11.07.14, 21:25
http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/AITFOXcwFPgQ6bkDSX.jpg
--
MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
Obserwuj wątek
      • madohora Re: HALLOWEN 23.10.18, 21:37
        BEZOWE DUSZKI

        4 białka
        250 g cukru
        1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
        1 łyżeczka białego octu winnego lub ryżowego
        łyżeczka ekstraktu z wanilii
        kostka gorzkiej czekolady do dekoracji

        Piekarnik nagrzać do temperatury 120oC (bez termoobiegu). Dużą blachę wyłożyć pergaminem. Miskę oraz mieszadła miksera przetrzeć wacikiem nasączonym octem. Białka spienić, następie stopniowo i bardzo wolno dodawać cukier puder. Miksować do powstania sztywnej, błyszczącej masy + kilka minut by się ustabilizowała. Dodać ocet, ekstrakt z wanilii i mąkę ziemniaczaną po czym miksować jeszcze kilka minut. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy. Wycisnąć na pergamin niewielki stożki w około 2,5 cm odstępach od siebie (beziki nieco urosną… ale bez przesady); wstawić do piekarnika. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 100oC i pozostawić bezy na 45 minut… to niby wystarczy - jeśli jednak podobnie jak ja lubicie bardzo suche bezy proponuję zmniejszyć temperaturę do 60oC i suszyć je jeszcze około godzinę. Piekarnik wyłączyć uchylić i pozostawić (z bezami w środku) do całkowitego ostygnięcia. Za pomocą małego pędzelka udekorować duchy roztopioną czekoladą.

        --
        https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cf/Eenbruinigherfstblad.jpg/120px-Eenbruinigherfstblad.jpg
      • madohora Re: HALLOWEN 18.10.19, 16:36
        MUMIE - CIASTECZKA NA HALLOWEN

        mąka pszenna - 250 g
        cukier puder - 90 g
        masło - 125 g, miękkie
        jajko - 1 szt
        sól - 1/4 łyżeczki
        lukier
        cukier puder - gorąca woda, kilka kropli soku z cytryny
        gorzka czekolada - 1-2 kostki, roztopione, do namalowania oczu

        Masło szybko utrzyj (robotem kuchennym, mikserem) z cukrem i solą. Wbij jajko i obijaj przez 30 sek. Wsyp mąkę, wymieszaj- ewentualnie dolej łyżkę zimnej wody, jeśli ciasto jest zbyt suche. Uformuj z niego dysk, owiń w folię spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj na grubość ok.2-3 mm, wytnij kształt mumii (prostokąt, z dwóch stron zaokrąglony, jak duży plasterek czy fasolka). Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piecz ok. 7-10 minut w temp. 200 oC, do lekkiego zarumienienia brzegów. Ostudź. Z cukru pudru, gorącej wody i soku z cytryny utrzyj lukier. Pokryj nim całą powierzchnię ciasteczek, odstaw do wysuszenia. Resztę lukru przełóż do woreczka foliowego, utnij róg (delikatnie, ma powstać malutka dziurka). Przez dziurkę wyciskaj lukier „malując” nim linie na ciasteczkach.
        Roztopioną gorzką czekoladą (wykałaczką) namaluj mumiom oczka.
    • madohora Re: HALLOWEN 19.10.14, 16:25
      Tego wieczora wypada wigilia celtyckiego święta Samhain. Dawniej wierzono, że to moment niedomknięcia czasu, przestrzennej szczeliny. Korzystają z tego duchy zmarłych - schodzą wtedy na ziemię...
      --
      MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
    • madohora Re: HALLOWEN 19.10.14, 16:25
      Żeby duchy omijały twój dom szerokim łukiem, zgaś po zmroku wszystkie światła, najlepiej zostawić tylko małą białą świeczkę. Możesz też wydrążyć dynię i zrobić z niej lampion.
      --
      MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
    • madohora Re: HALLOWEN 19.10.14, 16:26
      Duchom należy się poczęstunek – kiedy najedzą się, pójdą dalej. Wystaw przed dom wydrążoną dynię napełnioną cukierkami lub suszonymi owocami
      --
      MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
    • madohora Re: HALLOWEN 19.10.14, 16:27
      Jeśli poprzebierane dzieci sąsiadów uszczkną sobie trochę łakoci, nic się nie stanie, w końcu dzięki temu unikniesz psikusów wink
      --
      MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
    • madohora Re: HALLOWEN 19.10.14, 16:27
      By nie ściągać na siebie uwagi demonów, od zapadnięcia ciemności aż do pójścia spać najlepiej w ogóle się nie odzywaj.
      --
      MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
    • madohora Re: HALLOWEN 19.10.14, 16:28
      Milczenie pomaga skupić się na własnym wnętrzu, uspokoić rozedrgany umysł i oczyścić go z nadmiaru emocji
      --
      MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
    • madohora Re: HALLOWEN 31.10.14, 21:11
      Halloween – zwyczaj związany z maskaradą i odnoszący się do święta zmarłych, obchodzony w wielu krajach w wieczór 31 października, czyli przed dniem Wszystkich Świętych. Odniesienia do Halloween są często widoczne w kulturze popularnej, głównie amerykańskiej.
      --
      MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
    • madohora Re: HALLOWEN 31.10.14, 21:11
      Halloween najhuczniej jest obchodzony w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Irlandii i Wielkiej Brytanii. Mimo że dzień nie jest świętem urzędowym, cieszy się po święcie Bożego Narodzenia największą popularnością. Święto Halloween w Polsce pojawiło się w latach 90.
      --
      MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
    • madohora Re: HALLOWEN 31.10.14, 21:12
      Głównym symbolem święta jest wydrążona i podświetlona od środka dynia z wyszczerbionymi zębami. Inne popularne motywy to duchy, demony, zombie, wampiry, czarownice, trupie czaszki itp.
      --
      MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
    • madohora Re: HALLOWEN 31.10.14, 21:12
      Dokładna geneza Halloween nie jest znana. Może nią być rzymskie święto na cześć bóstwa owoców i nasion (Pomony) albo z celtyckiego święta na powitanie zimy. Według tej drugiej teorii Halloween wywodzi się z celtyckiego obrządku Samhain. Ponad 2 tys. lat temu w Anglii, Irlandii, Szkocji, Walii i północnej Francji w ten dzień żegnano lato, witano zimę oraz obchodzono święto zmarłych
      --
      MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
    • madohora Re: HALLOWEN 31.10.14, 21:13
      Druidzi (kapłani celtyccy) wierzyli, iż w dzień Samhain zacierała się granica między zaświatami a światem ludzi żyjących, zaś duchom, zarówno złym, jak i dobrym, łatwiej było się przedostać do świata żywych. Duchy przodków czczono i zapraszano do domów, złe duchy zaś odstraszano. Ważnym elementem obchodów Samhain było również palenie ognisk. Na ołtarzach poświęcano bogowi resztki plonów, zwierzęta i ludzi. Paląc chciano dodawać słońcu sił do walki z ciemnością i chłodem. Wokół ognisk odbywały się tańce śmierci. Symbolem święta Halloween były noszone przez druidów czarne stroje oraz duże rzepy, ponacinane na podobieństwo demonów. Sądzi się, iż właśnie z potrzeby odstraszania złych duchów wywodzi się zwyczaj przebierania się w ów dzień w dziwaczne stroje i zakładania masek. Czarownice w towarzystwie czarnych kotów przepowiadały przyszłość
      --
      MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
    • madohora Re: HALLOWEN 31.10.14, 21:13
      Po 835 roku pod wpływem chrześcijaństwa zwyczaj zaczął zanikać, gdy uroczystość Wszystkich Świętych została przeniesiona z maja na 1 listopada.
      --
      MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
    • madohora Re: HALLOWEN 31.10.14, 21:14
      Kościoły chrześcijańskie przeciwstawiły się obchodzeniu Halloween wprowadzając Dzień Zaduszny. Święto w 998 roku wprowadził św. Odylon, francuski benedyktyn i przełożony opactwa w Cluny. W XIV wieku wspomnienie Wszystkich Wiernych Zmarłych zostało wprowadzone do liturgii rzymskiej i upowszechnione w całym Kościele. Irlandzcy imigranci sprowadzili tradycję do Ameryki Północnej w latach 40 XIX wieku.
      --
      MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
    • madohora Re: HALLOWEN 31.10.14, 21:15
      31 października 1920 roku w mieście Anoka w stanie Minnesota odbyła się pierwsza w Stanach Zjednoczonych parada z okazji Halloween. Uczestnikami parady byli mieszkańcy, przebrani w kolorowe stroje popularnych postaci. W kolejnych latach pochód organizowano corocznie 31 października. W roku 1937 Anokę ogłoszono światową stolicą Halloween.
      --
      MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
      • madohora Re: HALLOWEN 10.11.16, 21:51
        ZUPA Z DYNI

        Kawałki dyni, 1 kostka bulionowa, 1 kwaśne jabłko, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, świeży, starty imbir, natka pietruszki

        Dynię i jabłko (osobno) pieczemy w piekarniku przez kilka minut. Do garnka wlewamy 1 l wody, dodajemy kostkę rosołową, pieczone jabłko oraz kawałki dyni. Gotujemy aż dynia będzie miękka. Gorącą zupę miksujemy w blenderze. Dodajemy świeży, starty imbir, gałkę muszkatołową, oraz sól i pieprz. Zupę posypujemy natką pietruszki.
      • madohora Re: HALLOWEN 10.11.16, 21:54
        SOS DO SPAGETTI Z DYNIĄ

        Kilka kawałków dyni, pomidory w puszcze, ząbek czosnku, 1 mała cebula, białe wino, śmietana, oliwa

        Czosnek i cebulę szklimy na oliwie. Następnie dodajemy dynię a gdy ta zmięknie pomidory z puszki. Wszystko razem smażymy. Na koniec dodajemy białe wino oraz śmietanę rozprowadzoną odrobiną sosu (aby się nie zważyła). Makaron spaghetti gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do makaronu dodajemy krewetki oraz ostry, żółty ser. Całość doprawiamy sosem.
      • madohora Re: HALLOWEN 10.11.16, 21:55
        DYNIA MARYNOWANA

        1/2 dyni ,1 łyżeczka soli, 15 goździków, cynamon, liść laurowy, miód według uznania, ostre papryczki, 1 szklanka octu 10%, 2 l wody

        Dynię oczyścić z pestek, obrać, pokroić na duże kawałki. Odłożyć. Zagotować wodę z miodem, solą, liściem laurowym ostrą papryczką, cynamonem i goździkami. Wrzucić do niej dynię i gotować na średnim ogniu ok. 10 minut. Sprawdzić czy jest miękka. Wlać ocet, zamieszać, zdjąć z ognia i przełożyć do słoiczków. Pasteryzować około 10 minut. Odwrócić do góry nogami i zostawić tak na jakiś czas.
          • madohora Re: HALLOWEN 31.10.17, 17:16
            KOPYTKA DYNIOWE

            To świetna odmiana popularnych kopytek. Są nieco delikatniejsze i doskonale smakują zarówno na słono, jak i na słodko. Z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem kilku łyżek śmietankowego serka zrób purée i zmieszaj mniej więcej pół na pół z lekko odciśniętym purée z upieczonej lub ugotowanej dyni. Dodaj ubitą pianę z białka i oddzielnie roztrzepane żółtko. W wersji słonej można dorzucić nieco tartego parmezanu i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

            Masę delikatnie wymieszaj i wyłóż na blat. Stopniowo dodawaj mąkę, zagniatając szybko gładkie, miękkie ciasto, podsypując dodatkowo mąkę w razie potrzeby. Formuj długie wałeczki, pokrój w poprzek na kopytka i gotuj w lekko osolonej wodzie. Świetne z roztopionym masłem i tartym parmezanem lub zrumienione na patelni również z masłem i orzechami włoskimi, posypane brązowym cukrem (to w wersji słodkiej). Najlepsze są kopytka z poprzedniego dnia, odsmażane na patelni

            --
            http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/jvbNcleybRMveMA0lX.png
          • madohora Re: HALLOWEN 03.10.18, 15:47
            Zawarta w dyni witamina A dba o prawidłowy stan włosów, skóry i paznokci. Natomiast karotenoidy i przeciwutleniacze widocznie odmładzają ciało. Zapobiegają tworzeniu się komórek nowotworowych oraz wspomagają odporność.

            --
            https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cf/Eenbruinigherfstblad.jpg/120px-Eenbruinigherfstblad.jpg
          • madohora Re: HALLOWEN 03.10.18, 15:53
            DYNIA HOKKAIDO - najpopularniejsza zarówno jako baza zup, jak i do pieczenia. Ta dynia nie wymaga obierania ze skóry przy przyrządzaniu potraw.

            --
            https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cf/Eenbruinigherfstblad.jpg/120px-Eenbruinigherfstblad.jpg
          • madohora Re: HALLOWEN 17.10.19, 19:06
            CIASTO NA HALLOWEN

            CIASTO DYNIOWE: 1, 5 szklanki mąki szklanka cukru łyżeczka proszku dopieczenia
            2 jajka 5 łyżek musu z dyni 0,5 szklanki oleju
            Potrzebna będzie także foremka w kształcie dyni lub szklanka do wycięcia kółek
            CIASTO JASNE: 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru 4 jajka
            125 g masła 2 łyżki śmietany 18 %
            2 łyżeczki proszku do pieczenia Odrobina kwasku cytrynowego, lub sok z połowy cytryny
            mus z dyni (ekspresowy)
            Z dyni wydrążyć miąższ, oraz pestki, dynie obrać i podzielić na małe kawałki i wstawić do mikrofalówki na 10 minut, gorący mus odstawić do przestudzenia, następnie zmiksować na gładką masę.CIASTO DYNIOWE::
            Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Przelać do przygotowanej keksówki i piec około 40-45 minut w nagrzanym piekarniku. Dokładnie wystudzić, po porcjować na kawałki, i z każdego kawałka ciasta, wykrajać foremką małe dynie, lub szklanką koła.Z białek ubić sztywną pianę, żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę Masło utrzeć na puch cały czas ucierając dodać masę jajeczną i śmietanę dokładnie zmiksować, następnie dodać mąkę oraz proszek do pieczenia sok z cytrynowy i miksować jeszcze około 3 minuty aby składniki dokładnie się połączyły. Na końcu dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. W foremce ułożyć, wykrojone pomarańczowe dynie, zalać ciastem piec około 50 minut w temperaturze 180 C po upieczeniu ciasto wystudzić i polać polewą
        • madohora Re: HALLOWEN 20.10.17, 20:44
          Halloween najhuczniej jest obchodzony w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Irlandii i Wielkiej Brytanii. Mimo że dzień nie jest świętem urzędowym, cieszy się po święcie Bożego Narodzenia największą popularnością[1]. Święto Halloween w Polsce pojawiło się w latach 90.
        • madohora Re: HALLOWEN 20.10.17, 20:44
          Dokładna geneza Halloween nie jest znana. Może nią być rzymskie święto na cześć bóstwa owoców i nasion (Pomony) albo celtyckie święto na powitanie zimy. Według tej drugiej teorii Halloween wywodzi się z obchodzonego w Europie północnej święta z okazji końca jesieni a początku zimy, znanego na terenach irlandzkich jako Samhain („koniec lata”), walijskich jako Nos Galan Gaeaf („wieczór zimowy”), anglosaskich jako Blodmonath („krwawy miesiąc”), nordyckich jako „zimowe noce”. Z jednej strony był to czas radowania się minionymi zbiorami oraz powrotem bliskich do domów, z drugiej strony pojawiało się widmo zimy – czasu zmagań z głodem, chłodem i niedostatkiem światła słonecznego – w północnej Europie to zimą i wczesną wiosną umierało najwięcej ludzi[3]. W powszechnej świadomości Halloween kojarzone jest ze świętem zmarłych – w rzeczywistości, zarówno poganie jak i wcześni chrześcijanie upamiętniali zmarłych wiosną – między marcem a majem
        • madohora Re: HALLOWEN 20.10.17, 20:48
          Sądzi się, iż właśnie z potrzeby odstraszania złych duchów wywodzi się zwyczaj przebierania się w ów dzień w dziwaczne stroje i zakładania masek. Symbolem święta Halloween były noszone przez druidów czarne stroje oraz duże rzepy, ponacinane na podobieństwo demonów.
        • madohora Re: HALLOWEN 20.10.17, 20:49
          Za sprawą protestantyzmu, tj. reformacji w Anglii, która zniosła zarówno doktrynę czyśćca i kult świętych, oba święta (Wszystkich Świętych i Dzień Zaduszny) zniknęły z większości terenów brytyjskich a samo Halloween przetrwało tam jedynie w formie luźnych skojarzeń[3]. 31 października kościoły protestanckie obchodzą Święto Reformacji.
        • madohora Re: HALLOWEN 20.10.17, 20:50
          31 października 1920 roku w mieście Anoka w stanie Minnesota odbyła się pierwsza w Stanach Zjednoczonych parada z okazji Halloween. Uczestnikami parady byli mieszkańcy, przebrani w kolorowe stroje popularnych postaci. W kolejnych latach pochód organizowano corocznie 31 października. W roku 1937 Anokę ogłoszono światową stolicą Halloween
        • madohora Re: HALLOWEN 20.10.17, 20:51
          Nazwa Halloween jest najprawdopodobniej skróconym All Hallows' E’en, czyli wcześniejszym „All Hallows' Eve” – wigilia Wszystkich Świętych
          • madohora Re: HALLOWEN 07.11.17, 21:28
            DYNIA NA KWAŚNO

            Kawałek oczyszczonej dyni poszatkować jak marchew, a zagotowawszy w słonej wodzie odcedzić na sicie. Zrobić białą zaprażkę z łyżki mąki i masła, rozprowadzić ćwierć litrem kwasu ogórkowego lub barszczu żytniego i ćwierć litrem kwaśnej śmietany, włożyć dynię, wsypać usiekanego kopru i pietruszki, a gdy się poddusi wydać.

            --
            http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/5yrKv8ZlF3OhTJdbNX.png
          • madohora Re: HALLOWEN 07.11.17, 21:33
            BUDYŃ Z DYNI

            Ćwiartkę średniej wielkości dyni pokrajać w kawałki, obgotować w słonej wodzie i przetrzeć przez sito. Łyżkę masła utrzeć z 4-a żółtkami, dodać trz> lyżki tartej bułki, kilka gorzkich migdałów drobno usiekanych, dwie lub trzy łyżki cukru do smaku, wymieszać z przetartą dynią i z ubitą pianą z pozostałych białek, wlać nakoniec duży kieliszek dobrego araku, włożyć w formę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką i gotować na parze jak zwykle. Podać polany zarumienionem masłem lub szodem waniliowem.

            --
            http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/5yrKv8ZlF3OhTJdbNX.png
          • madohora Re: HALLOWEN 23.09.18, 22:57
            Badania dowodzą, iż częste jedzenie dyni obniża ryzyko zachorowania na nowotwory jelita grubego i żołądka. Beta-karoten wzmacnia też odporność, obniża poziom złego cholesterolu oraz opóźnia proces starzenia się. Dba więc o stan skóry, eliminując cellulit, wygładza zmarszczki, nadaje cerze blask.

            --
            https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cf/Eenbruinigherfstblad.jpg/120px-Eenbruinigherfstblad.jpg
          • madohora Re: HALLOWEN 23.09.18, 22:59
            Klasyczny krem z dyni nie wszystkim smakuje. Zwykle dlatego, że jest mało doprawiony. Dynia wymaga cynamonu, imbiru lub innych aromatycznych przypraw. Niezależnie od tego, czy wykorzystujemy ją do pasztetu, żółtego pesto czy do koktajli i słodkich muffinek, można ją jeść na każdy posiłek.

            --
            https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cf/Eenbruinigherfstblad.jpg/120px-Eenbruinigherfstblad.jpg
          • madohora Re: HALLOWEN 23.09.18, 23:00
            Dyniowa zupka dla dzieci jest lepsza jako pierwszy warzywny posiłek niż marchwiowa. Dynia nie kumuluje w swoim miąższu metali ciężkich ani azotanów, jest więc zdrowsza. A także bardziej lekkostrawna niż marchewka.

            --
            https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cf/Eenbruinigherfstblad.jpg/120px-Eenbruinigherfstblad.jpg
          • madohora Re: HALLOWEN 23.09.18, 23:25
            Maska nawilżająco-odżywcza z miąższem dyni

            Wymieszaj ze sobą:

            • ½ szklanki surowego miąższu,

            • ½ szklanki jogurtu naturalnego

            • 2 łyżki soku z cytryny,

            • łyżkę oleju z pestek dyni.

            Papkę nałóż na twarz i dekolt, zmyj po kwadransie.

            --
            https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cf/Eenbruinigherfstblad.jpg/120px-Eenbruinigherfstblad.jpg
          • madohora Re: HALLOWEN 23.09.18, 23:28
            PIECZONA FASZEROWANA DYNIA

            Najlepiej nadają się do faszerowania i pieczenia dynie nie za duże, trochę poniżej kilograma, o zwartym miąższu – na przykład odmiany hokkaido lub butternut. Farsz możemy dowolnie urozmaicać, dodając np. rodzynki lub figi i nieco ostrzejszego chili.
            Dynię przekrój w poprzek na pół, oczyść z pestek i ułóż na blaszce. Posmaruj delikatnie oliwą, lekko posól i popieprz. Piecz w nagrzanym piekarniku, aż miąższ będzie miękki. Przygotuj kaszkę kuskus. Na patelni na oliwie zeszklij cebulkę i czosnek, dodaj nieco kminu rzymskiego, pokrojonego w kostkę bakłażana.
            Duś przez chwilę, po czym dodaj puszkę pomidorów bez skórki, dopraw do smaku odrobiną cukru i jeszcze chwilę duś. Połącz z kuskusem i dorzuć dużą garść świeżej kolendry. Napełnij dynię farszem i jeszcze raz zapiecz przez kilka minut.

            --
            https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cf/Eenbruinigherfstblad.jpg/120px-Eenbruinigherfstblad.jpg
          • madohora Re: HALLOWEN 23.09.18, 23:30
            KREM DYNIOWY Z KREWETKAMI

            To bardziej wyrazista wersja zupy dyniowej. Zamiast krewetek można podać także cienkie paseczki podsmażonej piersi z kurczaka. W garnku z grubym dnem rozgrzej nieco oleju (najlepiej ryżowego lub z pestek winogron albo dyni), zeszklij posiekaną cebulkę, dodaj utarty na tarce świeży imbir, papryczkę chili i czosnek. Podsmaż chwilę, mieszając od czasu do czasu.
            Dodaj purée z upieczonej dyni oraz tyle bulionu, aby uzyskać odpowiednio gęstą zupę, gotuj przez chwilę. Dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj na gładki krem. Dodaj nieco mleczka kokosowego (do kupienia w większych marketach lub sklepach ze zdrową żywnością) i podgrzej. Na patelni podsmaż rozmrożone i osuszone krewetki z dodatkiem czosnku i papryczki chili. Smaż krótko, tak aby nie były twarde. Pęczek kolendry posiekaj i zmiksuj z oliwą, cytryną i czosnkiem na gładkie pesto, dopraw solą i pieprzem. Do miseczek nalej zupę, polej delikatnie kolendrowym pesto, włóż po kilka sztuk krewetek i udekoruj świeżymi listkami kolendry.

            --
            https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cf/Eenbruinigherfstblad.jpg/120px-Eenbruinigherfstblad.jpg
          • madohora Re: HALLOWEN 23.09.18, 23:38
            TARTA DYNIOWA NA FRANCUSKIM CIEŚCIE

            Paczkę gotowego francuskiego ciasta mam zawsze w zamrażalniku. Gdy zjawiają się nieoczekiwani goście, ratuje sytuację. Oto jesienna wersja z dynią. W dobrze nagrzanym piekarniku podpiecz w okrągłej foremce ciasto francuskie, pamiętając, aby lekko je nakłuć widelcem i nieco obciążyć (na przykład folią aluminiową), tak żeby nie wstało. Miąższ dyni (upieczonej lub ugotowanej) zmiksuj. Na patelni zeszklij na oliwie pokrojonego w cienkie plasterki pora.
            Do dyniowego miąższu dodaj pora, nieco pokrojonego na małe kawałki pleśniowego sera typu roquefort, roztrzepane jajko i trochę gęstej śmietany. Delikatnie wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i ewentualnie chili. Wyłóż nadzienie na podpieczone ciasto, posyp tartym parmezanem lub innym aromatycznym serem i zapiecz około pół godziny. Do tego kieliszek czerwonego wina.

            --
            https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cf/Eenbruinigherfstblad.jpg/120px-Eenbruinigherfstblad.jpg
          • madohora Re: HALLOWEN 23.09.18, 23:42
            LASAGNE Z DYNIĄ

            W wersji wegetariańskiej można zrezygnować z szynki – także będzie znakomite. Pokrojoną na większe kawałki oczyszczoną dynię posmaruj lekko oliwą i upiecz wraz ze skorupą tak, aby miąższ był miękki, ale się nie rozpadał. Płaty lasagne zmiękcz we wrzącej wodzie i wyłóż nimi nasmarowane masłem naczynie żaroodporne. Na patelni rozgrzej trochę masła i włóż listki świeżej szałwii.
            Smaż na małym ogniu przez około minutę, aż staną się chrupiące. Miąższ dyni włóż do miski, dopraw papryką, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Delikatnie dodaj kilka łyżek serka ricotta (lub twarożku). W oddzielnej miseczce wymieszaj nieco śmietanki z utartym parmezanem. Plastry suchej szynki (parmeńskiej lub innej) pokrój na cienkie paseczki.
            Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Do naczynia wyłożonego płatami lasagne wyłóż połowę nadzienia dyniowego, połowę pokrojonej szynki i połowę usmażonej szałwii wraz z masłem. Ułóż kolejną warstwę płatów lasagne, wyłóż resztę nadzienia dyniowego, resztę szynki i szałwii (pozostaw trochę masła z kilkoma listkami szałwii na wierzch). Połóż ostatnią warstwę płatów ciasta, a na wierzchu rozprowadź mieszankę śmietanki i parmezanu z dodatkiem masła szałwiowego (listki szałwii odłóż). Skrop delikatnie oliwą z oliwek i piecz w piekarniku kilkanaście minut, aż uzyska złoty kolor.

            --
            https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cf/Eenbruinigherfstblad.jpg/120px-Eenbruinigherfstblad.jpg
          • madohora Re: HALLOWEN 23.09.18, 23:45
            KOPYTKA Z DYNIĄ

            To świetna odmiana popularnych kopytek. Są nieco delikatniejsze i doskonale smakują zarówno na słono, jak i na słodko. Z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem kilku łyżek śmietankowego serka zrób purée i zmieszaj mniej więcej pół na pół z lekko odciśniętym purée z upieczonej lub ugotowanej dyni. Dodaj ubitą pianę z białka i oddzielnie roztrzepane żółtko. W wersji słonej można dorzucić nieco tartego parmezanu i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
            Masę delikatnie wymieszaj i wyłóż na blat. Stopniowo dodawaj mąkę, zagniatając szybko gładkie, miękkie ciasto, podsypując dodatkowo mąkę w razie potrzeby. Formuj długie wałeczki, pokrój w poprzek na kopytka i gotuj w lekko osolonej wodzie. Świetne z roztopionym masłem i tartym parmezanem lub zrumienione na patelni również z masłem i orzechami włoskimi, posypane brązowym cukrem (to w wersji słodkiej). Najlepsze są kopytka z poprzedniego dnia, odsmażane na patelni.

            --
            https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cf/Eenbruinigherfstblad.jpg/120px-Eenbruinigherfstblad.jpg
          • madohora Re: HALLOWEN 23.09.18, 23:49
            PUSZYSTE RACUCHY

            Obraną i oczyszczoną dynię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Żółtko oddziel od białka i utrzyj z masłem. Białko ubij na sztywną pianę. Dyniową masę wymieszaj z utartym żółtkiem, przesianą mąką z niewielką szczyptą proszku do pieczenia i łyżeczką utartego świeżego imbiru. Dopraw solą oraz pieprzem. Delikatnie połącz z pianą z białka. Formuj zgrabne racuszki łyżką i smaż z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem (na przykład ryżowym). Doskonale racuszki smażą się też na woku w głębszym tłuszczu, wtedy są bardziej puszyste. Pyszne z sosem pomidorowym lub grzybowym.

            --
            https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cf/Eenbruinigherfstblad.jpg/120px-Eenbruinigherfstblad.jpg
          • madohora Re: HALLOWEN 23.09.18, 23:53
            WYKWINTNA SAŁATKA

            Pokrojoną na średnio grube plastry dynię wraz z ze skorupą ułóż na pergaminie na blasze, posmaruj lekko oliwą, troszkę posól i piecz w dobrze nagrzanym piekarniku przez około 20 minut. W miseczce wymieszaj nieco oliwy z oliwek z łyżką oleju sezamowego, dodaj sok z połówki cytryny, kilka kropli octu balsamicznego, startą skórkę z cytryny, łyżkę miodu, sól i pieprz. Na talerzach ułóż dużą garść rukoli, pokrojoną na mniejsze kawałki upieczoną dynię, polej dressingiem, posyp wiórkami parmezanu i uprażonymi na sucho pestkami dyni.

            --
            https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cf/Eenbruinigherfstblad.jpg/120px-Eenbruinigherfstblad.jpg
          • madohora Re: HALLOWEN 23.09.18, 23:55
            ZUPA DYNIOWA Z WANILIĄ

            W rondlu lub garnku z grubym dnem na oliwie zeszklij cebulkę, mieszając od czasu do czasu, nie rumieniąc. Dodaj obraną ze skóry i pokrojoną w kawałki dynię, dopraw solą i smaż przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Wlej bulion lub wodę w takiej ilości, aby przykryć nią dynię. Zagotuj i pozostaw na ogniu pod przykryciem do chwili, gdy dynia będzie miękka. W czasie gotowania dodaj wyłuskane ziarenka wanilii i pustą waniliową laskę. Pod koniec usuń pustą laskę, zupę zmiksuj na purée. Dopraw lekko pieprzem, cukrem i słodką śmietanką, ewentualnie solą. Świetna z grzankami.

            --
            https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cf/Eenbruinigherfstblad.jpg/120px-Eenbruinigherfstblad.jpg
          • madohora Re: HALLOWEN 24.09.18, 00:06
            smaczna, i zdrowa, mało kaloryczna, a przy tym sycąca – takie połączenia lubimy najbardziej! I taka właśnie jest dynia. Dostarcza błonnika, zawiera beta-karoten chroniący przed wolnymi rodnikami (im intensywniejszy kolor, tym więcej witaminy). Ma dużo potasu oraz kwas foliowy. Z pestek dyni wytwarza się znakomity, tłoczony na zimno olej. Oprócz mnóstwa witamin i minerałów zawiera on też fitosterole obniżające poziom cholesterolu i zwalczające wolne rodniki.

            --
            https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cf/Eenbruinigherfstblad.jpg/120px-Eenbruinigherfstblad.jpg
          • madohora Re: HALLOWEN 24.09.18, 00:09
            Dynia to warzywo, co się zowie, uniwersalne. Smaczna na ostro, wyśmienita na słodko. Do wyboru, do koloru! Z miąższu przygotujemy zupę, racuchy, farsz do naleśników, ciasto. Pestki, najlepiej uprażone, dodamy do sałatki lub ciasta, a z oleju przygotujemy dressing do sałatki. Surowy miąższ dyni nie ma wyraźnego smaku. Dopiero po ugotowaniu, a zwłaszcza upieczeniu, doprawiony i wkomponowany w danie nabiera wyrazistości i charakteru.

            --
            https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cf/Eenbruinigherfstblad.jpg/120px-Eenbruinigherfstblad.jpg
          • madohora Re: HALLOWEN 31.10.19, 21:15
            Sądzi się, iż właśnie z potrzeby odstraszania złych duchów wywodzi się zwyczaj przebierania się w ów dzień w dziwaczne stroje i zakładania masek. Symbolem święta Halloween były noszone przez druidów czarne stroje oraz duże rzepy, ponacinane na podobieństwo demonów.
          • madohora Re: HALLOWEN 31.10.19, 21:16
            Cukierek albo psikus

            Do zabaw w Halloween zalicza się zabawa cukierek albo psikus (ang. trick or treat). Dzieci chodzą z pojemnikami na cukierki po okolicy i odwiedzają mieszkańców. Gdy ktoś nie chce dać cukierka, otrzymuje od dzieci w zamian psikusa.
          • madohora Re: HALLOWEN 31.10.19, 21:17
            Kontrowersje

            W związku z pogańską genezą tego święta Halloween spotyka się z krytyką ze strony Kościoła rzymskokatolickiego, prawosławnego, episkopalnego i luterańskiego oraz innych kościołów protestanckich, a także Świadków Jehowy. Niektórzy przedstawiciele Kościoła rzymskokatolickiego potępiają Halloween i utożsamiają je z kultem Szatana. Od kilku lat w Polsce katolicy z różnych miast organizują tego dnia przemarsze o nazwie "Korowód Świętych", zwane też gdzieniegdzie "Holy Wins".
        • madohora Re: HALLOWEN 20.10.17, 20:53
          Do zabaw w Halloween zalicza się także zabawa cukierek albo psikus (ang. trick or treat). Dzieci chodzą z pojemnikami na cukierki po okolicy i odwiedzają mieszkańców. Gdy ktoś nie chce dać cukierka otrzymuje od dzieci w zamian psikusa.
        • madohora Re: HALLOWEN 20.10.17, 20:54
          Halloweenowe zabawy to również przeskakiwanie przez świeczki, które są rozstawione w kole na ziemi. Świeczki, które nie zgasną, to szczęśliwe miesiące w przyszłym roku. Kolejna gra to wrzucanie orzecha do płonącego ogniska. Jeżeli orzech pęknie z trzaskiem, oznacza to odwzajemnioną miłość. Inną popularną zabawą jest zjadanie bez pomocy rąk wiszących na nitkach ciastek i owoców.
          W ten dzień również istnieją różne formy wróżbiarstwa, np. wróżenie ze spodków.
          W Halloween dzieci i dorośli przebierają się za potwory, takie jak wampiry, duchy czy czarownice. Kostiumy są również oparte na postaciach z telewizji. Pierwsze kostiumy na Halloween pojawiły się w 1930 roku, wtedy zwyczaj cukierek albo psikus (trick or treat) stał się popularny w Stanach Zjednoczonych. Dorośli urządzają pochody przez ulice miast.
        • madohora Re: HALLOWEN 20.10.17, 20:55
          Jack-o'-lantern to halloweenowa lampa zrobiona z wydrążonej dyni. W środku wydrążonej dyni z wyciętymi otworami stawia się świecę. Z okazji święta Halloween tradycją stało się stawianie w oknie lub w drzwiach domostwa latarni.

          Wydrążona dynia ze światełkiem w środku dla irlandzkich chłopów oznaczała błędne ogniki uważane za dusze tragicznie zmarłych. W czasie tajemniczych obrzędów miano uwalniać ludzkie dusze z ciał czarnych kotów i nietoperzy. Obecnie w wyeksponowanych miejscach domów umieszcza się wydrążone i podświetlone od wewnątrz dynie z wyciętymi kształtami różnych postaci oraz, w zależności od wyobraźni domowników, imitacje ludzkich czaszek, szkieletów, manekinów znanych postaci z horrorów itp.
        • madohora Re: HALLOWEN 20.10.17, 20:57
          W związku z pogańską genezą tego święta Halloween spotyka się z krytyką ze strony Kościoła rzymskokatolickiego, prawosławnego, episkopalnego i luterańskiego oraz innych kościołów protestanckich, a także Świadków Jehowy. Od kilku lat w Polsce katolicy z różnych miast organizują tego dnia przemarsze o nazwie "Korowód Świętych", zwane też gdzieniegdzie "Holy Wins" (w Bielsku-Białej już od 2007). Od obchodzenia Halloween w Polsce odcinają się również słowiańskie rodzimowiercze związki wyznaniowe – opowiadające się za kultywowaniem rodzimych zwyczajów, związanych z tradycją Dziadów. Noc z 31 października na 1 listopada jest także ważnym świętem w Kościele Szatana. Z tegoż powodu Kościół rzymskokatolicki potępia Halloween i utożsamia je z kultem Szatana.
        • madohora Re: HALLOWEN 20.10.17, 21:19
          Nie demonizowałbym Halloween. Byłem w Ameryce i nie widziałem, żeby niosło jakieś spustoszenia moralne. Zamiast dniem Halloween straszyć, należy uświadamiać, że katolicy powinni skupić się jednak przede wszystkim na przeżywaniu dnia Wszystkich Świętych i dnia zadusznego. Jeśli będą o tym pamiętać, to świeczka w dyni nie zaszkodzi.
        • madohora Re: HALLOWEN 20.10.17, 21:36
          Ślady zwyczajów związanych z wigilią Wszystkich Świętych (Halloween) można znaleźć w ceremoniach druidów z czasów przedchrześcijańskich. Celtowie obchodzili święta ku czci dwóch głównych bóstw: boga słońca i boga zmarłych (zwano go Samhain), którego święto przypadało na dzień 1 listopada, początek celtyckiego nowego roku. Święto zmarłych stopniowo włączono do rytuałów chrześcijańskich.
        • madohora Re: HALLOWEN 20.10.17, 21:36
          To naiwne, dziecięce, niepoważne, zabawowe… Jeśli ktoś chce tak przeżywać to święto, to jego sprawa. Ale nie można tego łączyć ze świętami chrześcijańskimi, to niepoważne.
        • madohora Re: HALLOWEN 20.10.17, 21:38
          ZUPA KREM Z DYNI

          1 mała dynia, 2 - 3 ziemniaki, 2 marchewki, 1 łyżka masła, sól, pieprz, czerwona papryka, imbir, śmietana do zup, 1 kostka rosołowa drobiowa, 1 trójkątny serek do smarowania, optymalnie mąka

          Dynię, ziemniaki oraz marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dynię przesmażyć na maśle. Ziemniaki oraz marchewkę przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać kostkę rosołową i gotować przez 40 - 60 minut. Dodać przesmażoną dynię i gotować jeszcze przez jakiś czas. Pod koniec gotowania dodać przyprawy. Zupę przelać do blendera i zmiksować. Przełożyć do garnka, dodać serek topiony i gotować aż ser się rozpuści. Dodać śmietanę. Przyprawić do smaku i gotowe. Gdy zupa wyjdzie za gęsta to rozprowadzić ją gorącym rosołem a gdy za rzadka zagęścić zasmażką z mąki.
        • madohora Re: HALLOWEN 20.10.17, 21:40
          ZUPA KREM Z BROKUŁA

          1 brokuł, 2 - 3 ziemniaki, 2 marchewki, 1 łyżka masła, sól, pieprz, czubryca zielona, natka pietruszki, bazylia, śmietana do zup, 1 kostka rosołowa drobiowa, 1 trójkątny serek do smarowania

          Ziemniaki oraz marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę. Ziemniaki oraz marchewkę przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać kostkę rosołową i gotować przez 40 - 60 minut. Brokuł zblanszować 5 minut. Poczekać aż ostygnie i podzielić go na różyczki. Łodygę pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce. Dodać do zupy. Pod koniec gotowania dodać przyprawy. Zupę przelać do blendera i zmiksować. Przełożyć do garnka, dodać serek topiony i gotować aż ser się rozpuści. Dodać śmietanę. Przyprawić do smaku i gotowe. Gdy zupa wyjdzie za gęsta to rozprowadzić ją gorącym rosołem a gdy za rzadka zagęścić zasmażką z mąki.
        • madohora Re: HALLOWEN 31.10.17, 16:41
          Dyniowa zupka dla dzieci jest lepsza jako pierwszy warzywny posiłek niż marchwiowa. Dynia nie kumuluje w swoim miąższu metali ciężkich ani azotanów, jest więc zdrowsza. A także bardziej lekkostrawna niż marchewka.

          --
          http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/jvbNcleybRMveMA0lX.png
        • madohora Re: HALLOWEN 31.10.17, 16:46
          W medycynie ludowej stosowana była jako środek moczopędny i żółciopędny. Działała zbawiennie przy opuchliznach, zatruciach pokarmowych czy niestrawności. Ze względu na dużą ilość błonnika pomaga w uciążliwych zaparciach.

          --
          http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/jvbNcleybRMveMA0lX.png
        • madohora Re: HALLOWEN 31.10.17, 17:06
          Maska nawilżająco-odżywcza z miąższem dyni

          Wymieszaj ze sobą:

          • ½ szklanki surowego miąższu,

          • ½ szklanki jogurtu naturalnego

          • 2 łyżki soku z cytryny,

          • łyżkę oleju z pestek dyni.

          Papkę nałóż na twarz i dekolt, zmyj po kwadransie.

          --
          http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/jvbNcleybRMveMA0lX.png
        • madohora Re: HALLOWEN 31.10.17, 17:14
          [b]TARTA DYNIOWA NA FRANCUSKIM CIEŚCIE/b]

          Paczkę gotowego francuskiego ciasta mam zawsze w zamrażalniku. Gdy zjawiają się nieoczekiwani goście, ratuje sytuację. Oto jesienna wersja z dynią. W dobrze nagrzanym piekarniku podpiecz w okrągłej foremce ciasto francuskie, pamiętając, aby lekko je nakłuć widelcem i nieco obciążyć (na przykład folią aluminiową), tak żeby nie wstało. Miąższ dyni (upieczonej lub ugotowanej) zmiksuj. Na patelni zeszklij na oliwie pokrojonego w cienkie plasterki pora.

          Do dyniowego miąższu dodaj pora, nieco pokrojonego na małe kawałki pleśniowego sera typu roquefort, roztrzepane jajko i trochę gęstej śmietany. Delikatnie wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i ewentualnie chili. Wyłóż nadzienie na podpieczone ciasto, posyp tartym parmezanem lub innym aromatycznym serem i zapiecz około pół godziny. Do tego kieliszek czerwonego wina

          --
          http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/jvbNcleybRMveMA0lX.png
        • madohora Re: HALLOWEN 31.10.17, 17:20
          ZUPA DYNIOWA Z WANILIĄ

          Dodaj obraną ze skóry i pokrojoną w kawałki dynię, dopraw solą i smaż przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Wlej bulion lub wodę w takiej ilości, aby przykryć nią dynię. Zagotuj i pozostaw na ogniu pod przykryciem do chwili, gdy dynia będzie miękka. W czasie gotowania dodaj wyłuskane ziarenka wanilii i pustą waniliową laskę. Pod koniec usuń pustą laskę, zupę zmiksuj na purée. Dopraw lekko pieprzem, cukrem i słodką śmietanką, ewentualnie solą. Świetna z grzankami.

          --
          http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/jvbNcleybRMveMA0lX.png
        • madohora Re: HALLOWEN 31.10.17, 17:22
          Dynia to warzywo, co się zowie, uniwersalne. Smaczna na ostro, wyśmienita na słodko. Do wyboru, do koloru! Z miąższu przygotujemy zupę, racuchy, farsz do naleśników, ciasto. Pestki, najlepiej uprażone, dodamy do sałatki lub ciasta, a z oleju przygotujemy dressing do sałatki. Surowy miąższ dyni nie ma wyraźnego smaku. Dopiero po ugotowaniu, a zwłaszcza upieczeniu, doprawiony i wkomponowany w danie nabiera wyrazistości i charakteru

          --
          http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/jvbNcleybRMveMA0lX.png
        • madohora Re: HALLOWEN 31.10.17, 17:33
          CIASTECZKA NA HALLOWEN

          250 g mąki pszennej
          200 g masła
          100 g cukru pudru
          2 żółtka
          szczypta soli
          Lukier:
          90 białka
          450 g cukru pudru
          7 kropel soku z cytryny
          kolorowe barwniki spożywcze

          Z mąki, masła, żółtek, cukru pudru i szczypty soli zagniatamy kruche ciasto. Owijamy folią i wkładamy na 1 h do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok o,5 cm. Wycinamy ciasteczka za pomocą foremek i układamy na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Ciasteczka pieczemy ok 10 minut w 180 stopniach. Studzimy.

          W tym czasie przygotowujemy lukier. Białka, cukier puder i sok z cytryny przekładamy do misy miksera. Miksujemy razem na niskich obrotach ok 10 minut, aż lukier nie będzie miał widocznych ziarenek cukru i będzie lśniąco biały. Lukier rozdzielamy do miseczek i mieszamy z barwnikami. Dekorujemy ciasteczka.

          --
          http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/jvbNcleybRMveMA0lX.png
        • madohora Re: HALLOWEN 31.10.17, 17:56
          PINACOLADA

          pinacolada –
          * 600 ml soku ananasowego
          * 1 puszka mleczka kokosowego
          * ½ szklanki śmietany kremówki
          * 1 szklanka soku pomarańczowego
          * 300 ml rumu
          * lód
          * – koreczki –
          * liczi w syropie (np. produkcji Tao Tao)
          * wiśnie lub borówki amerykańskie (świeże lub mrożone)
          * dżem truskawkowy lub powidła
          * wykałaczki lub patyczki do szaszłyków
          * – dekoracja kieliszka –
          * 1 szklanka cukru
          * ½ szklanki wody
          * ½ szklanki syropu kukurydzianego, syropu klonowego lub sztucznego miodu
          * czerwony barwnik spożywczy

          Najpierw przygotuj kieliszki. Żeby ozdobić brzeg kieliszka, zrób czerwoną „polewę”. W tym celu zmieszaj ze sobą cukier, syrop i wodę. Gotuj je bez mieszania, aż całość osiągnie temperaturę 150°C (pilnuj temperatury uważnie). Dodaj czerwony barwnik spożywczy i wymieszaj. Zdejmij miksturę z ognia i gdy będzie jeszcze gorąca, zanurzaj w niej kieliszki, robiąc czerwoną obwódkę. Jeśli masz do ozdobienia dużo kieliszków, nie zdejmuj mieszanki z ognia tylko skręć go na minimalny poziom. Odwróć kieliszki właściwą stroną do góry i pozostaw do ostygnięcia. Czerwona obwódka spłynie z nich nieco i zastygnie, tworząc krwistą obręcz. Teraz przygotuj koreczki-oczy. Odlej syrop z liczi i wysusz je. Suche liczi napełnij dżemem truskawkowym lub powidłami. W otwór włóż wydrylowaną wiśnię lub borówkę amerykańską. Całość przebij patyczkiem do szaszłyków lub wykałaczką. Nadszedł czas na pinacoladę. Zmieszaj ze sobą sok ananasowy, mleczko kokosowe, śmietanę kremówkę, sok pomarańczowy i rum. W blenderze umieść 2 ½ szklanki lodu i wlej szklankę mieszanki z kroku poprzedniego. Zmiksuj całość na jednorodną masę i przelej do kieliszków. Analogicznie zmiksuj pozostałą część pinacolady. Udekoruj koreczkami zrobionymi wyżej

          --
          http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/jvbNcleybRMveMA0lX.png
        • madohora Re: HALLOWEN 31.10.17, 18:05
          DYNIOWA BUTELKA

          Stanowi doskonały pomysł na przyjęcie dla dzieci. Jedyne czego potrzebujesz to sok pomarańczowy w szklanej butelce, czarny marker i zielona wstążka. Zdejmij etykietę z butelki i dobrze oczyść ją z kleju, po czym przy pomocy markera dorysuj buzię i oczy, a na szyjce butelki zawiąż zieloną wstążkę.

          --
          http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/jvbNcleybRMveMA0lX.png
        • madohora Re: HALLOWEN 31.10.17, 18:19
          SZKLANECZKI DUSZKI

          Duszkowa dekoracja jest bardzo prosta w wykonaniu. Narysuj na szklaneczce oczy i buzię, a następnie zanurz jej brzegi w nutelli, oprósz posypką i napełnij mlekiem

          --
          http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/jvbNcleybRMveMA0lX.png
        • madohora Re: HALLOWEN 31.10.17, 18:37
          DESER NA HALLOWEN

          250 g krówek
          250 g toffi
          150 g ryżu preparowanego
          125 g masła lub margaryny
          50 g masła
          100 g cukru pudru
          50 g kakao

          Krówki i toffi rozpuść w garnku wraz z 125 g masła lub margaryny. Kiedy masa w garnku stanie się jednolita, dodaj ryż preparowany. Dokładnie mieszaj, cały czas podgrzewając masę na małym ogniu.Na desce rozłóż folię spożywczą i wyłóż na nią porcję ciepłej masy. Zawiń masę w folię i uformuj kształt dyni.

          Aby zrobić w dyni rowki, użyj tępej strony noża. Po uformowaniu dyń zostaw je na desce do wystygnięcia na ok. 1 godz. W czasie gdy dynie stygną, przygotuj krem czekoladowy. Utrzyj 50 g masła z cukrem pudrem i kakao. Jeżeli krem jest za gęsty, możesz dodać łyżeczkę mleka. Z rozwałkowanej zielonej masy cukrowej wytnij niewielkie listki. Rurki waflowe podziel na mniejsze kawałki. Do wystudzonych dyń przy pomocy kremu przymocuj cukrowe listki i łodyżki z rurek waflowych. Kremem wypełnij też rowki w dyniach.

          --
          http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/jvbNcleybRMveMA0lX.png
        • madohora Re: HALLOWEN 31.10.17, 18:50
          ZUPA Z DYNI I BATATÓW

          dynia piżmowa – 600 g
          bataty – 600 g
          cebula – 1 szt.
          korzeń imbiru – 10 g
          czosnek – 1 ząbek
          oliwa z oliwek – 2 łyżki
          bulion warzywny – 800 ml
          śmietanka 30% – 75 ml
          świeża mięta – 2 łodygi
          świeża kolendra – 2 łodygi
          sól
          pieprz

          Dynię obieramy, kroimy na pół, nasiona usuwamy, miąższ kroimy w kostkę. Bataty obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę, imbir i czosnek obieramy i siekamy.Dynię, cebulę i słodkie ziemniaki podsmażamy na gorącym oleju przez 2 minuty, mieszając. Dodajemy czosnek i imbir, smażymy razem przez 1 minutę. Doprawiamy solą i pieprzem. Podlewamy bulionem. Zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 15 minut, aż będą miękkie. Zioła myjemy, otrząsamy do sucha, listki obrywamy i grubo siekamy.Zupę miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przelewamy na talerze, dekorujemy każdorazowo odrobiną śmietany. Podajemy posypaną ziołami.

          --
          http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/jvbNcleybRMveMA0lX.png
        • madohora Re: HALLOWEN 31.10.17, 23:36
          Grzebali zaś zmarłych po lasach i polach i urządzali przytem igrzyska wedle obrządku pogańskiego po drogach rozstaj nych, niby dla ukojenia dusz (ob animarum pausationem), jak i żarty niezbożne, a nad zmarłymi wywołując duchy marne i odziani w maski na twarzy sami szaleli: te obrzydliwości i inne wymysły świętokradzkie książę (t. zn. młody Brzetysław) nadal wykorzenił"Słowianie palili swych zmarłych i oddawali im cześć. żałobnej ku czci swego brata. Olga przy grobie swego męża Igora kazała wymordować 5.000 upitych Drewlan 0 ). Na Rusi skarżą się też pisarze dawni, że lud naiwny dla umarłych ogrzewa łaźnie, za wiesza ręczniki, zastawia stoły pokarmem i napojem, a ziemię posy puje popiołem, aby umarli pozostawili znaki swej bytności 7 ). O tern przyrządzaniu łaźni duszom zmarłym wspomina np. Słowo św. Grze gorza 8 ). W Rosji zwyczaje te utrzymywały się, bo narzeka synod jeszcze w r. 1551 na uczty odprawiane na grobach w sobotę przed Zielonemi Świętami, a w ten sam dzień w r. 1634 podróżnik Adam Olearius mógł uroczystość w całości jeszcze zobaczyć i odrysować 9 ). Przykłady kultu przodków dadzą się wskazać także w literaturze sta ropolskiej. W Kazaniach trzemeszenskich Michała z Janowca z r. 1497 mamy ustęp, z którego wynika, że jeszcze przy końcu XV wieku w wielki czwartek palono „grumadki" jarzące na pamiątkę dusz naj bliższych, twierdząc, że one do tego ognia przychodzą i przy nim się grzeją

          --
          http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/jvbNcleybRMveMA0lX.png
        • madohora Re: HALLOWEN 31.10.17, 23:47
          Wedle tego opisu schodzono się w pewne dnie na pominki i proszono na nie zmarłego; przy stole siedzą w milczeniu, nie używając nożów, a z każdego dania rzuca się pod stół i odlewa z napoju dla tych dusz, które nie mają żad nych krewnych ani przyjaciół; po uczcie ofiarnik wymiata dusze, jak pchły, poczem dopiero uczestnicy rozmawiają i wychylają pełne 1Ś kruże, całując się przytem.
          Łotysze zwołują po imieniu dusze zmarłych i uskarżają się przed niemi, że nie uchowały i nie obroniły koni i bydła ich od wilków i chorób, a plonów od klęsk różnych, mimo że coroczne na leżne im otrzymywały dary. Wreszcie błagają dusze, o których mnie mają, że część ich w wilki lub niedźwiedzie, część w bogów się przemienia. Poczem kładą na stół chleb, rzucany potem w ogień razem z piwem, wylewanem również na ziemię lub na stos. Wreszcie wymiatają piec i wypędzają dusze z niego; inny chwyta zaś siekierę i nacina nią ściany po czterech węgłach, ażeby dusze nie utkwiły 19 w jakiem miejscu

          --
          http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/jvbNcleybRMveMA0lX.png
        • madohora Re: HALLOWEN 01.11.17, 00:06
          W Kieleckiem °) po nabożeństwie za dusze zmarłych gospodarz wyprawia dla gości ucztę, która składa się z kawałków pokrajanego tatarczucha, sera i wódki. Gospodarze zasiadają za stołem, a kobiety, chłopaki i dzieci na ławie stojącej pod ścianą. Uczta rozpoczyna się od kieliszka, a po kilkakrotnej kolei tegoż i po obniesieniu do każdej ,osoby pojedynczo przetaku, na którym się znajdował tatar- czuch i ser, wszyscy obecni śpiewają trzy pieśni nabożne; poczem jeden z poważniejszych gospodarzy powstaje z za stołu, klęka na środku izby, a za nim całe zebrane towarzystwo i odmawiają pacie rze, najpierw na intencję gospodarza domu, potem za dusze zmarłych. Po skończonych modłach znów kolejno kieliszek wszystkich obcho dzi, aż wreszcie po pożegnaniu gospodarza domu wszyscy rozchodzą się do swych chat.— Lud kielecki idąc na nabożeństwo do kościoła w dzień zaduszny, przynosi placki lub chleb upieczony w wigiiję święta, a z tych bochenków kraje tyle kromek, ile z jego familji umarło członków. Następnie za wymienienie przez księdza imienia każdego zmarłego dają po kromce dziadom i babkom i kolejno prze chodzą wszystkich ubogich, jak długo kromek starczy 1 ). W tym celu wypieka lud specjalny gatunek pieczywa (chleba lub placków), zwa nego „tatarczuchami" stąd, iż bywa wypiekane z mąki tatarczanej. Pieczywem tern częstują gości, zgromadzonych na uroczystości ro dzinne i dziadków proszalnych w dnie zaduszne. W tychże okolicach znał lud jeszcze pieczywo innego rodzaju, zwane „zaduszkami"; taką nazwę miały małe bocheneczki chleba żytniego, umyślnie wypieka nego na dzień zaduszny, któremi obdarowywano żebraków przy ko ściołach z obowiązkiem odmówienia kilku pacierzy, czyli wypominek za dusze zmarłych 2 ). Z kultem zmarłych łączą się też podpłomyki, dawne staropolskie pieczywo. Każda gospodyni, piekąc chleb musi koniecznie z tego samego ciasta upiec też podpłomyk, rodzaj spła szczonego placka, a to dlatego, że przez pieczenie podpłomyka i .odmówienie pacierza ulży się w cierpieniach czyścowych najbar dziej od ludzi potrzebującej pomocy duszyczce. W Pińczowskiem 3 ) na dzień zaduszny pieką chleby żytne, które przynoszą na cmentarz kościelny, gdzie je krają na kromeczki i rozdają stojącym żebrakom, żeby za dusze zmarłych odmówili pacierze. W Sieradzkiem 4 ) w dzień zaduszny wszyscy dążą do kościoła, podają kartę złożoną z imion i nazwisk zmarłych krewnych, dobrodziejów, przyjaciół i znajomych, opłacają po 3 grosze od każdej zapisanej osoby, a proboszcz odczy tawszy spis modli się za wszystkich wraz z ludem. Dawna uczta ku czci zmarłych przeniosła się do szynkowni, więc też poszła w za pomnienie. W Łęczyckiem c ) dziady śpiewały pieśni o duszach cier piących w dnie zaduszne. W Sławkowie, w pow. olkuskim 0 ) daksiędzu pieniądze na „wypominki" lub „zaduszki" tj. na wymienienie krewnych i znajomych. Lud Stradomia pod Częstochową 1 ) święci za duszki zwykle cały dzień, wstrzymując się od wszelkich ciężkich prac, oraz niesie zawsze ofiarę do kościoła na „wypominki". Przestrzega się nadto, by wieczór długo nie siedzieć i światła wcześnie nie gasić, bo to .zmarłym duszom przeszkadza. Koło Sokołowa 2 ) odprawia się ucztę lub stypę w rocznicę lub później i wtedy zabijają krowę lub wołu, pewną część zanoszą księdzu i organiście, wogóle sługom kościelnym, a nadto dają na mszę św. Na tej mszy są obecni krewni i dziady sproszone, a po mszy zaprasza się dziadów, którzy do południa jedzą i śpie wają, poczem jeszcze obdarowani odchodzą. Popołudniu wyprawia jący obiad lub też ktoś z rodziny zaprasza krewnych, znajomych i sąsiadów. Ci również śpiewają i modlą się za nieboszczyka, potem jedzą i piją piwo i znów po pewnym czasie śpiewają. Pierwszą po trawą jest chleb pszenny, zwany kukiełką, dalej kasza rżana z roso łem, potem mięso, później kasza jaglana na mleku, a przytem piją piwo. Po jedzeniu następuje przemowa dziada, który przewodniczy obrzędowi i przeprasza w imieniu nieboszczyka krewnych i przyjaciół. Po tej przemowie śpiewają suplikacje i różne pieśni nabożne, a gdy się poczną rozchodzić, rodzina staje we drzwiach i każdego prze chodzącego chwytają pod kolana na znak przeproszenia. Na drugi dzień dziad, który przewodniczył obrzędowi zostaje jeszcze obdaro wany i odwożą go do domu. Na Śląsku 3 ) oświeca się w dzień za duszny wszystkie groby z wyjątkiem mogił samobójców, gdyż dzieci byłyby też samobójcami.

          --
          http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/jvbNcleybRMveMA0lX.png
        • madohora Re: HALLOWEN 07.11.17, 21:25
          DYNIA SMAŻONA

          Dynię czyli tykwę jadalną smażyć można tylko młodą, dopóki ma miękkie ziarnka. Kraje się ją w talarki, macza w mące i smaży na maśle, posoli i podaje gorącą.

          --
          http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/5yrKv8ZlF3OhTJdbNX.png
        • madohora Re: HALLOWEN 25.09.18, 20:22
          Jednak najcenniejsze w pestkach jest to, czego nie znajdziemy w miąższu. Pestki w 30-40 proc. składają się z oleju bogatego w fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe. Fitosterole mają niebagatelne znaczenie w profilaktyce antynowotworowej. Te cenne tłuszcze roślinne mają właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwmiażdżycowe oraz antyoksydacyjne. Wykazano, że zapobiegają rozwojowi raka prostaty, jajników, płuc i żołądka, okrężnicy. Bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe pestki zapobiegają tez odkładaniu się złogów cholesterolu w tkankach, a tym samym – miażdżycy.

          --
          https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cf/Eenbruinigherfstblad.jpg/120px-Eenbruinigherfstblad.jpg
        • madohora Re: HALLOWEN 25.09.18, 20:28
          Pestki z dyni są szczególnie cennym środkiem w leczeniu pasożytów. Przypisuje się im przede wszystkim zdolność zwalczania owsików, tasiemca czy glisty ludzkiej. Ich przeciwrobacze działanie wynika z obecności kukurbitacyny. Związek ten poraża układ nerwowy pasożytów oraz przyspiesza proces usuwania robaków z przewodu pokarmowego. Kukurbitacyna nie wchłania się z przewodu pokarmowego, więc może być stosowana zarówno u dzieci, jak i dorosłych.

          --
          https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cf/Eenbruinigherfstblad.jpg/120px-Eenbruinigherfstblad.jpg
        • madohora Re: HALLOWEN 25.09.18, 20:39
          Z nasion dyni pozyskuje się bardzo smaczny i zdrowy olej. Z czego wynikają właściwości zdrowotne tego specyfiku? Olej z pestek dyni wyróżnia wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych (kwas linolowy i oleinowy- razem ok. 70-80%). To nie wszystko.

          --
          https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cf/Eenbruinigherfstblad.jpg/120px-Eenbruinigherfstblad.jpg
        • madohora Re: HALLOWEN 25.09.18, 21:05
          Jednak początki kulinarnej kariery dyni na naszych stołach nie były łatwe. Najpierw dynię traktowaliśmy bardzo ostrożnie, podając ją głównie w postaci pikli w occie. Jednak z czasem odkrywaliśmy coraz więcej zalet i kulinarnych zastosowań tego pomarańczowego warzywa. Dziś śmiało się-gamy po dynię, przyrządzając ją na wiele różnych sposobów.

          --
          https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cf/Eenbruinigherfstblad.jpg/120px-Eenbruinigherfstblad.jpg
        • madohora Re: HALLOWEN 25.09.18, 21:21
          ZUPA DYNIOWO - KOKOSOWA

          miąższ dyni - 60 dekagramów
          bulion warzywny
          szalotka - 3 sztuki
          dymka - 1 sztuka
          mleko kokosowe - 2 szklanki
          sos rybny - 2 łyżki
          garść liści kolendry
          czarny pieprz mielony

          Przysmaż szalotki na oleju.Następnie obierz je, pokrój wzdłuż na połówki i odłóż na później. Miąższ dyni pokrój w kostkę. Przygotuj 0.5 l bulionu warzywnego. Do dużego garnka wlej mleko oraz bulion. Dodaj dynię, kolendrę i szalotki. Zagotuj, posól (jeśli uznasz to za konieczne), po czym gotuj na małym ogniu do momentu, gdy dynia będzie miękka (ok. 10 minut). Całość wymieszaj z sosem rybnym i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Przed podaniem posyp zupę pieprzem i dymką.

          --
          https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cf/Eenbruinigherfstblad.jpg/120px-Eenbruinigherfstblad.jpg
        • madohora Re: HALLOWEN 03.10.18, 15:58
          DYNIA PIŻMOWA - zwana także butelkową, ze względu na swój specyficzny kształt. Ma delikatny, orzechowy smak. Jest idealna do zupy i pieczenia. Nadaje się także do faszerowania.

          --
          https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cf/Eenbruinigherfstblad.jpg/120px-Eenbruinigherfstblad.jpg
        • madohora Re: HALLOWEN 24.10.18, 18:57
          Jak świętuje się Halloween?

          Obchody Halloween do dziś w większości nawiązują do początków tego święta. Dzieci przebrane za groźne postaci chodzą po domach z hasłem Cukierek albo psikus (Trick or treat), domagając się słodyczy pod groźbą spłatania domownikom psikusa. Jest to nawiązanie do wędrowania przebranych druidów i proszenia o żywność. Do dziś wydrąża się dynie, z w których stawia się świece. Organizowane są liczne zabawy, parady, bale, podczas których zarówno dzieci, jak i dorośli bawią się w przebraniach, nawiązujących do mrocznego świata horrorów, fikcyjnych postaci literackich, które łączy jedno - mają budzić strach.

          --
          https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cf/Eenbruinigherfstblad.jpg/120px-Eenbruinigherfstblad.jpg
        • madohora Re: HALLOWEN 28.10.18, 14:05
          Pamiętacie Harrego Pottera? Pierwsze oznaki znaczącego wyczulenia na sprawy magii i czarów można było zauważyć w polskim społeczeństwie już wtedy. Sprawa miała się nawet obić o uszy papieża Jana Pawła II, a w mediach krążyły pogłoski o liście ówczesnego Prefekta Kongregacji Nauki Wiary, kard. Josepha Ratzingera, który krytycznie miał odnosić się do sagi o młodym czarodzieju. Podobno – jak wynikało już z lektury rodzimej prasy religijnej, nie Ratzingera – to, co czytały dzieci było realnym zagrożeniem dla ich dusz. Świat czarowników i zaklęć miał korodować ich wiarę jak cola zęby i sprawić, że wyrosną na „pobożnych” ateistów. Od momentu w którym ostatni tom ujrzał światło dzienne, nic podobnego się nie stało.

          --
          http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/k0f7xxT8tNJ5X1wD0X.jpg
        • madohora Re: HALLOWEN 28.10.18, 14:08
          To kulturowe zderzenie (które w naszej erze, gdzie wszystko doskonale się miesza) będzie się pogłębiać i siłą rzeczy wywołuje strach, na który szukamy lekarstw. Jednym z nich jest wyparcie tego, co Halloween ze sobą niesie i atak na tych, którzy są jego zwolennikami. W ruch pójdą najcięższe działa „zagrożeń duchowych”, „upadku cywilizacji”, „szatana działającego w Kościele”. Jak się jednak okazuje, nie będzie to wcale walka o duszę, ale o naszą wizję świata i przeżywania listopadowych świąt.

          --
          http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/k0f7xxT8tNJ5X1wD0X.jpg
        • madohora Re: HALLOWEN 28.10.18, 14:12
          Dokładna geneza Halloween nie jest znana. Może nią być rzymskie święto na cześć bóstwa owoców i nasion (Pomony) albo celtyckie święto na powitanie zimy. Według tej drugiej teorii Halloween wywodzi się z obchodzonego w Europie północnej święta z okazji końca jesieni a początku zimy, znanego na terenach irlandzkich jako Samhain („koniec lata”), walijskich jako Nos Galan Gaeaf („wieczór zimowy”), anglosaskich jako Blodmonath („krwawy miesiąc”), nordyckich jako „zimowe noce”. Z jednej strony był to czas radowania się minionymi zbiorami oraz powrotem bliskich do domów, z drugiej strony pojawiało się widmo zimy – czasu zmagań z głodem, chłodem i niedostatkiem światła słonecznego – w północnej Europie to zimą i wczesną wiosną umierało najwięcej ludzi[3]. W powszechnej świadomości Halloween kojarzone jest ze świętem zmarłych – w rzeczywistości, zarówno poganie jak i wcześni chrześcijanie upamiętniali zmarłych wiosną – między marcem a majem.
          Druidzi (kapłani celtyccy) wierzyli, iż w dzień Samhain zacierała się granica między zaświatami a światem ludzi żyjących, zaś duchom, zarówno złym, jak i dobrym, łatwiej było się przedostać do świata żywych. Wierzono, że bóg śmierci Samhain sprowadzał wtedy na ziemię dusze osób zmarłych w minionym roku, aby odpokutowały swoje występki. Ważnym elementem obchodów Samhain było palenie ognisk, które miały przyciągnąć duchy dobre a odegnać duchy złe. Paleniska te były również wyrazem czci i wsparcia dla boga słońca i światła Luga, nad którym w tym czasie Samhain zaczynał zdobywać przewagę. Próbowano przebłagać Samhaina składając mu ofiary – także z ludzi

          --
          http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/k0f7xxT8tNJ5X1wD0X.jpg
        • madohora Re: HALLOWEN 28.10.18, 14:14
          Sądzi się, iż właśnie z potrzeby odstraszania złych duchów wywodzi się zwyczaj przebierania się w ów dzień w dziwaczne stroje i zakładania masek. Symbolem święta Halloween były noszone przez druidów czarne stroje oraz duże rzepy, ponacinane na podobieństwo demonów. Po 835 roku pod wpływem chrześcijaństwa zwyczaj zaczął zanikać, gdy uroczystość Wszystkich Świętych została przeniesiona z maja na 1 listopada. W 998 roku zaś, św. Odylon, francuski benedyktyn i przełożony opactwa w Cluny, ustanowił 2 listopada Dniem Zadusznym. W XIV wieku wspomnienie Wszystkich Wiernych Zmarłych zostało wprowadzone do liturgii rzymskiej i upowszechnione w całym Kościele. Za sprawą protestantyzmu, tj. reformacji w Anglii, która zniosła zarówno doktrynę czyśćca i kult świętych, oba święta (Wszystkich Świętych i Dzień Zaduszny) zniknęły z większości terenów brytyjskich a samo Halloween przetrwało tam jedynie w formie luźnych skojarzeń. 31 października kościoły protestanckie obchodzą Święto Reformacji. Tymczasem w Irlandii przetrwały zarówno święto katolickie jak i pierwotne święto sezonowe[3]. Irlandzcy imigranci sprowadzili tradycję do Ameryki Północnej w latach 40 XIX wieku. 31 października 1920 roku w mieście Anoka w stanie Minnesota odbyła się pierwsza w Stanach Zjednoczonych parada z okazji Halloween. Uczestnikami parady byli mieszkańcy, przebrani w kolorowe stroje popularnych postaci. W kolejnych latach pochód organizowano corocznie 31 października. W roku 1937 Anokę ogłoszono światową stolicą Halloween. W drugiej połowie XX wieku święto trafiło do zachodniej Europy, a po upadku żelaznej kurtyny pod koniec XX wieku to święto trafiło do środkowej i wschodniej Europy.

          --
          http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/k0f7xxT8tNJ5X1wD0X.jpg
        • madohora Re: HALLOWEN 28.10.18, 14:16
          Do zabaw w Halloween zalicza się także zabawa cukierek albo psikus (ang. trick or treat). Dzieci chodzą z pojemnikami na cukierki po okolicy i odwiedzają mieszkańców. Gdy ktoś nie chce dać cukierka otrzymuje od dzieci w zamian psikusa.

          --
          http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/k0f7xxT8tNJ5X1wD0X.jpg
        • madohora Re: HALLOWEN 28.10.18, 14:17
          W tej zabawie należy bez użycia rąk ugryźć jedno z jabłek pływających w miednicy z wodą. Jabłko nieuszkodzone przy zabawie ma oznaczać szczęście w nadchodzącym roku

          --
          http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/k0f7xxT8tNJ5X1wD0X.jpg
        • madohora Re: HALLOWEN 28.10.18, 14:18
          Halloweenowe zabawy to również przeskakiwanie przez świeczki, które są rozstawione w kole na ziemi. Świeczki, które nie zgasną, to szczęśliwe miesiące w przyszłym roku. Kolejna gra to wrzucanie orzecha do ogniska. Jeżeli orzech pęknie z trzaskiem, oznacza to odwzajemnioną miłość. Inną popularną zabawą jest zjadanie bez pomocy rąk wiszących na nitkach ciastek i owoców. W ten dzień również istnieją różne formy wróżbiarstwa, np. wróżenie ze spodków. W Halloween dzieci i dorośli przebierają się za potwory, takie jak wampiry, duchy czy czarownice. Kostiumy są również oparte na postaciach z telewizji. Pierwsze kostiumy na Halloween pojawiły się w 1930 roku, wtedy zwyczaj cukierek albo psikus (trick or treat) stał się popularny w Stanach Zjednoczonych. Dorośli urządzają pochody przez ulice miast.

          --
          http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/k0f7xxT8tNJ5X1wD0X.jpg
        • madohora Re: HALLOWEN 28.10.18, 14:20
          Jack-o’-lantern – halloweenowa lampa zrobiona z wydrążonej dyni. W środku wydrążonej dyni z wyciętymi otworami stawia się świecę. Z okazji święta Halloween tradycją stało się stawianie w oknie lub w drzwiach domostwa latarni.

          --
          http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/k0f7xxT8tNJ5X1wD0X.jpg
        • madohora Re: HALLOWEN 28.10.18, 14:23
          W związku z pogańską genezą tego święta Halloween spotyka się z krytyką ze strony Kościoła rzymskokatolickiego, prawosławnego, episkopalnego i luterańskiego oraz innych kościołów protestanckich, a także Świadków Jehowy. Od kilku lat w Polsce katolicy z różnych miast organizują tego dnia przemarsze o nazwie „Korowód Świętych”, zwane też gdzieniegdzie „Holy Wins” (w Bielsku-Białej już od 2007).
          Od obchodzenia Halloween w Polsce odcinają się również słowiańskie rodzimowiercze związki wyznaniowe – opowiadające się za kultywowaniem rodzimych zwyczajów, związanych z tradycją Dziadów.
          Noc z 31 października na 1 listopada jest także ważnym świętem w Kościele Szatana. Z tegoż powodu Kościół rzymskokatolicki potępia Halloween i utożsamia je z kultem Szatana

          --
          http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/k0f7xxT8tNJ5X1wD0X.jpg
        • madohora Re: HALLOWEN 28.10.18, 14:27
          Będziemy Was straszyć
          Duchami i zmorami.
          Bośmy łącznikami z tamtymi stworami.
          Jeśli więc nie chcecie złych strachów w swym domu,
          Musicie nam dać kilka cuksów po kryjomu!

          --
          http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/k0f7xxT8tNJ5X1wD0X.jpg
        • madohora Re: HALLOWEN 28.10.18, 14:29
          Duchy, zjawy i upiory,
          Diabły, strzygi, inne zmory,
          Dzisiaj ze swych grobów wstają
          I do Twoich drzwi pukają,
          Jeśli nie chcesz ich się bać,
          Musisz im cukierka dać.

          --
          http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/k0f7xxT8tNJ5X1wD0X.jpg
        • madohora Re: HALLOWEN 28.10.18, 14:47
          W noc Halloween strzeż się,
          Amulet swój miej.
          Gdy ducha zobaczysz to czym prędzej wiej.
          I dynię pocałuj, bo dynia to znak,
          Że Ty z duchami jesteś za pan brat!

          --
          http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/k0f7xxT8tNJ5X1wD0X.jpg
        • madohora Re: HALLOWEN 28.10.18, 14:49
          Strachów i straszydeł bez liku -
          Rozkudłana czarownica,
          Wilk, wyjący do księżyca,
          Diabeł, rodem aż z Tasmanii,
          I Drakula z Transylwanii,
          Wampir wielki jak kanapa,
          Wielka Stopa, Czarna Łapa,
          Wilkołaki z jednej paki,
          I skrzeczące ryboptaki,
          I paskudne trzy ropuchy,
          I ryczące wściekłe duchy,
          I straszydeł zastęp spory,
          I potwory, i upiory,
          I ziejące ogniem smoki
          Oraz inne obiboki.

          Ludwik Jerzy Kern - Zabawa duchów

          --
          http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/k0f7xxT8tNJ5X1wD0X.jpg
        • madohora Re: HALLOWEN 03.10.19, 18:23
          KREM DYNIOWY Z KREWETKAMI

          To bardziej wyrazista wersja zupy dyniowej. Zamiast krewetek można podać także cienkie paseczki podsmażonej piersi z kurczaka. W garnku z grubym dnem rozgrzej nieco oleju (najlepiej ryżowego lub z pestek winogron albo dyni), zeszklij posiekaną cebulkę, dodaj utarty na tarce świeży imbir, papryczkę chili i czosnek. Podsmaż chwilę, mieszając od czasu do czasu. Dodaj purée z upieczonej dyni oraz tyle bulionu, aby uzyskać odpowiednio gęstą zupę, gotuj przez chwilę. Dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj na gładki krem. Dodaj nieco mleczka kokosowego (do kupienia w większych marketach lub sklepach ze zdrową żywnością) i podgrzej. Na patelni podsmaż rozmrożone i osuszone krewetki z dodatkiem czosnku i papryczki chili. Smaż krótko, tak aby nie były twarde. Pęczek kolendry posiekaj i zmiksuj z oliwą, cytryną i czosnkiem na gładkie pesto, dopraw solą i pieprzem. Do miseczek nalej zupę, polej delikatnie kolendrowym pesto, włóż po kilka sztuk krewetek i udekoruj świeżymi listkami kolendry.
        • madohora Re: HALLOWEN 03.10.19, 18:31
          LASAGNE Z DYNIĄ I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ

          W wersji wegetariańskiej można zrezygnować z szynki – także będzie znakomite. Pokrojoną na większe kawałki oczyszczoną dynię posmaruj lekko oliwą i upiecz wraz ze skorupą tak, aby miąższ był miękki, ale się nie rozpadał. Płaty lasagne zmiękcz we wrzącej wodzie i wyłóż nimi nasmarowane masłem naczynie żaroodporne. Na patelni rozgrzej trochę masła i włóż listki świeżej szałwii. Smaż na małym ogniu przez około minutę, aż staną się chrupiące. Miąższ dyni włóż do miski, dopraw papryką, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Delikatnie dodaj kilka łyżek serka ricotta (lub twarożku). W oddzielnej miseczce wymieszaj nieco śmietanki z utartym parmezanem. Plastry suchej szynki (parmeńskiej lub innej) pokrój na cienkie paseczki.
          Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Do naczynia wyłożonego płatami lasagne wyłóż połowę nadzienia dyniowego, połowę pokrojonej szynki i połowę usmażonej szałwii wraz z masłem. Ułóż kolejną warstwę płatów lasagne, wyłóż resztę nadzienia dyniowego, resztę szynki i szałwii (pozostaw trochę masła z kilkoma listkami szałwii na wierzch). Połóż ostatnią warstwę płatów ciasta, a na wierzchu rozprowadź mieszankę śmietanki i parmezanu z dodatkiem masła szałwiowego (listki szałwii odłóż). Skrop delikatnie oliwą z oliwek i piecz w piekarniku kilkanaście minut, aż uzyska złoty kolor.
        • madohora Re: HALLOWEN 03.10.19, 19:00
          Pestki mają wysoką zawartość cynku oraz lecytyny. Poprawiają przemianę materii, wpływają korzystnie na czynności mózgu. Od niepamiętnych czasów stosowano je przeciwko pasożytom przewodu pokarmowego, w leczeniu stanów zapalnych nerek i pęcherza moczowego, a także – ze względu na znaczącą zawartość cynku – przy chorobach skóry takich jak trądzik czy opryszczka oraz przy wrzodach żołądka i niegojących się ranach. Ponieważ dynia w zasadzie nie wiąże azotanów z gleby, jest lepszym źródłem składników mineralnych niż marchew.
        • madohora Re: HALLOWEN 18.10.19, 16:58
          DUSZKI Z BANANÓW I DYNIE Z MANDARYNEK

          2-3 mandarynki
          2 banany
          1 kostka gorzkiej czekolady
          Kilka gałązek szczypiorki albo łydyżki od mięty

          Mandarynki obieramy, a w sam środek wkładamy np. szczypiorek. Banany obieramy i kroimy na pół. Czekoladę topimy np. w mikrofali i rysujemy za pomocą wykałaczek oczy i przestraszoną buzie na bananie. Można od razu podawać.