Dodaj do ulubionych

A może by tak wątek kulinarny III

19.12.12, 13:12
zamknięty
A MOŻE BY TAK WĄTEK KULINARNY (zarchiwizowany)
--
MADOHORA
FORUM NIKISZOWIEC
      • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny III 25.01.13, 22:28
        zamknięty
        [SAŁATKA Z SOI I WARZYW

        1/2 szklanki soi, marchew, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 świeżego ogórka, kilka gałązek kopru i natki, sól, chili, szczypta imbiru i kurkumy, 2 ząbki czosnku, łyżka oliwy z oliwek

        Soję namoczyć na noc i następnego dnia gotować 30 minut, po tym czasie dodać marchew a na trzy minuty przed zakończeniem gotowania paprykę. Warzywa odcedzić na sicie. Wymieszać pozostałe warzywa, dodać przyprawy oraz oliwę z oliwek. Wszystko dokładnie wymieszać. Posypać koperkiem lub natką.
        --
        MADOHORA
        FORUM NIKISZOWIEC
      • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny III 05.03.13, 23:06
        zamknięty
        ŻOŁĄDKI DROBIOWE Z ZIELONYM BOBEM

        600 g żołądków drobiowych, kostka rosołowa drobiowa, opakowanie mrożonego bobu, duża cebula, olej, sól, pieprz

        Żołądki oczyścić, wrzucić na osolony wrzątek, dodać kostkę rosołową, gotować do miękkości około godziny. Wyjąć, ostudzić i pokroić na mniejsze kawałki. Bób wrzucić na osoloną wrzątek, gotować 7-8 minut, odcedzić. Cebule obrać, posiekać. Olej rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę, zeszklić. Wrzucić żołądki, obsmażyć ze wszystkich stron. Dodać bób, smażyć jeszcze przez 2-3 minuty. Przyprawić solą i pieprzem.
        --
        MADOHORA
        FORUM NIKISZOWIEC
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny III 19.12.12, 13:15
      zamknięty
      ITALIJSKIE CO NIECO

      • 4 pomidory
      • 4 jajka
      • 1 łyżka masła
      • 10 szalotek lub 2 średnie cebule
      • mała cukinia
      • marchewka
      • puszka krojonych pomidorów lub 3 średnie pomidory ( sparzone, obrane i pokrojone)
      • mozzarella (ilość wg uznania)
      • pieprz, sól,
      • szczypta cukru
      • zioła prowansalskie,
      • 1 mały ząbek czosnku

      W pomidorach odcinamy górne części i odkładamy. Z pomidorów wydrążamy środek. Dno pomidorów solimy a następnie wykładamy mozzarellą. Na roztopionym maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cukinię, cebulę oraz rozgnieciony ząbek czosnku. Następnie dodajemy startą na grubej tarce marchewkę. Na koniec dodajemy pokrojone pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Gotową masę wkładamy w wydrążone pomidory. Na wierzch wbijamy po jednym jajku, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i przykrywamy górnymi częściami. Pomidory dusimy pod przykryciem przez około 10 – 15 minut. Przed podaniem posypujemy odrobiną ziół prowansalskich. Na talerz wykładamy łyżkę lub dwie sosu z duszonymi warzywami a na wierzch pomidora z jajkiem. Podajemy z grzanką z bagietki.

      Przepis pochodzi z Ugotowani pl
      --
      MADOHORA
      FORUM NIKISZOWIEC
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny III 19.12.12, 13:19
      zamknięty
      DYDKI W ZIELONEJ KĄPIELI

      4 piersi kurczaka
      • 2 opakowania świeżego szpinaku 2 x 250 g lub mrożonego około 400- 450g
      • 1 opakowanie sera gorgonzola (ok. 100 g)
      • 350 ml śmietanki 30 % lub 36 % tłuszczu
      • 1 kg marchewki
      • opakowanie ryżu basmati
      • sól, pieprz
      • łyżka masła
      • 3 ząbki czosnku
      • bulion warzywny

      Piersi kurczaka dzielimy i delikatnie rozbijamy, zachowując podobną grubość. Oprószamy solą, pieprzem i odstawiamy. Następnie na patelni roztapiamy masło z rozgniecionym czosnkiem. Dodajemy umyty szpinak. Może być mrożony, zmiksowany. Świeży podsmażony szpinak miksujemy na niezbyt gładką masę. Następnie dodajemy opakowanie śmietanki i ser. Na bardzo małym ogniu odparowujemy, aż sos zgęstnieje. Mięso obtaczamy w mące i smażymy do zrumienienia. Marchewkę gotujemy w bulionie, następnie miksujemy na gładką masę i doprawiamy masłem, solą i pieprzem. Mięso podajemy z ryżem i purée z marchewki.
      --
      MADOHORA
      FORUM NIKISZOWIEC
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny III 21.12.12, 18:10
      zamknięty
      UŚMIECH AFRODYTY

      450 ml jogurtu naturalnego, 3 łyżki miodu, 1 łyżeczka cynamonu, 5 dag migdałów, 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

      Migdały posiekać i przypiec delikatnie na patelni, Jogurt wymieszać z miodem, migdałami i cynamonem. Przelać do pucharków i wstawić do lodówki na godzinę. Posypać wiórkami utartymi z czekolady.
      --
      MADOHORA
      FORUM NIKISZOWIEC
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny III 21.12.12, 18:14
      zamknięty
      MAUZREK CYTRYNOWY

      Duża cytryna, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 20d dag cukru pudru, 4 jajka

      Otrzeć skórkę z cytryny, gotować aż zmięknie, po czym odlać wodę i przepuścić cytrynę przez maszynkę. Do zmielonej cytryny dodać cukier i ucierać, dodając żółtka i mąkę ziemniaczaną, otartą skórkę i pianę z białek. Umieścić w wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formie. Piec tak długo aż wyschnie.
      --
      MADOHORA
      FORUM NIKISZOWIEC
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny III 21.12.12, 18:19
      zamknięty
      KOLBY KUKURYDZY Z GRILLA

      4 kolby kukurydzy, 1/3 szklanki oliwy, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz

      Z każdej kolby ostrożnie odchylić liście pokrywowe do tyłu, związać ich końce nitką w ten sposób aby stanowiły przedłużenie kolby Zmiksować oliwę, czosnek i przyprawy. Odsłonięte i oczyszczone z włókien owoce umyć osuszyć. Natrzeć dokładnie oliwą z przyprawami, zawinąć w folię. Przygotować odpowiednie naczynie z wodą, ułożyć kolby kukurydzy tak aby zawiązane liście były zamoczone w wodzie, moczyć przez dwie godziny. Wyjąć z wody, liście osuszyć i przykryć nimi kukurydzę. Piec na grillu przez 20 minut. Podczas pieczenia kilkakrotnie je przewracać.
      --
      MADOHORA
      FORUM NIKISZOWIEC
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny III 21.12.12, 21:29
      zamknięty
      [b][ color=green]BLOK CZEKOLADOWY[/color][/b]

      250 g masła, 500 g mleka w proszku, 1/2 szklanki mleka, 1,5 szklanki cukru lub cukru pudru, 6 łyżek kakao ok. 450 g herbatników, 200 g rodzynek, skórka pomarańczowa

      Zalejcie wrzątkiem rodzynki i zostawcie na kilka minut. W rondelku podgrzejcie mleko z masłem aż się roztopi. Dajcie cukier i mieszajcie, aż wszystko się roztopi. Następnie dodajcie kakao ciągle mieszając . Gotową, gorącą masę ostudźcie. Herbatniki przełóżcie do woreczka foliowego i rozgniećcie. Do masy kakaowej (może być jeszcze ciepła, ale nie gorąca) dajcie mleko w proszku i miksujcie, aż nie będzie żadnych grudek, a całość będzie gęste i gładkie. Dodajcie ciastka, skórkę pomarańczową i rodzynki. Wymieszajcie dokładnie bakalie z gęstą masą i przełóżcie do formy. Dociśnijcie dokładnie i mocno masę w formie i trzymajcie w lodówce przynajmniej 2 godzin a najlepiej noc. Podajcie go z gorącą czarną herbatą, z goździkami, pomarańczą, limonką i cynamonem.

      --
      MADOHORA
      FORUM NIKISZOWIEC
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny III 21.12.12, 21:43
      zamknięty
      ŚWIĄTECZNE PIERNIKI

      140 g cukru pudru
      •60 g masła
      •90 g miodu gryczanego
      •2 łyżeczki przyprawy do pierników
      •2 jajka
      •400 g mąki pszennej (typ 650)
      •1,5 łyżki kakao
      •1 łyżeczka sody oczyszczonej

      Lukier:
      •1 białko
      •120-150 g cukru pudru (przesianego przez bardzo gęste sitko)

      Ewentualnie: 1 jajko, 1 łyżka mleka, cukier, masło, miód, jajka oraz przyprawę piernikową wkładamy do metalowej miski, ustawiamy na garnku z gotującą się wodą. Podgrzewamy, mieszając. Należy uważać, aby masa się nie ścięła, jej temperatura nie powinna przekraczać 50°C. Zdejmujemy z palnika, lekko studzimy. Łączymy mąkę, kakao i sodę, dodajemy 3/4 tej mieszanki do ciepłej masy. Mieszamy, dodajemy resztę mieszanki i wyrabiamy ciasto. Owijamy je w przezroczystą folię i wkładamy do lodówki na 24 godziny. Następnie rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm (na blacie posypanym odrobiną mąki) i wycinamy dowolne kształty. Układamy na blasze wyściełanej pergaminem. Pieczemy w 175°C przez 10-12 minut. Aby pierniczki były błyszczące, po upieczeniu i wystudzeniu możemy posmarować je jajkiem rozmąconym z łyżką mleka i ponownie włożyć do piekarnika (nagrzanego do 70-80°C) na ok. 10 minut.

      Robimy lukier: Ucieramy widelcem białko z cukrem pudrem przez około 20 minut. Nie używamy miksera, bo masa się napowietrzy! Jeśli lukier wydaje się nam za rzadki, dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej, jeśli jest zbyt gęsty, rozcieńczamy go paroma kroplami soku z cytryny. Malujemy wzorki tutką skręconą z pergaminu lub folii, w której odcinamy malutki rożek, aby lukier mógł się wydostawać.

      --
      MADOHORA
      FORUM NIKISZOWIEC
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny III 22.12.12, 20:21
      zamknięty
      BARSCZ Z FASOLĄ

      25 dag białej fasoli, kostka warzywna, 2 l bulionu warzywnego, 4 buraki, 2 marchewki, 5-6 suszonych grzybów, pietruszka, duża cebula, ziele angielskie, liść laurowy, tymianek, masło, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek, sok z połowy cytryny

      Fasolkę namocz na noc. Odcedź, zalej wodą, ugotuj z kostką warzywną. Grzyby namocz. Marchewki i pietruszkę i buraki obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczach. Zalej bulionem, dodaj przyprawy i grzyby. Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle. Dodaj do warzyw. Gotuj 40 minut. W połowie gotowania dodaj fasolę i sok z cytryny.
      --
      http://img7.glitery.pl/dev7/0/114/600/0114600932.gif
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny III 22.12.12, 20:29
      zamknięty
      BARSZCZ Z USZKAMI

      Pęczek włoszczyzny. cebula, listek laurowy, sól, pieprz, ząbek czosnku, 1/2 kg buraków, szklanka koncentratu buraczanego
      Uszka: szklanka mąki, jajko, 3 dag ugotowanych grzybów, cebula, olej

      Z włoszczyzny i przypraw ugotuj wywar. Odcedź. Dodaj starte buraki, posiekaną cebulę i czosnek, gotuj 30 minut. Przecedź, przypraw, wlej koncentrat buraczany.

      Uszka: Z mąki, jajka, soli i 1/2 szklanki ciepłej wody zagnieść ciasto. Pokrojoną cebulę zeszklij na oleju. Dodaj posiekane grzyby, przypraw. Ciasto cienko rozwałkuj, pokrój na kwadraty o boku 5 cm. Ułóż nadzienie. Zlep, uformuj uszka. Ugotuj w osolonym wrzątku. Podaj z barszczem.
      --
      http://img7.glitery.pl/dev7/0/114/600/0114600932.gif
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny III 22.12.12, 20:37
      zamknięty
      ZUPA RYBNA Z WARZYWAMI I SZCZYPTĄ CURRY

      1/2 kg świeżych ryb, 4 marchewki, 6 ziemniaków, cebula, po pęczku natki i koperku, 3 ziarnka ziela angielskiego, 3 listki laurowe, łyżka curry, 2 łyżki śmietany 18%, sok z pół cytryny, sól, pieprz

      Pokrojoną natkę i koperek oraz obraną cebulę zalej dwoma litrami wody. Gotuj 15 minut. Odcedź. Wywar oprósz solą, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewki, wrzuć listki laurowe i ziele angielskie, oprósz solą i pieprzem. Dodaj pokrojone w dużą kostkę, sprawione ryby i gotuj kilka minut. Wlej śmietanę, posyp curry, dodaj sok z cytryny. Delikatnie wymieszaj. Udekoruj natką.
      --
      MADOHORA
      FORUM NIKISZOWIEC
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny III 22.12.12, 20:47
      zamknięty
      ZUPA Z SUSZONYCH WARZYW Z ŁAZANKAMI

      40 g suszonych grzybów, pęczek włoszczyzny, 1/2 szklanki śmietany 18%, kostka bulionu grzybowego, łyżka oleju, kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy, pieprz, vegeta, opakowanie makaronu łazanki

      Grzyby opłucz, zalej wodą, namocz - najlepiej na noc. Gotuj 45 minut w wodzie z moczenia grzybów z kostką bulionową i przyprawami. Włoszczyznę obierz, dodaj do grzybów, wlej olej, przypraw, gotuj około 10 minut. Dodaj śmietanę. Wymieszaj. Zpę podawaj z ugotowanymi łazankami.
      --
      MADOHORA
      FORUM NIKISZOWIEC
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny III 22.12.12, 20:56
      zamknięty
      MIGDAŁOWA NA MLEKU Z RYŻEM I SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ

      1/2 szklanki ryżu, 15-20 dag migdałów, 5 szklanek mleka, 2 łyżki cukru, garść rodzynek, szczypta soli i cynamonu, 2-3 krople olejku migdałowego, 2- 3 łyżki płatków migdałowych. skórka z pomarańczy

      Ryż ugotuj na sypko. Migdały sparz, obierz ze skórki. Podsusz w nagrzanym piekarniku, zmiel, Rodzynki opłucz, osącz. Mleko z cukrem zagotuj. Wsyp migdały i rodzynki. Gotuj na małym ogniu 15 minut. Posyp solą i cynamonem. Dodaj ryż, skrop olejkiem migdałowym. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Zupę posyp płatkami i skórką pomarańczową.


      MADOHORA
      FORUM NIKISZOWIEC
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny III 22.12.12, 21:19
      zamknięty
      ROSÓŁ

      4 duże marchewki, duża pietruszka, 1/2 dużego selera, duża cebula, 20 ziaren białej fasoli, 3 suszone grzyby, sól, pieprz, korpus z drobiu,udka i skrzydełka, podroby
      Makaron: ok. 1,5 kg mąki pszennej, 5 jajek

      Mięso i podroby warzywa namoczoną fasolę i grzyby zalej. Gotuj szumując aż skórka na j.udkach oddzieli się od kości. Przypraw.
      Makaron: Mąkę zagnieść z jajami, szklanką ciepłej wody i solą. Ciasto cienko rozwałkuj. Pokrój w 5 cm pasy a następnie na kluseczki. Zagotuj osoloną wodę z łyżką oleju. Wrzuć makaron i ugotuj. Przelej zimną wodą. Podaj z rosołem.
      --
      http://img10.glitery.pl/dev10/0/114/519/0114519232.gif
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny III 22.12.12, 21:31
      zamknięty
      ZUPA Z DROBIU

      1/2 kury, sporo kości wołowych gotować z włoszczyzną tak długo aż mięso będzie miękkie, wtedy je poobierać i przemleć przez maszynkę. Osobno udusić na miękko 10 dag ryżu, przetrzeć wraz z mięsem przez sitko przelewając rosołem. Zagotować wszystko, zaciągnąć dwoma żółtkami i podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
      --
      http://img7.glitery.pl/dev7/0/114/600/0114600932.gif
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny III 22.12.12, 21:38
      zamknięty
      ZUPA RUMIANA

      Ugotować rosół z 25 dag mięsa i tyleż kości. Osobno dusić na maśle drobno pokrojone jarzyny aż się trochę zrumienią. Następnie dolewać po trochu rosołu aż warzywa zmiękną. Dodać drobno pokrojoną włoską kapustę, trochę zielonego groszku z puszki oraz kilkanaście głów ek osobno ugotowanej brukselki. Dolać resztę rosołu. Gotować jeszcze przez chwilę. Podawać z kremem jajecznym lub smażonym groszkiem.
      --
      MADOHORA
      FORUM NIKISZOWIEC
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny III 22.12.12, 21:49
      zamknięty
      ZUPA ANGIELSKA

      Cały ogon wołowy, który przed nastawieniem do gotowania należy szybko sparzyć wrzącą, słoną wodą. Następnie pokroić go na kilka części, dodać dużo włoszczyzny i troszkę korzeni oraz kawałek suszonej papryki. Wszystko to zalać zimną wodą. Gotować tak długo aż mięso na ogonie jest miękkie. Wówczas obrać mięso, drobno pokroić. Włożyć do wazy razem z pieczarkami. Rosół powinien być całkowicie odtłuszczony. Dolać do niego kieliszek madery, zagotować ponownie i podać ze smażonymi grzybkami.
      --
      MADOHORA
      FORUM NIKISZOWIEC
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny III 22.12.12, 21:57
      zamknięty
      ZUPA WĘGIERSKA

      25 dag kiszonej kapusty pokroić drobno, dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego i gotować przez 30 minut. Osobno ugotować kości cielęce z jarzynami na rosół. Rozprowadzić rosołem kapustę. 5 dag słoniny pokrajać drobno i wysmażyć, wrzucić skwarki do zupy. Na pozostałym tłuszczu usmażyć drobno pokrojoną cebulę i łyżkę mąki. Zasmażką zagęścić zupę. Dodatkowo zagotować przez 10 minut. Dodać 1o dag pokrajanej w plasterki kiełbasy. Podawać w chlebie.
      --
      MADOHORA
      FORUM NIKISZOWIEC
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny III 22.12.12, 22:13
      zamknięty
      ZUPA Z DROBIU Z PULPETAMI

      25 dag mięsa wołowego i 1/2 kury ugotować w wodzie z włoszczyzną. Kiedy mięso odejdzie od kości odcedzić rosół i odstawić aby wystygł. Mięso zemleć wraz z namoczoną w wodzie bułeczką, wymieszać z 2 żółtkami i łyżką masła, dodać pianę z białek. Z masy uformować kulki. wrzucić na wrzącą wodę i gotować aż wypłyną na wierzch. Wyjąć, włożyć do wazy. Zalać bardzo gorącym rosołem. Podawać.
      --
      http://img7.glitery.pl/dev7/0/114/600/0114600932.gif
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny III 22.12.12, 22:24
      zamknięty
      KRÓLEWSKI KARP W PANIERCE Z CEBULĄ

      karp, 3 cebule, sól, pieprz, majeranek, olej do smażenia, łyżka masła, bułka tarta, duża cytryna

      Sprawionego karpia oczyścić, umyć, pokroić w dzwonka. Posypać solą, pieprzem i majerankiem. Cebulę obierz, pokrój na plasterki. Obłóż nimi dzwonka karpia, owiń folią aluminiową. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Ryby obtocz w tartej bułce. Usmaż na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła i cebulą z marynowania. Przystrój plasterkami cytryny.


      --
      http://img10.glitery.pl/dev10/0/114/519/0114519232.gif
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny III 27.12.12, 15:15
      zamknięty
      ZUPA CEBULOWA Z ZIEMNIAKAMI

      2 szklanki bulionu z kostki, 4 cebule, 2 łyżki masła, 4 ziemniaki, sól, pieprz, majeranek, przyprawa do zup

      Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę. Cebulę obrać, pokroić w krążki Masło roztopić w rondlu, wrzucić cebulę i zrumienić na złoty kolor. Dodać ziemniaki, smażyć ok. 2-3 minuty. Wlać bulion, przyprawę do zup, gotować 25 minut. Zupę przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Przed podaniem posypać posiekaną natką.
      --
      http://img10.glitery.pl/dev10/0/114/519/0114519232.gif
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny III 27.12.12, 22:11
      zamknięty
      TORCIK TIRAMISU

      500 ml śmietany 33%, 3 jajka, 3 łyżki cukru pudru,szczypta cynamonu, 50 g gorzkiej czekolady, 500 g mascarpone, 200 ml soku ananasowego,40 ml likieru wiśniowego. 120 g biszkoptu, 2 łyżki kokosowych wiórek, 40 g kakao, owoce do dekoracji

      Czekoladę zetrzeć na tarce, nad naczyniem z parującą wodą ubić żółtka z cukrem i cynamonem. Białka ubić na sztywno, do masy żółtkowej dodać mascarpone, startą czekoladę, ostrożnie wmieszać ubitą śmietanę i pianę z białek. Krem dobrze schłodzić w lodówce. Sok ananasowy wymieszać z likierem. Namoczyć w nim biszkopty, poczekać aż nasiąkną. Biszkoptami wyłożyć dno tortownicy. Na warstwie biszkoptów rozsmarować część stężałego kremu. Powtarzać aż do wyczerpania składników - ostatnią warstwę ma stanowić krem - wierzch oprószyć proszkiem kakaowym i wiórkami kokosowymi. Torcik wstawić na noc do lodówki. Przed podaniem udekorować owocami.
      --
      MADOHORA
      FORUM NIKISZOWIEC
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka