Dodaj do ulubionych

Jej wysokość truskawka

19.06.12, 23:40
zamknięty
Poziomka truskawka (Fragaria ×ananassa Duchesne) – mieszaniec dwóch gatunków
poziomki z rodziny różowatych (Rosaceae Juss.). Ma wiele nazw zwyczajowych:
poziomka ananasowa, poziomka wielkoowocowa, najczęściej jednak nazywana jest
po prostu truskawką. Mieszaniec ten został uzyskany w Europie przez
skrzyżowanie pochodzącej ze wschodniej Ameryki Północnej poziomki
wirginijskiej (F. virginiana Duch.) z chilijską (F. chiloensis Ehrh.), którego
dokonał Duchesne w 1712 roku. Uprawiana ze względu na smaczne owoce, wyjątkowo
i przejściowo dziczeje (efemerofit).
  • zamknięty
    madohora 19.06.12, 23:45
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3c/Strawberry_closeup.jpg/250px-Strawberry_closeup.jpg
  • zamknięty
    madohora 19.06.12, 23:49
    AROMATYCZNA GALARETKA

    50 dag truskawek, 2 l soku pomarańczowego, 2 galaretki truskawkowe, kandyzowana
    skórka pomarańczowa

    Truskawki pokroić na kawałki i ułożyć w kompotierkach. Sok zagotować, rozpuścić
    galaretki, ostudzić. Zalać owoce, ozdobić skórką. Odstawić do stężenia.
  • zamknięty
    madohora 19.06.12, 23:51
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a6/Truskawki.jpg/180px-Truskawki.jpg
  • zamknięty
    madohora 19.06.12, 23:55
    ZNAKOMITY MUS

    60 dag truskawek, 10 dag cukru, 3 białka, w łyżeczki żelatyny, bita śmietana w
    sprayu

    Truskawki opłukać, osączyć, oderwać szypułki. Cztery owoce odłożyć do dekoracji,
    resztę zmiksować na jednolitą masę z połową cukru. Żelatynę rozpuścić w
    niewielkiej ilości wrzątku, wymieszać z truskawkami. Białka ubić z pozostałym
    cukrem ba bardzo sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo do
    piany po łyżeczce zmiksowanych owoców, Sztywniejący mus rozłożyć do szklanych
    pucharków. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Desery udekorować bitą
    śmietaną i odłożonymi truskawkami.
  • zamknięty
    madohora 22.06.12, 12:28
    http://img5.glitery.pl/dev5/0/111/278/0111278199.gif
  • zamknięty
    madohora 19.06.12, 23:59
    http://www.google.pl/images?q=tbn:qoz8Jl5Vtna_iM::hell.pl/yaal/smietnik/img/fotki/truskawka.jpg
  • zamknięty
    madohora 20.06.12, 00:02
    KREMOWE LODY

    1/2 litra mleka, 8 żółtek, 20 dag cukru, szklanka śmietany kremówki, 30 dag
    truskawek

    Żółtaka utrzeć z cukrem. Miksując wlać gorące mleko. Masę ucierać aż ostygnie.
    Truskawki oczyścić, zmiksować, śmietanę ubić i połączyć z owocami. Mrozić dwie
    godziny. W tym czasie lody kilka razy zmiksować by były pulchne. Nałożyć do
    pucharków, udekorować połówką truskawki lub wafelkiem.
  • zamknięty
    madohora 22.06.12, 12:31
    http://img3.glitery.pl/dev3/0/111/278/0111278317.jpg
  • zamknięty
    madohora 20.06.12, 09:09
    http://www.google.pl/images?q=tbn:qoz8Jl5Vtna_iM::hell.pl/yaal/smietnik/img/fotki/truskawka.jpg
  • zamknięty
    madohora 20.06.12, 09:10
    MARCEPANOWE KOSZYCZKI (dla 4 osób)

    20 dag masy marcepanowej, łyżeczka cukru pudru, 25 dag truskawek

    Masę marcepanową zagnieść z cukrem pudrem. Oddzielić 1/3 rozwałkować, wyciąć
    wąską szklanką cztery kółka. Z pozostałej masy utoczyć cienkie wałeczki. Na
    każdym kółku układać po 3 wałeczki, zlepiając ich końce tak by powstały
    koszyczki. Do każdego koszyczka dokleić wałeczek z marcepanu tworząc kabłąk
    koszyczka. Koszyczki ułożyć na blasze i zapiekać 5 minut w temperaturze 180 C.
    Truskawki umyć, dokładnie osączyć, osuszyć szypułki, następnie pokroić na
    ćwiartki. Marcepanowe koszyczki wypełnić po czubki owocami. Można ozdobić
    kleksem ze śmietany lub posypać cukrem kryształem.
  • zamknięty
    madohora 22.06.12, 12:39
    ***********http://img7.glitery.pl/dev7/0/111/278/0111278303.jpg
  • zamknięty
    madohora 20.06.12, 09:12
    http://www.google.pl/images?q=tbn:tjny2_xq_F1F1M::www.obrazky.pl/obrazky/truskawka-zmutowana-855-OBRAZKY.PL.jpg
  • zamknięty
    madohora 20.06.12, 09:14
    BŁYSKAWICZNY PRZYSMAK

    1 kg truskawek, szklanka śmietany kremówki, łyżka cukru pudru, łyżka cukru kryształu

    Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, Truskawki umyć, osączyć,
    oczyścić z szypułek, 20 dag truskawek zmiksować na jednolitą masę z cukrem
    kryształem. Pozostałe truskawki pokroić na połówki, ułożyć w szklanych
    pucharkach. Udekorować bitą śmietaną i polać truskawkowym sosem.
  • zamknięty
    madohora 20.06.12, 09:16
    http://obrazki.joe.pl/sub_images/truskawka-caluje.gif
  • zamknięty
    madohora 20.06.12, 09:18
    DOMOWY BUDYŃ

    1 l mleka, 2 łyżki cukru kryształu, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, cukier
    waniliowy, 50 dag truskawek, cukier puder

    Z mleka odlać szklankę, wymieszać z mąka. Resztę mleka zagotować z cukrem
    kryształem i waniliowym. Wlać mleko z mąką. Gotować chwilę aż zgęstnieje. Budyń
    rozlać do 4 miseczek. Truskawki oczyścić, pokroić na połówki. Udekorować porcje
    budyniu, oprószyć cukrem pudrem.
  • zamknięty
    madohora 10.06.14, 19:05
    https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQCS1FQIfeA9DYk6vnMmbyEDynPoJ5QYvVctxD_4_gyQdur07Dq3w
    --
    MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
  • zamknięty
    madohora 20.06.12, 09:22
    http://img5.glitery.pl/dev5/0/111/278/0111278199.gif
  • zamknięty
    madohora 20.06.12, 09:24
    GALARETKOWATE CIASTO

    60 dag truskawek, 10 dag cukru, 8 łyżeczek żelatyny, sok z cytryny
    Może być gotowa galaretka w proszku ale "zagęszczona żelatyną" najlepiej w
    kontrastowym kolorze

    Truskawki umyć, oczyścić, pokroić na kawałki. Litr wody zagotować z sokiem z
    cytryny i cukrem. Dodać żelatynę, wymieszać, ostudzić. W formie ułożyć owoce,
    zalać galaretką, zastudzić
  • zamknięty
    madohora 10.06.14, 19:05
    https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQJ0h40mwVUyAqUy5CZ5iaNqm7QkENLVYTnIsPkT_u0NhRsR7Sj1Q
    --
    MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
  • zamknięty
    madohora 20.06.12, 09:26
    http://img5.glitery.pl/dev5/0/111/278/0111278247.gif
  • zamknięty
    madohora 20.06.12, 09:28
    PONCZ DLA DOROSŁYCH

    1, 5 l półsłodkiego czerwonego wina, 1/2 l niegazowanej wody mineralnej, 50 dag
    truskawek
    Truskawki oczyścić, pokroić na kawałki. Wymieszać z winem oraz wodą. Chłodzić 30
    minut.
  • zamknięty
    madohora 20.06.12, 09:29
    http://www.google.pl/images?q=tbn:bd_qUBWhcivhBM::www.strykowski.net/owoce/Czerwona_truskawka_-_silna_czerwien_-_zdjecia_truskawek_1539.jpg
  • zamknięty
    madohora 20.06.12, 09:33
    PTASIE MLECZKO]

    3 duże prostokątne wafle tortowe, 3/4 l śmietany kremówki, 2 galaretki
    truskawkowe, 30 dag truskawek, gotowa polewa czekoladowa

    Galaretki rozpuścić w połowie wody podanej w przepisie na opakowaniu i ostudzić.
    Truskawki oczyścić, rozdrobnić i zmiksować, Ubić śmietankę. Wszystkie składniki
    połączyć. jeden wafel ułożyć w formie. Wyłożyć 1/3 masy, przykryć drugim waflem.
    Wyłożyć 1/3 masy przykryć ostatnim waflem. Na wierzch wyłożyć resztę masy. Formę
    wstawić do lodówki na dwie godziny. Ciasto oblać polewą. Odstawić w chłodne
    miejsce na 30 minut.
  • zamknięty
    madohora 10.06.14, 19:06
    https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS4bl5EyL9l-wUJqav-VheBx_A8xsMitkOLNeM2HARc7spQYdfltg
    --
    MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
  • zamknięty
    madohora 20.06.12, 09:35
    http://www.sztuka-kulinarna.pl/wp-content/uploads/2011/07/truskawka.jpg
  • zamknięty
    madohora 20.06.12, 09:36
    AROMATYCZNY OCET

    1/2 białego octu winnego, 25 dag truskawek, 1/2 pęczka bazylii

    Truskawki umyć, osączyć z szypułek, pokroić na kawałki. Bazylię opłukać,
    posiekać. Owoce i zioła włożyć do dużego słoja, zalać octem i odstawić na 2 dni
    w chłodne miejsce. Odcedzić, przecedzić przez gęste sito, przelać do butelki,
    szczelnie zakręcić. Trzymać w chłodnym miejscu.
  • zamknięty
    madohora 10.06.14, 19:06
    https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSw1uMQNP5iLZ3rPD0qUAOSH4oUtiPZxOZG6FtUX3b64ztzi6511A
    --
    MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
  • zamknięty
    madohora 20.06.12, 09:37
    http://img9.glitery.pl/dev9/0/111/278/0111278303.jpg
  • zamknięty
    madohora 20.06.12, 09:38
    SZYBKI DŻEM

    2 kg truskawek, 2 kg cukru żelującego, sok z 1 pomarańczy

    Truskawki umyć, osączyć, oczyścić z szypułek, pokroić na kawałki. Włożyć do
    rondla, zasypać cukrem. Mieszając gotować ok. 15 minut. Dodać sok, wymieszać.
    Gorący dżem przelać do słoików, dobrze zakręcić. Ustawić do góry dnem, zostawić
    do wystygnięcia.
  • zamknięty
    madohora 20.06.12, 09:40
    http://www.e-diety.pl/img/truskawka.jpg
  • zamknięty
    madohora 20.06.12, 09:41
    LEKKI MUS

    2 kg truskawek, 1 kg cukru żelującego

    Truskawki umyć, osączyć, oczyścić z szypułek, pokroić na kawałki. Przetrzeć
    przez sito, dodać cukier. Mieszać aż cukier się rozpuści. Wlać mus do słoików,
    zakręcić. Słoiki wstawić do garnka z wodą. Gotować około 20 minut w temperaturze
    80 C. Wyjąc, schłodzić.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka