Dodaj do ulubionych

Zaproszenie na drinka

14.12.11, 12:41
Wszystkie przepisy zaczerpnięte zostały z książeczki "Kuchnia Cesarska" oraz Super kuchnia ale wydanie Kanadyjskie, więc mogą nas trochę zaskakiwać ale kto ma czas i ochotę może spróbuje sobie coś z tego zrobić piwo
--
http://img8.glitery.pl/dev8/0/104/576/0104576303.gif
--
Obserwuj wątek
    • madohora Re: Zaproszenie na drinka 14.12.11, 12:43
      KOKTAJL WATERLOO

      ½ szklanki naparu kawy naturalnej, 3-4 łyżki koniaku, ¼ szklanki wytrawnego wermutu, gałka muszkatołowa

      Do shakera wlać napar, koniak i wino, wymieszać. Następnie rozlać do koktajlowych kieliszków, włożyć kostki lodu, posypać startą gałką muszkatołową i zaraz podawać ze słomką.

      --
      Madohora- NIKISZOWIEC
      http://img6.glitery.pl/dev6/0/104/576/0104576211.gif
    • madohora Re: Zaproszenie na drinka 14.12.11, 12:46
      KRUSZON ALA CESARZOWA

      2 szklanki soku jagodowego, szklanka rumu, butelka szampana, sok z cytryny do smaku

      Wszystkie składniki wymieszać razem, przelać do szklanej wazy, włożyć kostki
      lodu. Podawać razem z łyżką czerpakową

      --
      http://img8.glitery.pl/dev8/0/104/576/0104576303.gif
      --
    • madohora Re: Zaproszenie na drinka 14.12.11, 12:48
      LIKIER CESARSKI

      2 szklanki spirytusu, 2 szklanki soku wiśniowego, łyżka otartej skórki
      cytrynowej, łyżka otartej skórki pomarańczowej, 2 dag rodzynków

      Spirytus wlać powoli do soku wiśniowego, szybko mieszając. Następnie dodać
      skórkę cytrynową i pomarańczową, zakorkować, wstawić do chłodnego pomieszczenia
      na 4 miesiące. Potem przecedzić, przelać do butelek, włożyć opłukane rodzynki,
      zakorkować i pozostawić na 6 miesięcy.

      --
      Madohora- NIKISZOWIEC
      http://img6.glitery.pl/dev6/0/104/576/0104576211.gif
    • madohora Re: Zaproszenie na drinka 14.12.11, 12:51
      LI KIER CESARZA

      2 szklanki spirytusu, 5 dag kawy naturalnej, 5 dag czekolady w proszku, szklanka miodu naturalnego, 2 szklanki wody

      Spirytus połączyć ze zmieloną kawą i czekoladą, zakorkować. Pozostawić na 2 tygodnie, wstrząsając codziennie. Miód zagotować z wodą, wlewać powoli przecedzony spirytus ciągle mieszając. Następnie przelać do butelek, zakorkować i pozostawić w chłodnym pomieszczeniu na kilka miesięcy.

      --
      http://img8.glitery.pl/dev8/0/104/576/0104576303.gif
      --
    • madohora Re: Zaproszenie na drinka 14.12.11, 12:52
      [b]LIKIER ORZECHOWY „RADCY DWORU” [/b]

      2 szklanki spirytusu, 25 dag zielonych orzechów włoskich, szklanka miodu naturalnego, szklanka wody, 4 dag orzechów laskowych, goździki i cynamon do smaku

      2 szklanki spirytusu połączyć z umytymi i pokrojonymi orzechami oraz przyprawami i orzechami. Zakorkować i pozostawić na 2 tygodnie, wstrząsając codziennie. Miód zagotować z wodą, wystudzić, wlewać powoli do przecedzonego spirytusu, ciągle mieszając. Następnie przelać do butelek, włożyć obrane ze skórek orzechy i pozostawić w chłodnym pomieszczeniu na kilka miesięcy. Nalewać do kieliszków z orzechami

      --
      Madohora- NIKISZOWIEC
      http://img6.glitery.pl/dev6/0/104/576/0104576211.gif
    • madohora Re: Zaproszenie na drinka 14.12.11, 12:53
      NALEWKA DERENIOWA

      2 szklanki spirytusu, 15 dag derenia, 5 dag suszonych jagód, 5 dag rodzynków, 2 szklanki wody, ¼ szklanki miodu naturalnego

      Spirytus połączyć z utuczonymi dereniami, jagodami i opłukanymi rodzynkami, zakorkować i pozostawić na 2 miesiące, wstrząsając codziennie. Wodę zagotować z miodem, wystudzić, wlewać powoli do przecedzonego spirytusu, ciągle mieszając. Następnie przelać do butelek, zakorkować i pozostawić w chłodnym pomieszczeniu na kilka miesięcy.

      --
      http://img8.glitery.pl/dev8/0/104/576/0104576303.gif
      --
    • madohora Re: Zaproszenie na drinka 14.12.11, 12:54
      NALEWKA MUSZKATUŁOWA

      2 szklanki spirytusu, w szklanki wodym 4 dag cukru, 2 gałki muszkatołowe, 1 dag rodzynków

      Wodę zagotować z cukrem, wystudzić, wlewać powoli do spirytusu ciągle mieszając, dodać startą gałkę muszkatołową, zakorkować i pozostawić na kilka miesięcy. Następnie przecedzić do butelek, włożyć opłukane rodzynki, zakorkować i jeszcze pozostawić na kilka miesięcy
      --
      Madohora- NIKISZOWIEC
      http://img6.glitery.pl/dev6/0/104/576/0104576211.gif
    • madohora Re: Zaproszenie na drinka 14.12.11, 12:56
      [b][COLO=GREEN]NALEWKA MUSZKATUŁOWA [/COLOR][/b]

      2 szklanki spirytusu, w szklanki wodym 4 dag cukru, 2 gałki muszkatołowe, 1 dag
      Wodę zagotować z cukrem, wystudzić, wlewać powoli do spirytusu ciągle mieszając dać startą gałkę muszkatołową, zakorkować i pozostawić na kilka miesięcy.
      Następnie przecedzić do butelek, włożyć opłukane rodzynki, zakorkować i jeszcze
      pozostawić na kilka miesięcy smile
      --
      Madohora- NIKISZOWIEC
      http://img6.glitery.pl/dev6/0/104/576/0104576211.gif
    • madohora Re: Zaproszenie na drinka 14.12.11, 12:57
      N APÓJ MIGDAŁOWY

      5 dag migdałów, butelka białego wytrawnego wina

      Migdały sparzyć, obrać ze skórki, zrumienić, zetrzeć wsypać do butelki z winem,
      zakorkować i pozostawić na 2 miesiące. Następnie przecedzić i do razu podawać.

      --
      Madohora- NIKISZOWIEC
      http://img6.glitery.pl/dev6/0/104/576/0104576211.gif
    • madohora Re: Zaproszenie na drinka 14.12.11, 12:59
      NAPÓJ MLECZNY PO CESARSKU

      2 szklanki mleka, pół laski wanilii, 1-2 banany, 10 dag serka homegeniozwanego,
      8 dag cukru

      Mleko zagotować z drobno pokrajaną wanilią, przecedzić i wystudzić. Banany umyć,
      sparzyć, obrać ze skórki, rozdrobnić w mikserze razem z serkiem i cukrem,
      Następnie połączyć z mlekiem, rozlać do wysokich szklaneczek i zaraz podawać.

      Jak to jest przy nalewkach – to to jest może dobre na kaca?

      --
      Madohora- NIKISZOWIEC
      http://img6.glitery.pl/dev6/0/104/576/0104576211.gif
    • madohora Re: Zaproszenie na drinka 14.12.11, 13:06
      PONCZ NAPOLEOŃSKI

      1/3 szklanki wody, otarta skórka pomarańczowa, 10 dag cukru, butelka czerwonego wytrawnego wina, 2/3 szklanki rumu, sok cytrynowy i pomarańczowy do smaku.

      Wodę zagotować ze skórką pomarańczową, przecedzić, połączyć z cukrem, winem i rumem, doprawić. Następnie przelać do kryształowej lub szklanej wazy, włożyć kostki lodu i zaraz podawać z łyżką czerpakowa.

      --
      http://img8.glitery.pl/dev8/0/104/576/0104576303.gif
      --
    • madohora Re: Zaproszenie na drinka 14.12.11, 13:07
      KOMPOT ZE ŚLIWEK PO KRÓLEWSKU
      35 dag suszonych śliwek, 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina, cynamon, 10 dag
      cukru, ½ szklanki kremowej śmietanki, 3 dag cukru pudru.

      Śliwki umyć, zalać winem, dodać cynamon i pozostawić na 3-4 godziny. Następnie
      ugotować, przetrzeć, doprawić, rozlać do kompotierek, wystudzić. Potem obłożyć
      dekoracyjnie ubitą śmietanką z cukrem oraz podawać z łyżeczką

      --
      Madohora- NIKISZOWIEC
      http://img6.glitery.pl/dev6/0/104/576/0104576211.gif
    • madohora Re: Zaproszenie na drinka 14.12.11, 13:08
      KRUSZON A LA KSĄŻĘ

      20 dag brzoskwiń z kompotu, 2 szklanki białego wytrawnego wina, 1/3 szklanki
      likieru ananasowego.
      Brzoskwinie rozbić w mikserze, połączyć z winem i likierem. Następnie przelać do
      wazy, włożyć kostki lodu. Podawać z łyżką czerpakową.
      --
      Madohora- NIKISZOWIEC
      http://img6.glitery.pl/dev6/0/104/576/0104576211.gif
    • madohora Re: Zaproszenie na drinka 14.12.11, 13:08
      KRUSZON WERSALSKI

      30 dag pomarańcz, butelka szampana, 1/3 szklanki wiśniówki, ¼ szklanki soku
      malinowego

      Pomarańcze umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w kostkę usuwając pestki,
      włożyć do wazy, wlać szampan, likier i wódkę oraz sok. Zamieszać. Dodać kostki z
      lodu. Podawać z łyżką czerpakową.

      --
      http://img8.glitery.pl/dev8/0/104/576/0104576303.gif
      --
    • madohora Re: Zaproszenie na drinka 14.12.11, 13:09
      LEMONIADA PO WERSALSKU

      1/3 szklanki soku cytrynowego, 8 dag miodu naturalnego, 2-3 łyżki likieru
      miętowego, woda sodowa, 4 plasterki cytryny

      Do wysokich szklaneczek wlać sok cytrynowy, dodać miód, likier i wodę sodową,
      wymieszać, włożyć kostki lodu oraz plasterki cytryny, zaraz podawać ze słomką.
      --
      http://img8.glitery.pl/dev8/0/104/576/0104576303.gif
      --
    • madohora Re: Zaproszenie na drinka 14.12.11, 13:10
      LIKIER KRÓLEWSKI

      ¾ szklanki wody, 20 dag cukru, 5 dag rodzynków, 5 dag daktyli, 5 dag fig, 3 dag
      otartej skórki pomarańczowej, 1l rumu

      Wodę zagotować z cukrem, wystudzić, dodać drobno pokrojone bakalie i skórkę
      pomarańczową, wymieszać z rumem, przelać do gąsiorka, zakorkować. Pozostawić na
      10 dni, wstrząsając codziennie. Następnie przelać przez lejek z watą do butelek,
      zakorkować pozostawić na 5 miesięcy.
      LIKIER KRÓLEWSKI

      ¾ szklanki wody, 20 dag cukru, 5 dag rodzynków, 5 dag daktyli, 5 dag fig, 3 dag
      otartej skórki pomarańczowej, 1l rumu

      Wodę zagotować z cukrem, wystudzić, dodać drobno pokrojone bakalie i skórkę
      pomarańczową, wymieszać z rumem, przelać do gąsiorka, zakorkować. Pozostawić na
      10 dni, wstrząsając codziennie. Następnie przelać przez lejek z watą do butelek,
      zakorkować pozostawić na 5 miesięcy.
      --
      http://img8.glitery.pl/dev8/0/104/576/0104576303.gif
      --
    • madohora Re: Zaproszenie na drinka 14.12.11, 13:11
      MELANŻ KRÓLEWSKI

      4 dag kawy naturalnej, 2 szklanki wody, 4 żółtka, 5 dag miodu naturalnego, 1/3
      szklanki śmietanki, 1/3 szklanki koniaku

      Zaparzoną kawę przecedzić. Żółtka utrzeć z miodem, wlewać powoli gorącą
      śmietankę i kawę szybko mieszając trzepaczką. Następnie rozlać do filiżanek,
      wlać koniak i zaraz podawać.

      --
      Madohora- NIKISZOWIEC
      http://img6.glitery.pl/dev6/0/104/576/0104576211.gif
    • madohora Re: Zaproszenie na drinka 14.12.11, 13:12
      MIÓD PITNY ZAMKOWY

      50 dag miodu naturalnego, 1 l. wody, 2 łyżki soku cytrynowego, 2 g fosforanu
      amonowego, matka drożdżowa, 2 szklanki soku z czarnej porzeczki, 2 szklanki
      nektaru z owoców leśnych

      Z miodu, wody i soku cytrynowego uwarzyć brzęczkę. Następnie dodać fosforan
      amonu, matkę drożdżową i sok, przelać do gąsiorka, zakorkować korkiem z rurką
      fermentacyjną i pozostawić na kilka tygodni. Potem przelać przez lejek z watą,
      połączyć z nektarem, wlać do butelek, zakorkować i pozostawić na kilka miesięcy.uncertain

      --
      http://img8.glitery.pl/dev8/0/104/576/0104576303.gif
      --
    • madohora Re: Zaproszenie na drinka 14.12.11, 13:13
      NALEWKA POLSKA

      25 dag wiśni, szklanka spirytusu, 10 dag miodu naturalnego, 2 szklanki miodu pitnego

      Wiśnie umyć, włożyć do gąsiorka, zalać spirytusem, zakorkować i pozostawić na 5
      tygodni, wstrząsając codziennie. Potem przelać przez lejek z watą, połączyć z
      miodem i miodem pitnym, rozlać do butelek, zakorkować, przenieść do ciemnego i
      chłodnego pomieszczenia i pozostawić na kilka miesięcycrying

      --
      http://img8.glitery.pl/dev8/0/104/576/0104576303.gif
      --
    • madohora Re: Zaproszenie na drinka 14.12.11, 13:14
      NALEWKA ZAMKOWA

      10 dag suszonych śliwek, 10 wiśni, 2 szklanki spirytusu, 10 dag cukru, 10 dag
      goździków, 1 2/3 szklanki wody.

      Owoce umyć, rozdrobnić, włożyć do gąsiorka, zalać spirytusem, wsypać cukier i
      goździki, wlać przegotowaną, wystudzoną wodę, zakorkować. Pozostawić na 10 dni,
      wstrząsając codziennie. Potem przelać przez lejek z watą do butelek, zakorkować.
      Przenieść do ciemnego i chłodnego pomieszczenia, pozostawić na kilka miesięcy.
      --
      Madohora- NIKISZOWIEC
      http://img6.glitery.pl/dev6/0/104/576/0104576211.gif

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka