08.03.14, 17:52
Piwo przyrządza się z tak zwanego słodu, to jest z wykiełkowanych ziarn zbożowych, najczęściej z jęczmienia lub owsa (piwo owsiane), rzadziej z pszenicy lub żyta. Nazwę swą słód otrzymał od wyrazu słodki, a to dla smaku słodkawego, którym się odznacza. Smak ten
powstaje wskutek przemiany mączki zawartej w ziarnie na cukier. Mączka, znajdująca się w nasieniu, przeznaczona jest do odżywiania zarodka, kiedy zacznie on kiełkować. Zarodek jednakże z samej mączki nie może zupełnie korzystać, jest ona bowiem nierozpuszczalna w wodzie, nie może więc wytworzyć soku odżywczego. Przemienia się też ona zawsze w okresie kiełkowania w cukier, który jest rozpuszczalny w wodzie i nadaje się doskonale do odżywiania zarodka. Przemiana ta zachodzi w ten sposób, że pod wpływem wilgoci w ziemi oraz ciepła, w nasieniu wytwarza się pewien ferment. Ma on własność przemieniania mączki w cukier. Ferment ten może wytwarzać się nie tylko w ziemi, ale i w spichrzach, jeżeli tam zakradnie się wilgoć, a powietrze jest dość ciepłe. Zarodek, otrzymując pokarm z tego cukru, zaczyna wydłużać się i rosnąć, czyli jak to się mówi, nasienie "kiełkuje". Z tej własności nasienia korzystają ludzie przy wyrobie słodu: nasiona oblewają umyślnie wodą i utrzymują je w temperaturze koło 14°. W krótkim czasie wytwarza się w nich ferment, następuje przemiana mączki na cukier i zaczyna się kiełkowanie. Gdyby je tak pozostawić dalej, kiełkowałyby one wciąż, dopóki nie zużyłyby całego zapasu mączki i całego powstałego z niej cukru. Żeby nie dopuścić do tego, zabija się zarodki (kiełki) przez ogrzanie o wyższej temperatury (60° lub 70°), a następnie przerabia się je w osobnych przyrządach l otrzymuje się czysty słód. Z słodu takiego można wyrabiać powszechnie znane karmelki od kaszlu, ekstrakt słodowy, który zalecają pić osobom osłabionym i dzieciom chorowitym; używa go się także do kąpieli. Najwięcej atoli idzie słodu na wyrób piwa. W tym celu dodają do niego najpierw ciepłej wody. W wodzie rozpuszcza się cukier oraz niektóre inne związki zawarte w jęczmlemu i tworzy się gęsty płyn, zwany brzeczką. Nierozpuszczalne części oddziela się, a do brzeczki dodaje się szyszek chmielowych i gotuje razem. Pod wpływem gorąca w wodzie rozpuszcza się żywica i związki gorzkie, zawarte w chmielu. Nadają one przyjemny gorzkawy smak piwu i jednocześnie chronią je od zepsucia. Chmiel stanowi konieczną składową część piwa, jak o tym głosi przysłowie: "Piwo bez chmielu, masło bez soli, koń bez ogona jednakową wartość mają". Ale na dodaniu chmielu nie kończy się jeszcze przyrządzanie piwa. Brak w nim dotychczas ważnego składnika, a mianowicie alkoholu czyli spirytusu.
Do wytworzenia alkoholu korzystamy z tej właściwości cukru, że poddany dalszej fermentacji przeistacza sit; on w alkohol, tak samo jak przedtem mączka przechodziła w cukier; wytwarza się przy tym gaz zwany dwutlenkiem węgla czyli pospolicie "kwasem węglowym".
W celu wywołania tej dalszej fermentacji dodajemy do piwa drożdży, a gdy fermentacja się
odbędzie, zlewamy piwo z kadzi, w której na dnie pozostaje słód i męty. Musujące własności zawdzięcza piwo obecności kwasu węglowego, który się wytwarza w czasie fermentacji. Podnosi on smak piwa i czyni je bardziej orzeźwiającym, podniecającym; dlatego przysłowie mówi: "Liche to piwo, które nie szumi". Piwo nalewają do butelek i antałków jeszcze zanim ukończy się zupełnie fermentacja, gdyż inaczej uciekłby z niego cały kwas węglowy. Dlatego szczególnie musującym bywa młode, świeże piwo. Stopniowo fermentacja sit; kończy, piwo powoli traci te silnie musujące własności, ale też jest gorsze i mniej cenione. Jako środek odżywczy piwo nie ma większej wartości. Jest za to doskonałym środkiem orzeźwiającym, chociaż godzi się przestrzec, że pite w nadmiarze szkodzi zdrowiu, nie trzeba go zatem nadużywać. Jak dawno już piwo jest znane, piszemy na innym miejscu, w artykule pt. "Wśród naszych zbóż". Tu dodamy jeszcze, że największymi producentami i spożywcami piwa na świecie są dziś Stany Zjednoczone i Niemcy, gdzie piwo jest niejako napojem narodowym. Polska zajmuje w porównaniu z nimi dość skromne pod tym względem miejsce.
--
MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
Edytor zaawansowany
  • madohora 08.03.14, 17:55
    Piwo ma duszę? jak paradoks brzmi to.
    Ale piwosza spytajcie o to.
    A powie. że to jest prawdą niezbitą.
    Iż dusza piwa jest jego istotą.

    Bo to co w piwie smakosza zachwyca.
    Gdy mu gotowy już podają towar.
    To jest produkcji wielka tajemnica.
    Którą na świecie zna tylko piwowar,

    Bo on to sztuką swoją wydobywa,
    Gdy wszelkie fazy produkcji uzgodni.
    Tak jak czarodziej ową duszę piwa
    Z procesów warki fermentu i chłodni,

    Ona jest treścią i sensem napoju.
    Tą siłą która go w świeżości trzyma.
    Po niej odróżnisz zaraz markę zdroju.
    Choć z zamkniętymi piłbyś go oczyma.

    Choć popularnym piwo jest wytworem.
    I w Polsce długa jest browarów lista,
    Browar Książęcy w Tychach jest seniorem,
    Bowiem istnieje od lat przeszło trzysta,

    Jest on władyką tych wszystkich tajemnic,
    Z których składają się produkcji fazy,
    Więc gdy wychodzi już z piwniczych ciemnic.
    Dusza Tyskiego Piwa jest bez skazy.

    Ma ono śliczną bursztynu klarowność
    I gęstość piany. która nie opadnie.
    Ma tych powtórzeń twardą nieodzowność.
    Gdy nie zostało ani kropli na dnie,

    Pilznerem polskim słusznie go nazwano.
    Bo do tej nazwy ma zupełne prawo,
    A więc wieczorem, w południe i rano:
    Książęce Piwo Tyskie pijmy żwawo!
    --
    MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
  • madohora 28.04.14, 16:59

    --
    MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
  • madohora 16.07.14, 19:53
    piwo
    --
    MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
  • madohora 09.08.14, 17:21
    W TYCHACH JUŻ WARZĄ PIWO NA BEER FEST - Wyborcza.pl - 09.08.2014
    --
    MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
  • cusiew44 28.08.14, 23:25
    BEER FEST W PARKU ŚLĄSKIM - Gazeta - 28.08.2014
  • madohora 17.10.14, 21:57
    Młody chłopak odzywa się z lekceważeniem do starego jakiegoś pana, który siedzi obok przy stole:
    Pan już pewnie z pięćdziesiąt lat pije to piwsko; powiedz mi też pan, czemuż to trunki starym włażą w nogi, a młodym do glowy?
    To bardzo proste: u każdego wynajdują sobie słabe miejsca
    --
    MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
  • madohora 02.11.14, 18:03
    KATOWICE. POWSTAŁO PIWO WOLNOŚĆ NA FESTIWAL INTERPRETACJE - Dziennik Zachodni - 15.10.2014
    --
    MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
  • madohora 02.11.14, 18:38
    Piwo - mówią - dobry trunek
    Na zgryzoty i frasunek
    Ale dla mnie koniec świata
    Nigdy z piwem się nie zbratam
    --
    MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
  • madohora 01.12.14, 21:19
    smutno mi się dzisiaj czyni,
    W moich oczach mi się mieni,
    ędy tego piwka skosztuję,
    Załość w mem sen
    u to czują
    Zawsze mi to przypomina,
    Że w tem piwku jest ta wina,
    Ze już wielu tu zginęli,
    Co to piwko ze mną pili.
    Piwko, piwko a nie woda,
    , Człowiekowi to przygoua,
    Seiągna..ć może o mój Boże,
    Któż mu potem wtem pomoże ?
    Piwko, piwko co ty czynisz '(
    Ma.dreg o szalonem mienisz.
    I do ziemi go naginasz,
    Że jest z niej mu przypominasz.
    Piwko, piwko co raz bardziej,
    W oczach się ćmi i też marzy.
    Już cię nawet i nie widzi,
    Jednak się toba. nie brzydzi.
    Piwko, piwko dla człowieka,
    Który ciebie nie ucieka.
    Wieleś już złego zrobiło,
    Męża z żoną pogorszyło.
    Piwko, piwko choć byś chciało,-
    M6wić z nami jeszcze miało.
    My się już to ba. brzydzimy,
    Bo trzeźwemi zostać chcemy.
    Piwko, piwko me kochanie,
    C6ż się' teraz z toba. stanie.
    Gdy ja ciebie pić nie będę,
    I ciebie się już pozbędę.
    Piwko, piwko me kochanie,
    Za mnie dziesięciu dostanie.
    Ja się traeę to od Ciehie,
    Nie ujrzysz mnie już przy sobie.
    Piwko, piwko już odchodzę,
    Moje słowa Ci przywodzę.
    Z tobą się już rozestaję,
    Pewne słowo tobip. daję.
    Piwko, piwko choć byś miało,
    I na iłohrze już skwaśniało,
    Już cię dziś pić nie będziemy,
    Bo do domu wQdrujemy.
    Piwko, piwko smutno tobie,
    Leżeć wtem heczczal1em grobie,
    Wolałobyś u człowieka,
    Co cię kocha na cię czeka.
    Piwko, piwko już przestaję,
    Tobie odpoczynek daję.
    Tam w piwnicy w tern drzeweczku,
    Spoczywaj jako wyro beczku.
    --
    MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
  • madohora 01.12.14, 21:21
    Dalej dzieci, bo nam leci,
    Czas ucieka wieczność czeka,
    Dalej my się zabierajmy,
    A dłużej tu nie czekajmy,
    Bo faska już jest wypróżniona,
    Jakżyż może być znów napelniona,
    Któż jest taki chętliwy,
    A w kasie szczodrobliwy,
    By m6gł znowu dać tego,
    Piwka kochanego,
    Dla k6łka naszego,
    Które chore się znajduje,
    Bo piwka brakuje.
    Dalej dzieci bo nam leci,
    Czas ucieka wieczność czeka,
    T
    pr6żną faskę wyprzątniemy,
    Bo z pr6żnej nie nalejemy,
    Bo ani Salomon z pr6żnego,
    Nie nalał kubeczka malego,
    Któź jest taki chętliwy, A w kasie itd.
    Dalej dzieci bo nam leci,
    Czas ucieka, wieczność czeka,
    Któż się odważy to tego,
    Naczenia tego próżnego,
    Aby to było wyniesione,
    Pełne zn6w bylo wprowadzone,
    Któż jest taki chętliwy itd.
    Dalej dzieci bo nam leci,
    Czas ucieka wieczność czeka,
    Gdy się nie znajdzie taka dusza,
    Powinność nasza to nas zmusza,
    Abyśmy się wsp6lnie zebrali,
    Na pełna. faskę naskładali,
    Kt6ż jest taki chętliwy itd.
    Kelner niech się postara,
    By miał ta stara miara,
    By m6gł znowu nalewać,
    Już faskę kulają,
    P]ac achtullg wolaja.,
    Faska już anstekowana,
    B
    dziem pić do rana,
    Któż jest taki chętliwy itd.
    Dalej dzieci bo nam leci,
    Czas ueieka wieczność czeka,
    Juź do pełnej zasiadamy,
    Tak się spółpm dziś kochamy,
    Bo nam dzisiaj piwo smakuje,
    Widełki n6ź Gasthaus szykuje,
    Tylko nam brakuje tego,
    Co jest naj główniejszego,
    Monety lVIarkusowej.
    Gasthaus niech daje,
    Piwo, wursty kraje,
    Bo kasza już zrychtowana,
    BędzieID pić do rana,
    Albo także do białego,
    Cóż komu do tego. Kt6ż jest itd.
    --
    MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
  • madohora 01.12.14, 21:24
    Nuż bracia do piwa tuż
    Do piwka bawara, niech żyje ta WIara
    Że sok piwa - kto zażywa
    Ten niech żyje piwo pije.
    Nuż bracia nuż do piwka tuż
    Bo piwko dobry znak,
    Ch06 miewa gorzki smak,
    Jednak służy W głowie burzy,
    W oczach zaś ćmi gasthaus się kpi.
    Nuż bracia nuż do piwka tuż
    Wypijmy to piwo bo kelner nalewfł.
    Już sprycuje i rychtuje,
    Już przynosi pardon głosi.
    Nuż bracia nuż do piwka tuż
    Do soku z jarzyny ten sok to jedJlIY.
    Gdy się pije, to utyje człowiek każdy,
    Sok to ważny więc go pijmy.
    Nuż bracia nuż do piwka tuż,
    Bo piwko nie woda, wypijmy i zgoda,
    Aż się mieni w swej czerwieni.
    Piwko dobre aż się mieni w swej czerwieni.
    Nuż bracia nuż do piwka tuż,
    Bo nam się zepsuje czas nam ulatnia,
    Do wieczności i nas gości rozpędzuje,
    Ku domowi spoczynkowi. .
    Nuż bracia nuż ku domu już
    Wszyscy się zbierajmy gasthaus zawołajmy
    Niech zrachuje i spisuje koniec temu,
    Dzisiajszemu piciu temu.
    --
    MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
  • madohora 03.02.15, 09:18

    --
    MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
  • madohora 10.05.15, 17:20
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/tPQqflUtr6hmaZ2lCB.jpg
    --
    MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
  • madohora 28.05.15, 10:26

    --
    MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
  • madohora 25.08.15, 19:16
    Gdy pijesz piwo
    To chodzisz krzywo!
    --
    MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
  • xobo_90 29.11.15, 18:49
    Ach, piwko - jak dobrze czytać o tobie wiersze
    Jak miło pożegnać dzień z sunny ale'em
    Jak dobrze przywitać dzień przy krafcie
    Aż szkoda, że tylko w domu, a nie na jachcie
  • madohora 03.12.15, 00:49
    Dobre piwo nie jest złe
    Wszak to każdy piwosz wie....
  • madohora 03.12.15, 00:50
    Dobre piwo nie jest złe
    Wszak to każdy piwosz wie........
  • madohora 03.12.15, 00:51
    Dobre piwo nie jest złe
    Wszak to każdy piwosz wie
  • madohora 06.11.16, 18:11
    piwo
  • madohora 30.03.17, 22:56
    piwo

    --
    prezent
  • madohora 29.04.17, 22:12
    Piwo jest prawdopodobnie najstarszym napojem na świecie. Jego resztki znajdowano w naczyniach sprzed 5 000 lat pochodzących z Iranu i Chin
  • madohora 29.07.17, 13:27
    piwo

    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/ATtIztHQt58Oy5eWvX.jpg
  • madohora 17.09.17, 18:12
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/2HJODeT7XkTb2i9OMX.jpg
  • madohora 30.09.17, 12:32
    A gdy pijesz piwo
    Chodzisz po nim krzywo
  • madohora 13.09.18, 18:37
    Czy to kogoś jeszcze dziwo
    Że na Śląsku lubią piwo?!

    --
    serce

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka