Dodaj do ulubionych

A może by tak wątek kulinarny II

02.11.10, 15:33
zamknięty
Dzisiaj kilka przepisów z Ugotowanych pl. Ja ciągle mam nadzieję, że w tym programie znajdę coś ciekawego. No, ale to się okaże z czasem. Może akurat?smile

WŁOSKA ZUPA KREM

1 kg jędrnej dyni, obranej ze skóry i pokrojonej w kostkę
1 puszka pomidorów
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 litra bulionu warzywnego
1/2 główki czosnku
2 łyżki startego świeżego imbiru
3 łyżki śmietany (niekoniecznie)
oliwa extra virgin
przyprawy do smaku: bazylia, oregano, kurkuma, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, przyprawa Kucharek

Wyciskamy czosnek przez praskę, a następnie bardzo krótko podsmażamy na patelni, tak by oddał swój aromat oliwie. Dodajemy pokrojoną dynię, imbir i przyprawy. Całość mieszamy i dusimy do miękkości. Przekładamy pulpę do garnka, dodajemy bulion, pomidory i koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze chwilę i miksujemy.
Propozycja podania: listki bazylii i kawałki ulubionego gatunku sera: np. wiórki parmezanu,
kulki mozzarelli lub pleśniowy.

Przepis z Ugotowani.pl
--
Madohora

--
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny II 02.11.10, 15:46
      zamknięty
      SŁONO - SŁODKIE PANCACE PARTY

      Idea jest następująca: po środku stołu stawiamy stosy gorących placków a wokół niego słono-słodkie dodatki. Goście próbują różnych połączeń i smaków na plackach zrobionych z kilku rodzajów mąki

      Czas przygotowania: 45 min

      Ciasto nr 1 wg babcinego przepisu:

      1 szklanka mąki pszennej
      1 szklanka mąki żytniej z pełnego przemiału
      2 jajka
      1 szklanka mleka
      1/2 szklanki wody
      szczypta soli
      oliwa do smażenia

      Ciasto nr 2 w amerykańskim stylu:

      1 szklanka mąki kukurydzianej
      1 szklanka mąki pszennej lub orkiszowej
      3 jajka
      1 szklanka mleka
      2 łyżeczki sody oczyszczonej
      4 łyżki brązowego cukru, cynamon
      szczypta soli
      masło do smażenia

      Przykładowe nadzienia:

      - grillowane bakłażany z sezamem i pomidorami
      - kurki w sosie curry z rozmarynem
      - śmietanowy szpinak z fetą i migdałami
      - szynka parmeńska ze świeżymi figami i syropem klonowym
      - gruszki, ser pleśniowy i czekolada

      Ciasto nr 1

      Łączymy wszystkie suche składniki. Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy z nich pianę. Żółtka, mleko i wodę dodajemy do suchych składników, miksujemy. Na koniec delikatnie łączymy ciasto naleśnikowe z pianą i smażymy cienkie placki.

      Ciasto nr 2

      Łączymy wszystkie suche składniki i miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki. Ciasto musi być gęstsze niż to na tradycyjne naleśniki. Na patelni formujemy niewielkie placuszki i smażymy z każdej strony na zloty kolor.

      Przepis p.Agnieszki z Ugotowani.pl

      --
      Madohora

      --
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny II 02.11.10, 15:56
      zamknięty
      GORĄCE JABŁKA ŁASUCHA *

      1 kg jabłek (najlepsze odmiany: Szara Reneta lub Golden Delicius)

      Składniki do nadzienia:

      garść ulubionych bakalii: np. pistacji, orzechów włoskich, rodzynek, żurawiny, fig, śliwek suszonych, ziaren słonecznika;
      3 łyżki miodu
      cynamon
      przyprawa do piernika - moja uwaga, ja bym raczej dodała zmielonych goździków, bo co za dużo to też niezdrowosmile

      Jabłka kroimy wzdłuż, następnie wydrążamy środki. Do ich wnętrza nakładamy nadzienie (bakalie wymieszane z miodem, cynamonem i przyprawą do piernika). Pieczemy do miękkości. W zależności od wielkości jabłek ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Pieczone jabłka podajemy natychmiast. Dla łasuchów deser dekorujemy lodami.

      Przepis p. Agnieszki z Ugotowani.pl

      *O jaka śliczna nowa nazwa, na stary deser - a to są po prostu pieczone jabłka, które już nasze babcie piekły w piekarnikach tzw. kachlokówsmile
      --
      Madohora

      --
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny II 02.11.10, 16:06
      zamknięty
      ZUPA Z ZIÓŁ

      świeże zioła (natka pietruszki, kolendra, bazylia, oregano), świeży szpinak, 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin, 2 czerwone cebule, 1 papryczka chilli, 2l bulionu warzywnego,
      200ml gęstej śmietanki, pasta z zielonego chilli

      Wlewamy do garnka odrobinę oliwy z oliwek, na której szklimy cebulę. Dodajemy czosnek, chilli, natkę i inne zioła. Następnie wrzucamy posiekany szpinak i kilka łyżek bulionu oraz pastę chilli. Smażymy wszystko przez chwilę, ciągle mieszając. Wlewamy resztę bulionu. Gotujemy 10 minut. Na końcu dodajemy śmietanę.

      Przepis z Ugotowani.pl
      --
      Madohora

      --
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny II 02.11.10, 16:13
      zamknięty
      RYBA Z MASŁEM ORZECHOWYM

      3-4 rodzaje białej ryby w filetach, 6-8 cytryn, masło, świeży szpinak, ryż jaśminowy,
      ryż czarny, masło orzechowe, pieprz, sól

      Gotujemy rybę w soku z cytryny (sam sok z cytryny). Przesmażamy szpinak na maśle. Podgrzewamy masło orzechowe i podajemy w ustawieniu: na szpinaku ryba, a na rybie masło orzechowe, obok ryż.

      Przepis p. Roberta z Ugotowani.pl
      --
      Madohora

      --
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny II 02.11.10, 16:20
      zamknięty
      CHLEBEK BANANOWY Z BAKALIAMI

      250g mąki, bakalie, 5 dojrzałych bananów, 125g masła, soda oczyszczona, 5 łyżek miodu,
      2 jajka, tabliczka czekolady gorzkiej, 125g cukru, 50 dag truskawek (mogą być mrożone)

      W dużym naczyniu mieszamy roztopione masło z rozgniecionymi bananami. Dodajemy cukier, roztrzepane jajko i bakalie, całość mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z sodą. Ciągle mieszamy. Otrzymane ciasto pieczemy przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 170°C.

      Przepis Roberta z Ugotowani.pl
      --
      Madohora

      --
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny II 02.11.10, 16:32
      zamknięty
      PIEROŻKI W TRZECH WARIANTACH

      Ciastokiss Ciasto do wszystkich rodzajów pierogów:

      2 szklanki mąki, szczypta soli, ciepła woda do zagniatania

      Składniki mieszamy ze sobą i zagniatamy ciasto. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kółka na pierogi. Pierogi nadziewamy odpowiednim farszem i zlepiamy. Gotowe pierogi wrzucamy do osolonej wrzącej wody. Po wypłynięciu gotujemy około 2-3 minut. Podajemy z dowolnym sosem lub polane masłem.

      Przepis P. Urszuli z Ugotowani.pl


      *Farsze w następnych przepisach
      --
      Madohora

      --
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny II 02.11.10, 16:36
      zamknięty
      *FARSZ DO PIEROGÓW ZE SZPINAKIEM, FETĄ I KURCZAKIEM

      1 grillowana pierś kurczaka pokrojona w drobną kostkę, 250 g szpinaku blanszowanego (posiekanego), pół kostki sera feta, szczypta gałki muszkatołowej, 1 ząbek czosnku, kilka listków posiekanej mięty, świeżo mielony pieprz czarny

      Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, przyprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem. Następnie uzyskanym farszem nadziewamy pierożki.

      Przepis P. Urszuli z Ugotowani.pl
      --
      Madohora

      --
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny II 02.11.10, 16:42
      zamknięty
      *FARSZ Z ŁOSOSIEM I RICOTTĄ

      350 g filetów świeżego łososia, 350 g łososia wędzonego, 80 g sera ricotta (fety lub twarożku śmietankowego), 1 jajko, około 5 łyżek tartego parmezanu, 2 łyżki posiekanego koperku
      sól, pieprz do smaku

      Filety świeżego łososia myjemy, odcinamy skórkę, jeszcze raz myjemy i suszymy. Gotujemy na parze lub pieczemy w piekarniku bez przykrycia, aby mięso nie było wilgotne. Po upieczeniu/ugotowaniu, rybę osuszamy na papierowym ręczniku i dzielimy na większe części wyjmując ości. Drobno siekamy nożem. Mieszamy z posiekanym łososiem wędzonym, serem ricotta, jajkiem, parmezanem i koperkiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Nadzienie nie powinno być rzadkie. W razie potrzeby dodajemy więcej tartego parmezanu

      Przepis p. Urszuli z Ugotowani.pl
      --
      Madohora

      --
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny II 02.11.10, 16:45
      zamknięty
      FARSZ Z GRUSZKĄ I GORGONZOLĄ

      2 duże gruszki, 50 g sera z niebieską pleśnią, 1 pełna szklanka utartego parmezanu,
      1 łyżka bułki tartej, sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

      Gruszki myjemy, obieramy i trzemy na grubej tarce. Następnie zawijamy w czystą ściereczkę i dokładnie odciskamy sok. Gruszkę mieszamy ze startym na grubej tarce serem pleśniowym, parmezanem i bułką tartą. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Nadzienie wstawiamy do lodówki. Można przygotować wcześniej.

      Przepis p. Urszuli z Ugotowani.pl
      --
      Madohora

      --
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny II 02.11.10, 16:55
      zamknięty
      POLĘDWICZKI WIEPRZOWE

      2 duże polędwiczki wieprzowe, marynata do mięs, mąka, olej, 500g borowików, 150 ml śmietanki, świeża natka pietruszki, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, parmezan,
      malutkie ziemniaki, cytryna, masło, mix sałat, pomidorki koktajlowe, świeże figi

      Dwie polędwiczki kroimy w plastry 1-2 cm. Przyprawiamy solą i pieprzem lub marynujemy w dowolnej marynacie do mięsa. Plastry mięsa obtaczamy delikatnie w mące, obsmażamy na odrobinie oleju z obu stron. Podlewamy trochę wodą, dodajemy liść laurowy, pieprz, ziele angielskie i dusimy do miękkości. Borowiki czyścimy, kroimy na ćwiartki i zalewamy wrzątkiem na kilka minut. Można też chwilę podgotować. Grzyby dodajemy do sosu i dusimy jeszcze chwilę z mięsem. Na koniec do wytworzonego sosu wlewamy 150 ml śmietany, może być kremówka 30%. Następnie dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki. Całość można posypać parmezanem. Ziemniaki w garniturkach dokładnie myjemy, układamy na papierze do pieczenia, dodajemy plaster cytryny, odrobinę masła i świeżą natkę pietruszki. Zawijamy taki pakunek i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180°) na 40 min. Mix sałat myjemy, dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe i figi. Polewamy sosem do sałatki (oliwa z oliwek, cytryna, przyprawy).

      Przepis p. Urszuli z Ugotowani.pl

      --
      Madohora

      --
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny II 02.11.10, 17:03
      zamknięty
      TORT PAWŁOWEJ

      6 białek, 300g cukru, łyżka octu winnego, bita śmietana, owoce (maliny, figi, marakuja, jeżyny)

      Ubijamy białka na sztywną pianę, dodając po łyżce cukru. Na koniec wlewamy łyżkę octu i wykładamy na papier do pieczenia formując koło. Piekarnik nagrzewamy do 180° i wstawiamy bezę na 2 minuty. Następnie (bez wyjmowania bezy z piekarnika) zmniejszamy temperaturę do 150° i pieczemy 1h i 15min. Następnie wyjmujemy bezę i wystudzamy. Ubijamy śmietanę na sztywno. Na wystudzoną bezę nakładamy śmietanę i świeże owoce: maliny, figi, marakuję, jeżyny.

      Przepis p. Urszuli z Ugotowani.pl

      --
      Madohora

      --
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny II 02.11.10, 17:15
      zamknięty
      KREWETKI NA PATYKU

      1 kg surowych, obranych krewetek z ogonkami, oliwa z drugiego tłoczenia, 50 g masła, czosnek, 2 bagietki, pieprz, sól, cytryna, białe wytrawne wino

      Umyte krewetki wrzucamy do miski, zalewamy winem i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, następnie podsmażamy na niej czosnek wyciśnięty przez praskę. Lekko podsmażony czosnek odcedzamy od oliwy i dodajemy do krewetek. Zostawiamy na 30min. Po tym czasie w pozostałej ilości oliwy rozpuszczamy 50 gram masła. Na rozgrzane masło z oliwą wrzucamy krewetki i podsmażamy z obu stron. Oddzielnie podsmażamy cytrynę do dekoracji. Krewetki podajemy z bagietką i cytryną.

      Przepis Roberta z Ugotowani.pl
      --
      Madohora

      --
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny II 02.11.10, 17:25
      zamknięty
      POLĘDWICA

      2 warkocze polędwicy wieprzowej, pieprz zielony, masło, olej rzepakowy, sól, Sałatka:
      15 dag orzechów pinii, 80 dag cukinii, 25 dag pomidorków truskawkowych, oliwa extra virgin
      słodki sos sojowy, 50 dag soli kuchennej, 1 opakowanie rukoli

      Ubijamy polędwicę, marynujemy ją w oliwie z oliwek razem z solą i pieprzem. Pół kg soli wsypujemy na patelnię i podgrzewamy. Wsypujemy do soli orzeszki pinii i podsmażamy przez kilka minut tak, aby zarumieniły się i oblepiły solą. Następnie odcedzamy je. Na suchej patelni podsmażany pomidorki przekrojone na pół, również na suchej patelni podsmażamy pokrojoną w plasterki cukinię. Podsmażone warzywa mieszamy z rukolą, orzeszkami, dodajemy oliwę z oliwek i sos sojowy. Zamarynowaną polędwicę podsmażamy na patelni. Polędwicę podajemy na sałatce.

      Przepis ze strony Ugotowani.pl
      --
      Madohora

      --

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka