• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Kilka przepisów z Ugotowanych Dodaj do ulubionych

  • 26.10.10, 13:17
    GRILLOWANE WARZYWA

    jeden średni bakłażan, jedna średnia cukinia, 1/2 kostki fety, 2 awokado, 2 pomidory,
    przyprawy - kilka liści bazylii, garam masala, sól, pieprz, kiełki lucerny do dekoracji,
    oliwa

    Kroimy bakłażana i cukinię w plastry o szerokości około centymetra. Smarujemy z obu stron oliwą i posypujemy garam masalą, solą i pieprzem. Do rozgrzanego piekarnika wkładamy przygotowane warzywa i pieczemy do zarumienienia - wtedy obracamy, aby zarumieniła się druga strona. Kiedy obie są już lekko brązowe wyciągamy. Układamy je na talerzu, przekładając pastą na zmianę kolejne plastry. Pastę wykonujemy ze zgniecionych razem: awokado, kostek fety, oliwy, soli i pieprzu. Warzywa dekorujemy kładąc plasterki świeżego pomidora i liście bazylii. Talerz ozdabiamy kiełkami lucerny lub według uznania.

    Przepis i zdjęcie ze znalezionej stronysmile

    www.ugotowani.pl
    --
    Madohora

    --
    Edytor zaawansowany
    • 26.10.10, 13:18
      http://m.onet.pl/_m/0d3924e9e67216fb630a50899802953a,6,1.jpg
      --
      Madohora

      --
    • 26.10.10, 13:22
      TOFU W SOSIE CURRY

      1/2 opakowania kaszy kuskus, garść rodzynek, 2-3 cebule, 1 puszka pomidorów, 150 g ciecierzycy, 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 mała ostra papryka lub 1/2 łyżki ostrej papryki suszonej, 100 ml mleczka kokosowego, bulion warzywny w kostkach, 2-3 średnie marchewki, tofu ok. 80-90 dag (najlepiej z zalewy, bądź ciętego z bloku), przyprawy: żółta pasta curry, garam masala, liść curry, ziele angielskie, kurkuma, liść laurowy, czosnek, kolendra, może być też natka pietruszki, liście świeżej bazylii, szczypiorek

      Tofu:

      Tofu kroimy w dużą (ok. 2-3 cm) kostkę i umieszczamy na około 2 godziny w zalewie przygotowanej z bulionu warzywnego i przypraw (garam masala, liść curry, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, kolendra). Następnie odsączamy przez sitko i wrzucamy tofu na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, regularnie obracając, smażymy do uzyskania złotobrązowego koloru i chrupkiej konsystencji.

      Sos:


      Moczymy ciecierzycę około 7-8 godzin, jeżeli nie mamy puszkowanej. Następnie gotujemy ją do uzyskania miękkości (ok. 1h). W tym czasie obieramy marchewkę i oddzielnie gotujemy. Cebulę kroimy dość drobno i smażymy do zeszklenia, po czym wrzucamy do Bendera. Dodajemy dużą łyżkę pasty curry, jedną małą ostrą paprykę lub 1 łyżki ostrej papryki suszonej, łyżeczkę garam masali, 2 ząbki czosnku, łyżeczkę kurkumy, puszkę pomidorów, mleko kokosowe i liść curry. Blenderujemy aż uzyskamy gładki sos. Przelewamy go do garnka wsypując ciecierzycę i pokrojoną w dowolne dość drobne kawałki marchewkę.
      Kus Kus mieszamy z rodzynkami i zalewamy gorącą wodą 1 cm powyżej poziomu kaszy. Podajemy kładąc na talerz kus kus z rodzynkami następnie tofu na to z kolei sos curry. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki, liśćmi bazylii i szczypiorkiem.

      --
      Madohora

      --
    • 26.10.10, 13:24
      http://m.onet.pl/_m/9b0c18d4bdcf814d4d5a691f89b016bc,6,1.jpg

      --
      Madohora

      --
    • 26.10.10, 13:28
      SZARLOTKA

      szklanka kaszy manny, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki razowej, 1 szklanka mąki tortowej,
      2 kg jabłek, szczypta wanilii, ewentualnie cukier waniliowy, cynamon, łyżeczka proszku do pieczenia, ziarna do ciasta - słonecznik, orzechy, siemię lniane, kostka margaryny,
      bułka tarta

      Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Składniki suche zsypujemy razem i mieszamy. Blachę posmarowaną margaryną wysypujemy bułką tartą, następnie sypiemy do formy ok. 0,5 cm warstwę zmieszanych suchych składników. Na to kładziemy warstwę startych jabłek tak, aby pokryły suche składniki. Ostatnia warstwa ma być sucha, bardzo cienka i tworzyć grzbiet ciasta. Na tak usypane ciasto układamy pokrojoną w plastry margarynę, tak aby pokryła cały wierzch ciasta. Pieczemy w temperaturze ok. 180-190° przez 1,5 h.
      --
      Madohora

      --
    • 26.10.10, 13:30
      http://m.onet.pl/_m/fdea08c3d0fc3bc590afd2e9f13495e1,6,1.jpg

      Przepisy i zdjęcie oczywiście ze strony www.ugotowani.pl - były to przepisy Pana Przemysława
      --
      Madohora

      --
    • 26.10.10, 13:34
      PAKORA

      czyli warzywa opiekane w cieście z mączki ciecierzycowej podane w sosie kolendrowym, paprykowym i tamaryndowym

      ziemniaki,1 kalafior, 1 bakłażan, 300 g mąki z ciecierzycy, 100 g mąki pszennej, olej roślinny
      przyprawa old spice, przyprawa czarnuszka, sól

      Kalafior gotujemy na parze, a ziemniaki w mundurkach w wodzie. Po ugotowaniu ziemniaki obieramy i kroimy w talarki. Kalafior dzielimy na mniejsze kawałki, a surowego bakłażana kroimy w podłużne paski. Do mąki z ciecierzycy dodajemy mąkę pszenną, sól i przyprawy,
      a następnie po wymieszaniu dodajemy wodę. Konsystencja ciasta powinna być taka, jak na naleśniki. Rozgrzewamy olej i wrzucamy na jego powierzchnię pokrojone warzywa, które chwilę wcześniej należy obtoczyć w cieście. Kiedy ciasto zetnie się i uzyska kolor miodowy, wyjmujemy z oleju i odsączamy na metalowym sitku. Podajemy na gorąco z dowolnymi sosami lub dipami.

      Przepis autorstwa Pana Jacka pochodzi ze strony www.ugotowani.pl
      --
      Madohora

      --
    • 26.10.10, 13:36
      http://m.onet.pl/_m/a1388bba0a264b151b841d8e082bcc5f,6,1.jpg
      --
      Madohora

      --
    • 26.10.10, 13:39
      WARZYWA CURRY

      4 papryki, 300 g fasolki szparagowej, 2 małe cukinie, mleczko kokosowe, pasta z orzeszków ziemnych lub masło orzechowe, 50 g masła, przyprawy: kmin indyjski, kurkuma, liście curry, sól

      Cukinię pokroić w dość duże kwadratowe kawałki. Dodać do fasolki szparagowej i ugotować na parze. Paprykę sparzyć wrzątkiem lub włożyć na krótko do rozgrzanego piekarnika i obrać ze skórki. Pokroić w długie paski. Na rozgrzane masło wrzucić paprykę i dusić z odrobiną wody aż zmięknie. Dodać przyprawy i sól, dusić razem przez chwilę. Otworzyć opakowanie mleczka kokosowego i wybrać łyżeczką gęsty osad. Wrzucić go (kilka łyżeczek) do duszonej papryki. Pastę z orzechów rozrobić z wodą, tak aby uzyskać lejącą się masę. Również dodać do papryki i wszystko razem dusić przez chwilę. Dodać fasolkę z cukinią i delikatnie wymieszać wszystko razem. Podawać na gorąco z plackami pszennymi, czatnejem i pastą z soczewicy.

      Przepis autorstwa Pana Jacka z www.ugotowani.pl
      --
      Madohora

      --
    • 26.10.10, 13:41
      http://m.onet.pl/_m/8ac5c4bf2287cc132ddc3b319f8844e8,6,1.jpg

      --
      Madohora

      --
    • 26.10.10, 13:46
      ŚRIGHAND

      Śikhand czyli słodki gęsty jogurt z szafranem podany z ciastkami korzennymi i mrożonymi malinami

      1 l mleka, łyżka jogurtu naturalnego, szklanka cukru lub miodu, maliny, sok z połowy cytryny
      kilkanaście ciastek korzennych lub owsianych, liście świeżej mięty

      Jogurt przygotowujemy dzień wcześniej. W tym celu gotujemy mleko, do którego dodajemy szafran. Następnie pozostawiamy do ostudzenia. Kiedy osiągnie temperaturę 40 stopni dodajemy łyżkę jogurtu, ale nie mieszamy całości. Owijamy garnek kocem i w ciepłym miejscu pozostawiamy na całą noc. Rano uzyskujemy jogurt, który trzeba wlać na duże sitko,
      wypełnione dodatkowo bawełnianą tkaniną. Po 2-3 godzinach, gdy woda odcieknie, uzyskamy zagęszczony jogurt, który mieszamy z cukrem lub miodem. Ciastka kruszymy na drobne kawałki. Maliny wstawiamy uprzednio na noc do zamrażarki. Zamrożone maliny wrzucamy do miksera, dodajemy kilka łyżek cukru, sok z cytryny i miksujemy. Wszystko razem układamy kolejno warstwami w szklanym pucharku, a następnie dekorujemy świeżą miętą.

      Przepis z www.ugotowani.pl - autor Jacek
      --
      Madohora

      --
    • 26.10.10, 13:47
      http://m.onet.pl/_m/b1bbf0e84b14b73cf0b645ef77614f1d,6,1.jpg
      --
      Madohora

      --
    • 26.10.10, 13:51
      PRZYSTAWKA ROCK AND ROLL

      2 opakowania łososia w plastrach, 250 g serka maskarpone, 0,5 słoiczka musztardy z gorczycą
      plasterek cytryny, świeży koperek, sól, pieprz, grzanki

      Na papierze pergaminowym kładziemy łososia, smarujemy serkiem maskarpone, zostawiając 2 cm wolnych brzegów. Dodajemy musztardę, sól i pieprz. Całość zwijamy w roladę i wkładamy na godzinę do zamrażarki. Po wyjęciu kroimy w plastry. Podajemy z cytryną i grzanką.

      Przepis autorstwa Anety - strona www.ugotowani.pl
      --
      Madohora

      --
    • 26.10.10, 13:52
      http://m.onet.pl/_m/168e11ff5ca40eba2313efb3969b370c,6,1.jpg

      --
      Madohora

      --
    • 26.10.10, 13:59
      PIRÓG JEDZ, PIJ I TAŃCZ

      Ciasto:
      0,5 kg mąki, 0,5 szklanki mleka, 1 łyżka oliwy, 1/3 kostki drożdży, pół łyżeczki cukru, szczypta soli
      Farsz:12 dużych pieczarek, 0,4 kg sera żółtego, 1 średnia cebula, olej do smażenia
      sól i pieprz
      Sos:1 słoika majonezu, 1 jogurtu naturalnego, ząbek czosnku, sól i pieprz kolorowy
      Sałatka:4 liście sałaty włoskiej, 4 papryki (czerwona, żółta, zielona, pomarańczowa)
      kukurydza w puszce, szczypiorek, 5 średnich korniszonów, 10 rzodkiewek

      Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem mąki i cukru. Gdy wyrosną, dodajemy do reszty składników. Wyrabiamy ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką. W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulkę kroimy w kostkę i lekko szklimy na rozgrzanym oleju. Po chwili dodajemy pieczarki pokrojone w drobne plasterki. Gdy zmiękną, dodajemy starty ser, przyprawy i mieszamy. Ciasto wałkujemy i kroimy na placki w wielkości dłoni. Na każdym placku kładziemy farsz i dokładnie zalepiamy brzegi. Następnie odkładamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pierogi smażymy na głębokim rozgrzanym oleju na złoty kolor. Wyjmujemy i odsączamy na papierowym ręczniku lub serwetce. Na talerzu kładziemy liście rukoli lub innej sałaty, a na niej pieroga. Smarujemy go majonezem i posypujemy kolorową sałatką ze świeżych warzyw pokrojonych w drobną kostkę.

      Przepis pochodzi ze strony www.ugotowani.pl autor Aneta
      --
      Madohora

      --
    • 26.10.10, 14:01
      http://m.onet.pl/_m/a5d17ec35730a6094ec7774f96d680af,6,1.jpg
      --
      Madohora

      --
    • 26.10.10, 14:04
      MUSS BLUES

      maliny, truskawki, winogrona, banan, melon, gruszki w syropie,
      słoiczek musu truskawkowego – można przygotować samodzielnie, miksując owoce
      0,5 l jogurtu naturalnego, listek mięty

      Owoce kroimy w kawałki i układamy w podłużnym pucharku warstwami. Dodajemy jogurt oraz mus truskawkowy. Całość dekorujemy listkami mięty.

      Przepis ze strony www.ugotowani.pl autor - Aneta
      --
      --
      Madohora

      --
      • 26.10.10, 14:06
        http://m.onet.pl/_m/31f3d73ac588afc5c70d7cbca667caad,6,1.jpg
        --
        Madohora

        --
    • 26.10.10, 14:12
      KARTOFLANKA

      1 kg ziemniaków, cebula, 2-3 łyżki oliwy, 2 łyżki mąki, Przyprawy: Kucharek, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie

      Obieramy ziemniaki i kroimy je w grubszą kostkę. Następnie gotujemy w 1,5 l wody z dodatkiem przypraw. Gałkę muszkatołową dodajemy na samym końcu. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, smażymy na oliwie na złoty kolor, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę w kolorze ciemnej kawy z mlekiem. Zasmażkę dodajemy do ugotowanej zupy. Przyprawiamy gałką muszkatołową.

      Przepis pochodzi ze strony www.ugotowani.pl - autor Pani Grażyna

      Powiem, że chociaż kartoflanka to polska zupa, zresztą u nas też znana nie wiem czy odważyłabym się podać ją gościom - dla mnie jest jakaś taka "chłopska"
      --
      Madohora

      --
    • 26.10.10, 14:13
      http://m.onet.pl/_m/759119dfa1a94bea6a3d0016d1686199,6,1.jpg
      --
      Madohora

      --
    • 26.10.10, 14:20
      ZRAZY ZAWIJANE

      Zraz:, 4 plastry wołowiny z udźca, 10 dag boczku wędzonego, 1 cebulka, 4 suszone borowiki
      2 ogórki kiszone, przyprawy - sól pieprz, papryka słodka
      Kapusta zasmażana:75 dag kapusty kiszonej, 2 łyżki mąki, cebula, oliwa, przyprawy: sól, kminek, pieprz ziołowy, sos sojowy

      Zrazy

      Plastry mięsa wołowego ubijamy tłuczkiem i przyprawiamy solą i pieprzem. Na każdym plastrze układamy na brzegu plasterek boczku, połówkę ogórka, ćwiartkę cebuli oraz po jednym ugotowanym wcześniej borowiku. Wodę z gotowania dodajemy do duszenia mięsa. Następnie mięso zwijamy w roladę i spinamy wykałaczką. Obsmażamy z każdej strony na oliwie, po czym przekładamy do garnka, posypujemy papryką i dusimy do uzyskania miękkości. Podajemy z kaszą gryczaną.

      Kapusta zasmażana

      Kapustę kroimy, płuczemy w zimnej wodzie, następnie dobrze odsączamy. Ponownie zalewamy wodą i zagotowujemy. Pozostawiamy na ogniu 5-10 min. Następnie kapustę odcedzamy i ponownie zalewamy wodą, tym razem niewielką ilością, dodajemy sól, pieprz do smaku i gotujemy około 40 min. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy ją w piórka, a następnie podsmażamy na oliwie na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy mąkę. Cebulkę z zasmażką dodajemy do kapusty, mieszamy i dodajemy kminek.

      Przepis ze strony www.ugotowani.pl autor Pani Grażynka

      Ja nie przepadam za kaszą gryczaną, więc minusik musiałabym mieć ziemniaczki. Zresztą ta pani miała pecha, bo wszyscy jej goście też nie przepadali za kaszą gryczanąsad
      --
      Madohora

      --
    • 26.10.10, 14:21
      http://m.onet.pl/_m/f305acf3d439a067165987cbc8eebf76,6,1.jpg
      --
      Madohora

      --
    • 26.10.10, 14:26
      JABŁKO PIECZONE W SOSIE WANILIOWYM

      Jabłka pieczone:
      4 kwaśne jabłka, 4 łyżki konfitur z borówek;
      Sos waniliowy:1/2 l mleka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 żółtka
      cukier waniliowy

      Jabłka
      Z jabłek wydrążamy gniazda nasienne, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym. W miejsce usuniętych gniazd dajemy po łyżce konfitur. Pieczemy w piekarniku. Podajemy z sosem waniliowym. Zamiast konfitur można jabłko przed pieczeniem posypać cukrem, który w trakcie pieczenia zamieni się w karmel.

      Sos waniliowy
      Odlewamy 3/4 szklanki mleka, resztę gotujemy z cukrem waniliowym. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy zimne mleko i mąkę. Mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Zagotowujemy całość. Po ostudzeniu polewamy sosem upieczone jabłka.

      Przepis pochodzi ze strony www.ugotowani.pl autor Pani Grażynka
      --
      Madohora

      --
    • 26.10.10, 14:27
      http://m.onet.pl/_m/f1a7269e84df137dc3c3ff16dc402a42,6,1.jpg

      --
      Madohora

      --
    • 02.11.10, 15:33
      WŁOSKA ZUPA KREM

      1 kg jędrnej dyni, obranej ze skóry i pokrojonej w kostkę
      1 puszka pomidorów
      3 łyżki koncentratu pomidorowego
      1/2 litra bulionu warzywnego
      1/2 główki czosnku
      2 łyżki startego świeżego imbiru
      3 łyżki śmietany (niekoniecznie)
      oliwa extra virgin
      przyprawy do smaku: bazylia, oregano, kurkuma, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, przyprawa Kucharek

      Wyciskamy czosnek przez praskę, a następnie bardzo krótko podsmażamy na patelni, tak by oddał swój aromat oliwie. Dodajemy pokrojoną dynię, imbir i przyprawy. Całość mieszamy i dusimy do miękkości. Przekładamy pulpę do garnka, dodajemy bulion, pomidory i koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze chwilę i miksujemy.
      Propozycja podania: listki bazylii i kawałki ulubionego gatunku sera: np. wiórki parmezanu,
      kulki mozzarelli lub pleśniowy.

      Przepis z Ugotowani.pl
      --
      Madohora

      --
    • 02.11.10, 15:37
      http://m.onet.pl/_m/d6a5b856c50a5b02eee05bb39d30a569,6,1.jpg

      --
      Madohora

      --
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.