Dodaj do ulubionych

Zaskocz go w Walentynki

29.01.12, 19:32
zamknięty
Zaskocz go w Walentynki

Już nasza prababcia ten sekret była skłonna ci zdradzić,
Że droga do jego serca przez żołądek prowadzi
    • madohora Re: Zaskocz go w Walentynki 29.01.12, 19:58
      zamknięty
      NALEŚNIKI WARZYWNE Z BAZYLIĄ

      Składniki: 4 jajka, 2 łyżki mąki, po ½ strąka czerwonej, zielonej i żółtej papryki, 2 dymki, 7 dag mrożonej fasolki szparagowej, po 7 dag brokułu i kalafiora, marchewka, 4 łyżki masła, oliwa, sól, pieprz, zioła prowansalskie, świeża bazylia pomidorki koktajlowe

      Papryki oczyścić, pokroić w kostkę. Dymki obrać, pokroić w piórka, szczypior grubo posiekać. Fasolkę rozmrozić, pokroić na małe kawałki. Brokuł i kalafior oczyścić, podzielić na różyczki. Marchewkę obrać, pokroić w słupki. Jajka wymieszać z mąką, szczyptą soli i pieprzu. Usmażyć ma maśle cienkie naleśniki. Oliwę rozgrzać na patelni, włożyć warzywa (bez szczypiorku), smażyć około 5 minut. Oprószyć solą i pieprzem, posypać szczypiorkiem, podlać 2-3 łyżkami wody,
      dusić 10 minut. N każdym naleśniku ułożyć porcję warzyw, naleśnik złożyć na pół.
      Podawać z pomidorkami koktajlowymi i bazylią.
    • madohora Re: Zaskocz go w Walentynki 29.01.12, 20:03
      zamknięty
      TORCIK GRZYBOWY

      Składniki:
      350 ml mleka, 2 jajka, szklanka mąki, oliwa, 60 dag pieczarek, cebula, 8 dag boczku, 4 listki szałwii, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki masła, 25 dag twarożku, olej, sól, pieprz

      Mleko zmiksować z jajkami i mąką, łyżką oliwy i szczyptą soli na gładkie ciasto. Usmażyć naleśniki. Pieczarki oczyścić, pokroić na plasterki. Cebulę obrać, posiekać. Boczek pokroić w paski. Pieczarki, cebulę i boczek dusić 10 minut na odrobinie oliwy. Dodać posiekaną szałwię i czosnek, wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem, ostudzić. Miękkie masło wymieszać z twarożkiem. Masą posmarować jeden naleśnik, ułożyć cienką warstwę pieczarek. Przykryć kolejnym naleśnikiem, posmarować masą twarożkową i ułożyć pieczarki. W ten sam sposób
      ułożyć resztę warstw. Torcik wstawić na godzinę do lodówki. Przed podaniem udekorować pomidorkami koktajlowymi. Udekorować natką.
    • madohora Re: Zaskocz go w Walentynki 29.01.12, 20:10
      zamknięty
      POWINNOŚĆ KUCHMISTRZOWSKA

      Kuchmistrzowi należy myśleć o wygodzie wszystkich gości i domowych w potrawach z ukontentowaniem starając się o to, żeby żaden podczas dobrej myśli, pana nie turbował, albo po wesołej myśli cholerycznego nie dodał humoru. Temuż należy potrawy wszystkie akkomodować kucharzom i one ze spiżarni wydać do kuchni, wiedzieć co który kucharz gotować będzie i co mu do potraw wiele, umieć zaprawować, kosztować a którego kondymentu nie dostawa dodać albo zbytni temperować, miarę smakiem a niezbytecznie zaprawić korzeniem. Akomodować się naprzód smakowi pana swego. Który smak kuchmistrz ma rozumieć i znać. Na
      gośicach się też znać, którym do smaku zaprawy akomodować, miejsce bankietu znać
      i czas. Jeżeli w zimie albo lecie, na wiosnę albo jesieni, na przykład posłów francuskich, niemieckich – niemieckimi, włoskich – włoskimi, polskich – polskimi, a tak gdzie potaziów i zup nie znają, polskimi pieprznymi cieszyć potrawami. Powinien też kuchmistrz wiedzieć czas, o której godzinie ma być dawany bankiet i to się bardzo pytać, bo należy żeby kucharze potraw dogotowali albo nie rozwarzyli, nie rozmączyli pieczystego nie wysuszyli, do czego smaku,
      pieczystego nie wysuszyli, dla czego smak i ozdoba ginie, bo jest to własność potraw, które nie tylko smaczne ale i pięknie nagotowane być mają. Ma też kuchmistrz o całym rzędzie kuchennym wiedzieć naczyń i o liczbie Onego. Kucharzów w posłuszeństwie, poczciwości, trzeźwości trzymać i ochędóstwoe, we wszystkim chroniąc się tego, co by miało akominationem człowiekowi uczynić. A sam ma być do tego powodem, ochędożny, trzeźwy, uczynny, wierny a nade wszystko panu swemu życzliwy i prędki.
    • madohora Re: Zaskocz go w Walentynki 29.01.12, 20:20
      zamknięty
      O KUCHMISTRZU I JEGO POWINNOŚCIACH

      Kucharz ma być:
      1. ochędożny,
      2. z czupryną albo głową wyczesaną, ogoloną,
      3. rękami umytemi,
      4. paznokciami oberznionymi,
      5. opasany fartuchem białym,
      6. trzeźwy
      7. nie swarliwy,
      8. pokorny,
      9. chyży,
      10. smak dobrze rozumiejący,
      11. condimeta albo potrzeby do potraw dobrze znający,
      12. a nade wszystko wszystkim usługujący.
    • madohora Re: Zaskocz go w Walentynki 29.01.12, 20:52
      zamknięty
      OZDOBA POTRAW

      Do ozdoby potraw należą nie tylko te rzeczy, które z siebie smak albo zapach wydają, ale też które w sobie substancji żadnej nie mając na pozór tylko kładzione bywają. Wolno jednak każdemu ozdobić potrawę jako rozumie, zważając na to jeżeli z upodobaniem autora bankietu albo pana własnego. Wolno jednak wymyślić jaką chcesz albo rozumieć okładkę ale i Limonie, oliwki, kapary, cytryny, pomarańcze, daktyle, rodzynki wszelakie i dobre kasztany, pimele,
      pistacje, brunelle, ślimaki, ostrygi, szparagi, pieczarki, smarze, pietruszka, koper, cebula, szczypior, kucmerka, ogórki, karczochy, kardy, Brokuły, bulwy, agrest, wino, jagody, cukry różne, biszkopty, migdały różne, okładki z ciast i serów różnych i inne wszystkie generaliter do ozdoby służące, tak ogrodne jako i z drzew różnych i ogrodów cudzoziemskich, wolno mówię do ozdoby potraw wymyślić z nich okładkę. Jednak tak akomodować ozdobę potraw, która by we wszystkim smakowi akomodowała.
    • madohora Re: Zaskocz go w Walentynki 29.01.12, 21:05
      zamknięty
      O POSYPYWANIU CHLEBEM POTRAW

      Obsypywanie chlebem tartym potraw żadnego smaku nie czyni, ale potrawę oczernioną dla tego obsypują chlebem żeby była udatniejsza, bo oczy zachęcają apetyt, ma tedy być chleb rumiany suchy, jeżeli chcesz obsypywać. Lepiej jednak uczynisz, kiedy potrafisz ze sama przez siebie potrawa będzie piękna, nie brudna, smaczna, której chlebem nie trzeba osypywać.
    • madohora Re: Zaskocz go w Walentynki 29.01.12, 21:08
      zamknięty
      ROSÓŁ POLSKI

      Sposób gotowania polskiego rosołu jest taki: weź materyję mięsną, wołową, albo cielęcą, jarząbka albo kuropatwę, gołębie i cokolwiek mięsnego jest, co być może do rosołu gotowane i zwierzyny wszystkie, wymocz, wysol pięknie i ułóż w garnku, ociągnij. Ten zaś rosół, w którymś ociągał, kiedy się podstoi przecedź przez sito i wlej materyję mięsną, włóż pietruszki, masła, przysol, odejmij, gdy dobre, daj gorąco na stół. Trzeba też to wiedzieć, że na każdy rosół włożyć co potrzeba, żeby wodą albo wiatrem nie śmierdział, to jest pietruszki albo kopru, cebul albo czosnku, kwiatu muszkatowego, albo rozmarynu, żadnego nie oszpeci rosołu.
    • madohora Re: Zaskocz go w Walentynki 29.01.12, 21:12
      zamknięty
      CĄBER Z MIODOWNIKIEM

      Takowyż cąber uciąwszy namocz w occie piwnym i soli przez godzin sześć a według zwyczaju uwarzywszy go w occie z wodą, weźmij miodownika utartego albo też przez sito przebitego, wlej wina, octu, słodkości, rodzynków wielkich, migdałów prażonych, pieprzu, szafranu, cynamonu, limonii, przyważ a daj na stół.
    • madohora Re: Zaskocz go w Walentynki 29.01.12, 21:18
      zamknięty
      O LANIU WINA DO POTRAW

      Lubo wino żadnej potrawy nie zepsuje i są niektóre takowe, które w samym winie gotowane bywają i ma swój osobny smak i które na swym miejscu znajdziesz, te jednak, które potrzebują octu, wino niewiele doda im swlu i każda być może bez wina, zwłaszcza te które słodkości potrzebują i może być każda potrawa bez wina dobrze nagotowana, tylko wygodzić octem a słodkością. I w cesarskich kuchniach lubo tam, gdzie się wina rodzą a bez wina gotują, jednak to nie w smak kucharzom, tym po wczorajszym piwie, bo radzi winem gardło płuczą.
    • madohora Re: Zaskocz go w Walentynki 29.01.12, 21:35
      zamknięty
      POTRAWA ŻÓŁTA W DOBREJ JUSZE

      Weźmi jarząbka albo kuropatwę, ptaszki albo gołębie, kapłona albo cielęcinę, albo co chcesz (może dzisiaj kurczaka?). Wymocz, wpuść w garniec, zasol, odwarz,odbierz, nacedź znowu tym rosołem i pietruszki włóż, a gdy dowiera wtedy daj gąszczu, octu, słodkości, szafranu, pieprzu, cynamonu, rodzynków obojga, limonii, przywarz.
    • madohora Re: Zaskocz go w Walentynki 29.01.12, 21:39
      zamknięty
      O KŁADZENIU RODZYNKÓW DO POTRAW

      Rodzynki, tak wielkie jak i drobne kładzione być mają tylko do tych potraw, które słodzone być mają a kto inaczej czyni ten błądzi przeciw terminom kuchmistrzowskim
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka