka zielona, papryka czerwona, papryka żółta, 500 g mięsa mielonego, najlepiej indyczego, só, pieprz, kostka rosołowa, przyprawa do zup,ser żółty

      Podsmażamy pokrojoną cebulę z mięsem mielonym, następnie całość wrzucamy do garnka. Resztę składników kroimy i również umieszczamy w garnku. Dodajemy przecier pomidorowy. Całość zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową, sól i pieprz do smaku. Gotujemy aż składniki będą miękkie, od czasu do czasu mieszając. Zupę posypujemy sporą ilością startego sera i podajemy ze świeżym i chrupiącym pieczywem, najlepiej bagietką.

      Przepis Moniki z Ugotowani.pl - nie powalił mnie na kolanaconfused Bardziej mi przypadły do gustu przepisy Rafała - plus za oryginalność a poza tym nic "krakowskiego"

      --
      Madohora

      --
    • http://m.onet.pl/_m/d766158c0dda1a31f0ba67a7c1e35b93,6,1.jpg
      --
      Madohora

      --
    • TIRAMISU

      * 1 serek mascarpone
      * 4 żółtka
      * 1 śmietana 300 ml 36%
      * 1/3 szklanki cukru pudru
      * paczka cukru wanilinowego
      * 1 paczka biszkoptów do tiramisu
      * 50g koniaku lub grappy
      * 1 szklanka posłodzonej kawy ekspresowej
      * 2 łyżeczki kakao

      Ucieramy mikserem żółtka z cukrem na kogel mogel. Gdy żółtka będą utarte na gładką masę, dodajemy stopniowo serek mascaropne i dalej ubijamy. Całość musi być puszysta. Śmietanę ubijamy na sztywno i dokładamy stopniowo do wcześniej przygotowanej masy. Kawę wlewamy do miseczki i dodajemy do niej koniak. Nasączamy biszkopty w kawie i układamy warstwami w głębokim naczyniu naprzemiennie: biszkopty i krem (ok. 4 warstw).Wstawiamy do lodówki na min. 3 godziny. Przed podaniem posypujemy kakao.

      Przepis Moniki z Ugotowani.pl - bez urazy, bo na pewno pyszne ale ten deser jest najpopularniejszym i "modnym" deserem tak gdzieś od dwóch lat. A ja cały czas czekam na coś naprawdę oryginalnego i wcale nie musi być wymyślne, może coś regionalnego czego nie znam?
      --
      Madohora

      --
    • http://m.onet.pl/_m/96670e88dabadf9f8e8d2ef59e9535ce,6,1.jpg

      JA TEŻ TAKIE MIAŁAM, ALE MOJE NIE BYŁO TAKIE PL
      --
      Madohora

      --
    • TATAR

      pozwolicie, że z wiadomych względów zmienię tę koninę na mięso wołowe, 4 jajka (przepiórcze lub kurze), ogórek kiszony, masło lub oliwa, 1 cebula, wyrzucam szprotki bo mi nie pasują, 2 łyżki musztardy
      pieczywo (sugeruję ozdobny pumpernikiel), świeżo mielony pieprz oraz rezygnuję z kminku - nie lubię

      Mięso mielimy w maszynce na drobnym sitku minimum 3 razy. Ze zmielonego mięsa formujemy na każdym talerzu niewielkie gniazda. Do każdego z nich kładziemy oddzielone od białka żółtko z jaja przepiórczego lub kurzego. Następnie siekamy na drobno obranego ogórka kiszonego i cebulę. Umieszczamy go razem z cebulą na talerzu, obok mięsa i małej kosteczki masła. Podajemy z pieczywem oraz resztą przypraw (musztardą, pieprzem i oliwą).

      Zmodyfikowany przepis Darka z Ugotowani.pl

      --
      Madohora

      --
    • http://m.onet.pl/_m/7dd682fe80de71042790dc8dceffb23e,6,1.jpg
      --
      Madohora

      --
przejdź do: 1-100 101-200 201-279
(101-200)

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Okazje.info.pl

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.