Dodaj do ulubionych

Zagrajmy w pomidora:)

08.08.12, 23:12
http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/JdxGtIzwfWnegi1jWB.jpg
Edytor zaawansowany
  • madohora 08.08.12, 23:13
    - Co to jest?
    - Pomidor
    - Naprawdę?
    - Pomidor
    - Nie, to jest jakaś roślina. Jaka
    - Pomidor...
  • madohora 18.06.16, 20:46
    Ze względu na bogactwo witaminy E i beta-karotenu świeży sok lub przecier można śmiało nazwać eliksirem młodości. Dzięki witaminom z grupy B (działają korzystnie na układ nerwowy) mówi się o czerwonych kulkach, że to pigułki szczęścia stworzone przez naturę. Ostatnio naukowcy donoszą, że także kwas foliowy i brom, zawarte w pomidorach, poprawiają nam humor i łagodzą stany depresyj
  • madohora 13.06.18, 21:56
    ZUPA Z CUKINII I POMIDORÓW

    1,5 k szklanki rosołu drobiowego, oliwa z oliwek, 1 cukinia, 3 ziemniaki, 1 cebula, 5 pomidorów, 2 ząbki czosnku, pęczek bazylii, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, parmezan, sól, pieprz

    Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Podsmażamy na niej cebulę i czosnek. Dodajemy pomidory. Dusimy 5 minut. Cukinię kroimy w kostkę. Wrzucamy rosół i gotujemy 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy posiekaną natką, bazylią i świeżo startym parmezanem.

    --
    serce
  • madohora 28.11.18, 16:40
    K ilka pom idorów po w y p łó k an iu i pokrojeniu
    udusić z A m ada-T ryum fem w ro nd elk u, w sypać
    garść m ąki i w ym ieszać do brze, ro zprow adzić
    rosołem i d odać k ilk a ły ż ek śm ietan y i tro ch ę
    cukru. Po osoleniu należy p rzego tow ać, ciągle
    m ieszając. P rzed podaniem n a stó ł w bić k ilka
    żó łte k i przecedzić. (Zim ową p o rą b ierze się
    zam iast św ieżych pom idorów , k tó ry ch w tej po rze
    niem a, „D agom a" p u ree pom idorow y.
  • madohora 08.08.12, 23:14
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/SUoO9F2HqIV1xIiT9B.jpg
  • madohora 08.08.12, 23:16
    JAJECZNICA Z POMIDORAMI

    4 jajka, 1 duży lub 2 małe pomidory, masło (najlepiej klarowane), dymka, biała i zielona część, sól, pieprz

    Pomidory sparz i obierz ze skórki (jeśli masz specjalną obieraczkę do pomidorów, to obierz bez zalewania wrzątkiem) i pokrój na dość grubą kostkę, w miarę możliwości usuwając większość pestek. Białą część dymki drobniutko posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, wsyp posiekaną białą część dymki, posól (zapobiegnie to przypaleniu). Kiedy dymka będzie zeszklona, dodaj posiekane pomidory i razem przesmażaj, aż pomidory lekko zmiękną. Na patelnię z pomidorami i cebulką wbij jajka i smaż mieszając, aż jajka się zetną i będą miały stopień wysmażenia, jaki lubisz najbardziej. Jajecznicę oprósz solą, pieprzem i posyp posiekaną zieloną częścią dymki.
  • madohora 08.08.12, 23:18
    http://lepszysmak.files.wordpress.com/2010/08/dsc_8661.jpg
  • madohora 08.08.12, 23:19
    Włoskie grzanki Bruschette ]

    1/2 pszennej bagietki pokrojonej na kromki
    3 dojrzałe świeże pomidory (albo całe pomidory z puszki)
    200 g mozzarelli
    2 ząbki czosnku
    1 mała cebula
    po 1/2 łyżeczki suszonej bazylii i oregano
    sól
    pieprz
    oliwki lub kapary do dekoracji

    Pomidory sparz, zdejmij z nich skórkę, usuń pestki, miąższ pokrój w kostkę (osączone pomidory z puszki pokrój w kostkę). Cebulę drobno posiekaj. Mozzarellę pokrój w plasterki. Pomidory wymieszaj z cebulą, posyp bazylią i oregano, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i wstaw na około 15 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzej do 190 st. C, wstaw na suchej blasze kromki bagietki i podpiecz z dwóch stron przez około 7 minut (powinny być złote). Wyjmij, każdą kromkę natrzyj przekrojonymi ząbkami czosnku. Na kromki nałóż wyjęte z lodówki pomidory i plasterki mozzarelli. Ponownie wstaw do piekarnika i zapiekaj około 2 minuty (ser powinien się roztopić). Podawaj gorące, udekorowane plasterkami oliwek lub kaparami.
  • madohora 08.08.12, 23:20
    http://static.fanpage.it/donnafanpage/wp-content/uploads/gallery/tipi-di-bruschette/bruschette.jpg
  • madohora 08.08.12, 23:22
    NADZIEWANE POMIDORY

    6-8 dojrzałych średnich pomidorów
    200 g twarożku koziego
    2 łyżki małych kaparów
    2 łyżki uprażonych orzechów piniowych
    2 łyżki świeżej kolendry
    sól
    pieprz

    Z umytych pomidorów odetnij wierzchy i ze środka usuń gniazda nasienne. Serek wymieszaj z kaparami, orzechami (odłóż część do dekoracji) i posiekaną kolendrą. Dopraw solą i pieprzem. Farszem napełnij pomidorki, udekoruj orzechami i listkami kolendry.
  • madohora 08.08.12, 23:24
    http://us.123rf.com/400wm/400/400/stephaniefrey/stephaniefrey0908/stephaniefrey090800100/5421135-herb-pomidory-nadziewane.jpg
  • madohora 09.08.12, 13:28
    Zupa pomidorowa z kalafiorem

    Na podstawie przepisu E.E. Browna:
    2 puszki pomidorów pelati
    1 posiekana cebula
    3 posiekane łodygi selera
    3 posiekane ząbki
    czosnku
    oliwa
    zioła prowansalskie
    sól
    pieprz
    mała główka kalafiora
    posiekana natka pietruszki
    suszone oregano

    Połowę oliwy rozgrzać w garnku o grubym dnie. Dodać cebulę, seler i czosnek oraz przyprawy, podsmażyć, zeszklić. Zalać pomidorami, wlać trochę wody. Gotować powoli. Kalafiora podzielić na małe różyczki. Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć powoli, aż zmięknie i zacznie się rumienić. Posypać solą, pieprzem i oregano. Zupę zmiksować. Kalafiora posypać natką, zamieszać, dodać do zupy.
  • madohora 09.08.12, 13:30
    http://www.lowcy-smakow.com/wp-content/uploads/2011/02/Zupa-pomidorowa.jpg
  • madohora 09.08.12, 13:32
    TORT POMIOROWY

    200 g niedużych
    mięsistych pomidorów
    90 g sucharków
    70 g masła
    250 g sera ricotta lub innego sera twarogowego
    mały pęczek bazylii
    3 jajka
    50 g startego parmezanu
    1 łyżka posiekanych migdałów
    1 łyżka bułki tartej
    szczypta suszonego oregano
    oliwa
    sól
    pieprz

    Sucharki zmiksuj z masłem i jednym jajkiem, dopraw solą i pieprzem. Masę rozłóż w wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy ok. 20 cm. Lekko ubij ręką i wstaw do lodówki. W pozostałych jajkach oddziel żółtka od białek w pozostałych dwóch jajkach. Posiekaj listki bazylii. Do sera dodaj żółtka, 3/4 parmezanu i bazylię, dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. Z białek ubij pianę i dodaj do masy serowej. Całość delikatnie wymieszaj łyżką (nie używaj miksera, masa będzie wtedy bardziej puszysta). Pomidory umyj, sparz i obierz ze skórki, następnie przekrój na połówki. W misce wymieszaj bułkę tartą z posiekanymi migdałami, oregano i pozostałym parmezanem. Wyjmij tortownicę z lodówki, przelej do niej masę serową, a następnie do masy powtykaj połówki pomidorów przekrojoną częścią do góry. Wierzch posyp mieszanką bułki tartej i skrop niewielką ilością oliwy. Wierzch tortu ostrożnie przykryj pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 45-50 minut. Po tym czasie ostrożnie zdejmij pergamin i piecz kolejne 20 minut. Wyjmij z pieca, ostudź, wyjmij z formy i podawaj
  • madohora 09.08.12, 13:33
    https://bi.im-g.pl/im/4/10269/z10269864AA,Wytrawny-tort-pomidorowy.jpg
  • madohora 09.08.12, 13:35
    POMIDORY W ZALEWIE

    500 g małych
    dojrzałych pomidorków
    zalewa:
    1 l wody
    1 łyżka soli
    1 łyżeczka cukru

    Składniki na 2-3 średniej wielkości słoiki czas przygotowania: ok. 60 minut Pomidory starannie umyj i sparz wrzątkiem. Obierz ze skórek i rozłóż do wyparzonych, suchych słoików. Nie upychaj, żeby się nie pogniotły. Zagotuj zalewę i zalej nią pomidory w słoikach (powinny być nią przykryte). Słoiki zakręć i zapasteryzuj: wstaw do garnka z wodą i wyjmij 3 minuty po jej zagotowaniu. Następnie odstaw do góry dnem na ręcznik, przykryj drugim ręcznikiem i zostaw, by wystygły. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu maksymalnie do 2 miesięcy.
  • madohora 09.08.12, 13:50
    http://storage.doradcasmaku.pl/dynamic_image/4/4df1/1c27/e4a9/c97a/8c7a/4a0c/6814/3099/w800_h600_ma_bffffff.jpg
  • madohora 09.08.12, 13:52
    Tarta paprykowo-pomidorowa (Delii Smith)

    Na nadzienie: 35 dag dojrzałych pomidorów
    4 czerwone papryki
    2 łyżki oliwy
    1 duży ząbek czosnku
    5 dag filecików anchois w oleju
    1 łyżka dobrej pasty pomidorowej
    1 łyżeczka siekanego świeżego tymianku
    2 duże jajka
    2 żółtka
    1 łyżka oliwy
    1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki (lub wędzonej hiszpańskiej)
    sól i pieprz
    Na ciasto:
    40 dag mąki
    sól
    15 dag miękkiego masła
    4 dag smalcu
    4 dag świeżego parmezanu
    drobno startego
    2 łyżeczki siekanego świeżego tymianku
    odrobina zimnej wody
    1 jajko do smarowania

    Robimy nadzienie. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na pół. Papryki pozbawiamy ogonków oraz pestek i kroimy każdą na 6 pasków. Pomidory i papryki wrzucamy do miski, polewamy łyżką oliwy, posypujemy posiekanym ząbkiem czosnku i lekko solimy. Dobrze mieszamy, wykładamy na blachę do pieczenia i wsadzamy do piekarnika na górną półkę. Pieczemy 50 minut w temperaturze 180°C. W tym czasie przygotowujemy kruche ciasto: przesiewamy do miski mąkę, dodajemy szczyptę soli, masło i smalec w małych kawałeczkach. Siekamy nożem lub rozcieramy palcami, aż zaczną tworzyć się grudki, po czym dodajemy parmezan i tymianek. Skrapiamy łyżką zimnej wody i zagniatamy gładkie ciasto (nie powinno się lepić ani do rąk, ani do miski). Można też ciasto zagnieść w malakserze. Gotowe ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię plastikową i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy je dość cienko i wykładamy nim 28-cm formę do tart, najlepiej z wyjmowanym spodem. Nakłuwamy ciasto widelcem i lekko smarujemy rozkłóconym jajkiem (nie trzeba koniecznie rozbijać nowego jajka, wystarczy wziąć odrobinę z jajka przeznaczonego do nadzienia). Pieczemy ok. 20 minut, w tej samej temperaturze co warzywa - ciasto powinno nabrać złotej barwy. Upieczone papryki i pomidory studzimy, po czym wrzucamy je do malaksera lub blendera razem z anchois wraz z zalewą, łyżką pasty pomidorowej i łyżeczką siekanego tymianku. Miksujemy na gładką masę. W dużej misce ubijamy jajka i żółtka, dodajemy do nich masę pomidorowo-paprykową, łyżkę oliwy i paprykę w proszku. Nadzienie doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą, dokładnie mieszamy i wylewamy na podpieczone ciasto. Pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 190°C, aż tarta zetnie się w środku. Odstawiamy na 10 minut, po czym podajemy jako przystawkę lub danie kolacyjne (z sałatą) albo zostawiamy do wystygnięcia i jemy letnią.
  • madohora 09.08.12, 13:54
    http://i2.pinger.pl/pgr212/1b47e74600281abb49b4e5a7
  • madohora 09.08.12, 13:57
    SAŁATKA Z POMIDORÓW

    kilka pomidorów (san marzano) do pieczenia
    kilka różnych innych odmian pomidorów
    np. malinowe albo żółte lub koktajlowe czy też wszelkie gruntowe
    4 suszone pomidory w oliwie
    puszka śródziemnomorskich anchois w oliwie
    czosnek
    sól
    pieprz
    cukier
    oliwa extra vergine
    ocet winny

    Owalne, wąskie, długie pomidory z mięsistym środkiem przeciąć na pół wzdłuż. Ułożyć na pergaminie rozcięciem do góry, przyprawić, położyć na nich cienkie plastry czosnku i polać oliwą. Piec kilka godzin w 100 st. C, aż będą na wpół ususzone. Pomidory suszone pokroić w cienkie paseczki. Kilka różnych świeżych pomidorów pokroić w plastry. Z pomidorów świeżych, suszonych i upieczonych ułożyć sałatkę, skropić oliwą i octem winnym. Na wierzchu ułożyć anchois z puszki
  • madohora 09.08.12, 14:00
    http://przepisy.net/img/przepis/27185/warstwowa-salatka-z-pomidorow-fasoli-i-jaj_28195_7.jpg
  • madohora 09.08.12, 14:02
    TOSKAŃSKI KURCZAK

    750 g podudzi z kurczaka
    2 puszki pomidorów
    150 g czarnych oliwek bez pestek
    50 g kaparów
    1 łyżka posiekanego oregano
    oliwa
    cukier
    sól
    pieprz

    Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż na złoto natarte solą kawałki kurczaka. Obsmażone udka przełóż do dużego płaskiego rondla, dodaj pomidory, oliwki i kapary, oregano, sól, pieprz i odrobinę cukru do smaku (można dodać około 1/2 szklanki wody, jeśli sos wydaję się za gęsty). Duś pod przykryciem na małym ogniu, aż kurczak będzie miękki - około 30 minut
  • madohora 09.08.12, 14:04
    https://bi.im-g.pl/im/11/b7/b4/z11843345N,Jajka-po-wegiersku.jpg
  • madohora 09.08.12, 14:11
    PRZECIER POMIDOROWY

    5 kg pomidorów (najlepiej podłużnych i mięsistych - dobrych na przecier: gruntowe lub pelati albo san marzano), oliwa, sól, pieprz, cukier

    Pomidory sparz, obierz ze skórki, usuń twardą pozostałość łodyżki, pokrój i odcedź na sicie. W bardzo dużym rondlu rozgrzej niewielką ilość oliwy i dodaj odcedzone pomidory. Dopraw delikatnie solą, pieprzem, cukrem i duś, aż pomidory się rozpadną, a sos zgęstnieje do pożądanej konsystencji (im dłużej pomidory się duszą, tym gęstszy i bardziej skoncentrowany będzie przecier). Przed końcem duszenia spróbuj i ewentualnie dopraw jeszcze solą i pieprzem. Bardzo gorące przekładaj do wyparzonych i suchych słoików
  • madohora 09.08.12, 14:13
    http://wkuchennymoknie.blox.pl/resource/przecier_pomidorowy1.JPG
  • madohora 09.08.12, 14:16
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/acQWGzrYPnprkTD1rB.jpg
  • madohora 09.08.12, 14:17
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/pzVyFVYKnnEvFKnoxB.jpg
  • madohora 05.10.12, 14:27
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/pzVyFVYKnnEvFKnoxB.jpg
    --
    MADOHORA
    FORUM NIKISZOWIEC
  • madohora 28.04.16, 19:18
    KONFITURA Z ZIELONYCH POMIDORÓW

    Podobnie jak przy czerwonych - na kilo pomidorów kilo cukru. Pomidory wytrzeć do sucha i rozkroić
    każdy pomidor na cztery części, o ile zaś sztuki bardzo drobne, tylko na dwie. Włożyć wszystkie do głębokiego naczynia, skropić spirytusem i tak pokrajane pozostawić przez noc. Nazajutrz przygotować syrop, w którym, jak poprzednio, smażyć pomidory, dopóki nie staną się szkliste. Przy samym końcu smażenia dodać dwie cytryny, obrane ze skórki, i jak najstaranniej wyłuskane z pestek (które psują smak konfitury, zaprawiając je goryczą) i pokrajane w plasterki.
  • madohora 18.06.16, 20:41
    Włoskie ?pomodoro" oznacza ?złote jabłko". Dziwne, prawda? No bo, owszem, są odmiany żółte, a i nawet zielone, ale przecież przeważnie pomidory są czerwone i ze złotem się nie kojarzą. Już bardziej z ?jabłkami miłości", jak mówili o pomidorach nasi przodkowie wzorujący się na Francuzach. Ale ojczyzną pomidorów nie jest Francja, lecz Peru, skąd zostały sprowadzone do Europy w XVI wieku.
  • madohora 18.06.16, 20:46
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/wa/qa/uuil/zb0MVW8VNLskxys4KB.jpg
  • madohora 18.06.16, 20:50
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/wa/qa/uuil/DERdCBEF5zA9ExbnAX.jpg
  • madohora 18.06.16, 20:55
    Graj w czerwone

    Pomidor nie zrobiłby tak wielkiej kariery, gdyby nie jego kolor. Dzięki krwistej czerwieni, która kojarzy się z podnieceniem seksualnym, Francuzi okrzyknęli go kiedyś afrodyzjakiem. Współcześni badacze tego nie potwierdzili, ale odkryli coś innego. Okazało się, że likopen, który nadaje warzywu kolor, jest wyjątkowo silnym antyutleniaczem. A ponieważ nasz organizm go nie wytwarza, trzeba dostarczać go w diecie.
  • madohora 18.06.16, 21:09
    Jeśli pomidor, to nie ogórek!

    Nie ma ani grama przesądu w tym, że pomidorów nie powinno się łączyć z ogórkami. Naprawdę pewien enzym zawarty w ogórkach niszczy pomidorową witaminę C, więc dla pełni korzyści należy te warzywa jadać osobno.
  • madohora 18.06.16, 23:15
    Tonik na zmiany trądzikowe

    Rozgnieć pomidor i wyciśnij z niego trochę soku. Nasącz w nim wacik i przetrzyj skórę w tych miejscach, gdzie pryszcze są najbardziej widoczne. Kurację powtarzaj kilka razy dziennie. Możesz też położyć nasączony płatek na krostkę na 15-20 minut.
  • madohora 15.10.17, 18:15
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/lPHKXDvBk0MjhNioRX.jpg
  • madohora 11.08.18, 13:30
    WIEŻYCZKI Z POMIDORÓW

    6 pomidorów, 1/2 cukinii, 1/2 bakłażana, 2 cebule, 4 gałązki tymianku, 6 łyżek oliwy, 300 g fety, sól. pieprz

    Pomidory umyj , wytrzyj papierowym ręcznikiem. Każdy pokrój na 3 duże plastry. Cukinię bakłażana umyj, wytrzyj. po odcięciu końców pokrój w plasterki. Cebulę obierz, potnij w plastry. Tymianek posiekaj, wymieszaj z oliwą. Ser feta grubo pokrój. Z plasterków warzyw ułóż 5 wieżyczek. Każdą warstwę lekko oprósz solą oraz pieprzem. Wieżyczki zepnij wykałaczkami i postaw na aluminiowych tackach do grillowania. Obsyp pokruszoną fetą. Skrop tymiankową oliwą. Całość szczelnie przykryj folią aluminiową. Postaw na rozgrzanym grillu na 15 - 20 minut.

    --
    serce
  • madohora 25.08.18, 15:09
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/fYVZyizqOWLAZYLNbX.jpg

    --
    serce
  • madohora 25.08.18, 15:41
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/FYYubibsnvXCxOnuaX.jpg

    --
    serce
  • madohora 05.10.18, 23:54
    W Hiszpańskim mieście Bunol odbywa się słynna bitwa na pomidory La Tomatina

    --
    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cf/Eenbruinigherfstblad.jpg/120px-Eenbruinigherfstblad.jpg
  • madohora 17.10.18, 21:18
    Wielbicieli pomidorów można czasem poznać po pięknej cerze, bez jednej krostki czy plamki. Poważnie! Ich składnikiem (niespotykanym w innych warzywach i owocach) jest miedź, która rewelacyjnie wpływa na skórę.

    --
    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cf/Eenbruinigherfstblad.jpg/120px-Eenbruinigherfstblad.jpg
  • madohora 17.10.18, 21:29
    W koszyku, a nie w lodówce

    Nie trzymaj pomidorów na półce czy w szufladzie lodówki. W chłodzie wcale się lepiej nie przechowują, a na dodatek tracą swój smak. Na szczęście można go przywrócić już po godzinie ogrzewania w temperaturze pokojowej.

    --
    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cf/Eenbruinigherfstblad.jpg/120px-Eenbruinigherfstblad.jpg
  • madohora 17.10.18, 22:20
    Kiszonka z pomidorów na odporność

    Weź: 3-4 garście małych czerwonych pomidorów, główkę czosnku, kawałek chrzanu, świeże łodygi kopru razem z kwiatostanem. Do wyparzonego słoja na dno połóż kilka ząbków czosnku, trochę kopru i chrzan. Następnie włóż pomidory, ciasno, ale żeby ich nie zgnieść. Warstwy przekładaj pozostałym czosnkiem i koprem. Zagotuj wodę, wsyp sól (nie więcej niż płaską łyżkę na litr) i gorącą zalej całość. Zakręć i odstaw na kilka dni w ciepłe miejsce.
    Po czasie, kiedy ustanie fermentacja, wynieś słoiki do piwnicy. Pomidorów używaj do sałatek, jedz z mięsem, wędliną. Działają wzmacniająco, zapobiegają infekcjom, pomagają na zaparcia. Są idealne dla cukrzyków.

    --
    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cf/Eenbruinigherfstblad.jpg/120px-Eenbruinigherfstblad.jpg
  • balzack 09.02.19, 18:43
    Pomidory występują w czterech odmianach czerwonej, żółtej, zielonej oraz...czarnej

    --
    Jak chcesz poznać przyjaciela Upij sie z nim w jakoś niedzielapiwo
    NIKISZOWIEC

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka